mięso - 63110 przepisów (strona:1700/4208)

Koszyczki z kruchego ciasta z farszem mięsnym 112

danie mięsne :) Składniki na ciasto: 20 dag mąki 12 dag masła 1 łyżka smalcu 2 żółtka sól do smaku 1 jajko do smarowania Składniki na nadzienie: 30 dag pieczonego mięsa ½ czerstwej bułki 1 cebula 2 dag masła sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Mąkę posiekać z masłem, smalcem, dodać żółtka i sól do smaku. Następnie wyrobić ciasto i schłodzić(...)lodówce. Mięso do nadzienia zmielić z namoczoną i odciśniętą bułką. Połączyć z posiekaną i usmażoną na maśle cebulą, przyprawami do smaku i całość dokładnie wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować, wycinać szklanką kółka i wcisnąć do nasmarowanej tłuszczem foremki. Z resztek ciasta uformować uchwyty do koszyczków. Koszyczki i uchwyty podpiec w piekarniku na złoto. Następnie nadziewać mięsnym farszem, posmarować rozmąconym jajkiem, wpiąć

Tradycyjna Kuchnia
Wontony z pieczoną kaczką i warzywami 204

pierożki - ugotujcie na parze lub w wodzie - będzie super! Choć polecamy Wam też upieczenie z tego przepisu samej kaczki, bo jest absolutnie przepyszna! Mocno się powstrzymywaliśmy od wyjadania mięsa kiedy szykowaliśmy farsz! Palce lizać! Składniki: ok. 1,6 kg kaczka, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 2/3 łyżeczki nasion kozieradki, 1 łyżeczka pieprzu seczuańskiego, 1 łyżeczka imbiru, 1/3 łyżeczk(...)gotować na parze możemy seler czy marchewkę np. przesmażyć delikatnie na tłuszczu z pieczenia kaczki, ale możemy je również po prostu dodać do farszu i wymieszać z posiekanym mięsem kaczki. Jeśli farsz jest za suchy dodajmy troszkę bulionu warzywnego! Przygotujmy ciasto na wontony - używaliśmy gotowego ciasta. Na każdy kwadrat ciasta wykładaliśmy pełną łyżeczkę farszu, brzegi należy posmarować odrobiną wody

Plate of Joy
Kuchnia indyjska - Jagnięcina duszona z ziemniakami. 113

agnięcinę pokrój w kostkę ( około 2,5 cm ). Olej rozgrzej w rondlu i 5 minut smaż na nim cebulę, zielone chili, czosnek i listki laurowe. następnie dodaj pokrojone mięso i smaż je około 7-8 minut. Wsyp zmieloną kolendrę , sproszkowane chili, sól i smaż 3-4 minuty. Cały czas mieszaj, aby przyprawy nie przywarły do rondla. Wrzuć pomidory, wlej bulion(...)wolnym ogniu. Doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu około 50 minut. Do gotującego się gulaszu dodaj ziemniaki, zamieszaj i gotuj około 30 minut, aż mięso i ziemniaki zmiękną , a większość soku zostanie wchłonięta. Powinniśmy uzyskać niewielką ilość gęstego sosu. Gotowe danie dekorujemy posiekaną zieloną kolendrą lub natką pietruszki. Podajemy gorące

Przepisy i porady kulinarne
Lasagne z farszem mięsnym i warzywnym 150

Składniki: około 250 g makaron typu lasagne 150 g sera żółtego Farsz mięsny: 500 g mięsa mielonego (najlepiej chudej wieprzowiny) 1 cebula dwa ząbki czosnku sól, pieprz i cukier do smaku łyżeczka papryki słodkiej 1 puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka przyprawy do pizzy 1 łyżka octu balsamicznego olej Farsz warzywny(...)szklanki mleka pół szklanki słodkiej śmietanki pół łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz  Farsz mięsny: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Dodać mięso i usmażyć. Wlać szklankę wody i dusić. Dodać pomidory, koncentrat, ocet, zioła i paprykę. Gotować kilkanaście minut aż płyn nieco zgęstnieje. Doprawić octem, solą, cukrem i pieprzem. Farsz warzywny: Cebulę

Czerwień i błękit
Sałatka Gyros - II wersja 318

łyżki ketchupu,  2 łyżki majonezu,  1/2 puszki kukurydzy,  3 pomidory,  3 kiszone ogórki,  2 tosty, szczypta ostrej papryki,  1/2 kapusty pekińskiej. Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju, na koniec posypać przyprawą do gyrosa i ostudzić. Majonez zmieszać z ketchupem i papryką. Mięso ułożyć na dnie miski, polać sosem

Z miłości do słodkości
placki ziemniaczane z gulaszem 163

ziarnka ziela angielskiego kilka łyżek oleju do smażenia pieprz sól Wykonanie Rozgrzać garnek z oliwą i wrzucić pokrojona cebulkę ,dusić jakieś 2-3 minuty. Następnie dołożyć pokrojone mięso i kiełbasę .Wszystko zarumienić i dołożyć pokrojone pieczarki. Dodać ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, (w razie potrzeby dolać bulion, tylko tak by przykryć mięso), i dusić około8-10 minut. mieszając

w mojej kuchni
INDYK A ' LA BOUEF STROGONOW Z CHLEBEM - OBIAD DIETA 1500 KCAL. 197

Jedliście dietetycznego Strogonowa? Może mu daleko do tego prawdziwego ,ale naprawdę to danie jest pyszne i ma mniej kalorii niż normalny Strogonow. Danie ma 520 KCAL. kawałek mięsa z podudzia indyka bez skóry 180 g. 1 strąk papryki czerwonej 120 g. 120 g.małych pieczarek sól pieprz 1 łyżka oleju 10 g. 2 średniej.wielkości kromki żytniego chleba razowego chleba(...)szkl.soku pomidorowego 200 ml. ********************************************* Mięso pokroić w paski i obsmażyć ,przełożyć do rondelka , a na pozostałym  oleju udusić  pokrojone warzywa - cebulę , pieczarki , paprykę.Wszystko razem połączyć ,przyprawić ,zalać wodą tak ,aby lekko zakrywało warzywa i dusić do miękkości .Podawać z pieczywem i sokiem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kotlety do hamburgerów z pietruszką 148

kotlety nadają się do hamburgerów i do obiadu Składniki - 0,5 kg zmielonego mięsa z łopatki - 1 jajko - sól morska - pieprz - pieprz ziołowy - kolendra - 1 łyżeczka musztardy - 1 ząbek czosnku - 1 cebula - tymianek szczypta - 2 łyżki sosu sojowego - natka pietruszki kilka gałązek - olej  Sposób przygotowania 1. - Do mięsa dodać przyprawy natkę pietruszki musztardę,sos sojowy  cebulę pokrojoną

W królestwie smaków Beaty
Tradycyjna sałatka warzywna 140

warzywną, którą po prostu uwielbiam. Jest to moja ulubiona sałatka od czasów dzieciństwa i taka już pozostanie. Bardzo lubię jeść ją jedynie z dodatkiem plastra dobrej szynki lub jakiegoś mięsa ;) Wariacją na temat tradycyjnej sałatki warzywnej jest  Sałatka Olivier , którą prezentowałam na blogu jakiś czas temu, do tej sałatki dodaje się mięso i taką wersję często można spotkać

Codzienne Gotowanie
Zupa pietruszkowa. 120

zielony. Bo w ostatniej chwili pęczek pietruszki i całość miksujemy. Kolejny przepis zapożyczony od mojej perskiej teściowej. Potrzebne nam będą: 1 szklanka ryżu, oliwa z oliwek, woda i mięso (najlepiej pałka kurza do nagotowania rosołu). Przygotowanie: Gotujemy nasz ryż z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek w dużej objętości wody przez 1 godzinę na średnim ogniu(...)naszej kurzej pałce. Przez rosołek rozumię tutaj po prostu wodę z nagotowywania tej pałki. Gdy w pierwszym garnku odparuje jakaś połowa objętości wody, dolewamy do niego wodę z gotowania mięsa (tę z drugiego garnka). Na samym końcu (dosłownie na 2 minuty przed końcem gotowania) dodajemy poszatkowany pęczek pietruszki. Całość miksujemy. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata No i jeszcze z mojego INSTAGRAMU

MODA NA BIO
Szynka drobiowa ze szpinakiem 135

chwilę ;)  Składniki: 500 filetu z kruczka 100 g szpinaku 30 ml wody 1 szalotka (pokrojona w drobną kostkę) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy pieprz Mięso zmielić. Na patelni rozgrzać oliwę., wrzuć cebulę, czosnek i zeszklić. Dodać szpinak delikatnie posolić i wymieszać. Patelnie przykryć i dusić 3 minuty. Następnie całość przestudzić, i posiekać. Wszytko dodać(...)zmielonego mięsa wraz z wodą i solą. Wyrabiać 5 minut. Masę przekładamy do szynkowaru i wkładamy do lodówki na 24 h. Po tym czasie zanurzamy szynkowar w zimniej wodzie i parzymy szynkę 100 minut w tem. 80-90 C. Następnie wyjmujemy szynkowar i chłodzimy w zimnej wodzie odlewamy wodę przez otwór, (mój szynkowar taki posiada). Wkładamy do lodówki

Delicious Titbits
Gulasz wołowy 208

Mięso rozpływało się w ustach :) Składniki 30 dkg wołowiny 20 dkg pieczarek 1 cebula 1 czerwona papryka sól, pieprz ocet jabłkowy słodka i ostra papryka   Sposób przygotowania Mięso … Czytaj dalej Gulasz wołowy

czarrna od kuchni
Kurczak cytrynowy 165

oczyścić z kostek i błonek , opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie natrzeć sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Do miski wlać oliwę, dodać bazylię suszoną i tymianek, wymieszać. Mięso dobrze natrzeć marynatą, włożyć do woreczka , zawiązać i odstawić na 3 godziny, lub na całą noc do lodówki. Na godzinę przed pieczeniem, wyjąć mięso z lodówki. Piekarnik nagrzać

Kuchnia Danusi
Bułki na parze czyli pampuchy, jako dodatek do mięs i sosów 174

woda będzie się gotowała położyć na gazie pampuchy. Przykryć dużą miską i gotować 5 minut. Można ugotować pampuchy w parowarze, będzie szybciej i łatwiej. Podawać gorące z sosami i mięsem. Są rewelacyjne z tej porcji wychodzi około 11-12 pampuch

Kuchnia Pokoleń
Piersi kurze w czerwonym curry 160

smażyć około 1 minutkę. Dodać liście limonki, pastę curry, imbir potarty, trawę cytrynową przeciętą na pół. Smażyć mieszając następną minutkę. Piersi kurze pokroić w podłużne paski, osolić lekko. Wrzucić mięso do woka i smażyć mieszając, aż mięso straci kolor surowizny. Wlać mleko kokosowe i sos rybny oraz suszone chilli. Wymieszać i gotować 2 minuty, Wyjąć i wyrzucić trawę cytrynową

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania