Witam serdecznie Propozycja na szybkie i pyszne gołąbki bez zawijania na obiad w sosie pomidorowym. Będziemy potrzebować : 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego) 700 g kapusty białej 200 g ryżu 150 g cebuli sól, pieprz olej do smażenie na sos: 500 g przecieru pomidorowego 150 ml wody sól,pieprz naczynie żaroodporne Link do filmu z przygotowania: Gołąbki bez zawijania(...)drobną kostkę, pokrojoną smażę na patelni tak żeby się zrumieniła i odstawiam do wystudzenia. Składniki mam już przygotowane, wystudzone – teraz przygotuję gołąbki: Do miski daję ryż, odciśniętą kapustę, mięso mielone, cebulę, doprawiam solą i pieprzem i całość dokładnie mieszam (wyrabiam) dłonią - z tak przygotowanej masy będę formowała gołąbki. Dno naczynia żaroodpornego smaruję niewielką ilością oleju. W dłoń nabieram masę
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na pyszny gulasz z cieciorką bez mięsa, jest bardzo smaczny i zdrowy. Będziemy potrzebować: 500 g cieciorki 500 g przecieru pomidorowego 1 cukinia (około 400 g) 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 cebule (około 120 g) 4 ząbki czosnku do smaku: szczypta cukru sól, pieprz, pieprz cayenne olej do smażenia opcjonalnie kilka(...)listków bazylii i natki pietruszki Link do filmu z przygotowania: Gulasz z cieciorki bez mięsa https://www.youtube.com/watch?v=2mxbBB2ez2Q Przygotowanie: Najpierw przygotuję cieciorkę: Cieciorkę płuczę i zalewam zimną wodą w garnku, tak aby woda była kilka centymetrów nad poziomem cieciorki. Namoczoną cieciorkę odstawiam na około 12 godzin do namoczenia. Po 12 godzinach odlewam wodę w której się moczyła i zalewam świeżą
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na pyszne golonki z indyka pieczone w piekarniku, mięso po upieczeniu jest delikatne i bardzo smaczne, więc polecam na obiad. Będziemy potrzebować: 6 golonek z indyka na marynatę: 5 – 6 łyżek oleju 3 łyżeczki musztardy 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka tymianku 2 listki laurowe duża szczypta rozmarynu duża szczypta pieprzu(...)koniec pieczenia polewam golonki zgromadzonym sosem w naczyniu 2 – 3 razy (co około 5 minut i nadal piekę). Golonki z indyka są gotowe można podawać, jak na wstępie pisałam mięso jest delikatne i bardzo smaczne. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujepewno będą smakować dzieciom i starszym. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 40 knedli 1 kg ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę lub zmielonych w maszynce do mielenia mięsa 250 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/2 łyżeczki soli około 200 g truskawek (małych) około 1 łyżki cukru do truskawek 5 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru(...)filmu z przygotowania: Knedle z truskawkami https://www.youtube.com/watch?v=ddIokMfCKaw Przygotowanie: Przed przygotowaniem knedli ugotowałam ziemniaki i wystudziłam, następnie przecisnęłam przez praskę ale można zmielić w maszynce do mielenia mięsa . Umyte i oczyszczone truskawki zasypuję cukrem – jeżeli mamy większe truskawki to kroimy na mniejsze kawałki. Teraz przygotuję ciasto na knedle – do miski daję ziemniaki, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka, sól
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na smaczne danie z fasolki szparagowej z warzywami w śmietanie, w tamtym roku robiłam podobną fasolkę tylko że z mięsem, tym razem nie dodawałam mięsa a dodałam więcej warzyw, jest bardzo smaczna według moich domowników, więc polecam wypróbować przepis :). Będziemy potrzebować: 1 kg fasolki szparagowej do wody w której będę gotowała fasolkę: 1 łyżka masła
Uwaga Babcia Gotujegodzinach - smażenie: Zamarynowane pałki z kurczaka układam na patelni z rozgrzanym olejem i polewam marynatą. Całość smażę pod przykryciem przez około 8 minut z każdej strony do miękkości mięsa – długość smażenia zależy od wielkości płomienia. Pałki lub udka możemy również upiec w piekarniku: Blachę lub naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy kurczaka i zalewamy marynatą. Naczynie lub blachę wstawiamy do nagrzanego(...)piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i pieczemy do miękkości mięsa, w międzyczasie przewracając na drugą stronę. Pałki kurczaka są gotowe można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujejestem. Jak się wczytam w skład większości kupnych prodktów, tylko mnie dreszcze przechodzą. Inna sprawa, jak się je samemu zrobi. I niekoniecznie ich składnikiem musi by ć wtedy mięso . Głównym składnikiem może by ć np. zielona soczewica. Bardzo zdrowa, jest ona źródłem białka, kwasu foliowego, potasu. Nie jest nam więc potrzebne mięso :-) SKŁADNIKI: - 200 gr. zielonej soczewicy - 3 jajka
Wielopokoleniowocałość dokładnie mieszamy i wcieramy przyprawy w szynki. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na sześć dni, pamiętając o tym aby każdego dnia, raz przełożyć mięso. Szóstego dnia wyjmujemy szynki z kamionki, układamy na desce, obwiązujemy sznurkiem, lub wkładamy w siatkę wędliniarską. Do garnka wsypujemy łyżeczkę gorczycy, ziarna kolendry, oraz zmiażdżone nożem ziarna jałowca, całość(...)garnka wkładamy wcześniej przygotowane szynki, uważając by szynki były całkowicie zanurzone w wodzie i nie były w garnku ściśnięte ( jeżeli jest potrzeba to dolewamy do garnka gorącej wody). Mięso parzymy w temperaturze 70-75 stopni przez półtorej godziny ( co jakiś czas obracając szynki), następnie wyjmujemy szynki z garnka i powoli studzimy przez pierwsze trzy godziny w kuchni a następne przenosimy
Miód i pieprzrezultatem zaszczepiono w Italii, przede wszystkim w Lazio i Kampanii. Składniki: 200 gr brokułów 200 gr endywii 300 gr szpinaku cebula, 2 średnie marchewki 500 gr kapusty włoskiej dowolne mięso na bulion 300 gr polędwiczek wieprzowych 300 gr boczku 100 gr salami bazylia, ostra papryczka 100 gr tartego sera sól, pieprz Smażymy boczek pokrojony w drobną kostkę, przekładamy do garnka(...)zalewamy bulionem. Dodajemy polędwiczkę wieprzową. Gotujemy około 90 minut, po czym wyciągamy mięso. Warzywa pokrojone na dowolne kawałki wrzucamy do garnka, następnie dodajemy salami. Po około kwadransie dodajemy bazylię i ostrą papryczkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Przed podaniem danie posypujemy tartym serem. Smacznego! PS Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy
Bon Ton Italiaoczkach. Rozgrzać patelnię z olejem i zeszkilć cebulę, następnie dodac pieczarki. Smażyć aż pieczarki opdarują wodę, do smaku doprawić solą ziołową i oregano. Każdą pierś rozkroić na dwa płaty mięsa i lekko roztłuc. Mięso oprószyć z obu stron solą ziołową. Następnie panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety ułożyć na blaszce wyłożonej
Monia miesza i gotujepietruszki. Składniki: 4 plastry/porcje wieprzowiny ser żółty starty na dużych oczkach- ok 1 garść 1/4 miękkiego masła garść poszatkowanej pietruszki sól, pieprz, bułka tarta jajko olej Przygotowanie: Mięso oprószyć solą i pieprzem (nie za dużo- ser nada słoności) Starty ser żółty wymieszać dokładnie z masłem i pietruszką. Uformować 4 porcje, które kolejno wykładamy na plastry mięsa
Tagebuch po polskupietruszki 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Do garnka wkładamy udka z kurczaka, dodajemy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu,zalewamy 3 litrami wody i gotujemy do miękkości mięsa. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy razem z pieczarkami na maśle. Z wywaru wyjmujemy mięso, dodajemy przesmażone pieczarki z cebulą i dodajemy warzywa pokrojone w kostkę, gotujemy
Bajeczna Kuchniajajko ugotowane na twardo * groszek konserwowy Przygotowanie : Włoszczyznę obrać, pokroić i razem z przyprawami oraz kurczakiem ugotować. Przecedzić i w zależności ile rosołu zostało - to tyle żelatyny rozpuścić. Mięso pokroić w paseczki. Marchewkę z rosołu oraz jajko pokroić w plasterki. Na dnie salaterki ułożyć jajko, marchewkę i groszek oraz mięso. Zalać rosołem z żelatyną i odstawić do zastygnięcia
Magiczne Życie Martykurczaka kroję w niewielkie paseczki lub kostkę, przekładam na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Dodaję czosnek, domową wegetę, papryke i majeranek, chwilkę smażę na średnim ogniu mieszając, aż mięso straci różowy kolor. Nastepnie na patelnie z mięsem dodaję ryż, mieszam i dodaję paczkę zamrożonych warzyw. Całość zalewam szklanką gorącej wody. Przykrywam patelnię pokrywką i na wolniutkim ogniu dusze potrawę
Kuchnia z widokiem na ogródcukrem.... 4 nogi kurczaka*, sól, 4 garście tarniny z nalewki, 200 ml wody, Nogi kurczaka natrzeć solą i odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso umyć, osuszyć. Na dnie naczynia do zapiekania rozłożyć garść owoców, na nich ułożyć nogi kurczaka. Przykryć resztą owoców. Przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 1/2 godziny wlać(...)wodę, przykryć i piec kolejne 1/2 godziny. Mięso wyjąć i trzymać w cieple. Sos przetrzeć przez sito, zagęścić przez gotowanie. Podałam z puree z pietruszki. *u mnie kurczak kukurydziany zastawa
królestwo garów