pulpetowa jarzynowa zupa... 182Składniki: mięso mielone indycze 50 dag, przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżki, koncentrat pomidorowy 1 łyżka, kasza manna 4 łyżki, bułka tarta 4 łyżki, mąka pszenna 3/4 szklanki, warzywa mrożone 1 opakowanie, fasolka szparagowa 30 dag, woda 3 litry, ziemniaki 8 sztuk, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, śmietana
W Mojej Kuchni Lubię
Szaszłyki drobiowe z grilla w przyprawie do gyrosa 298Składniki: cała pierś z kurczaka (wyjdzie 6 małych szaszłyków) 3 czubate łyżeczki przyprawy do gyrosa (mi bardzo smakuje przyprawa firmy Kamis) 3 łyżki oleju patyczki do szaszłyków Wykonanie: Mięso przygotowujemy 2 godziny przed grillowaniem. Piersi myjemy, kroimy na kawałki grubości około 1,5 cm. Dodajemy olej i przyprawę i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków
Smak mojego domu
Pulpeciki w sosie beszamelowym z kalafiorem 214Rewelacyjne pulpeciki, które dzięki dodatkowi kalafiora zyskały jego smak. Sos beszamelowy dodał im delikatności i kremowego smaku. 400 g mięsa mielonego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Ok. 7 różyczek kalafiora Masło do formy Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki Ok. 2 szklanki mleka Sól, Pieprz 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej Mięso mielone dokładnie
VioletoweKucharzenie
Roladki drobiowe ze szpinakiem 170dusimy, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Pierś z kurczaka myjemy, osuszmy, każdą pojedynczą pierś przekrawamy na pół i rozbijamy uważając by nie podziurawić mięsa, solimy i pieprzymy. Na rozbite mięso kładziemy plaster sera żółtego na to szpinak i dokładnie zwijamy w roladę. Na rozgrzanym oleju smażymy roladki z każdej strony na rumiany
magiczna kuchnia Kasi
Pałeczki kurczaka w serowej panierce 474Składniki: 1 kg pałeczek z kurczaka szklanka startego sera 1/2 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Mięso myjemy. Ze wszystkich stron oprószamy solą i pieprzem. Kurczaka przekładamy do rondla, wlewamy wodę i dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajko roztrzepujemy widelcem
magiczna kuchnia Kasi
KURCZAK BALTI ( danie jednogarnkowe – kuchnia indyjska ) 380cytrynowy – 1 łyżka * świeża kolendra – 1 pęczek * olej – 3 łyżki * cynamon, kardamon, pieprz ziarnisty, kminek, imbir, garam masala, chili, sól – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone mięso kroimy na kawałki. W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy, po czym wrzucamy pokrojone w plasterki pomidory. Dodajemy po szczypcie cynamonu, kardamonu, pieprzu, kminku, imbiru, garam masala
Ostra na Słodko
Burger po meksykańsku 208przypraw i papryczki chilli. Sam kotlet, dzięki dodatkowi wielu przypraw jest bardzo aromatyczny. Całość moim zdaniem wyszła bardzo smakowicie. Jak burger, to tylko domowy. ;-) 1 bułka do hamburgera 125g mięsa mielonego 1 liść sałaty 3 plastry pomidora 3 plastry czerwonej cebuli 1 plaster żółtego sera garść czerwonej fasoli z puszki garść kukurydzy konserwowej 1/4 czerwonej papryki 1/2 papryczki chilli ketchup(...)sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, kumin, papryka słodka, papryka ostra olej 1. Mięso mielone doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, czosnku, oregano, tymianku, ostrej i słodkiej papryki. Łączymy z posiekaną drobno papryczką chilli. Mieszamy i formujemy kształt kotleta. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2. Bułkę podgrzewamy na suchej patelni, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy ketchupem. Układamy kolejno: sałatę, kotlet
Szefowa kuchni
SZYNKA Z SZYNKOWARU, IDEALNA NA KANAPKI 269zabrać się za użytkowanie takiego sprzętu. Przepis na szynkę w kawałkach dostałam właśnie od Bożenki, a także posiłkowałam się wykonaniem, które znalazłam na blogu Z cukrem pudrem . Po spróbowaniu mięsa oboje z mężem uznaliśmy, że taka wędlina jest naprawdę smaczna i w smaku lepsza od takiej kupnej. Co najważniejsze robiąc samemu takie mięso mamy PEŁNĄ kontrolę
Przepisy Aleksandry
Pierogi z mięsem drobiowym 173Zastanawiałem się co zrobić z resztą upieczonego kurczaka...wyszły pierogi. Składniki 500g mięsa z pieczonego kurczaka cebula łyżka smalcu 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawa maggi sól ,pieprz Ciasto: 500 g mąki szklanka gorącej wody jajko sól Przygotowanie Mięso z kurczaka mielimy ,dodajemy posiekaną natkę pietruszki ,podsmażoną na smalcu cebulę. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz przyprawą maggi. Przygotowujemy ciasto
R'n'G Kitchen
Zupa pomidorowa z mielonym i pieczarkami 198poprzedniego dnia. Pamiętajcie ,jedzenia nie należy marnować. Składniki 400 ml przecieru pomidorowego ( u mnie z malinowych) 2 pomidory biała część pora 2 marchewki 200 g pieczarek 200 g mięsa mielonego z karkówki 2 ząbki czosnku 600 ml bulionu warzywnego masło łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej mielona kozieradka (do smaku) łyżeczka bazylii łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki imbiru sól ,pieprz dodatkowo ugotowany(...)porem pokrojonym w talarki podsmażamy na łyżce masła. Całość dodajemy do zupy ,gotujemy do miękkości marchewki. Pieczarki kroimy na plasterki ,podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu ,dodajemy do zupy. Mięso podsmażamy na suchej patelni ,pod kozieniec dodajemy posiekany czosnek ,lekko dusimy i dodajemy do całości razem z wytopionym tłuszczem. Zupę zagotowujemy ,do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,gałką muszkatołową i kozieradką. Zupę
R'n'G Kitchen
Szynka duszona w cydrze z dyniowymi placuszkami 196rondlu ,na maśle ,szklimy posiekaną cebulę i pokrojony czosnek. Zalewamy cydrem i bulionem ,dodajemy liść laurowy ,ziele angielskie ,łyżeczkę czubrycy i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i wkładamy podsmażone mięso. Dusimy pod przykryciem około 30 min. Do smaku sos doprawiamy solą i pieprzem (sos można zredukować do uzyskania ulubionej gęstości lub zaprawić zasmażką). W czasie gdy mięso dusi się ,przygotowujemy placki
R'n'G Kitchen
Kotlet drobiowy z pieczonego kurczaka z kapustą kiszoną i grzybami 199pierogach... Składniki 250 g pieczonego kurczaka natka pietruszki maggi garść suszonych grzybów 150 g kapusty kiszonej liść laurowy jajko bułka tarta sól ,pieprz olej do smażenia Przygotowanie Mięso z kurczaka mielimy ,dodajemy posiekaną natkę pietruszki ,podsmażoną na smalcu cebulę. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz przyprawą maggi. Grzyby gotujemy ,osączamy i kroimy w paski. Kapustę zalewamy szklanką wody ,dodajemy(...)liść laurowy i gotujemy przez godzinę na średnim ogniu. Mięso i kapustę łączymy ze sobą ,dodajemy cebulę i jajko (jeśli masa jest „lejąca” możemy dodać bułkę tartą) ,składniki mieszamy ,doprawiamy solą i pieprzem. Z przygotowanej masy kształtujemy kotlety ,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron
R'n'G Kitchen
Zupa z pora na skrzydełkach z pulpecikami z jajek 191olej do smażenia Przygotowanie Skrzydełka płuczemy ,zalewamy zimną wodą (1,2 l) ,solimy i zagotowujemy. Szumowiny zbieramy ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie i pieprz. Gotujemy jeszcze 20 min. Mięso wyjmujemy i studzimy. Oddzielamy mięso od kości i dodajemy do zupy. Marchew i seler kroimy w kostkę ,pora w piórka ,warzywa podsmażamy na maśle. Dodajemy Do zupy ,gotujemy do miękkości
R'n'G Kitchen
Strogonow 176plasterki . Cebulę obrałem i drobno posiekałem . W rozgrzanym rondlu roztopiłem masło , dodałem cebulę , zeszkliłem , dodałem pieczarki , lekko poddusiłem. Paprykę po umyciu pokroiłem w paski , ogórki konserwowe pokroiłem w słupki. Mięso oprószyłem mąką , włożyłem do garnka , przesmażyłem krótko na niewielkiej ilości tłuszczu , dodałem bulion , koncentrat pomidorowy , musztardę , wino , paprykę oraz przesmażoną cebulę z pieczarkami , uzupełniłem wodą . W powstałym sosie dusiłem mięso
R'n'G Kitchen
Babeczki ziemniaczane z mięsnym farszem 221zrobić z ugotowanym mięsem drobiowym (po rosole)?? Oto kolejna propozycja. Składniki 1 duże udko z kurczaka (ugotowane) garść żołądków drobiowych (ugotowanych) 600 g ziemniaków 3-4 łyżki śmietany pęczek koperku mąka ziemniaczana cebula jajko zioła prowansalskie sól ,pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy ,osączamy i razem z posiekanym koperkiem i śmietaną ubijamy na puree. Dodajemy mąkę ziemniaczaną (masa ma być plastyczna). Blaszkę(...)muffinki smarujemy tłuszczem ,do każdej wykładamy farsz ziemniaczany ,robiąc dołek (miejsce na farsz mięsny). Ugotowane mięso oddzielamy od kości i razem z ugotowanymi żołądkami i cebulą mielimy na największych oczkach. Dodajemy jajko ,doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i ziołami prowansalskimi. Farsz wykładamy do każdej babeczki. Wierzch babeczek przykrywamy farszem ziemniaczanym. Babeczki zapiekamy w temperaturze 200°C przez
R'n'G Kitchen