Sos żurawinowy 109Dzisiaj zdradzę Wam tajemnicę mojego najlepszego sosu żurawinowego. Najbardziej pasuje on do łososia lub kurczaka w cieście francuskim i wtedy zawsze ląduje w ich towarzystwie. Najprostszy bo dwuskładnikowy! Można go również podawać ze schabem pieczonym i zapiekanym serem pleśniowym lub w ogóle z różnymi rodzajami serów. Składniki: ? 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego ? 1 szklanka dżemu żurawinowego – słoiczek szklankowy Wykonanie
To co kocham
Wiekanocne bułeczki drożdżowe 90odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. ? Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść i podzielić na małe kawałki. Do upieczenia pisanki użyłam 15 bułeczek, oprócz tego upiekłam kurczaka w silikonowej formie. ? Na papierze do pieczenia narysować zarys pisanki i układać bułeczki obok siebie na obwodzie. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. ? Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika nastawiając temp
To co kocham
Pizza włoska 102kilka plastrów szynki i salami – kilka plastrów boczku – ok. 10 pieczarek pokrojonych w plastry – kilka plastrów ananasa – połówki małych pomidorków koktajlowych – 1 filet z kurczaka pokrojony w kostkę i podsmażony z przyprawami Wykonanie: Ciasto – Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miksera i wyrobić hakiem na gładką masę. – Kulę ciasta podzielić na osiem części
To co kocham
Pasta curry zielone 112ciekawszego niż kanapka. Te smaki pasują do każdego dania, szczególnie w kuchni tajskiej. Taką pastę przysmażoną na gorącym tłuszczu, aby wyciągnąć wszystkie smaki, można dodać do zupy dyniowej, do kurczaka, ryżu, makaronu, warzyw, do sosów. Pachnie bardzo intensywnie nawet po miesiącu leżakowania w lodówce. Pasta ta może być wykorzystana do przygotowania zup lub curry z warzywami podczas stosowania diety
To co kocham
Śledzie w sosie słodko-kwaśnym 106Były już na blogu smażone ryby w tym sosie i filety z kurczaka. Pomyślałam, że można również spróbować ze śledziami i to był strzał w dziesiątkę. Śledzie są przepyszne! Składniki: – 500 g filetów śledziowych w oleju Sos słodko-kwaśny – 2 cebule – 1 papryka czerwona – 1 papryka żółta – 1 szklanka wody – 1/2 szklanki cukru
To co kocham
Sałatka z selera naciowego 125oleju roślinnego lub oliwy z oliwek Dodatki do sałatki z selera naciowego. W moim przepisie podaję podstawowe składniki na uniwersalną sałatkę z selera naciowego. Możesz jednak dodać też: podsmażonego kurczaka suszoną żurawinę sałatę rukolę pomidorki koktajlowe rodzynki ser żółty kukurydzę z puszki ananasa Sposób wykonania sałatki Do zrobienia sałatki potrzebne nam będą przede wszystkim: patelnia, miska, salaterka oraz ostry nóż
Ania gotuje
Pieczone ziemniaki na obiad 119obiad. Ziemniaki piekłam z groszkiem i kukurydzą oraz boczkiem. Tak przyrządzone ziemniaki trzeba koniecznie podać z jogurtem lub kwaśną śmietaną. My zjedliśmy ziemniaki na obiad z pieczonym udem z kurczaka. Takie ziemniaki to wspaniała i prosta potrawa, która z pewnością zadowoli każde podniebienie. Ich wspaniały smak świetnie komponuje się z innymi składnikami, takimi jak smażona kiełbasa i sadzone jajko , tworząc
codojedzenia
Pierogi z serem – przepis 902serem – przepis Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Pierogi ukraińskie – przepis Tortellini z boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowym Sałatka warstwowa z tuńczykiem i jajkiem Siekane kotlety z kurczaka Artykuł <em>Pierogi z serem – przepis</em> pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smaku
Poniedziałek: Pijane penne alla vodka 107oryginale danie nazywa się Penne alla Vecchia Bettola i nazwę wzięło od restauracji, w której zostało wymyślone. Nasz makaron wzbogaciliśmy o warzywa. Penne alla vodka bywa podawane z kurczakiem, albo z prosciutto i zielonym groszkiem. Wybraliśmy ten drugi zestaw, posiłkując się wskazaniami Rachel Ray. Sos z tego przepisu doskonale nadaje się do mrożenia. Dlatego warto od razu zrobić go więcej
Niedzielny kucharz
Pieczone udka z kurczaka 175Soczyste mięso, chrupiąca skórka. Dobrze doprawione - to smaczna propozycja na obiad. Składniki: 4 duże nogi z kurczaka (ok 1,5 kg), łyżeczka soli, łyżeczka cząbru, łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżeczki majeranku, łyżeczka czosnku w proszku, duża szczypta grubomielonego pieprzu, 2 łyżki oleju Przygotowanie: Przyprawy mieszamy z olejem. Nacieramy każdą nogę z każdej strony, Przekładamy do folii do pieczenia - zamykamy
Lena Gotuje
Sałatka z papryką konserwową i ostrym sosem 118dodać na sam wierzch, aby się nie rozmokły. Kolorowa i zdrowa sałatka będzie smacznie i wyjątkowo prezentować się na stole. Możesz podawać ją również solo. >> Zobacz też: Sałatka z kurczakiem i granatem Przepis na sałatkę z papryką konserwową i ostrym sosem Składniki: sałata, papryka marynowana, cebula czerwona, grzanki. Na sos: 5 łyżek jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki majonezu
Rozdomowiona
Śródziemnomorskie keto (keyto) – najlepsza wersja diety keto? 125pełnowartościowych, nieprzetworzonych produktach, które z dużym prawdopodobieństwem znajdziesz w swojej kuchni! :) Przykładowy dzień na śródziemnomorskiej keto diecie może wyglądać następująco: ŚNIADANIE: Awokado nadziewane krewetkami LUNCH: Sałatka z cukinii OBIAD: Kurczak w kremowym sosie śmietanowym To jedna z wielu możliwych kombinacji. Po zapoznaniu się z propozycjami przepisów kuchni śródziemnomorskiej , możesz wybrać te przepisy, które najbardziej Ci się podobają i zawrzeć
Modern Cave Girl
Meksykańska sałatka z kukurydzą. 150Przechowuj w lodówce do 4 dni. Przybliżone kalorie 185 kcal Sałatka zawiera odważne smaki, a całość idealnie komponuje się ze sobą. To idealny dodatek do dań grillowanych takich jak, kurczak bądź łosoś , chociaż jako samodzielny posiłek też jest super! Ta sałatka jest prosta, orzeźwiająca i pełna pożywnej dobroci. Aromatyczny sposób na spożywanie warzyw. Pokochasz to satysfakcjonujące połączenie tekstur
Zdrowy Styl Joanny
Mięso mielone z kurczaka z mieszanką warzyw po polsku, jogurtem greckim i groszkiem konserwowym 99Idealny pomysł na idealny posiłek jako obiad czy kolacja! Z dodatkiem groszku konserwowego od Vortumnus to niebo! Składniki: 100 g mięsa mielonego z kurczaka 225 g mrożonej mieszanki warzyw po polsku 40 ml jogurtu greckiego 50 g groszku konserwowego 10 ml oleju rzepakowego przyprawy: pieprz, sól, czosnek granulowany, zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Na rozgrzanej patelni z olejem
Truskawkowa Fiesta