marchew 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 6 sporych ziemniaków 5 dużych ogórków małosolnych sól pieprz posiekany koperek 1 łyżeczka masła 2-3 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Mięso płuczemy, wkładamy do garnka, w którym będzie się gotowała zupa, zalewamy w bulionem. Warzywa, oprócz ogórków, obieramy i kroimy w kostkę (ziemniaki w troszkę większą niż włoszczyznę), dorzucamy do mięsa
Kulinarne przygody Gatitynasza cebulka, dodajemy korpus( umyty i oczyszczony) i żeberka podsmażając około 3 minut, Zalewamy wodą i gotujemy 10 minut, wrzucamy naszą włoszczyznę z papryką, Gotujemy jak najdłużej aby nasze mięso puściło tłuszcz i było miękkie po około godzinie Wyjmujemy mięso, Korpus wyrzucamy, żeberka odkładamy na drugie danie:), oczyszczamy z szumowin, przyprawiamy wegetą Wrzucamy pomidory i przecier, gotujemy
pichcisztokarczku 2 cebule 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz słodka i ostra papryka kilka kropek sosu sojowego gałązka koperku 2 marchewki fasolka szparagowa pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Mięso umyć i osuszyć. Pokroić na małe kawałki. Na 2-3 łyżkach dobrze rozgrzanego oleju podsmażyć go (nie mieszać za często) na mocny brązowy kolor. Po ok 5-10 min dodać przyprawy(...)wymieszać, a następnie drobno pokrojoną cebulę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojoną w plasterki marchewkę. Na końcu smażenia marchewkę przełożyć na talerz, a mięso przełożyć do większego garnka, zalać przegotowaną gorącą wodą, dodać gałązkę koperku i dusić ok 1,5 godz do miękkości. Łyżkę mąki rozbełtać z zimną wodą i zagęścić gulasz, zagotować. Na końcu przyprawić
Gaździnka warzyziele angielskie, sól, pieprz, 3-4 listki laurowe kilka kropel maggi 2 marchewki pietruszka ćwiartka selera Przygotowanie: Do gotującej się wody z cebulą, czosnkiem, warzywami i przyprawami, włożyć mięso i gotować do miękkości (łopatka będzie się dłużej gotować). Miękkie mięso zmielić razem z 3 cebulami. Doprawić do smaku solą i pieprzem - wcisnąć 2-3 ząbki czosnku. A żeby farsz
Gaździnka warzyłyżka koncentratu pomidorowego Sól Pieprz 1 szklanka bulionu Łopatkę kroimy w dużą kostkę, doprawiamy przyprawą do karkówki. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w ćwiartki. W garnku rozgrzewamy olej. Wkładamy mięso, podsmażamy. Następnie dodajemy cebule i pieczarki. Wszystko dusimy chwilkę pod przykryciem. Podlewamy bulionem, doprawiamy wędzoną papryką i suszona marchewką. Na końcu dodajemy sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. Dusimy do miękkości(...)mięsa (około 60 minut na wolnym ogniu
VioletoweKucharzenieFARSZ: brokuł - 4 różyczki marchewka 4 słupki papryka czerwona - 4 słupki papryka żółta - 4 słupki jajko - 1 szt pietruszka natka Sposób przygotowania: PRZYGOTOWANIE: Fileta podzielić na 4 porcje, rozbić mięso tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Jajko ugotować na twardo , obrać ze skorupki, pokroić na plastry. Marchewkę i różyczki brokuła ugotować. Na każdym filecie układać po kilka listków(...)natki pietruszki, plaster jajka i warzywa. Mięso zwinąć w rulon, roladki obtoczyć w mące, jajku i tartej bułce. Smażyć roladki w głębokim tłuszczu na wolnym ogniu, aby roladki usmażyły się w środku. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia DanusiPierś z kurczaka zyskała miano suchej i niezbyt zachęcającej, czas to zmienić. Przede wszystkim mięsa tego nie należy poddawać zbyt długiej obróbce cieplnej. Tak więc ma być szybko i bardzo gorąco, aby soki nadto nie wyciekały. Dość tych mądrości ludowych. Do przygotowania tego dania wykorzystałam Przyprawę gosposi bez glutaminianu sodu i soli od Rafex . W swoim składzie ma: pieprz czarny(...)poprzek włókien na plastry i wrzucamy na patelnię, do zeszklonej cebuli. Chwilę razem podduszamy i doprawiamy przyprawą gosposi i sosem sojowym. Mieszamy i dalej dusimy do momentu, aż mięso nie będzie w środku różowe, to na prawdę chwila. Wyłączamy palnik i na patelnię wrzucamy ugotowany ryż i dolewamy łyżkę zimnotłoczonego oleju z pestek dyni. Podajemy z marynowaną papryką. Smacznego! Skomentuj
MamaOskarkagości lub podczas rodzinnego grilla. Wszystkie składniki można przygotować wcześniej, a po przyjściu gości tylko ugrillować wołowinę w ciągu 4 do 10 minut, w zależności od stopnia wysmażenia mięsa jaki chcemy osiągnąć. Pokrzywie, zwanej zielonym złotem, poświecę więcej uwagi w najbliższych postach. Dziś tylko przypomnę, że w kontakcie bezpośrednim jest bardzo agresywna :) i może nieźle(...)wrzątku, gotować 1-2 minuty. Ugotowane przełożyć łyżką cedzakową do wody z lodem, wystudzić, odcedzić na sicie. Krążki cebuli przypiec na gorącej patelni grillowej lub grillu po usmażeniu mięsa. Warzywa podać na musie z awokado rozsmarowanym na talerzu, przybrane chipsami z pokrzywy. Chipsy z pokrzywy: Listki umyć i osuszyć, olej rozgrzać w rondlu. Kilka listków położyć
SzczyptaSmaQskładniki na 4 kotlety / burgery: 300 g mięsa wieprzowego zmielonego (np. łopatka, szynka) 50 g cebuli 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 mała bułka pszenna, czerstwa mleko do namoczenia bułki 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki ketchupu sól, pieprz olej do smażenia wykonanie: Bułkę zalewamy mlekiem, odstawiamy aby nasiąkła a następnie dobrze odciskamy. Do mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę, czosnek
Domowy Smak Jedzeniakoncentratu pomidorowego 2 łyżki brązowego cukru sok z 1/2 pomarańczy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w 1 łyżce zimnej wody Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy. Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię i usmażyć. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Cebulę, paprykę, marchewkę i ananasa pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę w głębokiej patelni(...)misce wymieszać sos sojowy, ocet, sok z pomarańczy i ananasa oraz koncentrat. Dodać cukier i mąkę, rozmieszać. Sos wlać do warzyw i dusić ok. 5 minut. Dodać mięso i gotować jeszcze chwilę. Gotować, aż sos zgęstnieje. Ryż ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Ryż podawać gotowym, gorącym sosem. Smacznego
Chocolate Muffin BlogKolejna tortilla na blogu ..wykonana przez moje córki.. placki tortilla mix sałał papryka cebula fioletowa pomidor pierś z kurczaka przyprawa do kebaba olej do smażenia mięsa majonez z czosnkiem WSP"Społem" sos cygański WSP "Społem" Pokrojoną pierś z kurczaka przyprawić przyprawą i usmażyć.Warzywa pokroić.Placki smarować majonezem , sosem cygańskim, ułożyć warzywa, mięso, polać sosem i zawinąć
Moje domowe kucharzeniemógł cieszyć się trochę innym wydaniem pospolitego kotleta ;) Składniki: połówka piersi z kurczaka ( około 400g) 200g pieczarek 100g żółtego sera cebula jajko i bułka tarta do panierki sól, pieprz Mięso dzielimy na 3 części i rozbijamy na kotlety. Oprószamy solą i pieprzem z każdej strony. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w pół-piórka. Na patelni rozgrzewamy niewielką(...)ilość oleju i podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy pieczarki i podlewamy odrobiną wody. Dusimy, aż nadmiar wody odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Na każdy kotlet nakładamy pieczarki i cebulę, wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. U mnie dodatkiem
Czerwona Porzeczkaschabu wieprzowego lub łopatki wg uznania 1 cebula 1-1,5 szklanki cydru 2 szklanki bulionu warzywnego sól,pieprz, tymianek,rozmaryn mąka ok 1 szklanki olej do smażenia Wykonanie: Mięso kroimy w kosteczkę dość drobną. Obtaczamy w mące, obsmażamy na oleju, po czym przekładamy do garnuszka w którym mamy zagotowany bulion z cydrem. Dodajemy też wszystkie przyprawy.Cebulę zrumieniamy(...)oleju, dodajemy do garnka z gulaszem.Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa
Z Majeczką w kuchniposiekana -pieczarki posiekane -papryka zielona i czerwona, obrana i posiekana -śmietanka 30% -sos sojowy -filet z indyka, pokrojony w kostkę -czosnek niedźwiedzi -masło klarowane Cebulę smażymy na maśle, dorzucamy mięso, solimy, pieprzymy i dodajemy czosnku niedźwiedziego. Podsmażamy, dodajemy paprykę i pieczarki oraz łyżkę sosu sojowego. Przykrywamy i dusimy do miękkości mięsa. Odkładamy pokrywkę i redukujemy sos. Podlewamy kilkoma łyżkami śmietanki
BaRepasowoce jałowca 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki soli wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobniutko. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Do miski wkładamy karkówkę, wlewamy marynatę i dokładnie nacieramy mięso. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia mięso kroimy na porcje, kolejno wkładamy do worka strunowego i delikatnie rozbijamy np. pałką do ucierania. Ponownie wkładamy
Domowy Smak Jedzenia