mięso - 63110 przepisów (strona:1708/4208)

Forszmak lubelski 251

kilka ziaren ziela angielskiego mąka olej natka pietruszki (do posypania) ser żółty (opcjonalnie) Wieprzowinę pokroić w kostkę,doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na patelni, aż mięso będzie rumiane. Następnie przełożyć wieprzowinę do garnka i zalać kilkoma szklankami bulionu. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić do miękkości. Na pozostałym oleju usmażyć boczek pokrojony w paski(...)obtoczony w mące. Dorzucić do wieprzowiny. Cebulę pokroić w piórka i również usmażyć. Czosnek pokroić w plasterki i dorzucić do cebuli pod koniec smażenia. Wszystko wrzucić do garnka z mięsem i dusić na wolnym ogniu. Na 10-15 minut przed końcem gotowania dodać koncentrat pomidorowy (ok. 2 łyżek), pokrojone w półplasterki ogórki kiszone i obrane ze skórki oraz paprykę słodką

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
32 rozgrzewające dania na jesień 1786

tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem(...)Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Ravioli z semoliny z ricottą Sadzone

Moja smaczna kuchnia
Kurczak z ananasem 130

prosty przepis, nie wymagający długotrwałych przygotowań. Połączenie kurczaka z ananasem wyśmienite. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 1 puszka ananasów (mała), 2 łyżki mąki ziemniaczanej, oliwa do smażenia. Wykonanie: Mięso opłukać, pokroić i zrumienić na oliwie posypując mąką ziemniaczaną. Następnie wlać sok z puszki razem z ananasami i zagotować, w razie potrzeby delikatnie posolić. wyłożyć mięso na półmisek, polać sosem

Tradycyjna Kuchnia
Czekośliwki lub dżem śliwkowo - orzechowy 182

owocowych:) Czekośliwki Składniki : 2 i 1/2 kg śliwek węgierek, 1 kg cukru, 2 cukry waniliowe, 1 tabliczka gorzkiej czekolady. Wykonanie: Dokładnie wymyte i wypestkowane śliwki zemleć w maszynce do mięsa. Dodać cukier i smażyć ok. 2 godz. Pod koniec smażenia dodać cukier waniliowy, tabliczkę gorzkiej czekolady i jeszcze smażyć przez ok 10 min. Gorące przełoży do słoików, dobrze zakręcić(...)śliwek węgierek, 1 kg cukru, 2 cukry waniliowe, 15 dag kakao, 20 dag orzechów mielonych. Wykonanie: Dokładnie wymyte i wypestkowane śliwki zemleć w maszynce do mięsa. Dodać cukier i smażyć ok. 2 godz. Pod koniec smażenia dodać cukier waniliowy, kakao, orzechy i jeszcze smażyć przez ok 10 min. Gorące przełoży do słoików, dobrze zakręcić i gotować przez

Anioły w kuchni
domowa kostka rosołowa 230

cierpliwości i możemy własnoręcznie sporządzić wyrób, który nie dość że nie przewyższa w smaku sprzedawane produkty, to w dodatku jest od nich znacznie zdrowszy. składniki   1 kg drobiowego mięsa ( kacze skrzydełka, szyje i inne kawałki dowolnego drobiu) 5 listków laurowych 8-10 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki lubczyku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 4 cebule 4 marchwie 3 korzenie pietruszki(...)sześćdziesiąt minut ( jeżeli włożyliśmy kawałki kurczaka, zamiast kaczki, gotowanie skracamy do 40 minut). Po tym czasie przelewamy wywar do drugiego naczynia, (najlepiej użyć do tego durszlaka), odrzucając wygotowane  mięso i warzywa.   Teraz w garnku podgrzewamy gęsi smalec,  następnie do garnka wrzucamy pozostałą obraną i pokrojoną w plastry marchew, pokrojoną i obraną  pietruszkę, posiekany seler naciowy, pokrojone

Miód i pieprz
Makaron tagliatelle z sosem bolońskim (Tagliatelle con ragù alla bolognese) 225

mieszając. Warzywa powinny być miękkie i lekko przyrumienione (nie brązowe!). Zmniejszyć ogień prawie do minimum i gotować kolejne 10 minut. Tak powstanie soffritto, czyli baza smakowa do dania. Dodać mięso. Podsmażyć na średnim ogniu, mieszając i odwracając, aż mięso zmieni kolor i się przyrumieni. Wlać wino, szybko zagotować i gotować na średnim ogniu przez ok. 5 minut aż większość wyparuje

Pełny talerz
Zupa ziemniaczana – dobra zupa, to ciepła zupa :) 325

soli  łyżka pieprzu mielonego  4 łyżki mąki 3 łyżki oleju   Golonko z indyka wkładamy do garnka z wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy, aż mięso po wyjęciu można będzie odkroić od kości. Golonkę wyjęłam odkroiłam mięso z kości, pokroiłam drobno i wraz z całą kością włożyłam do zupy ponownie.   Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy

Kuchnia na wzgórzu
Pierś kurczaka w sezamie 150

Pierś kurczaka to mięso lekkie i delikatne dlatego warto włączyć je do swojego jadłospisu, zwłaszcza jeżeli macie dostęp do mięsa z ekologicznej produkcji lub od znajomego rolnika. Żeby nie było nudno smażone filety warto wzbogacać dodatkami, które przy okazji podkręcą wartość odżywczą posiłku. Takim dodatkiem może być chociażby sezam, który sprawia, że danie zyskuje nieco azjatyckiego klimatu. Do tego dobierzcie

Milion Smaków
Kurczak z dynią i jabłkami / Chicken with pumpkin and apples 217

czuć ją już w powietrzu. Mam jednak nadzieje, że ciepłe dni jeszcze do nas wrócą. Tak czy inaczej nabrałam ochoty na typowo jesienne potrawy, a szczególnie na moje ulubione mięsa duszone z warzywami. Dlatego przedstawiam dziś soczystego kurczaka duszonego z jabłkami, dynią, pieczarkami i boczniakami, z dodatkiem ziół i czerwonego wina. Jest to tak na prawdę łatwe danie jednogarnkowe, które

karmelowy
Kanapka z kurczakiem i pomidorowym pesto 184

bagietkę Przygotowanie zaczynamy od obsmażenia kurczaka. Umieszczamy go na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu, smażymy przez ok 10 minut na ostrym ogniu (w tym czasie solimy i pieprzymy mięso). Prużymy jeszcze przez kolejne 15-20 minut. W tym czasie przekrawamy bagietkę prawie na pół (powinna się trzymać razem na zewnętrznej skórce aby łatwiej było ułożyć w niej składniki). Obydwie połówki(...)smarujemy pesto, na spodzie kładziemy garść umytej i osuszonej rukoli a na niej kawałki mięsa (ja przekroiłam go na dwie części, bo lepiej „pasował”). Życzę Wam smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Pogodowa Sprawiedliwość czyli rosół i potrawka na talerzu 188

taką pogodową sprawiedliwość najlepszy jest ciepły obiad. Najlepiej rosół. Ale drugim też przecież student nie pogardzi skoro zostały warzywa... Składniki: ugotowane ziemniaki ugotowana marchewka ugotowana pietruszka upietruszka w proszku mięso z rosołu opcjonalnie: cebula Zioła: sproszkowana lub żywa pietruszka sól pieprz słodka papryka czosnek żywy lub sproszkowany Dodatkowo : olej rzepakowy/oliwa/masło patelnia Wykonanie: 1.Obrać(lub nie) ziemniaki. Wrzucić(...)gotować do miękkości. 2. Czosnek i cebulke wrzucić na rozgrzaną patelnię. Posypać przyprawami. 3.Uważając by nie spalić znajdujących się na patelni czosnku i cebuli-szybko pokroić warzywa i mięso. Wrzucić na patelnie. 4.W razie potrzeby podlewać rosołem. Smażyć góra 5-10 minut. Smacznego! PS. Wiem kawałki pokrojonej marchewki powalają

Fiolka w kuchni
Kotlety czy też placki warzywne po raz pierwszy i nie ostatni. Cieciorka wlatuje na stół! 169

marchewkę. Zetrzeć na tarce.Podobnie postępować z czosnkiem. 4.Posiekać drobno cebulkę. 5.Wszystko do jednej miski. Wbić jajko. Doprawić. Wymieszać. Zblenderować lub potraktować tłuczkiem do ziemniaków (ale nie do mięsa! tym do mięsa kokosy możecie otwierać...ewentualnie) /blenderem/widelcem. 6. Z papki formować kulki,obtaczać w mące lub bułce tartej i kłaść na mocno rozgrzaną patelnie teflonową. Student kalorii,białek i innych

Fiolka w kuchni
Pierwsza prawdziwa zupa czyli pomidorowa dla bałwanów. 171

łopaka/przyjaciółkę. Ostatecznie można to zrobić wracając z uczelni o 20.Nie radzę bazować na składnikach znajdujących się w lodówce i nienależących do Ciebie. Ale jak wolisz)   mięso z kurczaka(użyłam udka,na piersi będzie chudsza zupka) pęczek włoszczyzny(marchew,pietruszka,seler,por) puszka pomidorów pokrojonych łyżka, dwie koncentratu pomidorowego 2-3pomidorki kończące swój żywot smętnie w misie(...)śmietana/jogurt naturalny(polecam z jogurtem) makaron/ryż/co kto lubi garnek patelnia deseczka nóż łyżka(do próbowania zupy, można nią potem zjeść i będzie mniej zmywania) 1.Umyć mięso pod bieżącą zimną wodą. Włożyć do średniego garnka. Zalać ośmioma szklankami wody. 2.Dorzucić listek laurowy, ze trzy ziela angielskie zagotować. 3.Obrać i pokroić marchewkę, pietruszkę, seler

Fiolka w kuchni
Gołąbki bez zawijania 182

sycący obiad - gołąbki bez zawijania. Fajny pomysł, gdy mamy do przygotowania rodzinny obiad - bo dużo ich wychodzi, więc wszyscy się najedzą do syta. Smacznego!   Składniki: 1 kg mielonego mięsa 1 woreczek ugotowanego ryżu pół główki małej kapusty 1 cebula 2 jajka 3-4 łyżki kaszy manny sól, pieprz do smaku olej do smażenia 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego natka(...)siekamy drobno, solimy i odstawiamy na ok. 1 h aż puści soki, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Cebulę kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy ugotowany ryż, kapustę, cebulę, mięso mielone, jajka, kaszę manną i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, i potem formujemy małe kotleciki i smażymy je z obu stron na rozgrzanym oleju

psgotujemy
Krakowskie klopsy w sosie serowym 162

blogu. GRUBY WAŁEK rusza w świat! Gości się i przyjmuje gości, smakuje i próbuje, rozdaje gwiazdki i jest łasy na prezenty. Kto następny? Składniki: klopsiki 1/2 kg chudego mięsa mielonego (np. z indyka) jajko 50 g bułki tartej kumin ziele angielskie suszona kolendra ząbek czosnku pęczek posiekanego koperku oliwa z oliwek szczypta soli sos serowy kubek śmietany 18% (sojowej(...)zwykłej) ulubiony „śmierdzący” ser pieprz ząbek czosnku oliwa brokuł ryż Wykonanie: Kilka ziaren kuminu, ziela angielskiego i kolendry ucieracie w moździerzu. W misce mieszacie mięso z jajkiem, bułką, startym czosnkiem, przyprawami, solą i koperkiem. Formujecie klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Smażycie na oliwie na rumiany kolor. Odkładacie na ręcznik papierowy. Brokuł dzielicie na różyczki i gotujecie w osolonej wodzie

GRUBY WAŁEK

Proponowane wyszukiwania