mięso - 63110 przepisów (strona:1759/4208)

Schabowe pod serową pierzynką w sosie chrzanowym 170

tłuszcz do smażenia Sos: 1/2 pojemnika śmietany 18% 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżeczki tartego chrzanu sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 20 dag żółtego sera gałka muszkatołowa Wykonanie: Mięso myję, osuszam i kroje w cienkie plastry.Rozbijam i nacieram solą i pieprzem. Jajka wbijam do miseczki, dodaję sól czosnkową i mieszam za pomocą widelca. Do drugiej miseczki wsypuję bułkę tartą(...)Każdy plaster mięsa obtaczam najpierw w jajku a następnie w tartej bułce i smażę kotlety, na rozgrzanym  tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Usmażone przekładam do żaroodpornego naczynia .   Śmietanę, majonez i chrzan mieszam razem. Doprawiam solą oraz sokiem z cytryny i polewam tym sosem kotlety. Wierzch posypuję startym żółtym serem oraz gałką muszkatołową i wstawiam

Bea(u)ty kitchen
Gyros - sałatka warstwowa 221

przyprawą Gyros i odstawiam na ok 30 min do lodówki. Wrzucam na rozgrzany olej i podsmażam na złoto. Osączam na ręczniku papierowym i studzę. Na spód salaterki kładę usmażone mięso, na mięso daję pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, na cebulę daję osączoną kukurydzę. Na kukurydzy układam pokrojone w kostkę  ogórki konserwowe, a na ogórki daję osączoną  fasolkę czerwoną

Bea(u)ty kitchen
Tadżin-marokański gulasz korzenny 197

czosnku 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżeczka płaska cynamonu 4 - 5 goździków szczypta szafrany szczypta kardamonu sól pieprz kajeński Wykonanie: Kurczaka myję osuszam, zdejmuję  skórę i usuwam kości. Mięso pokroję w kawałki, wkładam do miski, dodaję miód, sok wyciśnięty z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam  imbirem, cynamonem, szafranem, kardamonem, solą i pieprzem kajeńskim. Dodaję goździki, mieszam(...)nakrywam folią spożywczą i odstawiam na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzewam oliwę i wrzucam kawałki mięsa obsmażając je na rumiano. Dodaję paprykę pokrojoną w  paski, cebulę  pokrojoną w piórka, marchew pokrojoną w plastry. Na końcu wrzucam pieczarki pokrojone w plastry i podsmażam, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Do potrawki wlewam bulion, przykrywam i duszę

Bea(u)ty kitchen
Żeberka marynowane w chilli 153

Składniki marynaty mieszam ze sobą w misce, wkładam żeberka, przykrywam folią spożywczą i odstawiam na noc do lodówki.  Następnego dnia na patelni rozgrzewam kilka łyżek oleju i obsmażam mięso z każdej strony na rumiano. Do obsmażonego mięsa dodaję marynatę, przykrywam przykrywką i duszę na niewielkim ogniu ok 1 godz, uważając by się sos nie przypalił. Podaję z ziemniakami

Bea(u)ty kitchen
Pierogi z soczewicą 186

Pierogi z soczewicą to jedno z moich ulubionych dań. Pierwszy raz jadłam to danie będąc nastolatką i do tego zostałam oszukana, że to pierogi z mięsem :D Różnicy w smaku nie ma żadnej i spokojnie można podać dzieciakom, nawet jeśli nie lubią warzyw strączkowych. Soczewica zawiera wiele cennych witam oraz składników mineralnych, dzięki temu na dobroczynny wpływ na nasz organizm(...)solą i pieprzem.  Soczewicę można lekko zgnieść za pomocą widelca lub tłuczka, jeśli lubimy z kawałkami soczewicy, a także można ją  zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, wtedy z wyglądu będzie przypominać farsz mięsny .  Mąkę mieszam z solą i oliwą, dodaję tyle ciepłej wody by zagnieść elastyczne ciasto. Dzielę na porcje, rozwałkowuję, wykrawam szklanką krążki

Bea(u)ty kitchen
Sakiewki schabowe z nadzieniem serowo-porowym 195

schabu bez kości 15 dag żółtego sera 2 małe pory 15 dag masła 3-4  długie liście pora 1/2 szklanki rosołu- może być z kostki sól pieprz Wykonanie: Mięso myję, osuszam kroję w dość grube plastry. Każdy plaster  lekko rozbijam, uważając by nie przedziurawić mięsa. Nacieram solą i pieprzem. Ser ścieram na tarce i ucieram z masłem. Pora

Bea(u)ty kitchen
Karkówka w sosie sojowym 238

postanowiłam spróbować jeszcze innych wersji pieczonej karkówki. Polecam na pyszny obiad :) Składniki: 1 kg karkówki 2 łyżki sosu sojowego - u mnie ciemny 1 opakowanie przyprawy do grilla Wykonanie: Mięso kroję w plastry, lekko rozbijam i nacieram przyprawą oraz sosem sojowym.. Przekładam do miski, nakrywam folią spożywczą i wstawiam na 2 godziny do lodówki. Przekładam do naczynia żaroodpornego i wstawiam(...)minut, następnie zmniejszam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze przez około 55 minut. Na  około 10 minut przed końcem pieczenia, odkrywam mięso i piekę do zrumienienia.  Jako dodatek proponuję surówkę z selera :) Mi bardzo smakowało takie połączenie składników SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Azjatycka zupa pak choi 233

wrzącą posoloną wodą – przykrywamy na 8 minut (nie gotujemy). Odlewamy wodę, a makaron hartujemy zimną wodą, odcedzamy. Na suchej patelni rumienimy ziarna sezamu. Zupę podajemy z makaronem, mięsem z kurczaka (jeżeli gotujemy na bulionie drobiowym), posypaną uprażonymi ziarnami sezamu. Azjatycka zupa pak choi zawsze zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Ważne jest, aby nie rozgotować warzyw. Mają być al dente(...)bardzo podnosi walory smakowe potrawy. Kolejną zaletą tej zupy jest to, że możemy ją przygotować w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem mięsa. Jedna i druga na pewno spełni Wasze oczekiwania. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Azjatycka zupa pak choi appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Smakowita sałatka 489

feta; 100 g ziaren słonecznika; 1 pęczek szczypiorku; 1 mały jogurt naturalny; 1 duża łyżka majonezu; sól i pieprz; przyprawa do kurczaka; Piersi z kurczaka lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem i usmażyć na oleju, przestudzić. Chłodne mięso pokroić w kostkę. Sałatę lodową pokroić w paseczki, szczypior drobno posiekać, ser feta pokroić w kostkę

In my kitchen
Kurczakowe zawijańce z suszonymi pomidorami 179

Lubię mięso z kurczaka, lubię suszone pomidory, uwielbiam zieloną pietruchę to dlaczego by tych smaków w jedno nie połączyć?? Pokroiłam, pomieszałam, mozzarelli dodałam i ot, oto co wyszło:) Mnie smakowało, a czy Wam? Sami musicie się przekonać:) Składniki na cztery roladki: 2 pojedyncze piersi kurczaka; około 1/2 słoiczka suszonych pomidorów; kilka gałązek zielonej pietruszki; około 120 g sera mozzarella(...)kurczaka; mąka pszenna; Filety z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić je w poziomie na pół tak, by powstały cztery kawałki. Przygotowane w ten sposób mięso rozbić cieniutko (najlepiej pomiędzy dwoma warstwami folii spożywczej), oprószyć z obu stron przyprawami (solą, przyprawą do kurczaka i pieprzem cytrynowym). Pomidory wyjąć z zalewy (mocno ich nie odsączać) i pokroić

In my kitchen
Chicken Ramen 209

jest ciepłym bulionem i zdobiony dodatkami, które odpowiadają 5 kolorom estetyki japońskiej, która przejęta jest z Chin, miała ona wprowadzać balans żywieniowy: czarny( nori), biały (makaron), żółty (jajko), czerwony (mięso), zielony (zielone warzywa). Taki posiłek w mgnieniu oka podawany jest gościom. Ramen należy podawać od razu po przyrządzeniu. Japończycy podają również różne rodzaje makaronów, do różnego typu Ramen w zależności(...)wodę i gotować ją na dużym ogniu 2. dodać imbir, czosnek, szczypiorek oraz kurczaka- zmniejszamy tym samym ogień na mały i gotujemy od 1,5 do 2 godzin aż mięso będzie delikatne i miękkie. 3. Zredukować tłuszcz i zawiesinę z wierzchu bulionu jeśli taka się pojawi. 4. Ugotowanego na miękko kurczaka wyjąć i pokroić w paseczki. 5. Bulion przelać przez

KreatywnePiny
Barszcz biały na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków 238

około godziny uzupełniając wodę, tak aby pozostało ok. 2,5 litra wywaru..  W osobnym garnku ugotować biała surową kiełbasę . Jeśli używamy kiełbas y białej parzonej wystarczy ją pokroić. Mięso i ugotowane warzywa wyjąć z garnka.  Pokrojoną biała kiełbasę oraz pokrojone mięso z żeberek dodać do wywaru.  Dodać sok z ogórków i ponownie zagotować.  Barszcz zagęścić mąką

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kefta czyli kofta - kuchnia arabska 276

kminkiem) szczypta mielonego kardamonu lub imbiru (opcjonalnie) sół i czarny pieprz do smaku  14 - 18 patyczków do szaszłyków Patyczki do szaszłyków namoczyć przez conajmniej godzinę w wodzie. Wymieszać mięso z cebulą, czosnkiem, natką z pietruszki i kolendry, miętą, majerankiem, kminkiem, słodką papryką i pieprzem cayenne . Doprawić solą i czarnym pieprzem, a następnie odstawić na conajmniej godzinę. Z mięsa uformować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tacos z wołowiny - prosto z Argentyny - przepis od Futrzaka 208

potem podduszamy do miękkości. Ja czasami dodaje sosu sojowego do tego duszenia, fajny smak potem wychodzi.  Cebulę, pomidora, papryczki chili i cilantro (liście kolendry) siekamy na drobno. Kiedy mięso będzie gotowe, dodajemy cebulę, kolendrę i pomidor zmieszany z chili. Muszle do tacos podgrzewamy na suchej patelni. Ładujemy do tacos w/w składniki w ilości, która nam odpowiada.  Ja dodatkowo(...)skrapiam sobie wszystko jeszcze sokiem z cytryny oraz hot chili sauce - może być tez tabasco. Mniam :) Uwaga:  - z mięsa mielonego z dodatkiem fasoli lub kukurydzy można natomiast przyrządzić buritos  Źródło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kotlety mielone orientalne - przepis od Ingalill 271

blog , która na stałe mieszka w tureckiej części Cypru.  W ten oto sposób, po moich niewielkich modyfikacjach, powstało nowe danie z kardamonem - kotlety mielone orientalne :) Składniki 0.5 kg mięsa  mielonego  (wołowe, indycze lub wołowo-wieprzowe) 1 cebula średniej wielkości cebula posiekana w kostkę, 1 jajko 1,5 łyżki tartej bułki lub mała czerstwa bułka namoczona w wodzie(...)smaku olej do smażenia bułka tarta do panierowania natka pietruszki i koperek do dekoracji Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażyć na patelni na złoty kolor, a następnie dodać do mięsa wraz ze wszystkimi przyprawami, jajkiem i bułką. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.  Uformować niewielkie kotleciki i usmażyć na oleju. Podawać z ziemniakami i surówką lub z warzywami na parze

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania