dodaje się również fasolę lub grzyby; na Ukrainie barszcz z fasolą nazywają „barszczem czernihowskim”. Ja do mojego barszczu dodaję grzyby i fasolkę szparagową. SKŁADNIKI: 2 żeberka lub inne mięso 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka,kawałek selera,mały por kawałek główki kapusty około 1/5 kilka suszonych grzybków 5 buraczków 2 -3 łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka(...)buraków 10-20 dag. fasolki szparagowej żółtej 1 liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz WYKONANIE: Żeberka i grzyby gotujemy godzinę z zielem angielskim i liściem laurowym, ugotowane mięso kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, pietruszkę, seler, marchewkę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, pora kroimy w półkrązki, ziemniaki w kostkę,kapustę szatkujemy, fasolkę w kawałki około
Kuchnia Beatyłyżki masła 1 szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki posiekanego koperku sok z 1/2 cytryny oliwa lub olej roślinny 3/4 szklanki bulionu drobiowego sól, pieprz Przygotowanie: Umyte i osuszone mięso dopraw solą i pieprzem, wytnij w piersiach”kieszonki” na farsz i skrop oliwą i sokiem z cytryny. Tak przygotowane piersi posyp koperkiem i odstaw do lodówki na minimum
karmelowyPrzystawka do piwa Witbier, króre serwowane jest temperaturze 6 C. Podawany z ziołowymi i cytrynowymi sosami, chudymi rybami, dróbiem, sałatki z dodatkiem ziół i białego mięsa. Dominujące nuty to ziołowa (kolendra) i cytrusowa (skórka pomarańczowa). Smak kwaśno-cierpki. Do niego przygotowałam pieczone pulpeciki z jabłkiem, polskim miodem akacjowym i serem bursztyn lub rubin. Składniki: 500 gram(...)mielonego mięsa z indyka płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka mielonego kuminu łyżeczka płynnego miodu akacjowego łyżka sosu sojowego pół łyżeczki mielonej kolendry natka z pietruszki ok 2 łyżek szczypta pieprzu 2 łyżki drobno tartego sera twarde jabłko pokrojone w dość małą kosteczkę DIP: jogurt naturalny otarta skórka z cytryny ząbek czosnku sól do smaku łyżeczka musztardy
AZgotuj!Wykwintne w smaku kurki i delikatne mięso drobiowe to połączenie idealne. Dodatkowo wybrałam specjalnie do towarzystwa kurkom najdelikatniejsze mięso z piersi kurczaka - polędwiczki drobiowe. Szybkie i efektowne danie, przygotujesz je w 30 minut. Te śliczne, małe grzybki skrywają ogromny potencjał, także możesz być pewna - obiad będzie super smaczny. I na pewno sie uda, bo to bardzo proste danie. Składniki: polędwiczki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżeczki liści lubczyku 100 g świeżych wiśni 50 ml białego wytrawnego wina 100 g ryżu Filet z kurczaka myjemy i osuszamy. Dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka oraz przyprawą warzywną. Mięso układamy w misce, podlewamy winem, posypujemy lubczykiem. Dokładamy wydrylowane świeże wiśnie. Możemy dodatkowo kurczaka skropić sokiem wiśniowym. Miskę odstawiamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie filet z kurczaka(...)zawijamy w folię aluminiową. Dodatkowo wlewamy marynatę do środka. Paczuszki układamy na rozgrzanym grillu. Grillujemy do miękkości mięsa (od czasu do czasu sprawdzamy miękkość szpikulcem). Pod koniec otwieramy paczuszki i wyjmujemy filet na ruszt, żeby się przypiekł z wierzchu. Kurczaka podajemy na wcześniej ugotowanym ryżu, polewamy sosem powstałym w foli aluminiowej
VioletoweKucharzeniejeszcze przez 3 minuty. Dorzucamy bazylię, mieszamy i wyłączamy ogień. Paprykę przerzucamy do miski i przykrywamy, żeby smaki i aromaty się wymieszały. Jeśli używamy tego przepisu jako dodatku do mięsa, można patelni nie myć, tylko lekko ją wytrzeć i dalej smażyć na niej mięso, co dodatkowo nada mu aromat papryki. Świetnie pasuje do podsmażanego schabu. *jeśli nie macie octu winnego
Pociąg Do Kuchnioliwa z oliwek Pierś z indyka natrzeć oliwą, solą, pieprzem i papryką. Zawinąć w folię aluminiową, włożyć do brytfanny i piec w piekarniku około 30 minut – mięso musi być soczyste. Żeby sprawdzić można nakłuć i sprawdzić soki – powinny być czyste. Zostawić do ostygnięcia. Pokroić na plastry grubości 0,5-0,8 cm. Ułożyć na platerach/ półmiskach. Dekorować(...)robimy kleks z majonezu i wtykamy natkę pietruszki bądź jarmużu. Przygotowujemy żelatynę, schładzamy. Gdy zacznie gęstnieć wykładamy na przygotowanego indyka – zaczynamy od wypełnienia przestrzeni między kawałkami mięsa; im żelatyna gęstsza, tym łatwiej będzie nam nią pokryć dekoracje (nie będzie spływać; płynna żelatyna zburzy nam konstrukcję, nie mówiąc nawet o tym, że majonez będzie pływał w żelatynie). Wstawiamy do lodówki
Pociąg Do KuchniJedyna w swoim rodzaju. Zupa ogórkowa, tak naprawdę nie tylko na zimę/ Składniki: – około 0,5 kg szyi z indyka – 1 kg żołądków z kurczaka/ indyka (mięso można też zastąpić żeberkami wieprzowymi, jak w Kapuśniaku , ale zupa będzie wtedy tłustsza) – 1 seler (ok. 180 g) – 1 korzeń pietruszki(...)twardo – ok. 250 ml wody z ogórków kiszonych – 2 łyżki masła – 250 ml śmietany 18% (do zup, nie kwaśnej) – sól, pieprz – natka pietruszki Wykonanie: Mięso zalać zimną wodą, dodać włoszczyznę – składniki powinny być w całości przykryte wodą. Zagotować (w czasie gotowonia zdejmować szumowiny). Gdy warzywa będą dość miękkie – wyjąć je i zetrzeć
Pociąg Do KuchniZapiekanka to bardzo dobry pomysł na obiad. Polecam, szczególnie tym, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Wystarczy wrzucić do naczynia ulubione warzywa, makaron, może mięso, zalać sosem lub śmietanką, zapiec i gotowe. U mnie dzisiaj zapiekanka z fasolką szparagową :) Chyba jedna z moich ulubionych. SKŁADNIKI: 4 średniej wielkości ziemniaki, ugotowane w mundurkach 2 piersi z kurczaka(...)mielona słodka sos sojowy gałka muszkatołowa świeży tymianek olej A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem papryką i sosem sojowym. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju. Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry. Szpinak umyć, osuszyć. Wrzucić na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju i chwilę przesmażyć, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Przygotować
Kuchnia w opałachpowinna odpowiadać wielkości jego rozłożonej dłoni. Składniki: 3 małe cukinie 10 dag sera żółtego 15 dag marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,3 szklanki oleju 50 dag mięsa mielonego 30 dag pieczarek 200 ml soku pomidorowo-warzywnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki bulionu warzywnego sól pieprz słodka papryka oregano zioła prowansalskie Sos beszamelowy: 8 dag masła(...)mąki 1 litr mleka sól pieprz utarta gałka muszkatułowa Drobno posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek, startą marchewkę, pokrojone pieczarki podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone, sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy, bulion. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Wszystko gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Na koniec dodajemy przyprawy ziołowe. W rondlu roztapiamy masło, oprószamy mąką i mieszamy drewnianą łyżką. Chwilę podgrzewamy
Salonik smakówMięso drobiowe znakomicie się komponuje z różnymi warzywami i owocami. Wystarczy dobrać tylko odpowiednie przyprawy. Orzeźwiającą sałatkę z kurczakiem można podawać z grzankami jako lekką przekąskę w środku dnia lub przygotować na przyjęcie gości. Na obecne upały idealna. Składniki: 1 sałata lodowa 1 podwójna pierś z kurczaka 2 kiwi 2 pomarańcze sos 4 łyżki oliwy z oliwek(...)pokroić w kostkę Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Kiwi obrać i pokroić w półplasterki Pomarańczę obrać i podzielić na cząstki. Wszystkie składniki sosu razem wymieszać. Na talerzu ułożyć warzywa mięso i owoce i polać sosem. orzeźwiająca sałatka z kurczakiem
O kuchni z uczuciemzalać w garnku wo dą i zagotować razem z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Cukinię, obrane ziemniaki i oczyszczona marchewkę pokroić w kostkę i dołączyć do gotującego się mięsa. Gotować po d przykryciem z niewielką ilością wo dy do miękkości warzyw. Wyjąć kurczaka, obrać ze skórki i o dłączyć mięso o d kości. Kurczaka połączyć z warzywami i zblen dować
ChilliJemyPolędwiczki z kurczaka delikatnością swą zaskakują, a w marynacie winnej z żurawiną nadzwyczaj mi smakują. Kalafior, ser, czosnek w kolorze kremowym jest do czerwonego mięsa dodatkiem wyjątkowym. Składniki: 6 polędwiczek z kurczaka, 4 łyżki sosu chili słodko pikantnego, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, szczypta ostrej papryki mielonej, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól(...)polewamy olejem rzepakowym (zamiast oleju można dodać masła), posypujemy solą i zawijamy. Tak przygotowanego kalafiora grillujemy na al. dente. Kurczaka z marynatą zwijamy w folię aluminiową i grillujemy, żeby mięso przeszło smakami. Gdy polędwiczki i kalafior będą już miękkie przekładamy bezpośrednio na grilla do uzyskania złotawego koloru. Czosnek w łupinach, przekrojony na połowę i ser camembert w całości grillujemy
Moniki Smakołykioliwa chili w proszku, oregano pieprz i sól do smaku Wykonanie: Kurczaka kroimy w grubą kostkę. Oprószamy solą i pieprzem, po czym wstawiamy na godzinę do lodówki. Po godzinie mięso smażymy na odrobinie oleju i usmażone mięso zdejmujemy z patelni do innego naczynia. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na odrobinie oliwy musimy zeszklić cebulę, następnie do cebuli
psgotujemy