mięso - 63110 przepisów (strona:1722/4208)

Krupnik z pomidorami 190

szklanka kaszy jęczmiennej 3 pomidory 3-4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 litry wody 1 łyżeczka majeranku sól pieprz natka pietruszki 1 łyżka masła klarowanego Wykonanie: Mięso umyć i pokroić tak jak na gulasz. włożyć do garnka zalać wodą  i gotować. Marchewkę, pietruszkę , ziemniaki, seler obrać i pokroić w kostkę po czym dodać do garnka(...)mięsem. Wsypać kaszę , doprawić solą, pieprzem i gotować. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć delikatnie cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać pomidory obrane ze skóry i pokrojone w mniejsze kawałki,smażyć wraz z cebulą . Całość wlać do zupy, doprawić majerankiem i chwilę gotować. Zupę należy często mieszać, aby się nie przypaliła. Kiedy kasza będzie miękka nasza zupa jest gotowa. Na talerzu

O kuchni z uczuciem
ROLLSY Z TORTILLI Z KURCZAKIEM 191

pieprz 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu olej A jak to zrobić: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju. Ketchup wymieszać z majonezem i posmarować płaty tortilli (z jednej strony). Na sos ułożyć porwane liście sałaty, oraz wszystkie warzywa pokrojone w drobną kostkę. Na wierzch(...)wyłożyć usmażone mięso. Tortille zwinąć w dość ciasny rulon i pokroić na plastry około 2-3 cm grubości. Rollsy ułożyć na talerzu i podawać z resztą sosu

Kuchnia w opałach
Wołowe gołąbki z suszonymi pomidorami i borowikami z pęczakiem 204

chęcią degustował farsz do gołąbków i się nim zachwycał. Okazało się, że ta wersja skradła serca moich mężczyzn :) Składniki: farsz 1 średnia młoda kapusta 500 g mielonego wołowego mięsa ( zmieliłam łopatkę) 40 g suszonych borowików 50 g suszonych pomidorów 200 g kaszy pęczak  3 jajka sól i pieprz do smaku 500 ml bulionu wołowego 4 łyżki przecieru pomidorowego(...)ziela angielskie 2 marchewki 1 cebula 1 łyżeczka majeranku, cząbru sól i pieprz do smaku Ciekawe składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Pęczka ugotuj i ostudź. W misce wymieszaj mięso, kaszę, posiekane borowiki u pomidory, jajka. wszystko dopraw do smaku.  Do dużego garnka włóż kapustę i zalej wszystko gorąca wodą, gotuj 5-10 minut. Następnie ostrożnie oddzielaj pojedynczo

Niezły Młynek
Klopsiki z kalafiorem z wolnowaru 156

pracy...a reszta zrobiła się prawie sama..no...mąż ugotował ziemniaki...choć w sumie można dodać i do wolnowaru i mogłyby się razem gotować z klopsikami. 0,5 kg mięsa mielonego 1 jajko cebula przyprawy [sól,pieprz, vegeta] kalafior marchewka listek , ziele śmietana koperek Do misy wolnowaru wlać wodę ,dać przyprawy  włączyć wolnowar. Mięso wyrobić z jajkiem ,pokrojoną

Moje domowe kucharzenie
Mięsne roladki z placków ziemniaczanych 227

podałam w postaci roladek.  Składniki: Placki ziemniaczane: 70 dag ziemniaków 1 cebula 1 łyżka gęstej śmietany 3 łyżki mąki 1 jajko sól pieprz Farsz mięsny: 50 dag mielongo mięsa cebula marchewka 2 ząbki czosnku 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka śmietany 1 łyżka posiekanego koperku słodka mielona papryka pieprz sól Dodatkowo: 10 dag startego sera żółtego(...)gorącym oleju o średnicy 15 cm. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i marchewkę mieszamy z mięsem, czosnkiem i pozostałymi składnikami farszu. Doprawiamy solą i pieprzem.  Placki smarujemy farszem i zwijamy roladki. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy roladki. Roladki smarujemy śmietaną i posypujemy startym serem

Salonik smaków
Leczo 249

Uwielbiam leczo. I moim skromnym zdaniem wychodzi mi całkiem dobre. Z dodatkiem świeżych pomidorów, aromatycznej kiełbasy i delikatnej cukinii. Kolorowy bukiet smaków lata. Jeśli wolicie, możecie zamiast kiełbasy użyć mięsa lub wykorzystać zarówno mięso jak i kiełbaskę. Składniki: 20 dag pieczarek 2 papryki czerwone 3 kiełbasy śląskie (30 dag) 1,2 kg pomidorów 60 dag cukinii (waga po obraniu

My simple kitchen
Kotlety mielone z soczewicą pieczone w piekarniku 247

kotlety były mniej kaloryczne postanowiłam upiec je w piekarniku. W miskę wlałam trochę wody i postawiłam w piekarniku pod kotletami, dzięki temu nie wyszły suche:) Składniki: 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej, 1/2 szklanki zielonej soczewicy Symbio , 1 cebula, 3 łyżki płatków jaglanych, 1 jajko, płatki kukurydziane do obtoczenia, sól,pieprz.  Przygotowanie: Soczewicę gotujemy ok. 20 minut(...)lekko osolonej wodzie. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy ostudzoną soczewicę, cebulkę i przyprawy: sól, pieprz. Formujemy kotleciki, które obtaczamy w rozgniecionych płatkach kukurydzianych. Kotleciki układamy na kratce  (z wyposażenia piekarnika). Pod spodem umieszczamy miskę  lub blaszkę (metalową lub żaroodporną) z wodą. Pieczemy kotleciki ok. 15 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
Wieprzowina z fasolką i makaronem w sosie hoisin 253

czosnek i szalotkę z chili. Dodać zamarynowany schab, zwiększyć ogień i usmażyć go na złoty kolor. Umytą i przekrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową dodać do usmażonego mięsa i chwilę razem smażyć. Dolać 1 szklankę gorącej wody, 1 łyżkę sosu sojowego i sos hoisin. Całość dusić pod przykryciem aż fasolka zmięknie, a sos zgęstnieje (5-10 minut). Ewentualnie dosolić(...)warzyw i mięsa dodać makaron i całość wymieszać w woku

Trzeci talerz
Pasta kurczakowa ze słonecznikiem /na kanapki 218

Pasta kurczakowa ze słonecznikiem /na kanapki Składniki: - ugotowane mięso z kurczaka (najlepiej z rosołu) - sól - mielony czarny pieprz - mielona słodka czerwona papryka - 1-2 łyżki prażonych ziaren:  słonecznika, dyni, konopi siewnych (u mnie mieszanka Euforia Ziarenkowo)   dodatki: - świeża bazylia do dekoracji Przygotowanie: Mięso z kurczaka oddzielam od kości i usuwam chrząstki. Dodaję wszystkie przyprawy do smaku oraz prażone

Kuchnia co dnia
Domowa wędlina drobiowa (prasowanka) 234

kurczaka usuwam kości i chrząstki. Filety tnę na mniejsze kilkucentymetrowe kawałki. Część skórek kroję na drobne cząstki. Przekładam wszystko do miski, dodaję sól, przyprawy i żelatynę spożywczą. Dokładnie mieszam. Mięso układam w prasowance: na samym dole części z ud z kurczaka, dalsza warstwa to filet z kurczaka i na górę mięso z ud wraz ze skórkami. Tak wypełniony szynkowar nakrywam

Kuchnia co dnia
Zupa ogórkowa na żeberku lub szynce 279

dzieciństwa. Skład: żeberko lub szynka - ćwierć kilo pół kilo ogórków kiszonych pęczek włoszczyzny 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 cebula ziele angielskie liść laurowy sól pieprz   Wykonanie:   Mięso zalać wodą, dodać przyprawy i gotować. W międzyczasie na patelni podsmażyć na łyżce oleju cebulę skrojoną w kostkę i przetarty czosnek. Dodać pokrojoną na tarce na średnich oczkach włoszczyznę(...)pietruszka, marchew seler por - por w paski). Podsmażyć razem, wsypać do zupy.  Gotować jeszcze około godzinę aż mięso i warzywa będzie miękkie. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pozwolić im się ugotować (15-20 minut).     Dodać przetarte ogórki, zagotować, doprawić, dodać śmietany albo jogurtu według uznania

Lubczyk i Wanilia
Jeczpomaki pierogi z kuchni tatarskiej 189

przypomina ciasto francuskie.  Farsz: 6 gotowanych i pokrojonych w drobną kostkę ziemniaków, pęczek natki pietruszki, 2 marchewki starte na tarce, zeszklona cebula, pół kilo podsmażonego mięsa z indyka sól i pieprz. Przygotowanie: Przygotuj farsz: podsmaż cebulkę, dodaj marchewkę, niech ostygnie. Dodaj do ziemniaków, dokładnie wymieszaj, dodaj natkę i podsmażone wystudzone mięso

AZgotuj!
Krążki polenty z kaczką duszoną w czerwonym winie 201

kacze szklanka czerwonego wytrawnego wina anyżek  3 goździki polenta woda  sól tarty parmezan lub pecorino - garść krem z czerwonego octu balsamicznego brokuły z wody  Oczyść mięso  posyp solą i pieprzem. Obsmaż na odrobinie oleju. Kiedy tłuszcz z kaczki się wytopi wlej wino, odparuj, dodaj przyprawy i duś 1,5 godziny. Od czasu(...)czasu obracaj uda. Mięso będzie miękkie i rozpływające się ustach. Przed końcem duszenia ugotuj polentę wg opisu na opakowaniu, dodaj parmezan i wymieszaj. Wylej gorącą na płaski talerz rozsmaruj równomiernie i wycinaj krążki lub dowolne kształty  Ja użyłam obręczy kucharskiej.  Podawaj z kremem octu czerwonego

AZgotuj!
Kalarepy nadziewane białą kaszą gryczaną i kozim serem 277

zupę :) Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (15min). Cebulę i fileta z kurczaka drobno pokroić. Najpierw zeszklić cebulę z rozgniecionym czosnkiem, a później dołożyć mięso i lekko podsmażyć. Pomidora sparzyć , obrać ze skórki i pokroić w kostkę, pozbywając się wodnistych części. Mięso i pomidora połączyć z kaszą i startym kozim serem. Trochę sera odłożyć

https:KKuchniaMniam
Gulasz wieprzowy wg Jamiego Olivera 209

samym czasie na osobnej patelni z oliwą podsmaż marchewkę, paprykę, pora oraz oregano(i inne zioła) przez ok. 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy kawałki mięsa będą złote z obu stron, dodaj wino i ocet winny. Duś wszystko przez 5 minut, aż 2/3 płynu wyparuje. Wtedy dodaj gotowe podsmażone warzywa oraz przecier pomidorowy i wodę. Dopraw wszystko(...)solą, pieprzem. Doprowadź wszystko do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i duś potrawę przez ok. 1 godzinę, aż mięso zacznie się rozpadać. Po tym czasie dodaj pokrojone śliwki i gotuj bez przykrycia ok. 25 minut. Na koniec dopraw, polej sokiem z cytryny i posyp pietruszką. Podaj np. z ryżem. *Zrobiłam z połowy składników podanych w książce i spokojnie starczyło na obiad

Corner With Recipes

Proponowane wyszukiwania