mięso - 63110 przepisów (strona:1732/4208)

Recenzja książki Kuchnia włoska krok po kroku 173

oprawie, z mnóstwem zdjęć prezentujących krok po kroku jak wykonać poszczególne potrawy, ale nie tylko możemy nauczyć się z niej np. jak prawidłowo wiązać mięsa, filetować ryby, obierać owoce czy warzywa. Książka została podzielona na 7 rozdziałów: Pierwszy rozdział to przepisy na ciasta i przygotowania wstępne: a w nim przepisy(...)ciasto kruche, ciasto drożdżowe oraz biszkopt. Drugi rozdział to sosy , a w nim przepisy na buliny, wywary, sosy oraz majonez. Trzeci rozdział to  mięsa a w nim przepisy, pokazane i opisane sposoby oczyszczania, wiązania i pieczenia mięs, tj. kurczak, królik, kaczka, jagnięcina, wieprzowina, cielęcina, wołowina czy dziczyzna. Kolejny rozdział

Marta Gotuje
Karkówka z grilla + film 216

miski wlewamy olej oraz sos sojowy, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ostrą i słodką paprykę, curry i czarny pieprz. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą łączymy. Kawałki mięsa zanurzamy w marynacie a następnie odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowane mięso grillujemy na ruszcie z obu stron po 5 - 8 minut, od czasu do czasu smarujemy marynatą

Smakowite Dania
Fit burgery 194

soczystym kotletem wołowym. Do tego trochę mniej fit zimne piwko leżak i słoneczko. To taki przedsmak zbliżających się wakacji :) Porcja 6 burgerów Składniki: 1 duży bakłażan 200 g mięsa wołowego 1 łyżka musztardy Dijon odrobina soli 125 g sera mozzarella garść rukoli Wszystko znajdziecie tutaj Przygotowanie: Mięso wymieszaj z musztardą i dopraw solą, uformuj 6 kotletów i ułóż na blachę

Niezły Młynek
Grillowane piersi gęsie z chrupiącymi grzankami i fasolką szparagową 199

początek powiem Wam szczerze że nie przepadałam za mięsem ani krwistym ani średnio wysmażonym, ja musiałam jeść dobrze wysmażone i przez tyle czasu wiele straciłam. Mięso wysmażone w porównaniu z średnio wysmażonym jest suche jak wiór i nie ma smaku. Teraz już wiem co dobre a dlaczego mi się tak zmieniło, no nie wiem. Po prostu raz skusiłam się spróbować

Moje Małe Czarowanie
Fit hamburgey z kurczakiem i salsą mango/ chutney z cebuli 289

dusimu 5-7 minut, dodajemy sok z cytryny i chili. Dusimy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie blenderem lub widelcem rozdrabniamy. Przekładamy do miseczki. Mięso mielone z piersi doprawiamy solą, pieprzem, skórką z cytryny oraz posiekanym drobno koperkiem. Wyrabiamy przez chwilę. Dłonie moczymy w oliwie z oliwek i formujemy kotlety z mięsa. Rozgrzewamy patelnię grillową

Mango Papaja
Zupa z kalarepy z grillowanym kurczakiem 195

młodą marchewkę i młode ziemniaki, potem ją miksuję ale niezbyt gładko. Zwykle kalarepę jadam jako przegryzkę na surowo. Zupę podałam z grillowanym kurczakiem, mogą to być też grzanki, inne mięso, czy jakieś inne dodatki. Składniki: 1 duża kalarepa 2 młode marchewki 3 młode ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 l bulionu warzywnego liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, ½ łyżeczki pieprzu ziarnistego(...)Pierś kurczaka tym razem posmarowałam oliwą wymieszaną z 1 łyżeczką mieszanki Pomysł na…Soczystego kurczaka w rozmarynie i ziołach Winiary, grillowałam z obu stron po kilka minut, potem pokroiłam mięso w dużą kostkę i wykorzystałam jako dodatek do zupy. Smacznego!   The post Zupa z kalarepy z grillowanym kurczakiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mielone z boczniakami i ziemniaki w mundurkach 157

SKŁADNIKI Na MIELONE: 500 g mięsa mielonego z indyka 250 g boczniaków 1 spora garść posiekanego lubczyku 1 drobno posiekana cebula 3 ząbki czosnku- przeciśnięte przez praskę sól i pieprz do smaku POZOSTAŁE SKŁADNIKI: 500 g ziemniaków młodych 1 łyżka masła szczypta nasion chilli prażone płatki czosnku PRZYGOTOWANIE: Mięso wymieszać z wyżej wymienionymi składnikami i uformować kulki po czym lekko

ClauditteMissCooking
Idealne bułeczki do hamburgerów. 184

która nie lubiłaby burgerów. W tej chwili można kupić je wszędzie, od przydrożnych budek po eleganckie restauracje, ale i tak najlepiej smakują te domowe. Pyszny burger to nie tylko mięso, ale i bułka, o czym często się zapomina. Choćby najlepsze mięso, ale podane w pieczywie kiepskiej jakości nie będzie smakowało tak, jak powinno. Zrobienie pieczywa często kojarzy się z trudnym

DefinicjaSmaku
Cytrynowa pierś z kurczaka z gruszką i karmelizowanymi orzeszkami pinii podana na sałacie. 241

karmel zacznie się krystalizować, pokruszyć całość. 3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pierś z kurczaka umieścić w formie do pieczenia i piec 8-10 min ( w zależności od grubości mięsa). Następnie ustawić opcję grill lub grzanie z góry i piec jeszcze 2-3 min, żeby skórka się przyrumieniła. Mięso upieczone w  ten sposób jest delikatne, miękkie i soczyste

DefinicjaSmaku
Makaron shirataki z wieprzowiną papryczką jalapeno i świeżą kolendrą. 200

jalapeno oraz orzeszki ziemne. Smażyć 2-3 minuty. W przypadku zwykłej patelni smażenie będzie trwało nieco dłużej. Warzywa powinny być lekko chrupkie, ale nie surowe. 5. Wrzucić makaron i mięso ( jeśli używaliśmy surowego, a nie gotowego pulled pork to mięso wrzucamy na początku). Dodać sos rybny i sos sojowy do smaku. 6. Na koniec dodać drobno posiekaną dymkę oraz kolendrę

DefinicjaSmaku
Kanapka z grillowanym kurczakiem. 230

pieczony kurczak ( u mnie pierś z kurczaka, doskonałe będą też udka czy skrzydełka lub pieczony schab) pomidor czerwona cebula kiełki ( lucerny, brokuła, rzodkiewki) majonez krem balsamiczny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Mięso pokroić w nieduże kawałki ( jeśli używamy skrzydełek lub udek, po prostu oddzielić mięso od kości i porwać w mniejsze kawałki). 2. Na kromce rozsmarować majonez, ułożyć kiełki, kurczaka

DefinicjaSmaku
Drobiowe placuszki z pieczarkami i serem 366

naprawdę pyszne i proste w przygotowaniu. Wyglądają jak placuszki, a w smaku są bardzo mięsne :) Ponieważ mięso stanowi tutaj główny składnik, a pozostałe składniki tylko podkreślają jego smak. Na zimno świetnie smakują w kanapce z dużą ilością sałaty, pomidora i ulubionego sosu. Pycha! SKŁADNIKI ( około 10 sztuk) 1 podwójna pierś z kurczaka 200 g tartej mozarelli lub żółtego sera(...)mąki ziemniaczanej natka pietruszki ( można pominąć) sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kurczaka pokroić w bardzo drobną kostkę.  Pieczarki oraz cebulę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. W misce połączyć mięso, ser, pieczarki, cebulę. Dodać jajko oraz mąkę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać drobną posiekaną natkę pietruszki. Łyżką lub ręką formować nieduże placuszki i smażyć

DefinicjaSmaku
Nuggetsy z dorsza na kremie z żółtej papryki i dyni 212

termincza zajmuje niecałe 2 min! Tak 2 min, zaufajcie mi, że ryba smażona w ten sposób jest po prostu cudowna i w żadnym miejscu nie ma nawet plamki surowego mięsa :) To są po prostu najlepsze nuggetsy z dorsza jakie kiedykolwiek jadłam :) Zróbcie koniecznie! SKŁADNIKI (4 porcje) nuggetsy z dorsza 4 polędwiczki z dorsza mąka kukurydziana sól, pieprz masło z odrobiną(...)rumiana przekręcamy kawałek ryby o 90 stopni i tak do momentu aż 4 boki będą obsmażone. Ściągamy z patelnie, można odsączyć rybe z nadmiaru tłuszczu. Ryba jest dobra jeśli mięso w środku jest ścięte, ale wciąż błyszczące, soczyste i dzieli się na charakterystyczne płatki.  Pomidora pokroić w ćwiartki, z każdej części usunąć pestki i pozostałą część pokroić w kosteczkę

DefinicjaSmaku
Polędwiczki wieprzowe w cydrze 207

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Polędwiczki dokładnie myjemu i osuszamy. Nacieramy polędwiczki oliwą, solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzwawmy oliwę z oliwek i obsmażamy polędwiczki z obu stron aż zmienią kolor i mięso będzie z wierzchu ścięte, Zdejmujemy z patelni i dajemy mu chwilę odpocząć.  W tym czasie kroimy cebulę w piórka i wrzucamy na patelnię. Dodajemy gałązki rozmarynu i smażymy(...)cebula się zeszkli a rozmaryn uwolni rozmaryn. Polędwiczki kroimy w około 1,5 cm plastry i dodajemy do cebuli. Wrzucamy rodzynki i całość zalewamy cydrem. Dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie.Wyciągamy gałązki rozmarynu. Dodajemy masło i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.   Smacznego

DefinicjaSmaku
Szaszłyki ziołowo- truflowe ze szparagami, cukinią i bakłażanem 250

osuszamy. Kroimy w kostkę o boku ok 2-3 cm.  Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą ( zioła siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę) i dokładnie zalewamy nią mięso. Wstawiamy na ok. 10-12 h do lodówki. Cukinię, bakłażana oraz cebulę kroimy w kawałki wielkością zbliżone do kawałków mięsa, wtedy warzywa ładnie się zgrillują. Szparagi chwytamy za dwa końce

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania