mięso - 63110 przepisów (strona:1685/4208)

Kurczak w ziołach zapiekany w cieście francuskim 243

pilnować, by zioła nam się zbyt mocno nie przypaliły. Gotowym kotlecikom dajemy nieco ostygnąć, a potem układamy na brzegu ciasta, pamiętając o pozostawieniu rantu potrzebnego do sklejenia. Brzeg wokół mięsa smarujemy rozbełtanym z odrobiną wody jajkiem. Na mięso kładziemy pół łyżki sosu czosnkowego i składamy ciasto na pół. Zalepiamy jego brzeg, tworząc coś w na kształt pieroga. “Pierożki” układamy

Gotuj z Rumcajsem
Lahmacun - turecka pizza 277

przed podaniem sokiem z cytryny, ale skoro i tak nieco oszukujemy, możemy podać ją z ulubionym sosem, albo serem, albo serem i sosem. Składniki: 4-5 tortilli pszennych 200g mięsa mielonego 1 średnia cebula 1 pomidor 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Pomidora i cebulę drobno siekamy. Mieszamy z mięsem, pietruszką i przeciśniętym przez praskę

Gotuj z Rumcajsem
Rumcajs Historycznie - Tort Jakobinski 269

wiecznej książki kucharskiej Tailleventa. Jak wskazywałaby nazwa jego również zainspirował kto inny, czyli Dominikanie, we Francji zwani Jakobinami.  Oryginalny przepis zawierał również ogonki rakowe, a zamiast morszczuka mięso węgorza, który w średniowieczu był powszechnie jadaną rybą, dziś łatwą do zastąpienia ładnym białym mięsem na przykład właśnie morszczuka.  Składniki:  2 porcje kruchego ciasta (można użyć gotowego lub zrobić

Gotuj z Rumcajsem
Gołąbki 192

maga  źródło: http://smakslodyczy.blogspot.com/2013/07/goabki-pieczone.html Kapustę sparzyć , ja pojedynczo liście wkładałam, db wcześniej schodziły . Od razu blanszowałam w zimnej wodzie . Ugotować ryż i kasze. Przesypać do miski.  Mięso zmielić , podsmażyć cebulę, dodać mięso, doprawić przyprawą  i usmażyć.  Podsmażyć kiełbasę.  To wszytko wrzucać do miski z ryżem i kaszą. Zamieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Pierogi z indykiem i kaszą kuskus 375

Sposób na wykorzystanie mięsa, na którym gotował się rosół. Pierogi z takim farszem są delikatne i bardzo smaczne. Wystarczy polać masełkiem i można się zajadać :) CIASTO NA PIEROGI: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli 2 łyżki oleju FARSZ: 1 gotowana golonka z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki bulionu drobiowego 1/2 szklanki kaszy kuskus(...)sól pieprz prawdziwy pieprz ziołowy Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać pokrojone mięso, chwilę podsmażyć, wsypać kaszę kuskus i zalać wrzącym bulionem. Wymieszać i odstawić, aż kasza wchłonie cały płyn. Przyprawić. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól i olej. Zrobić na środku zagłębienie i wlewać powoli gorące mleko. Zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć

https:KKuchniaMniam
Gulasz wieprzowy z mieszanką chińską i mleczkiem kokosowym 245

aromatyczny, lekko pikantny (można doprawić wg własnego gustu) i ogólnie posiada bardzo ciekawy smak. Nawet ze zwykłymi ziemniakami smakuje rewelacyjnie. Dodatkowym atutem jest prostota w jego przygotowaniu. 1/2 kg mięsa wieprzowego (użyłam chudego boczku) 250-300g mieszanki chińskiej (mrożonki) 150 ml mleczka kokosowego (polecam z Kuchni Świata ) 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry słodka(...)papryka w proszku chilli sól, pieprz olej mąka Mięso pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Dokładnie obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka (z tłuszczem). Wrzucić liski laurowe i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu (pod przykryciem) do miękkości. Około 20-30 minut przed końcem duszenia - dodać warzywa i mleczko kokosowe. Na końcu

Di gotuje
Pulpeciki w sosie kokosowym z serem kozim 255

Składniki: 500 g mięsa mielonego najlepiej wieprzowo- wołowego 2 ząbki czosnku 1 pomarańcza 2 szalotki 200 g kaszy pęczak pieprz sól słodka papryka ostra papryka 1 czerwona papryka 100 ml mleczka  kokosowego 1 łyżka masła 3 plasterki sera koziego Przygotowanie: mięso mieszamy z solą i pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i posiekaną szalotką formujemy niewielkie kuleczki, które podsmażamy na odrobinie

Luźna Kuchnia
Udka z kurczaka po tajsku 254

całym mięsie. Odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (można przygotować dzień wcześniej – wieczorem). Na godzinę przed pieczeniem udka wyjmujemy z lodówki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 º C na ok. godzinę. Po upieczeniu pozostawiamy jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Upieczone udka podajemy z ryżem jaśminowym po tajsku , albo(...)czym kto lubi. Danie nie wymaga specjalnych umiejętności. Marynata i piekarnik zrobią… prawie wszystko. Udka z kurczaka po tajsku to potrawa dla tych co lubią wyraźne i ostre smaki. Mięso jest kruche, delikatne i soczyste. Podane z ryżem i ulubioną surówką, np. z pora, będzie wspaniałym obiadem na niedzielę… i nie tylko. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Udka

mojewypiekiinietylko
Makaron z kurczakiem i bakłażanem 256

makaron. Bakłażana pokroić w plastry o grubości ok 1 cm, posolić i odstawić aby puścił soki. Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę. Rozgrzać patelnię z olejem i usmażyć pokrojone mięso, do smaku doprawić solą ziołową. Plastry bakłażana osuszyć z soku na papierowym ręczniku i pokroić na małe kawałki, ja pokroiłam na trójkąciki. Pomidorki cherry pokroić w ćwiartki. Usmażone mięso przełożyć

Monia miesza i gotuje
Zimne sosy do mięs, wędlin, ryb i jajek 422

Serwując zimną płytę warto wzbogacić ją o majonezowe sosy, które świetnie współgrają z wędlinami, mięsem i rybami. Również tymi z grilla. Polecam! Majonezowy dip do ryb lub jajek Pyszny, wyrazisty sos, który wspaniale podkreśla smak jajek lub ryby. Podałam go w miseczce "Malta" Porcelany Bogucice. 2 dymki lub średnia cebulka 1-2 ogórki konserwowe 2 łyżki siekanego koperku pół słoiczka(...)przynajmniej na 2 godziny aby składniki się przegryzły.Do sosu można dodać pół na pół majonezu i gęstego jogurtu. Majonezowo-warzywny dip do mięs Pyszny, ostry dodatek do pieczonego mięsa lub np. do domowych burgerów. czerwona cebula 2 ogórki konserwowe 2 łyżki siekanego koperku 2 łyżki keczupu 1/4 łyżeczki papryki słodkiej sól świeżo zmielony pieprz majonez Cebulkę i ogórki bardzo

Smakołyki Asi
Pierś z gęsi na modrej kapuście 200

Świeżą gęś/ pierś można jeszcze kupić w sklepie ( widziałam ). Czyli sezon na gęsi nadal trwa. Pyszne mięso. Wiele lat go nie doceniałam i to był błąd. Teraz nadrabiam i polecam każdemu. Składniki: 1 pierś z gęsi ( podwójna z kością ) Garść żurawiny suszonej 1 marchewka 1 mała pietruszka Kawałek selera 1 główka modrej kapusty ( mała ) Bulion Sól Pieprz Ocet winny woda(...)następnie podlewamy wodą. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Jeżeli istnieje taka potrzeba w trakcie uzupełniamy wodę aby się nie przypaliła. Gdy mięso będzie gotowe wyjmujemy je i umieszczamy w garnku kapustę, aby smaki z gęsi przedostały się do kapusty. Całość chwilę dusimy razem i doprawiamy dodatkowo octem winnym i ewentualnie cukrem. Pierś

Smaki Ewy
Zupa chińska z kurczakiem 268

smaku solą. Gotować 10 minut. Dodać warzywa z paczki, pędy babusa, sos sojowy, chilli posiekane drobno ( można chilli ominąć) i potarty świeży imbir. Zagotować i doprawić w razie potrzeby. Mięso wyjąć z zupy, obrać korpus a piersi kurze pokroić w cienkie paseczki. czyste mięso wrzucić do zupy, zamieszać. Ta zupka najlepiej smakuje na drugi dzień. ja zawsze jeszcze sprawdzam smak

Kuchnia Pokoleń
Kapuścianka z mięsną wkładką . 183

smaku  1 plaska łyżeczka koncentratu chili od  Proeco Polska   1 łyżka przecieru  pomidorowego . 3,4 łyżki śmietanki 12 %   1 mała czerwona papryka Wykonanie : Mięso umyć , przełożyć do garnka i zalać około 1 l wody . Wszystkie warzywa umyć , marchewkę pokroić w kostkę lub plasterki .Włożyć do garnka , gdy woda się zagotuje dodać przyprawy . Gotować(...)ziemniaki zmiękną . Przyprawić ewentualnie jeszcze do smaku solą i pieprzem lub vegetą.  Gdy zupa lekko ostygnie dodać śmietankę. Przed podaniem posypać suszoną pietruszką i w łożyć kawałek mięsa. Proporcje oczywiście możecie zmienić jeśli lubicie rzadszą lub gęstą zupę. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Gołąbki bez zawijania 233

Szybkie i smaczne gołąbki bez zawijania. Bardzo często je przyrządzam, nie wymagają tyle pracy co tradycyjne gołąbki. Składniki: 1 kilogram mięsa mielonego 1 mała kapusta pekińska 1 kajzerka 0,5 szklanki kaszy manny 3 jajka mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziarenek pieprzu vegeta olej 2-3 łyżki mąki pszennej kilka łyżek śmietany(...)Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno siekamy, solimy vegetą, odstawiamy na pół godziny żeby kapusta puściła sok, odciskamy z nadmiaru soku. Bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy, dodajemy do mięsa i kapusty, wbijamy jajka, wsypujemy kaszę manną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy owalne kotleciki, obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.Przek

Bajeczna Kuchnia
Zupa po chińsku z pulpecikami wg Di 242

rozmieszane z koncentratem pomidorowym. Doprawić wg własnych preferencji smakowych. Wrzucić pulpeciki. Odpowiednie porcje makaronu umieścić w miseczkach i zalać gorącą zupą z pulpecikami. Odczekać aż makaron zmięknie. Pulpeciki. 200g mięsa mielonego 1/2 suchej bułki + mleko do namoczenia 1/2 cebuli mąka (opcjonalnie) sól, pieprz i inne ulubione przyprawy do smaku Mięso wymieszać z odciśniętą z mleka bułką, jajkiem, posiekaną cebulą oraz

Di gotuje