Szynkę myjemy, wkładamy do miski i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą . Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 4 godziny ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na noc). B rytfankę smarujemy tłuszczem,( smalcem lub ostatecznie olejem) wkładamy do niej zamarynowaną szynkę i całość na pół godziny, bez przykrywki przekładamy do piekarnika nagrzanego 220 stopni(...)Następnie nakrywamy brytfankę pokrywką i zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, piekąc szynkę dalsze 70 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik zostawiając mięso w zamkniętym piekarniku jeszcze na dalsze 30 minut ( dzięki temu pieczeń będzie bardziej soczysta) . Podajemy na gorąco do obiadu lub na zimno
Miód i pieprzKiedy myślę o kalarepie, pierwsze co przychodzi mi do głowy to wspomnienie z dzieciństwa i moja ciocia, która robiła przepyszną faszerowaną mięsem. Ciocia Janka fantastycznie gotuje i jeszcze piękniej potrafi to podać. Smak faszerowanych kalarepek pamiętam do dzisiaj :) Może uda mi się kiedyś wyprosić przepis, wtedy podzielę się nim z Wami :) Tym razem jednak na obiad nie będzie(...)mięsem. Będzie lekko, w sam raz na gorące dni, jakich ostatnio mamy pod dostatkiem. Zupy kremy są proste i szybkie do przygotowania. Nie potrzeba do nich dużej ilości składników, wystarczy kilka. Lato i początek jesieni to czas własnie takich zup, przynajmniej w moim domu. Składniki: 2 średnie pietruszki 2 większe kalarepki 1 średnia cebula 150 ml mleka
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzez długi czas nie jadłam mięsa czerwonego ani nawet drobiowego, ale z ryb nie zrezygnowałam nigdy. Bardzo lubię ryby a łososia szczególnie, bo nie ma ości :) Bardzo szybko można go przygotować. Można łososia piec w piekarniku lub smażyć na patelni bez obracania. Efekt podobny - bardzo smaczny :) A jaką przyprawę łosoś lubi najbardziej? Rozmaryn :) Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem Składniki(...)dajemy łyżkę masła. Przykrywamy pokrywką i smażymy bez obracania ok 10-15 minut zależnie jak bardzo wysmażony lubimy. Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem Gdy ryż się ugotuje, a mięso łososia zetnie podajemy na talerze. Łosoś po usmażeniu łatwo odchodzi od skóry. Właściwie zostaje ona na patelni a my dzielimy kawałek na dwa talerze już bez skóry. Propozycja podania
Pyza i Surówkabardzo bliska. Porządny niedzielny babciny obiad nie mógł się obyć bez słynnych klusków z dziurką, dobrej zasmażanej kapusty i kotleta w panierce (lub wołowej rolady). Jednakże w mojej kuchni mięso gości sporadycznie, więc ciągle poszukuję ciekawych roślinnych zamienników dla naszych rodzimych polskich dań, Tym razem było nie inaczej. Postanowiłem wykorzystać sezon na bób i przygotować moje ulubione gumiklyjzy(...)łyżki siemienia lnianego (lub 1 jajko) olej do mażenia sól * PRZYGOTOWANIE Kluski śląskie z bobu Bób ugotuj do miękkości i wyłuskaj z łupinek. Następnie zmiel maszynką do mielenia mięsa (opcjonalnie można użyć tłuczka lub blendera). Do zmielonego bobu dodaj mąki ziemniaczanej, sól oraz jajko. Zagnieć porządnie, masa powinna mieć konsystencję jak tradycyjna ziemniaczana. W rękach formuj kulki wielkości orzecha włoskiego
Food SquareSezon grillowy nadal trwa, więc pora na pożywne oraz smaczne szaszłyki tropikalne. Jest to idealne danie dla wszystkich wielbicieli łączenia smaku słodkiego i ostrego. Składniki: (10 szaszłyków) - mięso z piersi z kurczaka - podwójna pierś - ananas (świeży) - 1/2 sztuki - papryka zielona - 1 sztuka - cebula - 2 sztuki - czosnek - 2 ząbki - oliwa - 2 łyżki - zielona pietruszka(...)suszone zioła ( tymianek, oregano, bazylia) - ostra papryka, curry Sposób przygotowania: Oliwę mieszamy z przyprawami, sokiem z cytryny oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie obtaczamy pokrojone w kostkę mięso. Pierś odstawiamy na 30 minut do lodówki. Obranego ze skóry ananasa oraz paprykę kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w grube plastry. Na patyczki nabijamy na przemian wszystkie składniki. Szaszłyki grillujemy
Fit-aminaZwykłe kotleciki mielone ale w nieco innej odsłonie niż wersja klasyczna. Mięsko jest z dodatkiem pieczarek a na zewnątrz panierka z płatków owsianych. składniki: 600 g mięsa mielonego z łopatki 200 g pieczarek 1 cebula 1 jajko sól,pieprz płatki owsiane olej do smażenia Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Zeszklić cebulę a następnie(...)dodać pokrojone pieczarki. Smażyć aż pieczarki się zarumienią i odparują wodę. Przesmażone pieczarki wystudzić. Do mięsa mielonego dodać jajko oraz wystudzone pieczarki, sól pieprz do smaku. Dokładnie wszystko wyrobić aby składniki się wymieszały. Z mięsnej masy uformować kotlety i dokładnie obtoczyć je w płatkach owsianych. Gotowe kotlety smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Kotlety podałam z ziemniaczkami
Monia miesza i gotujekostkę pomidora oraz rzodkiewki. Na wierzch układamy kulki mini-mozzarelli. Wszystko polewamy sosem przygotowanym z oliwy, soli, pieprzu i suszonego koperku. Polędwicę rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy pieprzem. Nie solimy - aby mięso nam nie stwardniało. Grillujemy na rozgrzanym grillu - po parę minut na każdą stronę. Mięso przekładamy na talerze i dopiero wtedy solimy. Smacznego
Taste Therapyprażyć ziarenka pieprzu do momentu kiedy uwolnią aromat. Następnie rozetrzeć je w moździerzu. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulki, kiedy będą już szkliste dorzucić czosnek, a po chwili mięso mielone. Doprawić pieprzem syczuańskim, płatkami chilli oraz solą. Smażyć do momentu kiedy mięso przestanie być surowe. Pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Z pomidorów
Piąty grzech głównyUwielbiam zapach tego dania rozchodzący się po kuchni. Mięso pieczone w ten sposób jest bardzo kruche, a warzywa stanowią doskonały dodatek, pieczony czosnek staje się mniej ostry i dosłownie rozpływa się w ustach. Składniki: 4 podudzia kurczaka 200 g pomidorków koktajlowych 1 mała główka czosnku 2 czerwone cebule 3 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 duża szczypta słodkiej papryki(...)sól i pieprz 2 łyżki oleju 3 ziemniaki (opcjonalnie) Przygotowanie: Przygotować marynatę - wymieszać olej z tymiankiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Natrzeć marynatą mięso i odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny (najlepiej na noc). Piekarnik rozgrzać do 200°C. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kurczaka, pomidory, ziemniaki (obrane i pocięte w plastry), ząbki czosnku, cebulę pociętą w piórka
Piąty grzech głównyłyżeczka · śmietana 18 proc 1/2 szkl · natka pietruszki · sól · pieprz · przyprawa do zup Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać częścią wywaru, ugotować. Mięso umyć, pokrajać w paseczki, podsmażyć, zalać pozostałym wywarem, ugotować. Mąkę przesiać, wsypać do naczynia, dobrze roztrzepać trzepaczką z jajkami i koncentratem pomidorowym. Ciasto wlewać cienkim strumieniem do mięsa pod koniec
Camilla w kuchnirosół 1,5 L · fasola perłowa 3/4 szkl · mięso z kurczaka 25dag · marchewka ugotowana 20 dag · pietruszka gotowana 20 dag · seler ugotowany 15 dag · natka pietruszki · sól · pieprz · gałka muszkatołowa mielona Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimnym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować, odcedzić. Mięsa i warzywa pokrajać w paseczki, dodać do rosołu razem z fasolą, chwilę
Camilla w kuchniZnajomi w większości kupowali w szkolnej stołówce obiad na ciepło, ewentualnie zapychali się kanapkami. Ale do wyboru były zawsze dwa posiłki, nigdy wegańskie, i drogie. Tłumaczenie, że nie jem mięsa, jajek, serów ani chleba nie pomagało, bo skutkowało typowym pytaniem: ‘To co ty niby jesz?!’, bądź komentarz w stylu ‘Raz kiedyś nic ci się nie stanie jak zjesz mięso
Wegańska kuchnia orientalnaobranymi warzywami i przyprawami (sól na samym końcu dodać) gotować do miękkości na malutkim ogniu ok 2,5-3 godz. Warzywa wcześniej wyciągnąć, a ogonki do momentu, aż mięso samo będzie się oddzielać od kości. Dodałam moje 4 kostki rosołowe Na końcu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, a po ich ugotowaniu (ok 10 min) dodać posiekany koperek, obrany czosnek(...)całości i ugotowane mięso z kości. Zabielić 1-2 łyżkami śmietany.... Smacznego
Gaździnka warzy