mięso - 63110 przepisów (strona:1717/4208)

Zapiekanka z mielonym i cukinią 203

posypujemy tartą bułką. Wysypujemy równomiernie ryż. Mielone mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni do czasu aż mięso straci surowiznę. Mielone wykładamy równomiernie na ryż. Paprykę kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cukinię mieszamy z papryką i wykładamy na warstwę(...)mięsa. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę i jajka. Dodajemy wystudzony bulion. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masą polewamy zapiekankę. Mozarellę ścieramy na tarce. Posypujemy nią wierzch zapiekanki. Całość posypujemy oregano i tymiankiem. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni

Pobite gary Barbary
Kurczak w porach z ananasem 188

łyżek ketchupu * 5 łyżek majonezu * 5 łyżek soku z ananasa Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż na pół tak, żeby powstały 4 cienkie kotlety. Rozbijamy je lekko tłuczkiem do mięsa. Obsypujemy przyprawą do drobiu. Por kroimy w półtalarki, ananas kroimy w kostkę.  Ketchup mieszamy z majonezem. Dodajemy sok z ananasa. Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy połowę pora. Kładziemy(...)mięso. Przykrywamy resztą pora wymieszaną z ananasem. Polewamy sosem. Pieczemy pod przykryciem ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni

Pobite gary Barbary
Roladki z kurczaka 263

pojedyncze piersi z kurczaka * 3 garście szpinaku * 2 ząbki czosnku * 20 dag fety * łyżka oliwy z oliwek * sól, pieprz Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż aby uzyskać cienki płat mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażamy na oliwie. Fetę kroimy w podłużne prostokąty. Na środek mięsa wykładamy część szpinaku. Następnie kładziemy fetę. Przykrywamy resztą

Pobite gary Barbary
Cukinia faszerowana indykiem 201

Składniki: * 3 średnie cukinie * 2 cebule * 3 ząbki czosnku * 1 czerwona papryka * 50 dag mielonego mięsa z indykiem * woreczek ryżu (użyłam brązowego) * mały koncentrat pomidorowy * pęczek natki pietruszki * sól, pieprz, słodka papryka * oliwa do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę, paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa podsmażamy na oliwie. Kiedy zmiękną dodajemy mięso. Smażymy ok. 10 minut, aż straci

Pobite gary Barbary
Pomidory faszerowane mięsem 194

Danie dla miłośników pomidorów.  Pomidory faszerowane mięsem są i dealne jako przekąska na imprezach.  Można je przygotować wcześniej, a w dowolnej chwili po prostu włożyć do piekarnika na pół godziny. Podane z ryżem stanowią pyszny, lekki i niebanalny obiad :) Składniki: 9  średnich pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 200 g mielonej karkówki sól pieprz(...)wydrążamy . Najlepiej zrobić to łyżeczką. Wydrążoną zawartość siekamy. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na oliwie 10 minut. Następnie do cebuli i czosnku, dodajemy mięso, sól, pieprz, cukier, paprykę słodką oraz chili i podsmażamy kolejne 5 minut. Dodajemy posiekane środki pomidorów oraz posiekaną pietruszkę i podsmażamy do wyparowania prawie całego sosu. Pomidory napełniamy tak przygotowanym

Smak mojego domu
Pieczeń schabowa 182

Mięsa pieczone przygotowane samodzielnie, na pewno każdemu smakują. Wiemy, co jemy. U mnie dzisiaj na blogu schab pieczony przyrządzony nieco inaczej niż zawsze prezentowałam. Przepis bardzo prosty, a efekt murowany.Smaczny na gorąco i na zimno polecam. SKŁADNIKI:  15 kg schabu bez kości 4 cebule 5 ząbków czosnku  2 łyżeczki soli zioła typu: rozmaryn, majeranek estragon, ziele angielskie, liść(...)laurowy WYKONANIE:  Schab najpierw obgotowujemy w wodzie z dwoma łyżeczkami soli, liściem laurowym i zielem angielskim. Mięso wrzucamy, kiedy woda się zagotuje i gotujemy ok. 30 min. Następnie zostawiamy schab w wodzie, aż lekko ostygnie. Taki sposób sprawi ,że nasza pieczeń będzie soczysta Schab osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem,  ziołami i okładamy pokrojoną w piórka

W kuchennym oknie Ewy
Spaghetti bolognese dla cierpliwych 168

Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o bardzo grubych oczkach (seler naciowy drobno pokroić). Czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa zeszklić na niewielkiej ilości oliwy. Na drugiej patelni podsmażyć mięso, gdy zacznie zmieniać kolor dodać cukier i smażyć do lekkiego zbrązowienia.  Podsmażone mięso wymieszać z warzywami, dodać pomidory i przyprawy. Dusić na bardzo małym ogniu około 2-3 godzin

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa gulaszowa węgierska 230

puszce 3 czerwone papryki bulion warzywny (około 1.5 litra) liść laurowy 2 marchewki 4 ziemniaki majeranek pasta paprykowa węgierska ostra sól, pieprz Jak robimy? Cebulę siekamy w kostkę, mięso w grubą kostkę, marchewkę w talarki, czosnek przez wyciskacz do czosnku Rozgrzewamy patelnię, dodajemy smalec i szklimy cebulkę. Do cebulki dodajemy mięso, czosnek, paprykę w proszku i smażymy około 5 minut

Snejkusiowe Przepisy
A zza krzaczka zerkała Kaczka.. 162

umyć i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze cząstki. Analogicznie postępujemy z pomarańczą, tyle że nie trzeba jej obierać. Układamy na pierwszej warstwie kaczki kawałki owoców i kładziemy resztę mięsa. Czynność przyprawieniową ponawiamy i dodatkowo dokładamy z 50 g margaryny lub oblewamy olejem. Odstawiamy na min. godzinę. Ja wyznaję zasadę,  że do takich mięsnych spraw trzeba się solidnie przygotować(...)Pieczemy kaczkę w przykrytym naczyniu ok 1,5 h w temp 200 stopni lub wyższej. Pod koniec pieczenia odkrywamy i włączamy termoobieg lub jak ja to uczyniłam - wyjęłam kawałki mięsa na pokrywkę naczynia i tak dopiekłam z 20 minut. Karmelizowany burak: Buraki obrałam i pokroiłam w cienkie kawałki. Następnie ugotowałam do miękkości. Odcedzone i wrzuca się na patelnię, na której

Karczma Honorietty
Jaglane pulpety z jarmużem na owocowej chmurze 263

Pulpety: 500 g mięsa mielonego z indyka 200 g jarmużu 1 szt suchej kajzerki 1 szklanka kaszy jaglanej szczypt ziół dalmatyńskich szczypt świeżego tymianku opakowanie kiełek typu stir-fry Przygotowanie: Kaszę należy ugotować i schłodzić. Dodać do niej mięso i sparzony jarmuż (pozbawiony łodyg, i pokrojony). Bułkę namoczyć i odcisnąć- również dodać do masy.Doprawić ziołami do smaku i wymieszać

Karczma Honorietty
Pierogi z chabaninką, czyli mięsem 232

Mąkę pszenną przesiewamy i stopniowo dodajemy letniej wody, aż będzie odchodzić od dłoni i stanie się elastyczne. Wkładamy je do pojemnika lub woreczka i odkładamy - niech odpocznie. Farsz: Mięso z kury i kawałek wołowiny prosto z rosołu, który perfekcyjna pani domu przygotowała na niedzielę. Przecież nic nie może się zmarnować! Zatem mięso mielimy dwukrotnie wraz z włoszczyzną, z którą się

Karczma Honorietty
Zupa ziemniaczana po Bawarsku 146

łyżki · ogórki konserwowe 2-3 szt · sól · pieprz · kminek mielony · przyprawa do zup  Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać. Mięso umyć, pokrajać w kostkę, podsmażyć razem z cebulą, skropić wodą, udusić do miękkości. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać mąką, lekko zrumienić, połączyć z ziemniakami, mięsem oraz pokrajanymi w półplasterki ogórkami, zagotować, doprawić

Camilla w kuchni
Pide z cukinią i fetą 184

Danie to przygotowałam w ramach wspólnego gotowania do akcji Emilii "Turcja od kuchni". Co ciekawe, tematem naszego wirtualnego pichcenia miało być lahmacun, które w oryginale przygotowuje się z mielonym mięsem. Jednak z uwagi na mój wegetarianizm, chciałam sięgnąć po podpatrzony u Rebecci Seal "lahmacun z cukinią i fetą". Jak wyjaśniła mi Emilia, lahm oznacza mięso a macun pasta

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa ziemniaczana po Gdańsku 146

łyżeczki · mąka pszenna 1-2 lyżki · ser żółty 5 dag · sól · pieprz · jałowiec · przyprawa do zup  Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem. Ugotować, mięso umyć, pokrajać w kostkę razem z cebulą, podsmażyć, skropić wodą, udusić do miękkości. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć lekko rumieniąc, połączyć z ziemniakami, mięsem, koncentratem, startym serem i przyprawami, chwile pogotować

Camilla w kuchni
Górka cielęca duszona w sosie śmietanowym 166

lodówce na kilka godzin do zamarynowania. Po tym czasie obsmażamy cielęcinę na maśle klarowanym z obu stron. Po chwili podlewamy 100 wody i śmietaną. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Bardzo dobrze jest do tego wykorzystać szybkowar. Gdy mięso będzie gotowe, wyjmujemy je z garnka. Sos przyprawiamy ewentualnie solą ( jeżeli śmietana się zwarzy można cały sos przez chwilę zmiksować

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania