mięso - 63110 przepisów (strona:1720/4208)

Galaretka wieprzowa 157

przygotowania takiej ilości galaretki wieprzowej potrzebny jest ogromny garnek (najlepiej na ponad 5 litrów wody), duże sitko lub cedzak, duża miska do wlania wywaru. WYKONANIE Nogi, ogonki i mięso umyć i umieścić w bardzo dużym garnku. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, zalać wodą i gotować do miękkości golonka, najlepiej minimum 2 godziny żeby nóżki puściły żel potrzebny do stwardnienia(...)galaretki. Gotowy wywar przecedzić przez sitko do miski i dodać rozdrobnione mięso z golonek. Schłodzone odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce do stwardnienia galaretki. Galaretkę można przechowywać w zimnym miejscu maksymalnie przez tydzień. Przed podaniem zdjąć z góry galaretki tłuszcz, ukroić podłużny kawałek, doprawić wedle uznania solą, pieprzem i octem. Poniżej zdjęcie gotowej galaretki wieprzowej jeszcze przed zdjęciem warstwy

Passions hobbies life
Jadalne prezenty: domowa sól ziołowa (+ gotowe etykiety na słoiki) 146

ułatwi życie tym, którzy rzadko to robią. Taką solą możecie szybko doprawić wiele potraw, a po wymieszaniu z oliwą uzyskacie szybki dressing do sałatki lub marynatę do ryb i mięsa. Możliwości są tu tak naprawdę nieograniczone, bo z solą możecie połączyć wszystko, co Wam w duszy gra: różne zioła świeże lub suszone, czosnek, skórkę cytrynową, przyprawy takie jak pieprz, papryczkę(...)mieszanki, na które przepisy zamieściłam poniżej. Sól z czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem po wymieszaniu z oliwą stworzy fajny dressing do sałatek. Pasuje też jako przyprawa do ziemniaków, warzyw oraz mięsa. Sól z koperkiem, skórką cytrynową i koprem włoskim (ten ostatni dodatek możecie ewentualnie pominąć) to mój pomysł na szybką przyprawę do ryb. Sól z suszonymi grzybami (u mnie borowiki), tymiankiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowy wigilijny barszcz - przepis 220

majeranek 2 łyżki  liść laurowy 3 szt  ziele angielskie 5 szt  kardamon w ziarnach ok 10 szt   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :   Przygotowujemy duży garnek, umyte mięso zalewamy ok. 3 litrami zimnej wody, mięso powoli się gotuję a my w tym czasie, przygotowujemy naszą całą włoszczyznę. Marchew, seler, pietruszkę, buraki obieramy, przekrawamy na pół. Seler naciowy

Basia w kuchni
Makowiec na kruchym cieście 705

struc la makowa , zwana inaczej makowcem zawijanym. Masę makową przygotowuje się tak samo, jak do większości makowców. Na początku należy ugotować mak, a następnie zemleć go w maszynce do mięsa (chyba, że kupicie mak już mielony, jest dostępny w niektórych sklepach). Dalsze czynności przygotowawcze wymagają już znacznie mniej czasu. Masę makową wzbogaciłam o sporą ilość bakalii i nie radzę(...)lekkiego zrumienienia  MASA MAKOWA - suchy mak wypłukać, zalać gorącą wodą, gotować 30-40 minut, odcedzić na gęstym sicie, ostudzić - ostudzony mak zemleć 2-3 razy w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem - do rondelka przełożyć masło i miód, podgrzewać do rozpuszczenia się masła, dodać mak, krótko podgrzewać, mieszając, masa powinna być gęsta, zdjąć z palnika, ostudzić - bakalie odpowiednio przygotować

Smakołyki Bereniki
indyk z żurawiną i jabłkami 138

Takie soczyste i aromatyczne mięsko polecam na świąteczny obiad ale nie tylko. Jeśli lubicie połączenie mięsa i owoców to taka wersja indyka na pewno Wam zasmakuje.  Składniki: udziec z indyka (około kilogramowy kawałek) 2 jabłka  100 g suszonej żurawiny 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól pieprz Czosnek przecisnąć przez(...)praskę, wymieszać z olejem i przyprawami. Natrzeć mięso i włożyć do rękawa do pieczenia, wrzucić żurawinę. Wstawić do lodówki na kilka godzin a następnie do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około półtorej godziny. Po tym czasie przeciąć worek, dodać jabłka pokrojone w ósemki i piec jeszcze około kwadransa

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rosół 119

pieprzu czarnego sól do smaku mały seler i latem 3 duże świeże liście selera 1 cebula por 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kilka gałązek natki pietruszki gałązka lubczyku Wykonanie: Mięso oczyszczamy, myjemy pod zimną wodą, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz, ściągamy szumowinę i gotujemy na wolnym ogniu 40 minut. Po tym czasie(...)liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Całość nadal gotujemy na bardzo małym ogniu. Po kolejnych 60 minutach dodajemy warzywa, zieleninę i sól. Po kolejnych 40 minutach wyciągamy z zupy mięso, warzywa i zieleninę. Na talerze wykładamy ugotowany makaron oraz pokrojoną w mniejsze kawałki marchewkę i wlewamy gorący rosół. Zupę posypujemy natką pietruszki. Smacznego

Smak mojego domu
Granaty z indyka w sosie koperkowym. 133

porcje 40 dkg mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz 1 łyżka posiekaneko koperku Sos koperkowy: 1 szklanka bulionu warzywnego 3 łyżki świeżej śmietany 1 łyżka mąki pęczek posiekanego koperku sól pieprz Sposób wykonania :   M ięso wymieszaj dokładnie z jajkiem, bułką tartą , łyżką koperku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj w dłoniach kulki(...)Zagotuj  około 1 l wody z niewielką ilością soli. Do gotującej się wody wrzuć kuleczki mięsa. Gotuj 15 minut od momentu gdy wypłyną na powierzchnię. Przełóż łyżką cedzakową do rondelka, wlej szklankę wody w której się gotowały. Dodaj śmietanę , posiekany koperek, mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Gotuj w sosie

Przepisy i porady kulinarne
Pieczarkowe rolady z szynki 159

Pieczarkowe rolady z szynki Rolady pieczarkowe , to zawsze dobry pomysł na obiad lub na zagospodarowanie kawałka dość suchego mięsa jakim jest szynka . Oczywiście wiele osób , może się ze mną nie zgodzić i twierdzić , że jest ona najlepsza na świecie . Owszem jest , ale jako wędzona lub suszona , no ..ewentualnie pieczeń w pozostałych przypadkach zdecydowanie wolę inne kawałki mięsa , takie jak żeberka

Ogrodnik w podróży
Pasztet drobiowy na Boże Narodzenie 231

liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej sól, pieprz 1. Kurczaka porcjujemy. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. 2. Mięso, marchew i pietruszkę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy przez około 1h, do miękkości. Studzimy. 3. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy wątróbkę(...)chwilę smażymy. Studzimy.  4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, obie papryki, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy ręką. 6. Pasztet przekładamy do aluminiowych foremek, pieczemy przez około

Szefowa kuchni
Chłodziarki Gorenje z kolekcji Retro 234

zapewnienia stałej temperatury we wnętrzu, a co za tym idzie – świeżości i pełnej wartości odżywczej pożywienia. Szuflada FreshZone, w której panuje najniższa w temperatura, nadaje się doskonale do przechowywania mięsa, ryb, owoców i warzyw. Zapewnia ona świeżość, aromat, kolor i smak żywności na dłużej. Szuflada ZeroZone, w której panuje temperatura około 0°C, to idealne miejsce to przechowywania świeżych owoców(...)morza, ryb lub mięsa. Dzięki niej delikatne produkty dłużej zachowują świeżość, naturalną soczystość oraz składniki odżywcze. Szuflada XtremeFreeze, zapewnia szybkie mrożenie w skrajnie niskich temperaturach. Takie „szokowe” podejście pozwala zachować wszystkie składniki odżywcze i smak pożywienia. Podsumowując, wyposażając mieszkanie, które mam nadzieje w niedługiej przyszłości zakupić, mocno zastanowię się się nad taką lodówką. Koniec z rozmrażaniem, koniec z marnowaniem jedzenia

karmelowy
Pikantna wieprzowina 260

chilli. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na przynajmniej 2 godziny do lodówki. Cebule kroimy w kostkę. Rozgrzewamy odrobinę oleju w woku. Wrzucamy cebulę, smażymy chwilę, aż się zeszkli. Dodajemy mięso razem z marynatą i smażymy cały czas mieszając około 7-9 minut, aż mięso nabierze jednolitego brązowego koloru. Podajemy z ryżem lub noodlami z warzywami. Ma być kolorowo? Wystarczy dodać

Gotuj z Rumcajsem
Kotlety Mielone – Pikantne 216

Witam serdecznie Propozycja na pyszne kotlety mielone , trochę inaczej przygotowane niż tradycyjne bo z dodatkami , są bardzo soczyste i smaczne . Będziemy potrzebować : 500 g mięsa mielonego 250 g pieczarek 100 g sera żółtego 1 kopiastą łyżkę bułki tartej 1 jajko około 80 ml letniego mleka 1 cebulę (100 g) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu pikantnego przyprawy : duża szczypta(...)pieczarek ( smażyłam około 5 minut ) . Po usmażeniu odstawiam do wystudzenia . Końcowe przygotowanie masy na kotlety mielone : Do miski z namoczoną bułką tartą dodaję wystudzone pieczarki z cebulą , jajko , mięso , ketchup , koncentrat pomidorowy , ser żółty , doprawiam solą , pieprzem , majerankiem . Całość dokładnie mieszam aby składniki dobrze się połączyły , sprawdzam smak i jeżeli trzeba to jeszcze doprawiam . Z tak przygotowanej masy formuję kotlety

Uwaga Babcia Gotuje
Przepis na Kotlety Sojowe 202

pęczek natki pietruszki 150 g cebuli 1 czerstwa bułka (kajzerka) 1 duży ząbek czosnku sól , pieprz olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia kotletów przed smażeniem maszynka do mielenia mięsa lub blender Link do filmu z przygotowania : Kotlety sojowe https://www.youtube.com/watch?v=PJcIXD3rtJo Przygotowanie : Najpierw przygotuję soję : Suchą soję płuczę i zalewam w garnku zimną wodą tak żeby woda był kilka(...)cebulę smażę około 5 minut na rozgrzanym oleju na patelni aby cebula się zeszkliła . Umytą i osączoną natkę pietruszki drobno siekam . Końcowe przygotowanie kotletów sojowych : W maszynce do mielenia mięsa ( można użyć blendera ) mielę razem ugotowaną soję , podsmażoną cebulę z czosnkiem i odciśniętą bułkę . Następnie do zmielonej masy dodaję natkę pietruszki , jajka , sól , pieprz i całość dokładnie mieszam ręką

Uwaga Babcia Gotuje
Przepis na Przygotowanie Pierogów z Serem – Pierogi Ruskie 211

cebuli na ciasto : 450 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 230 ml wrzątku 1 1/2 łyżki oleju (23 g) szczypta soli masło do polania pierogów po ugotowaniu maszynka do mielenia mięsa Link do filmu z przygotowania : Pierogów z serem  https://www.youtube.com/watch?v=TQc1vAmW3o4 Przygotowanie : Najpierw przygotuję ciasto – ciasto przygotowałam według tego przepisu Przygotowanie Ciasta na Pierogi bez jajek Do miski wsypuję(...)minut żeby odpoczęło Przygotowanie farszu na pierogi : Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na rozgrzany maśle tak żeby ładnie się zrumieniła ( około 10 minut ) . W maszynce do mielenia mięsa mielę razem ugotowane ziemniaki i ser (zamiast mielić można przecisnąć przez praskę ) . Do zmielonej masy dodaję podsmażoną cebulę , doprawiam solą (1 dużą szczyptą ) i pierzem ( 2 duże szczypty ) i całość

Uwaga Babcia Gotuje
Wieprzowina Duszona w Jarzynach 202

Witam serdecznie Propozycja na pyszną wieprzowinę duszoną w jarzynach . Idealnie nadaje się na obiad podana z ryżem lub ziemniakami . Będziemy potrzebować : 1 kg mięsa wieprzowego (łopatki lub szynki bez kości) 450 g fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej 3 łodygi selera naciowego (200 g) 1 por (150 g) 400 g marchwi 2 strąki papryki czerwonej 2 cebule (150 g) 4 łyżki(...)zagotuje wrzucam fasolkę szparagową i od ponownego zagotowania się wody gotuję fasolkę 6 minut . Następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia . Wystudzoną fasolkę kroję na mniejsze kawałki . Umyte i osuszone mięso kroję w drobną kostkę . Cebulę kroję w drobną kostkę. Oczyszczoną marchew ścieram na tarce o grubych oczkach . Umytą paprykę przekrawam na pół , oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek

Uwaga Babcia Gotuje

Proponowane wyszukiwania