mięso - 63110 przepisów (strona:1693/4208)

Kurczak w pomidorach z oliwkami 233

Kurczak na obiad. Niby nic nadzwyczajnego. Jednak gdy połączycie udka z pomidorami, cebulą i czosnkiem, a do tego jeszcze dorzucicie trochę oliwek i ziół, to powstaje naprawdę smaczna kompozycja. Mięso jest miękkie i soczyste, z łatwością odchodzi od kości. Pomidory są mocno skoncentrowane w smaku i lekko się rozpadają, a oliwki pozostają jędrne. Oprócz tego sałatka jest już zbędna(...)listek laurowy 1 szklanka oliwek (pomieszanych) 200 ml wody lub trochę więcej 1 łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku dodatkowo ugotowany ryż lub kasza do podania Mięso umyć, osuszyć. Natrzeć niewielką ilością soli. Cebulę obrać posiekać w drobną kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Pomidory osączyć z oleju (można go zachować do smażenia) i drobno pokroić. W głębokiej patelni

Pełny talerz
Zupa ziemniaczana – kartoflanka 319

wodą (ok 2 l), dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe. Zagotowujemy, zbieramy „szumowiny”, dodajemy marchew, pietruszkę i ząbki czosnku i gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie skrzydełka i warzywa odławiamy i odstawiamy, aby trochę wystygły (ja dodatkowo bulion przecedzam, bo nie lubię, żeby w zupie pływały ziarna pieprzu czy ziela angielskiego). Do bulionu dodajemy(...)pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotowaną marchew również pokrojoną w kostkę, pietruszkę startą na tarce i pokrojone mięso obrane ze skrzydełek i boczek z kiełbasą. Gotujemy, aż ziemniaki staną się miękkie. Dodajemy sól, pieprz i majeranek. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy łyżkę mąki i chwilkę podsmażamy, następnie zasmażkę zalewamy pół szklanki zimnej wody i zagotowujemy, mieszając, aby nie powstały grudki. Taką

e-PrzepisyKulinarne
Lasagne bolognese (wersja klasyczna) 215

bezapelacyjnie. To taka włoska zapiekanka, której nikt się nie oprze... płaty makaronu lasagne żółty ser (ok 150-200g) masło do wysmarowania formy Sos mięsno-pomidorowy: 400g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowego) 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego bazylia sól, pieprz olej Sos beszamelowy: 1,5-2 szklanki mleka 2 łyżka masła(...)łyżki mąki pszennej gałka muszkatołowa sól, pieprz Ser zetrzeć na tarce. Przygotować sos mięsno-pomidorowy. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć posiekany czosnek i cebulę. Dodać mięso mielone (podusić) i po chwili pomidory z puszki (z zalewą). Całość dusić około 10 minut i następnie d oprawić do smaku. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni rozpuścić masło i wsypać mąkę. (Mieszać! Mąka

Di gotuje
Sałatka grillowa z słodkim dresingiem 173

Grill to nie tylko mięso, marynaty, ... to również sałatki. Sałatka grillowa z słodkim dresingiem jest jednym z moich autorskich pomysłów i tworzy świetne połączenie z grillowanym mięsem drobiowym. Składniki : opakowanie mixu sałat pół papryki czerwonej średnia czerwona cebula 3-4 rzodkiewki 10-15 dag pomidorków koktajlowych 2 łyżki miodu 1,5 łyżki musztardy (kremowej, nie za ostrej) 2 łyżki

Mechanik w kuchni
Kurczak po włosku - przepis. 1514

Dziś coś mięsnego, moja wersja włoskiego kurczaka. Słodkie pomidory, ciągnąca się mozzarella, pełen aromatu sos, soczyste mięso z kurczaka. Do tego lampkę czerwonego wina, które dopełni całość dania. Nic ująć nic dodać tylko gotować . :) SKŁADNIKI(...)miksujemy na gładką masę. Pałki z kurczaka posypujemy mąką i obsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony. Podsmażone wkładamy do brytfanki, zalewamy sosem, dusimy na wolnych ogniu do miękkości mięsa. Do tak przygotowanego kurczaka dodajemy w plastrach ser mozzarella, szpinak oraz pomidorki koktajlowe. Całość zapiekamy bez przykrycia w piekarniku ok. 15 minut w 180 stopniach. Ser pięknie się rozpuści, skórka

Basia w kuchni
Kapuśniak a la kwaśnica wg Aleex 143

kapusty woda się pokazywała. Gotować do miękkości, około 1 godziny. 2. Udka z kurczaka włożyć do garnka, zalać wodą (ok.2 litry) i gotować około 15 minut. Po tym czasie mięso odkroić od kości i ponownie włożyć do wywaru. 3. Przygotować warzywa: obrać i umyć marchewki i pietruszkę oraz cebule. Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę i zalać wodą(...)ciemniały. 4. Do mięsa w wywarze dodać starte na dużych oczkach tarki marchewki i pietruszkę z natką. Włożyć w całości 1 cebulkę (druga będzie potrzebna później) oraz listek i ziela. Gotować do miękkości warzyw, około 15 minut. Wywar doprawić solą – uważać, bo wędzony kurczak często bywa słony. 5. Kiedy warzywa są już miękkie, dodać przygotowane ziemniaki wraz z niewielką ilością

W mojej kuchni
Farsz do pizzy i zapiekanek wg Aleex 159

kiedy otwieram lodówkę, ogarnia mnie zniecierpliwienie. Tu kawałek szynki, tu kawałek boczku, obok kilka plasterków baleronu czy innej wędliny niedojedzonej w minionym tygodniu. Najchętniej nie kupowałabym nowej porcji mięsa, ale na ogół ulegam i wędruję na zakupy. Do lodówki wkładam opakowania ze świeżutkimi porcjami wędliny i zastanawiam się, co zrobić z tą mniej świeżą? Zazwyczaj przygotowuję wówczas z kawałków wędliny(...)bułeczkach posmarowanych masłem czosnkowym. Ostatnio jednak wykorzystałam ten farsz jako nadzienie do pizzy. Też było pysznie. Polecam. Składniki: • 1 duża cebula • 2-3 ząbki czosnku • wędlina: boczek, kawałki pieczonego mięsa, baleron, szynka • pieczarki (opcjonalnie) • słodka papryka, pieprz, inne ulubione • olej Sposób przygotowania: 1. Kawałki wędlin i pieczonych mięs pokroić w drobną kostkę. 2. Cebulę pokroić w kosteczkę. 3. Obrane ząbki

W mojej kuchni
Zupa zapalanka z boczkiem wg Aleex 115

przypraw ugotować wywar. 2. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać do wywaru. Gotować 15 minut. Dodać listek i ziele. 3. Miękkie udka wyjąć z wywaru, oddzielić mięso od kości. Mięso podzielone na małe kawałki z powrotem włożyć do wywaru. 4. Boczek pokroić w kostkę, cebulę tak samo, podsmażyć na patelni do zrumienienia boczku. Odcedzić z tłuszczu, boczek

W mojej kuchni
Chłopski krupnik z pęczakiem wg Aleex 124

Odlać wodę. Ponownie zalać pęczak wodą, odcedzić. Czynność powtarzać kilka razy, aż woda po wlaniu do pęczaku będzie przezroczysta. Wypłukany pęczak od razu dodać do gotującego się wywaru z mięsem. 3. Pęczak i mięso gotować 30 minut. W tym czasie obrać marchew i pietruszkę, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do wywaru. Gotować kolejne 15 – 20 minut

W mojej kuchni
Zupa kalafiorowa z makaronem wg Aleex 122

Marchewki i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Razem z zielem i liściem laurowym dodać do wywaru. Gotować przez ok. 25 minut. 5. Wyjąć kość karkową i obrać z mięsa. Kawałki mięsa dodać do zupy. Kość wyrzucić. 6. Kalafiora oczyścić, podzielić na małe różyczki. 7. Kalafiora dodać do zupy. Gotować około 20 minut. 8. Do zupy wsypać makaron. Zamieszać. Gotować

W mojej kuchni
Kasza orkiszowa z musem brokułowym i kurczakiem w ziołach 155

opakowaniu (ja gotuję 2-3 minuty krócej) z odrobiną soli. Różyczki brokułu (mogą być mrożone) gotujemy w wodzie lub na parze z solą do miękkości (nie al dente), a mięso kroimy na małe paseczki lub inny kształt i marynujemy z solą, pieprzem, ziołami i olejem. Ugotowany brokuł blendujemy w z serami i pieprzem na gładką masę i doprawiamy jeszcze solą(...)pieprzem jeśli jest to konieczne. Mięso smażymy na mocno rozgrzanej patelni dosłownie 1-2 minuty z każdej strony (ja zawsze sprawdzam czy już jest gotowe przepoławiając 1 czy 2 kawałki) i podajemy z kaszą i musem z brokułu. Smacznego

Bazując na smaku
Botwinka 163

myjemy zalewamy zimną wodą i gotujemy. Po 10 minutach gotowania usuwamy przy pomocy sitka zebrane na wierzchu szumowiny. Dodajemy umytą włoszczyznę i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie ugotowane. W tym czasie botwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, buraczki i łodyżki kroimy na małe kawałki. Buraka obieramy i kroimy na ćwiartki. Z ugotowanego wywaru mięsnego wyjmujemy mięso

Wędrówki po kuchni
Łosoś pod pierzynką 4046

Łosoś pod pierzynką 2016-04-06 17:41:46 Łosoś jest bardzo eleganckim mięsem i lubianym przez większość z nas, dlatego też znakomicie nadaje się na wszelkiego typu przystawki na wykwintne przyjęcia, czy zwykłe spotkania w gronie najbliższych przyjaciół. Łosoś pod pierzynką to przystawka, która gości na naszym stole zarówno w Wielkanoc jak i Boże Narodzenie. Subtelny smak łososia świetnie(...)posiekanym szczypiorkiem. Notatki - można użyć szpinaku świeżego, należy go najpierw zmielić i również odcisnąć z nadmiaru soku - szpinak mrożony w liściach należy po rozmrożeniu należy zmielić w maszynce do mięsa by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Makaron z kulkami tofu i sosem pomidorowym. 270

Chciałam nazwać kulki z tofu jako pulpeciki, czy klopsy. Powstrzymałam się jednak, czytając komentarze przy moich wege pasztetach, że pasztet bez mięsa to już nie pasztet :) Kulki z tofu chyba brzmi poprawnie :)  Samo danie, jest bardzo sycące. Bezglutenu, jaj, nabiału, mięsa- to jest to :) Makaron, do tego sos z pomidorów i jarmużu, a na dodatek kulki tofu... Nawet największe

Apetyt na Zielone
Zarzucajka 157

marchewki, to dodać do gotującej się kapusty 2 starte na grubych oczkach) Przygotowanie: W jednym garnku ugotować kapustę kiszoną (ok. 1h), a w drugim ok. 30 minut gotować mięso. Po tym czasie do mięsa dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kostkę rosołową. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać odcedzoną kapustę. Zrobić zasmażkę (rozpuścić na patelni smalec, wsypać 2 łyżki

Malinowo w kuchni

Proponowane wyszukiwania