piersi kurczaka ściągam skórę, myję je i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do miski, dodaję przyprawy, sosy i olej, mieszam całość i odstawiam na godzinę. Po tym czasie mięso przekładam do woka i obsmażam, nie dodaje już żadnego tłuszczu. Jak mięsko dobrze się obsmaży, wsypuję mieszankę chińską , mieszam, warzywa „puszczą” wodę, jeśli jest mało można dolać trochę wrzątku. Duszę(...)całość do miękkości warzyw. Osobno gotuję ryż, mięso z warzywami podaję w jego towarzystwie. Kurczak z warzywami Kurczak z warzywami Kurczak z warzywami Kurczak z warzywami Kurczak z warzywami Teraz w promocji nasze ulubione kabanosy i piratki Zuzy
Takie tam pichcenieopakowanie mrożonych warzyw chińskich. 1/4 papryki zielone, żółtej i czerwonej sok z 1/2 limonki PRZYGOTOWANIE Pierś umyć i oczyścić. Pokroić w kostkę. Cebulę posiekać po czym dodać ją do mięsa, wymieszać i następnie doprawić sosem sojowym, pastą curry i pozostałymi sosami które wymieniłam wyżej. Na dno naczynia żaroodpornego lub brytfanki wyłożyć 1/2 warzyw chińskich, potem papryki, mięso i ponownie mieszankę
ClauditteMissCookingkarkówki, 100 g czekolady 70%, chili, sól, 80 ml oleju Do rondelka wlać olej, włożyć pokrojoną czekoladę, posiekane chili i zagrzać do roztopienia czekolady. Doprawić do smaku solą. Mięso włożyć do marynaty i odstawić, najlepiej na całą noc. Wyjąć z mięso z marynaty i grillować, na grillu lub patelni grillowej. około 10– 14 minut. Grillowałam na grillu COBB . Przepis
królestwo garówWystarczy podczas smażenia nałożyć je na patelnię i problem z głowy :) Ciekawostka numer 2. Nie lubicie gdy podczas rozbijania kawałki mięsa brudzą Wam szafki czy ubrania? Wystarczy mięso przykryć woreczkiem i problem z głowy. Dobrze jest gdy woreczek jest grubszy, wtedy nie trzeba go zmieniać. Mam nadzieję, że ciekawostki się przydadzą
W kuchni u Monikinormalne kotlety), 2jajka, mleko, mąka, sól, pieprz, natka pietruszki. Przygotowanie: Piersi kurczaka pokroić w kostkę lub przekroić pierś wzdłuż i rozbić - w zależności jaką kto woli formę kotleta. Mięso posolić i popieprzyć. Ciasto: Przygotować głęboki talerz lub miseczkę. Wbić jajka, wlać mleko, wsypać mąkę, posiekaną pietruszkę, posolić i popieprzyć. Wymieszać. Ciasto musi wyjść ciut rzadsze od ciasta naleśnikowego. Mięso
W kuchni u Moniki2xprzyprawa do grilla, 2łyżeczki majeranku, 2łyżeczki vegety, wyciśnięty ząbek czosnku, olej. Przygotowanie: Przygotować marynatę: wszystkie składniki wymieszać. Oleju dodać tyle by marynata była dość płynna.Rozbite na cienkie plastry mięso mocno posmarować marynatą i odstawić na noc lub na kila godzin do lodówki. Mięso poukładać na tackach i grillować do upieczenia. Smacznego
W kuchni u Monikirodzinnego domu. A tak dzielę się przepisem i idę do kuchni coś smacznego wymyślić. Jeszcze trochę i będę musiała zmienić nazwę bloga na kuchnię Moniki i Iwonki :) Składniki: Mięso schabowe - ilość zależy od ilości osób, 1-2 jajka, bułka tarta, sezam, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia. Przygotowanie: Mięso (jeżeli jest w całości) pokroić na grubsze plastry, rozbić
W kuchni u Moniki2xcebula, kawałek kiełbasy, jajko, mąka, sól, pieprz, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, kilka suszonych grzybów. Przygotowanie: Schab rozbić na cienkie plastry, posolić i popieprzyć. Na każdy plaster mięsa położyć po kawałki sera żółtego, cebuli, ogórka kiszonego, i kiełbasy. Mocno zawinąć i obtoczyć w jajku i mące. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, na niewielkim ogniu. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć(...)razem z mięsem. Przełożyć do głębszego naczynia, zalać wodą, dodać grzyby, doprawić i gotować na małym ogniu ok.35-40min. Gdy sos będzie zbyt rzadki zrobić zawiesinę i zagęścić. Przepis nadesłała moja mama :) Smacznego
W kuchni u Monikikiszonej, mała główka kapusty świeżej (ok.1kg) (można również bigos zrobić z samej kapusty kiszonej, wtedy pomijamy kapustę świeżą), 2 x cebula, 350g pieczarek lub kilka suszonych grzybów, 500g mięsa wieprzowego, 250g boczku, 300g kiełbasy, 2 marchwie ( tylko wtedy gdy kapusta kiszone jest bez niej), 12 sztuk suszonych śliwek (niekoniecznie), 2listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, papryka czerwona(...)grzyby później dodać do reszty składników). Na koniec smażenia dodać pokrojoną w półksiężyce kiełbasę i pozostawić na ogniu jeszcze na chwilę. Osobno podsmażyć do zarumienienia pokrojone w grubszą kostkę mięso wieprzowe, również posolone i popieprzone. Kapustę świeżą poszatkować, zalać wodą i postawić na mały ogień, dodać przyprawy i wszystkie podsmażone składniki i śliwki ( ewentualnie grzyby wcześniej wymoczone). Z kapusty
W kuchni u Monikikurczaka ( ja miałam ugotowaną galantynę, którą użyłam), odrobina soli, pieprz, dwie gałązki bazylii - niekonieczne. Przygotowanie: Placek tortilli posmarować serkiem śmietankowym, następnie rozłożyć na nim liście sałaty. Warzywa i mięso pokroić w kostkę, lekko posolić (nie trzeba, jeżeli ktoś nie używa soli), popieprzyć i wymieszać. Warzywa z mięsem wyłożyć na środek placka tortilli ( ale nie od samego dołu, gdyż
W kuchni u Monikirozłożyć na mięsie. Jeżeli morele są twardsze, wcześniej należy je pomoczyć w wodzie ok.15min. Ciasno zawinąć i owinąć folią do pieczenia w tzw. cukierka. Jeżeli wolisz gdy mięso nie jest zbyt suche posmaruj je oliwą . Piec w rozgrzanym piekarniku 220stopni przez ok. 30min. Tak wygląda upieczona pierś, którą po odwinięciu można jeszcze na chwilę włożyć do piekarnika(...)się zarumieniła ( ja tego już nie zrobiłam by mięso nie było zbyt suche). Smacznego
W kuchni u Monikiciemniejszy będzie sos. Ja pod koniec smażenia wyciągam wykałaczki, ale jeżeli nie jesteś pewna, że roladki są dobrze zawinięte i się nie rozwalą, zostaw je. Gdy mięso ma już złocisty kolor, odlać tłuszcz gdy jest jego zbyt dużo. Zalać wodą, tak by zakryła mięso. Po kilkunastu minutach sprawdzić na smak sos. W razie potrzeby dosolić, popieprzyć . Można również
W kuchni u Monikikieszonki. Położyć na cieście francuskim. Ciasto przeciąć na pół i po bokach ponacinać paski. Ostygnięty farsz oraz starty ser żółty włożyć do środka piersi z kurczaka. Z wierzchu mięso posolić i popieprzyć, Kolejno paski ciasta francuskiego zakładać na mięso. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec
W kuchni u MonikiJeżeli jeszcze nie Wiecie co zrobić, nie macie pomysłów, to ja przypomnę makaronowe przepisy, które znajdują się na blogu :) 1. Zacznę od zapiekanki, którą zrobiłam wczoraj. Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym kliknij tu po przepis. 2. Sałatka z makaronem w kształcie ryżu kliknij tu po przepis . 3. Łazanki kliknij tu po przepis. 4. Cannelloni z mięsem mielonym
W kuchni u MonikiPierogi z farszem drobiowym najlepiej jest zaplanować na dzień, w którym gotowany ma być rosół. Składniki: (na ok.38 pierogów) Farsz: 540g ugotowanego mięsa drobiowego z rosołu, oddzielonego od kości ( ja do rosołu dałam całego kurczaka, który ważył 1,5kg), 1 większa marchew z rosołu, 1 pietruszka z rosołu, 1 cebula, garść zielonej pietruszki (5g), 1 łyżka masła, sól(...)doprawić do smaku. Ugotować na małym ogniu rosół. Farsz: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła, lekko przestudzić. Podsmażoną cebulę dodać do marchwi (razem z tłuszczem), pietruszki, mięsa i natki pietruszki - wszystkie składniki zmielić przez maszynkę. Posolić, popieprzyć. Dodać 6 łyżek rosołu. Wymieszać. Jeżeli farsz nadal jest suchy, dodać więcej rosołu. Ciasto: Do mąki dodać szczyptę soli
W kuchni u Moniki