Placuszki z dyni i jabłka z indykiem 216Placuszki, które przemycają mięsko, połączenie słodkiej dyni i jabłka z mięsem, może wydawać się dziwne ale nie ma co się zastanawiać, zróbcie i patrzcie jak Wasze dzieci zmiatają je z talerzy :) Oskar przygodę z mięsem zaczął po skończeniu 7 miesiąca. Potrzebujemy: pół szklanki puree z dyni pół jabłka startego na tarce kawałek indyka uparowanego lub ugotowanego drobno posiekanego 1 jajko
MamaOskarka
Schab w papryce wędzonej 229Pieczone mięsa to świetna wędlina, nie tylko w okresie świąt. Można ją zrobić zupełnie przy okazji pieczenia ciast. Potrzebujemy: 1,3 kg schabu łyżeczka papryki wędzonej pół łyżeczki soli 2 ząbki czosnku pół łyżeczki chilli Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z resztą przypraw. Nacieramy mięso. Wkładamy do rękawa do pieczenia i następnie
MamaOskarka
Szynka w majeranku. 254pogodą jest ;) Potrzebujemy: 1,3 schabu 2 łyżki majeranku 2 ząbki czosnku płaska łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z resztą przypraw. Mięso myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem. Następnie nacieramy je przyprawami i wkładamy do rękawa do pieczenia. Mięso umieszczamy w lodówce na 24 h po czym pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez
MamaOskarka
Podudzia z kurczaka w jogurcie i czubrycy szarej od Rafex. 248ponieważ ta zawarta w przyprawie może niektórym nie wystarczyć. Dla nas było idealnie. Aromatyczna czarnuszka, którą na moje oko czuć tutaj najbardziej pasowała jak strzał w 10 do przyprawienia mięsa, szczerze mówiąc nigdy nie próbowałam takich zestawień, i myślę jak wiele na tym straciłam, na szczęście nastał czas, kiedy było mi dane to odkryć. Czubryca szara to przyprawa popularna(...)kości, posypujemy przyprawą i smarujemy jogurtem, Odstawiamy na 24 h do lodówki, oczywiście szczelnie zamknięte. Po 24 h panierujemy mąka - woda - mąka i wrzucamy na głęboki olej. Smażymy dopóki mięso nie osiągnie temp. 90 stopni. Skomentuj
MamaOskarka
Jajeczne babeczki 206wiecie gdzie te babeczki przygotowałam? W parowarze moi drodzy, bez użycia piekarnika ;) Babeczki są przepyszne, najedliśmy się z Oskarem niesamowicie. Potrzebujemy: 3 jajka 1 marchewka 100 g mięsa, może być królik albo indyk 2 łyżki zielonego groszku pół pomidora 1/4 cebuli 1 ząbek czosnku kilka listków tymianku i bazylii Mięso mielimy lub drobno szatkujemy. Marchew ścieramy na tarce
MamaOskarka
Pulpety z migdałami i pesto bazyliowym w sosie, podawane z pieczonymi ziemniaczkami faszerowanymi burakiem z kapustą 206pomóżcie mi wygrać w tym starciu. Przepisy konkursowe znajdziecie -> tutaj. Na osoby głosujące czekają atrakcyjne nagrody! Porcja dla 4 osób Składniki : pulpety 500 g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 4 ząbki czosnku 1/3 posiekanego na drobno pora pęczek szczypiorku 4 łyżki pesto bazyliowego 0,5 szklanki zblendowanych migdałów 1 łyżka papryki słodkiej kilka kropli tabasco(...)podgotowujemy wcześniej ziemniaków, ponieważ burak po usmażeniu będzie dość twardy i podczas pieczenia stanie się mięciutki razem z ziemniakiem. pulpety w misce łączymy mięso, sprasowany czosnek, posiekany drobno szczypiorek i por, następnie dodajemy, jajko, zblendowane migdały, pesto i przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy i formujemy w pulpety. Pulpety smażymy na odrobinie oleju na złocisty kolor
Niezły Młynek
Grillowanie - czas grillowania 469zamieszczam parę rad i czas grilowania. Przede wszystkim kochani- nie da się rozpalić grilla w 2 min :) Dajmy sobie czas przynajmniej 30- 40 min by grill był dobrze rozpalony. Mięsa- dobrze jest zamarynować dzień wcześniej i dać do lodówki. Wołowina: Grill musi! być bardzo dobrze rozpalony o wysokiej temperaturze. Stek ok 2-2,5 cm grubości- Krwisty(...)dobrze nagrzany - gorący. Mięsa nie przekładamy co chwilę, ale grillujemy połowę żadanego czasu z jednej strony
Smaki Edyty
Soczewicowy pasztet z żurawiną 290Chociaż mięso jem „raz na ruski rok” to zawsze lubiłam domowe pasztety. Szczególnie robione przez moją ciocię i mamę. Niebo w gębie! Ale w życiu nie pomyślałabym, że wegetariański pasztet posmakuje mi jeszcze bardziej. W dodatku gdyby ktoś mi go podał i nie powiedział, że jest bez mięsa to chyba bym się nie zorientowała. Podsumowując każdy kto lubi
Mienta blog
Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym z soczewicą 189Kwaśno-słodki smak....najlepszy w sosach pomidorowych. Stopień kwaskowatości możecie zmodyfikować dodając więcej cukru lub zamiast pasty użyć pomidorów w puszce. Wszytko zależy od waszych preferencji. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka (użyłam filetu) 2 cebule 1 marchewka 1,5 szklanki wody (lub więcej) 1/3 szklanka czerwonej soczewicy 1 łyżka suszonej bazylii 2 łyżeczki cukru sól, pieprz(...)użyć pomidorów z puszki następnie zmiksować, wtedy dolewamy mniej wody bo pasta z pomidorów jest gęstsza) sól, pieprz, cukier woda (opcjonalnie) Dodatkowo: świeża bazylia, do posypania parmezan Mięso mielimy na większych oczkach dodajemy startą marchewkę na najmniejszych oczkach doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować nie duże pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy cebulę i ją szklimy. Następnie
Delicious Titbits
W krainie naleśników - miły wieczór w restauracji "Mały Książę" 199dania jak: pierogi, sałatki czy dania z makaronem. Obie zdecydowałyśmy się na słone smaki, ponieważ bardziej odpowiadały naszym kubkom smakowym. Zamówiłam naleśnika "Grecki kurakos", którego farsz składał się z mięsa z piersi kurczaka, zielonych oliwek, sera fety i sosu czosnkowego. Gosia wybrała naleśnika "Indorek", ale dokonała drobnej zmiany w składnikach farszu. Standardowy farsz składa się z mięsa mielonego z indyka
Projekty ze smakiem
Kaczka duszona w czerwonym winie z suszonymi śliwkami 227winem i bulionem, po czym wymieszaj. Następnie dodaj liścia laurowego, tymianek, ostrą paprykę i zmielony pieprz. Wymieszaj, zmniejsz ogień i duś przez około godzinę, od czasu do czasu obracając mięso w rondlu. Gdy mięso jest już miękkie wyjmij je z rondla. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, gotuj go na dużym ogniu, aż zredukuje się do ulubionej konsystencji. Następnie możesz
Fabryka pomysłów
Jesiotr w galarecie, 191żelatyna na około 0,6 litra płynu, cukier Rodzynki zalać winem, zagotować i odstawić. Jesiotra wypatroszyć (mój jesiotr ważył 2,5 kg), wyjąć kręgosłup, skrzela, umyć, osuszyć. Delikatnie wyciąć mięso zostawiając 0,5 cm przy skórze. Mięso pokroić w długie słupki. Brzydkie kawałki ( u mnie było to około 100 gram) zmiksować razem z namoczonymi w winie i odciśniętymi biszkoptami oraz
królestwo garów
Boczek pieczony w niskiej temperaturze 183jeden dzień. Boczek mocno zwinąć i obwiązać nitką. Ułożyć na blasze do pieczenia, posmarować tłuszczem ( smalec, olej) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 11 godzin. Mięso polać wytworzonym sosem i zwiększyć temperaturę piekarnika do 180 stopni i piec aż mięso wewnątrz osiągnie 72 stopnie – około 30 minut. Najlepszy na zimno. polecam również boczekpieczony zastawa
królestwo garów
Galantyna z kurczaka 304Kurczaka umyć, osuszyć, zdjąć z niego skórę uważając aby nie zrobić w niej dziur. Skórę odłożyć. Odkroić piersi kurczaka wycinając z nich 6 -8 ładnych długich kawałków jednakowej wielkości. Mięso z ud (około 450 gram) pokroić w niewielką kostkę i odłożyć do zmiksowania. Korpus i pozostałe resztki kurczaka włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę i przyprawy, zalać zimną wodą(...)ugotować bulion. Wątróbkę umyć, oczyścić, osuszyć. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. W środku wątróbka musi być różowa. Pod koniec smażenia wlać sherry i zagotować. Sos ze smażenia wątróbki, kawałki mięsa z ud, śmietanę, tymianek zmiksować. Doprawić solą. Wątróbkę pokroić na kawałki. Foremkę keksówkę (około 19x10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Skórę z kurczaka ułożyć w formie wykładając dno i brzegi
królestwo garów
Czerwone curry z kurczakiem 219Kolendrę, paprykę, kumin i chilli podprażyć chwilę na rozgrzanej suchej patelni, następnie dodać masło, wymieszać. Dodać cebulę, czosnek i paprykę, smażyć mieszając, aż cebula lekko zbrązowieje. Następnie dodać mięso, zamieszać. Wlać bulion, pomidory i przykryć, gotować na małym ogniu 20 minut aż mięso będzie miękkie. Dodać śmietanę, pastę tamaryndową oraz barwnik spożywczy. Gotować około 15 -20 minut aż sos zgęstnieje
królestwo garów