mięso - 63110 przepisów (strona:1718/4208)

Sałatka z grillowanym ananasem, serkiem burgos i jeżynami 174

kolorowo i bardzo, bardzo smacznie. Latem częściej jemy sałatki ze świeżymi owocami czy warzywami bo szybko się przygotowuje, są pyszne i kolorowe. Szczególnie ja bardzo lubię połączenie owoców z mięsem czy serem. Trochę świeżych liści, soczyste owoce, delikatny twarożek i pełen smaku sos - to przepis na wyśmienitą, letnią sałatkę. Do kilku kawałków ananasa nie rozpalałam grilla - upiekłam je na patelni(...)grillowej, ale kiedy będziecie piec mięso na ruszcie dołóżcie też plastry tego owocu bo grillowane są pyszne. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
szynka 192

Szynkę myjemy,  wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony nacieramy  marynatą . Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 4 godziny ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na noc). B rytfankę smarujemy tłuszczem,( smalcem lub ostatecznie olejem) wkładamy do niej zamarynowaną szynkę i całość na pół godziny, bez przykrywki przekładamy do piekarnika nagrzanego 220 stopni(...)Następnie  nakrywamy brytfankę pokrywką i zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, piekąc szynkę dalsze 70 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik zostawiając  mięso w zamkniętym piekarniku jeszcze na dalsze 30 minut ( dzięki temu pieczeń będzie bardziej soczysta) . Podajemy na gorąco do obiadu lub na zimno

Miód i pieprz
Zupa buraczkowa 210

Niektórzy są naprawdę kiepscy (nazwisk wymieniać nie będę, bo jeszcze się z tego zrobi afera). Wegetuję. Uratować mnie może tylko zupa. ZUPA BURACZKOWA Składniki: - 3 litry wody - 300 gram mięsa - według uznania lub posiadania ;) - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 1 cebula - 5 ziemniaków - średnich - starte buraczki (przepis na te przetwory pojawi się wkrótce) - sól - pieprz - liść laurow - ziele angielskie(...)kwaśna śmietana - niekoniecznie: kawałek pokrojonej kapusty, fasola (może być nawet z puszki) Przygotowanie: Mięso obgotowujemy i zbieramy powstały "szum". Dodajemy przyprawy oraz pokrojone warzywa (sposób krojenia zależny od przyzwyczajeń). Jako ostatnie dodajemy ziemniaki, pokrojone w kostkę. Gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy starte buraczki - 1 słoik (550 gram) oraz wypłukaną białą fasolkę z puszki. Zagotowujemy, doprawiamy. Jeżeli uznamy, że smak

Życie zamknięte w smaku
Zupa ogórkowa 158

życia bez ogórkowej; nie pamiętam, kiedy jadłam ją po raz pierwszy; nie pamiętam lepszej ogórkowej niż ta mojej mamy. I taką Wam ją daje ;) ZUPA OGÓRKOWA Składniki: - 300 gram mięsa (według uznania) - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 4 ziemniaki - 1 cebula - pieprz - sól - słoik startych ogórków kiszonych + woda z ogórków (opcjonalnie) - 50 mililitrów śmietany 30% - 2 łyżeczki mąki(...)Przygotowanie: Gotujemy wywar z mięsa (zdejmujemy szum). Dodajemy warzywa pokrojone w kostkę, cebulę w całości. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości. Na koniec dorzucamy ogórki (wcześniejsze ich ulokowanie w garnku, spowolni czas gotowania innych warzyw) oraz sok (ewentualnie), a następnie rozmieszaną śmietanę z mąką. Zagotowujemy. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Homar w maśle 190

odpowiednio dużym garnku zagotowujemy i solimy (stężenie słoności powinno być zbliżone do wody morskiej). Wrzucamy homara głową do dołu. Gotujemy 3-4 minuty. Wyjmujemy, studzimy, dzielimy na części (wyciągamy mięso z ogona i szczypiec, pancerz możemy roztłuc i wykorzystać do jakiegoś wywaru). Masło kroimy w kostkę i rozpuszczamy, w tym dusimy mięso około 10-15 minut. Odcedzamy od tłuszczu

Życie zamknięte w smaku
Cordon bleu 198

Piękna nazwa, proste wykonanie i fantastyczny smak - to danie ma w sobie wszystkie wspomniane zalety. Gwarantuje, że zachwyci niejedno podniebienie. Kluczem są wysokiej jakości składniki, które należy wykorzystać by mięso miało właściwy, bogaty smak ;) CORDON BLEU Składniki: - 2 piersi z kurczaka - 8 plastrów sera typu emmentaler - 4 plastry dobrej jakości szynki wędzonej lub suszonej - mąka - bułka tarta - jajko - olej - pieprz(...)sól Przygotowanie: Piersi przekrawamy wzdłuż i lekko rozbijamy przez folię. Solimy i pieprzymy z obu stron, na brzegu każdego kawałka układamy: ser, szynkę i ponownie ser. Mięso składamy na pół (nie ma konieczności spinania go wykałaczką czy związywania). Panierujemy: mąka, jajko, bułka tarta; a następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Chrzanica czyli zupa chrzanowa 170

twardo ·          2 łyżki posiekanego szczypiorku Wykonanie: W wodzie gotujemy boczek wędzony, kiełbasę i wędzonkę. Po zszumowaniu dodajemy pokrojone warzywa. Gdy mięsa będą miękkie wyjmujemy je a do wywaru dodajemy śmietanę rozmieszaną z mąką. Mieszamy i podgrzewamy aż zupa zacznie gęstnieć. Następnie dodajemy chrzan, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku(...)Ugotowane wcześniej mięsa kroimy w kostkę i ponownie umieszczamy w wywarze. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Zupa szczawiowa zagęszczana jajkiem 196

zaopatrzyć się w świeży szczaw - możemy go sami zebrać lub zakupić na targu. Warto zrobić zupę ze świeżego szczawiu, jest ona bardzo aromatyczna. Składniki: 3 l wody 200 gram mięsa ( można też ugotować wywar na kościach np. po schabie, karkówce ) 3 marchewki 4 ziemniaki 1 cebula 1 korzeń pietruszki Nać selera Pojemnik szczawiu (często w takich pojemnikach możemy kupić(...)brzoskwinie, nektarynki) 2 jajka Sól, pieprz Wykonanie: Gotujemy w osolonej wodzie wywar na mięsie, szumujemy ok. 15 minut, następnie dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy aż do miękkości. Mięso kroimy lub obieramy z kości, ponownie umieszczamy w wywarze. Pod koniec gotowania dodajemy dokładnie wymyty i pokrojony szczaw, doprawiamy solą i pieprzem. Rozbijamy jajka do miseczki, mieszamy i powoli wlewamy

Smaki Ewy
Pieczone piersi z kaczki z jabłkami 195

Wiem, że pierś z kaczki powinno się robić inaczej, ale cóż, należę do tych co nie lubią „różowego” - dokładnie różowego mięsa. No może tylko w przypadku polędwicy wołowej jest inaczej. Więc w tym przepisie nie znajdziecie różowej piersi z kaczki podanej na talerzu. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kaczki ( 1 na „głowę” ) 2 jabłka Majeranek Sól, Wykonanie: Filety myjemy, osuszamy(...)części, odrobinę solimy i posypujemy majerankiem. Na dno naczynia do pieczenia kładziemy połowę jabłek na to piersi z kaczki i kolejną warstwę jabłek. Dobrze jest aby tak przygotowane mięso marynowało się ok 1 godziny. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. ok 190 o C przez 30-40 minut. ( warto sprawdzić widelcem, czy jest dla nas odpowiednia ) Pod koniec pieczenia

Smaki Ewy
Rissotto „ na winie” 146

dodajemy produkty, które  się nam „ nawiną” po przeszukaniu lodówki i szafek. Kilka składników się powtarza, ale inne są kwestią przypadku i gustu. Składniki: 2 woreczki ugotowanego ryżu Kawałki mięsa, kiełbasy ( nie surowe ) 1 cebula 2 ogórki kiszone Papryka świeża / dowolna 2 pomidory/ ewentualnie puszka krojonych Grzyby/ pieczarki lub inne, dowolne Natka pietruszki Sól, pieprz Żółty ser ketchup Wykonanie(...)solą i pieprzem. Wykładamy do naczynia do zapiekania, posypujemy startym serem i zapiekamy 30 minut w temperaturze 180  o  C. Podajemy z ketchupem. SMACZNEGO. W przepisie napisałam mięso ewentualnie kiełbasę - wszystko zależy od tego co mamy w lodówce. Ja najczęściej używam kurczaka który pozostał z dnia poprzedniego

Smaki Ewy
Kotlety z piersi z kurczaka moczone w mleku 215

staną się jeszcze bardziej delikatne. Składniki: Piersi z kurczaka Mleko Mąka jajko Bułka tarta Sól, pieprz Ulubione przyprawy Wykonanie: Rozklepujemy kotlety z piersi z kurczaka przez folię ( nie porwiemy mięsa ). Do mleka dodajemy ulubione przyprawy oraz sól i przygotowane mięso. Całość zostawiamy na kilka godzin w lodówce  ( dobrze jest zostawić na całą noc ). Po kilku godzinach odsączamy kotlety

Smaki Ewy
Wołowina z pieczarkami, papryką i pomidorami 173

ukrywać, że wołowina jest stosunkowo drogim mięsem, ale niekiedy zdarza się, że trafia się promocja a mięso wygląda zachęcająco. Właśnie tak było tym razem. Kupiłam karkówkę wołową. Składniki: 1 kg wołowiny ¼ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku Sól, pieprz Ziele angielskie, liść laurowy 30 dag pieczarek Po ½ papryki czerwonej, żółtej, zielonej 1 cebula 1 puszka krojonych

Smaki Ewy
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 155

zrobionej na koncentracie pomidorowym. Zupę pomidorową można zrobić z makaronem, ziemniakami, ryżem. Tę którą dzisiaj przedstawiam zrobiłam z ziemniakami. Składniki: 2,5 l wody Ok 25 dag mięsa ( można ugotować wywar na kościach ) 3 marchewki 1 pietruszka ( korzeń ) 4 ziemniaki ( moje były maleńkie, więc było ich więcej ) 2 gałązki selera 1 gałązka lubczyku 1 cebula 7 dojrzałych pomidorów Sól, pieprz(...)Kwaśna śmietana Natka pietruszki Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy mięso, szumujemy. Dodajemy pokrojone warzywa, całą cebulę, całe gałązki selera i lubczyku. Gdy warzywa będą prawie ugotowane dodajemy pozbawione skóry i pokrojone pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 15 – 20 minut. Na koniec wyjmujemy gałązki selera i lubczyku. Podajemy z gęstą, kwaśną śmietaną i natką pietruszki. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Zupa ogórkowa z własnych ogórków 138

porównania z zupą zrobioną z własnych zakiszonych ogórków. Od czasu do czasu warto pokusić się o przygotowanie zupy właśnie w ten sposób. Składniki: 2 ½ l wody Ok 25 gram mięsa do zupy 4 ziemniaki 3 marchewki 1 cebula 1 pietruszka Kawałek selera Ogórki kiszone ( słoik 1 l ) Sól, pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Gęsta kwaśna śmietana Wykonanie: W osolonej wodzie(...)gotujemy mięso, usuwamy szum. Dodajemy pozostałe przyprawy. Ziemniaki, pietruszkę i seler kroimy w kostkę. Marchewki ścieramy na tarce warzywnej o dużych oczkach. Warzywa dodajemy do wywaru i gotujemy razem ok 15 minut. Ogórki również ścieramy na tej samej tarce co marchew. Dodajemy ostatnie do gotującej się zupy.  Nigdy nie wylewamy zalewy ze słoika, posłuży nam ona do doprawienia zupy

Smaki Ewy
Barszcz czerwony z fasolką 200

dodatkowo z fasolką z puszki. Dzięki temu staje się on bardziej sycący. Składniki: 2 ½ - 3 litry wody 3 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki Kawałek selera 1 cebula 200 gram mięsa Tarte buraczki w słoiku Biała fasola z puszki Koncentrat barszczu czerwonego Sól Pieprz Liść laurowy Ziele angielskie 3 ząbki czosnku Kwaśna gęsta śmietana Wykonanie: Mięso gotujemy w osolonej wodzie, szumujemy

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania