dłuższego czasu :) Oto i ona... lasagne we własnej osobie ;) Składniki: 15-16 płatów makaronu lasagne ser żółty Sos boloński (zmodyfikowany przeze mnie): 1-2 marchewki duża cebula seler 500g mięsa mielonego (wieprzowo -wołowe) czerwona papryka kieliszek wina (białe lub czerwone) puszka pomidorów krojonych 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego szklanka bulionu przyprawy do smaku Sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki(...)mąki 2 łyżki masła sól pieprz gałka muszkatałowa Wykonanie: Sos boloński: W garnku, zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany w kosteczkę seler oraz marchewkę i paprykę . Podsmażyć osobno mięso i dodać je do warzyw. Wlać wino i poddusić przez ok 3 minuty, dolać bulion. Dodać koncentrat pomidorowy, zagotować, dodać pomidory. Doprawić solą i pieprzem oraz dowolnymi przyprawami (papryka ostra
ChilliJemyMyślałam o niej już od dawna, aż mnie dopadła ;) Specjalnie dla Olci papryczka w czapeczce na śniegu ;) Ach ten styczeń ... ;) Składniki: 4 papryki czerwone 0,5 kg mięsa wieprzowego (mielonego lub zmielić) puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 100g żółtego sera cebula ząbek czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy (sól, pieprz, papryka ostra,łyżka:oregano, bazylii i ziół prowansalskich) oliwa(...)oliwek dodatkowo ryż Przygotowanie: Papryki wydrylować, wycinając kapturek. Na patelnię wlać oliwę z oliwek i podsmażyć mięso. Dodać cebulę i czosnek (Dusić ok 5 minut). Pod koniec duszenia dodać odcedzoną fasolę i kukurydzę. Doprawić do smaku przyprawami oraz koncentratem pomidorowym.Do farszu zetrzeć żółty ser i wymieszać. Paprykę skropić oliwą z oliwek, aby nie wyschła podczas pieczenia
ChilliJemyDobre do ziemniaków (moja wersja), ryżu czy kaszy. Lubię w sosie pomidorowym jak i koperkowym. Drugą wersję przedstawię Wam później :) Składniki na ok 22-24 pulpeciki : pół kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 1 duża cebula natka pietruszki 3 ząbki czosnku jedna bułka sucha i trochę mleka do jej namoczenia sól, pieprz, oregano, bazylia, majeranek, papryka ostra jajko mąka(...)pomidorów krojonych 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego duża cebula natka pietruszki przyprawy bulion ok 3 szklanki Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na patelni. Dodać do mięsa mielonego wraz z jajkiem i namoknięta bułką (musi być bardzo miękka). Wymieszać i doprawić do smaku. Wyrabiać małe kulki, które należy obtoczyć w mące i ugotować we wrzącym bulionie. Kulki
ChilliJemypomidorów krojonych bez skórki 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta cukru 2 ząbki czosnku pół szklanki wody natka pietruszki bazylia, oregano, papryka ostra, majeranek sól, pieprz Przygotowanie: Mięso myjemy i kroimy w plastry. Każdy plaster wkładamy w siatkę i z obu stron rozbijamy, aż mięso będzie cienkie (ok 3mm). Solimy z obu stron i odstawiamy na ok pół
ChilliJemyKurczak to mięso, które w Polsce jadamy najczęściej. Jest treściwy, smaczny i szybki w przyrządzaniu. Za te trzy jego cechy Drogie Panie i Szanowni Panowie lubimy go najbardziej. Ja osobiście bardzo lubię kurczaka, zwłaszcza takiego, który zachowuje swój aromat, a przede wszystkim soczystość po przyrządzeniu. Dzisiejszy wpis popełniłam za sprawą produktów Knorra, które było mi dane testować i które faktycznie(...)dodały soczystości kruchemu mięsu :) Składniki: pół kg piersi z kurczaka mix sałat jedna czerwona papryka ok 10pomidorków koktajlowych 10 czarnych oliwek pół bakłażana pół cukinii garść ziaren słonecznika 100g kaszy jaglanej 3 łyżki oliwy kostka rosół z kury Knorr 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku W miseczce łączymy ze sobą kostkę rosołową Knorr z oliwą. Na końcu dodając
ChilliJemymiędzyczasie kroimy kiełbasę i boczek w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę (ja pokroiłam w piórka bo tak lubię). Rozgrzewamy patelnię z olejem rzepakowym i wykładamy na nią mięso. Smażymy, aż się delikatnie zarumienią. W tym momencie dokładamy do mięsa również cebulę i smażymy jeszcze kilka minut na małym ogniu. Zawartość patelni przekładamy do garnka z fasolą. Dodajemy puszkę
ChilliJemykroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wykładamy na nią kurczaka. Delikatnie posypujemy przyprawą do kurczaka i starta skórka z limonki. Obieramy czosnek i wyciskamy przez praskę do mięsa. Myjemy i osuszamy szpinak. Szczypiorek drobno siekamy i lekko solimy. Pomidorki i oliwki kroimy na pół i wraz ze szczypiorkiem i szpinakiem dodajemy do mięsa. Dusimy przez
ChilliJemyaparat. Chrupiące na zewnątrz, delikatne wewnątrz. Takie właśnie są frykadele z Cypru. Idealne w ramach odskoczni od zwyczajnych, przeze mnie znienawidzonych kotletów mielonych. 500g mielonej jagnięciny (można użyć innego mięsa mielonego, jednak oryginalnie jest to jagnięcina) 1 surowy ziemniak 1 jajko 1 grubo posiekana cebula cynamon mielony pęczek natki pietruszki sól, pieprz mąka do panierki tłuszcz do smażenia Ziemniaka obieramy(...)tarkujemy, jak na placki. Odciskamy nadmiar płynu i wrzucamy do mięsa. Zaraz potem wbijamy doń całe jajko, posiekaną cebulę, łyżkę stołową cynamonu i posiekaną natkę. Przyprawiamy solą i pieprzem według uznania, dokładnie mieszamy. Formujemy niewielkie kule. W rondelku rozgrzewamy olej. Powinien sięgać do połowy wysokości naszych kulek, które dokładnie obtaczamy przed smażeniem w mące. Smażymy na złotobrązowy kolor, wykładamy przed
Kuchenna Kontrrewolucyaczym w cienkie, dość długie paski. Dalej zasypujemy je czubrycą/mieszanką papryk, czosnku i soli, z uwzględnieniem tego, czy zależy nam na daniu pikantnym, czy łagodniejszym. Dobrze, jeśli mięso przejdzie przyprawami, odpoczywając jakiś czas (około godziny) w lodówce. W tym czasie cebule kroimy w niezbyt cienkie półksiężyce i podduszamy na patelni. Kiedy jest jeszcze lekko twardawa, dorzucamy do niej(...)cienkie, krótkie paski, pomidora w kostkę i te dorzucamy do duszonej cebuli i pieczarek. Całość solimy do smaku i zostawiamy jeszcze na minutę na ogniu i delikatnie mieszamy. Mięso po odpoczynku podsmażamy na patelni, po czym zalewamy gorącym bulionem. Ja następnie przekładam wszystko do szybkowaru i po jakichś 10 minutach, dorzuceniu groszku i wymieszaniu całości, mam gotowe danie. Kurczak
Kuchenna Kontrrewolucyatwardy ser żółty garść świeżej rzeżuchy 4 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia pół szklanki mleka, garść posiekanego szczypioru i natki pietruszki do puree (na ok. 1kg ziemniaków) Mięso kroimy na plastry o grubości centrymetra i rozbijamy dość solidnie tłuczkiem, uważając, by ich uszkodzić . Każdy z rozbitych plastrów solimy i pieprzymy z dwóch stron. Na kotlety nakładamy niezbyt obficie(...)rulonik, który "zapinamy" wykałaczką, bądź zawijamy ściśle sznurkiem. Na dwóch łyżkach oleju podsmażamy zrazy z każdej strony, po czym przekładamy je do garnka/szybkowaru, zalewamy wodą na tyle, by przykryła mięso. Doprawiamy według uznania cały sos i dusimy do miękkości. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, dolewamy doń mleko i rozgniatamy tłuczkiem. Na koniec dorzucamy zioła i dokładnie całość mieszamy. Smacznego
Kuchenna Kontrrewolucyapieprzu folia aluminiowa Pierś dzielimy na połowę, każdą lekko rozbijamy. Miód, olej, zioła oraz sól i pieprz dokładnie ze sobą ucieramy i tak przygotowaną masą nacieramy kurczaka. Przyprawione mięso dobrze jest odstawić na jakiś czas do lodówki (u mnie trwało to calą noc, im dłużej w marynacie, tym smakuje lepiej ;) ). Po leżakowaniu, w rozbitą pierś wkładamy odpowiedni do długości plastra(...)folię aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez pół godziny. W zależności od piekarnika, czas ten może się wydłużyć lub skrócić, jednak ser powinien się lekko roztopić, a mięso przyrumienić. Ja podaję z frytkami oraz surówką z pomidorów i ogórków z koperkiem, w sosie winegret. Eksperyment niezwykle udany, polecam
Kuchenna Kontrrewolucyamusztardy miodowej i miodu pszczelego, 3 łyżki oleju i przyprawy maggi rozrobić razem dokładnie i natrzeć w wigilię pieczenia całą kurę. Nazajutrz rano, gdy pularda przejdzie, nałożyć mięso do brytfanny, zalać kubkami wody, czosnek układać na mięsie pokrajany w platerki. Piec w temperaturze 180 stopni w czasie dwóch godzin. Co dwa kwadranse oblewać po wierzchu kurę powstałym sosem(...)ścianek, przestudzić. Dodać jajko, wymieszać z kartoflaną masą, doprawić. Olej rozgrzać i łyżką maczaną w wodzie nakładać nań masę, po czem smażyć do zezłocenia. Podawać razem z odkrajanym mięsem, oblane sosem z pulardy, posolone trochę po wierzchu
Kuchenna Kontrrewolucyadrobiu obrzydła mi już nieodwracalnie. Przepis na marynatę jest na całego, około półtorakilogramowego kurczaka. Składniki dobrze ze sobą łączymy i ucieramy z olejem, po czym nacieramy nią dobrze mięso. Przygotowanego kurczaka najlepiej odstawić do lodówki na całą noc, by przejął aromat przypraw. Po leżakowaniu, ja piekę go nałożonego na butelkę od piwa, wstawionego w naczynie żaroodporne wypełnione szklanką wody(...)stopniach przez około półtorej godziny, co jakiś czas polewając mięso powstałym sosem. Po upieczeniu można swobodne polewać nim również ziemniaki, jest przepyszny
Kuchenna Kontrrewolucyajakoś ciągle się nie składało. Całe szczęście niedawno udało się tę chęć nadrobić. :) Piersi kroimy w poprzek na pół. Każdą część dobrze obsypujemy solą oraz pieprzem i pieprzem cayenne. Mięso przekładamy do miski i zalewamy je syropem z ananasa oraz sokiem z cytryny. Odstawiamy je zamarynowane do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Zupę(...)cebulową przygotowujemy z połowy ilości wody podanej w przepisie. Gotową zalewamy mięso w naczyniu, a na każdym kawałku układamy plaster ananasa. Zamknięte wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 40 minut. Piersi podajemy polane sosem z plastrem ananasa. Najlepiej smakują z frytkami i surówką z kapusty
Kuchenna Kontrrewolucyalepszej jakości. Pierwszy raz kupiłam makaron barilla i był naprawdę dobry. Nie kleił się i był pyszny w smaku. Post, niestety, nie jest sponsorowany. ;) makaron spaghetti 0,5kg mięsa mielonego z łopatki 4 ząbki czosnku 2 duże cebule 2 puszki pomidorów w zalewie 1 kostka bulionowa 4 łyżki masła 2 łyżki stołowe konc. pom. z ziołami bazylia, oregano, sól, pieprz(...)Cebule kroimy w drobną kostkę. 2 z czterech ząbków czosnku miażdżymy w prasce i razem z cebulą podsmażamy je na dwóch łyżkach masła. Na patelnię wrzucamy mięso. Dobrze mieszamy z cebulą i czosnkiem i smażymy rozgniatając je widelcem. Wlewamy do niego dwie puszki pomidorów. Jeśli mieliśmy te w całości, lekko je rozgniatamy. Na pozostałych dwóch łyżkach masła podsmażamy grubo posiekane
Kuchenna Kontrrewolucya