kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 150g suszonej żurawiny sól, pieprz 1. Kurczaka porcjujemy. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. 2. Mięso, marchew i pietruszkę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy przez około 1h, do miękkości. Studzimy. Grzyby zalewamy wrzącą wodą, pozostawiamy pod przykryciem na minimum godzinę, po czym kroimy(...)drobne kawałki. 3. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy wątróbkę, chwilę smażymy. Studzimy. 4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, żurawine, obie papryki, sól
Szefowa kuchniSkładniki: Mięso i marynata do mięsa: 1,2 kg schabu bez kości; 1 łyżka majeranku; 2 ząbki czosnku; 1/2 łyżki słodkiej papryki w proszku; Sól; Pieprz. 2 łyżki oleju. Pasta jajeczno-chrzanowa: 8 jaj ugotowanych na twardo; 1 czubata łyżka majonezu; 1 czubata łyżka startego chrzanu ze słoika; Sól; Pieprz. Galareta: 2 litry bulionu drobiowego (u mnie 2 litry wrzątku
Gospodyni Miejskałyżeczka przyprawy do kebaba Skworcu (klik) 1 łyżeczka harissy Skworcu (klik) 2 łyżki sosu sojowego Sok z cytryny (2 łyżki) Skrzydełka dokładnie myjemy, osuszamy i odcinamy lotki. Mięso dokładnie nacieramy przyprawą do kebaba i harissą. Sok z cytryny mieszamy z sosem sojowym. Zalewamy nimi mięso. Odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik
VioletoweKucharzeniedobrym sposobem na "przemycenie" kaszy - do naszego jadłospisu. Ci którzy za nią nie przepadają - zapewniam, że polubią ją w tej wersji. (15 małych sztuk) kapusta Farsz: 500g mięsa mielonego 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej (suchej; najlepiej średniej) 1 jajko sól, pieprz Dodatkowo: liście kapusty 1 marchewka 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 2-3 łyżki majeranku(...)małym ogniu i co jakiś czas oddzielać liście. Z liści poodcinać zgrubiałe nerwy. Przygotować farsz. Kaszę jęczmienną zalać wrzątkiem i odstawić, aż woda wystygnie. Odcedzoną kaszę wymieszać z mięsem i jajkiem. Masę doprawić do smaku. Na każdym liściu ułożyć porcję farszu i zwinąć w roladkę (tak, aby podczas gotowania gołąbek nie rozpadł się). W garnku (na dnie ułożyć liście kapusty
Di gotujeSchab z jajkiem to danie, które wymyślałam sama. Ostatnio w mojej kuchni królują jajka pod każdą niemal postacią. Pierwotnie chciałam mięso nadziać samym jajkiem, ale jako, że wolę zdecydowanie ostrzejsze smaki to mój wybór padł dodatkowo na wędzoną kiełbasę. Danie wyszło rewelacyjne. Nadaje się do podania i na wielkanocny stół i na co dzień. Składniki: 5 plastrów schabu(...)chrzanu mąka do panierowania 2 jajka do panierowania tarta bułka do panierowania sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Schab rozbijamy za pomocą tłuczka do mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Obrane jajka i kiełbasę kroimy w kostkę. Jogurt łączymy z chrzanem. Dodajemy do jajek i kiełbasy. Dodajemy szczypiorek. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą
Pobite gary Barbarypiekłam go odkrytego ,a by ładnie mi się zarumienił. Danie ma 565 KCAL. 3 śr.wielkości ugotowane ziemniaki -225 g . 1 łyżka posiekanego koperku - 3 g. kawałek mięsa wieprzowego - 120 g. sól pieprz 1 duży zielony ogórek 100 g. 2 łyżki jogurtu naturalnego 20 g. 1 łyżeczka cukru 5 g. 1 niepełna szkla.ugotowanych buraczków - 150 g. 1 mały ząbek(...)czosnku 3 g. woda mineralna bez ograniczeń ************************************************* Mięso natrzec solą , pieprzem i czosnkiem , zawinąć w folię piec w piekarniku do miękkości , podlewając od czasu do czasu wodą.10 minut przed końcem pieczenia rozchylić folię i piec na złoty kolor.Podajemy z ZIEMNIAKAMI posypanymi zieleniną , mizerią i gotowanymi niezasmażanymi buraczkami.Smacznego!. Przepisy które mogą Wam się przydać !: ********************************************* MIGDAŁOWIEC KOLOROWY SERNIK
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipieprz czarny) Dodatkowo : żelatyna ok 5 łyżek, oraz kukurydza konserwowa Nogi i golonki porządnie myjemy zalewamy wodą, wrzucamy wszystkie warzywa oraz przyprawy. Gotujemy ok 2-3 godzin, kiedy mięso golonki będzie miękkie i będzie odchodziło od kości. W przepisie wspomniałam o żelatynie gdyż spotkałam się ostatnio z tym, że galareta słabo stężała, wiec dla bezpieczeństwa dodaję żelatynę. Kiedy mięso
Moje Słodkie Piekiełkoniedzielnie przedpołudnie prezentuję przepis na pyszne duszonki z klopsikami. To doskonała propozycja na obiad jednogarnkowy. Ze szklanką mleka lub kefiru smakują wybornie. SKŁADNIKI: 400g mięsa mielonego wieprzowego, 1 łyżeczka soli czosnkowej, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 1 kg ziemniaków, 2 marchewki, 1 duży burak ćwikłowy, 2 cebule, 200g kiełbasy cienkiej, 4 łyżki smalcu, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE(...)Mięso mielone przekładam do miski. Dodaję jajko, bułkę tartą, sól czosnkową oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy formuję małe okrągłe klopsiki. Klopsy smażę na rumiano na rozgrzanej oliwie. 2. Warzywa obieram. Ziemniaki kroję na ćwiartki. Buraka kroję w półplasterki. Cebulę kroję w piórka. Marchewkę i kiełbasę kroję w plasterki. 3. Na dno garnka wrzucam
Tradycyjna kuchnia Kasidokładnie łączymy z przyprawą do gyrosa, po czym odstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie kurczaka podsmażamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem około 5 minut do momentu aż mięso uzyska złoty kolor, od czasu do czasu mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Wystudzone mięso przekładamy do miski i dodajemy do niego ugotowany ryż. Paprykę kroimy w mniejszą kostkę i dodajemy
Smakowite Daniaboczku Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajko, ser, chrzan, sos i mąkę, rozprowadzamy na jednolitą masę. Mięso mielimy, do smaku doprawiamy, solą oraz pieprzem. Formujemy małe kotleciki. Olej rozgrzewamy, układamy przy pomocy łyżki, placki (1 pełna, rozsmarowana), na nią układamy mięso, zalewamy starte ziemianki (1 łyżka). Smażymy na rumiano
R'n'G Kitchenczasu gotuję ją regularnie. Najczęściej w chłodne dni. Zupę czosnkową robię na niedzielnym rosole. Muszę więc pamiętać, aby ugotować go więcej :) Składniki (dla 2 osób): 0,5 litra rosołu mięso z gotowania rosołu (jeśli mamy) 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła kilka kromek czerstwego dowolnego pieczywa czubata łyżeczka siekanego, świeżego majeranku lub płaska łyżeczka suszonego 2 czubate łyżki tartego sera(...)uzyskując grzanki. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko solimy i całość podsmażamy na małym ogniu, aż czosnek nabierze złotego koloru. Do czosnku dolewamy rosół, wrzucamy mięso z gotowania rosołu, całość zagotowujemy i doprawiamy majerankiem. Zupę przelewamy do miseczek, na wierzchu układamy grzanki i całość posypujemy startym serem (łyżka sera na miskę). Zupę należy jeść natychmiast
Smak mojego domusmak brokułowo-kalafiorowy i całe, duże kawałki tych pysznych warzyw. :-) Pamiętajcie tylko by ich nie rozgotować, bo wtedy będziemy mieć w sosie warzywną miazgę. Pulpety: 1 kg mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Sos: 1 cebula 1 główka kalafiora 500g brokuła 200 ml kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz(...)olej 1. Cebulę siekamy. Mięso, bułkę tartą, jajko, cebulę i przyprawy mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej masy. Formujemy niewielkie pulpety, wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy przez około 30 minut. Odcedzamy. 2. Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut. Odcedzamy. 3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy pulpety, śmietanę. Dusimy przez chwilę
Szefowa kuchniSkładniki: 1nieduża główka kapusty 0,7 kg mięsa mielonego 400 g ziarna orkiszu zioła do smaku sól pieprz Wykonanie Z kapusty wykroić głąb. Główkę kapusty zanurzyć w garnku z wrzącą wodą na chwilę. Zdjąć wierzchnie liście i ponownie włożyć do wody. Kolejno zdejmować liście i zanurzać. Farsz Wypłukać ziarna przed gotowaniem. Na każdą szklankę ziarna orkiszu wlać 1,5 szklanki(...)zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką . Pokrywka musi być ściśle dopasowana do garnka , aby para nie mogła się wydostać Dusić ziarno pod przykryciem przez kolejne 15 minut. W misce wymieszać mięso i ugotowane ziarna orkiszu. Doprawić do smaku , solą, pieprzem i ziołami. Na każdy liść kapusty kłaść porcję farszu,zawinąć. Gołąbki układać jeden obok drugiego w garnku . Wlać
w mojej kuchniproszku przyprawa do kurczaka 2-3 łyżeczki dżemu z papryczek chili lub opcjonalnie chili z odrobiną cukru do smaku pęczek szczypiorku Wykonanie: Pęczak gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Mięso z udek kroimy w kostkę, następnie doprawiamy przyprawą do kurczaka, wędzoną papryką i dżemu z papryczek chili . Smażymy na głębokiej patelni. Do usmażonego mięsa dokładamy przekrojone na pół pomidorki
IMPRESJA SMAKULubię takie galaretki, pełne mięsa (drobiowego) i warzyw. W czasie Świąt Wielkanocnych takie galaretki pięknie zdobią stół, a można do nich dodać ulubione dodatki. Ja osobiście najbardziej lubię z jajkiem, marchewką, groszkiem, kukurydzą i obowiązkowo natką pietruszki. Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 3 jajka, 3/4 puszki kukurydzy, 3/4 puszki groszku, włoszczyzna, 1 pęczek natki pietruszki, 2 liście laurowe(...)minimum. Ściągamy łyżką powstałe szumowiny i dodajemy pieprz, liście laurowe, ziele angielski oraz obraną włoszczyznę. Gotujemy ok. 1,5 godziny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie wyciągamy z rosołu mięso i warzywa, a rosół odcedzamy przez gazę. Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Żelatynę w listkach moczymy ok. 6 minut w zimnej wodzie. Wyciskamy i rozpuszczamy w 500 ml gorącego rosołu
Aga w kuchni