mięso - 63110 przepisów (strona:1705/4208)

Leśna karkówka z suszonymi pomidorami 186

garście suszonych słoik suszonych pomidorów łyżka rozmarynu  RAFEX   2 łyżki kwaśnej śmietany 18% łyżka mąki sól, pieprz Sposób przygotowania:    Grzyby płuczemy. Zalewamy dwoma szklankami wody. Mięso lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C. ok. 1 h. Grzyby gotujemy ok. 30 minut(...)Dodaj emy rozmaryn i pokrojone w cienkie paski pomidory. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Dodajemy śmietanę i zagęszczamy łyżką mąki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorącym sosem polewamy mięso wyciągnięte z piekarnika. Danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną. Ilość porcji: 4 Koszt wykonania:  ok. 15 zł Czas wykonania: 1h źródło: przepis własny Przepis dodaję do akcji

Pobite gary Barbary
Kotlety z wątróbki wieprzowej 155

wątróbki wieprzowej  2 jajka mąka pszenna bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Wątróbkę umyć, pokroić w plastry. Każdy kawałek przykrywamy folią spożywczą, rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Następnie mięso obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku z pieprzem i i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż będą rumiane. Na samym końcu solimy nasze kotlety. SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi
Zupa serowa z mięsem mielonym 239

Składniki :   3 kostki rosołowe 3 serki topione po 100 g 50 dag mięsa mielonego   włoszczyzna mrożona (paski) 45 dag 1 duża cebula zioła prowansalskie- 2 łyżki słodka papryka sól. pieprz,   tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Serki rozdrabniamy widelcem i zalewamy 2 l. wody. Dodajemy bulion  w kostkach,  zagotowujemy i czekamy aż serki się rozpuszczą(...)czasie mięso podsmażamy na patelni na rumiano, podsmażone dodajemy do bulionu. Dokładamy włoszczyznę. Całość gotujemy ok. 20 minut. Cebulę ścieramy na tarce.  Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.  Wsypujemy zioła. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem             i słodką papryką. Ilość porcji: ok. 6 Czas przygotowania:  ok. 45 min. Koszt

Pobite gary Barbary
Domowy Chikker jak z McDonald's 1922

grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw).  Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa.  Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Kawałki kurczaka kolejno maczamy w: mącę, jajku z mlekiem(...)następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Kawałki kurczaka smażymy na średnim ogniu, w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Sałatę lodową kroimy na mniejsze kawałki. Przekrojone w poprzek bułeczki podpiekamy chwilkę w piekarniku, grillu elektrycznym lub na suchej patelni. Na dolną część bułki wykładamy ok. łyżkę sosu

Słodka Strona
Filet kurczaka z pieczarkami i migdałami w sosie śmietanowym 419

śmietanowym – Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g oczyszczonych pieczarek 150g makaronu penne 1 duży filet piersi kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego) do zamarynowania mięsa 2 płaskie łyżeczki przyprawy do kurczaka Gyros 330ml śmietany 30% 30g migdałów w płatkach olej rzepakowy do smażenia pieprz, sól do smaku Filet kurczaka z pieczarkami i migdałami w sosie(...)śmietanowym – Wykonanie: Filet z piersi kurczaka przekroić wzdłuż na dwa płaty. Dodać oliwę i przyprawę gyros, wymieszać i odstawić mięso na kilka minut, by przeszło przyprawami. Pieczarki pokroić w plasterki. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na patelni. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, dorzucić do cebuli

Kulinarne Przeboje
Gulasz warzywny 183

Gulasz kojarzy się przede wszystkim z dużą ilością wieprzowego/wołowego mięsa. Widywałam i testowałam również gulasz z mięsem drobiowym, ale gulasz warzywny robiłam po raz pierwszy... i nie ostatni. ;-) Mięsożercy mogą poczuć się nim rozczarowani a ja sama, choć wolę mięsne obiady przyjęłam to jako miłą odmianę. Podany być musi koniecznie z kaszą, lekko, zdrowo, kolorowo. :-) I co ważne

Szefowa kuchni
ZUPA OGONOWA 411

obie papryki, smażymy mieszając, aby papryka nie przypaliła się. Po chwili dodajemy pomidory w sosie własnym (ja wcześniej je zblendowałam) i smażymy całość chwilę. Ugotowane na miękko warzywa i mięso wyciągamy z wywaru, a do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz  wlewamy zawartość naszej patelni. Warzywa kroimy w drobną kostkę, a ogony obieramy z mięsa i dodajemy ponownie

Walijskie Pichcenie
Pierś z kurczaka. Zróbmy to po włosku. 180

czym polega jej wyjątkowość? Jest bardzo zbliżona do tych, które używają we Włoszech, masywna, dość ciężka. Ciepło rozprowadza się powoli. Tu możemy gotować i smażyć bez użycia tłuszczu. Mięso na niej się nie ścina,ale gotuje. Łatwa w utrzymaniu czystości. Przeznaczona do wszystkich typów kuchenek. Do dzieła! Składniki -pierś z kurczaka- ilość dowolna -vinaigrette classico oliwa z oliwek + ocet balsamiczny(...)sałatkę z pomidorków koktajlowych, cebuli i mozzarelli. Gotową dosmaczamy winegretem. Kiedy piersi są już gotowe, przekładamy je do szklanej miski i podlewamy winegretem. Posypujemy oregano. Wykładamy na talerze tak mięso jak sałatkę, dodajemy oliwki. Nalewamy sobie czerwonego winka. I życzymy smacznego! Włosi pomimo , iż zjedli wcześniej makaron, muszą mieć do drugiego chleb! Nigdy nie zapomnę sycylijskiego pieczywa- robione jest

Z Kuchni Do Kuchni
Kotleciki z soczewicy tuńczyka i fety 192

Soczewica coraz częściej jest wykorzystywana jako bogaty w białko zamiennik mięsa. W połączeniu z tuńczykiem i fetą jest smaczną alternatywą także dla piątkowej panierowanej ryby. Kotleciki z soczewicy podane z sosem grzybowym albo czosnkowo-jogurtowym to szybki sposób na smaczny obiad. Składniki na 12 kotlecików: 100 g soczewicy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 100 g sera feta 1 jajko(...)bułki tartej + do panierowania sól i pieprz do smaku olej do smażenia Soczewicę ugotować wg przepisu na opakowaniu, odsączyć i wystudzić. Tuńczyka odsączyć (zawsze wybieram tuńczyka w kawałkach - to mięso wyższej jakości, a nie jakieś rozdrobnione odpadki). Wszystkie składniki dobrze wymieszać i doprawić. Dłońmi zwilżonymi zimną wodą uformować niewielkie płaskie kotleciki średnicy mniej więcej 4 cm. Kotleciki panierować w bułce

Trzeci talerz
Pizzerinki z kurczakiem i serem w brzegach. Małe pizze z kurczakiem i pomidorami 254

czerwonej ( zapomniałam dodać:) ok. 25 dkg sera żółtego lub mozzarelli ( najlepiej zetrzeć - lepiej się stopi) oregano, suszona bazylia, sól i pieprz tłuszcz do smażenia Zacząć od pokrojenia mięsa w drobną kostkę. Posolić, oprószyć pieprzem i dodać sos sojowy. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki. Cebulę pokroić w piórka i ze zmiażdżonym czosnkiem zeszklić na oleju. Dodać(...)Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i twardych części i dodać do cebuli. Dodać przyprawy i dusić ok 5 min. Dodać kukurydzę. W tym czasie na osobnej patelni podsmażyć mięso (ok. 2 minuty), tylko tyle, żeby nie było surowe. Dodać do reszty. Wymieszać i ewentualnie doprawić

Maślane ciasteczko
Skrzydełka zapiekane z cytryną (danie z piekarnika) 209

sól, pieprz odrobina oliwy z oliwek Skrzydełka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, tzn. każde skrzydełko przeciąć na 3 części, z których powstaną 2 pałeczki i lotka. Przygotowane mięso ułożyć w naczyniu do pieczenia. Do miski wlać sos sojowy, dodać miód, sok z połowy cytryny i pieprz. Wszystko ze sobą wymieszać. Pozostałą połówkę cytryny pokroić na mniejsze kawałki(...)oliwy z oliwek. Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową/lub pokrywką. Przygotowane skrzydełka piec pod przykryciem około 40 minut w 190ºC. Pod sam koniec pieczenia, zdjąć folię/pokrywkę i mięso przyrumienić z wierzchu. Po lewej: skrzydełka przed pieczeniem Po prawej: upieczone skrzydełka

Ugotować
Przepis na kofty 169

się na naszym talerzu całkiem niedawno. I na pewno będą na nim częstszym gościem. Czym są kofty? W wersji greckiej to grillowany, bądź pieczony w piekarniku szaszłyk z wieprzowego mięsa mielonego. Podaje się go zazwyczaj z dipami. My podajemy go w towarzystwie sosu tzatziki, który nadaje trochę orzeźwienia i świeżości, oraz pity z oliwkami. Bardzo smaczne lekkie danie. Kofty – ZOBACZ

Jakugotujesz.pl
Kubdari czyli gruziński placek drożdżowy z mięsem 202

porcji): 25 gram świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłej wody szczypta soli łyżeczka cukru 2 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania 3/4 szklanki jogurtu naturalnego masło 500 gram mięsa mielonego (najlepiej użyć wołowo-wieprzowego, ja jednak robiłam z drobiem) pieprz, majeranek, papryka słodka i szczypta chili posiekana cebulka i dwa ząbki czosnku 150 gram tartej mozzarelli Drożdże mieszamy z cukrem(...)dodajemy jogurt, resztę mąki oraz sól. Wyrabiamy ciasto a jeśli jest taka konieczność dodajemy odrobinę więcej mąki. Ciasto odstawiamy na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 lub 4 części i wałkujemy tworząc koło. Nakładamy część farszu

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania