Bakłażana i cukinię umyłam i pokroiłam w plastry, posypałam niewielką ilością soli i odstawiłam. W międzyczasie wieprzowinę pokroiłam w kostkę, cebulkę, por i czosnek w plasterki. Na oliwie podsmażyłam mięso z cebulą i czosnkiem. Do podsmażonego mięsa dodałam cukinię, bakłażana i por. Dodałam 100 ml wody, przyprawy i ocet. Wszystko dusiłam pod przykryciem ok 40 min. Wspaniale smakuje z ryżem
nietadietaobrumienić go z drugiej strony. Gotowe:) Farsz: Pierś z kurczaka ugotowałam. Cebulkę i pieczarki obrałam, pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Przygotowałam maszynkę do mięsa. Mięso, kiszoną kapustę, cebulkę i pieczarki zmieliłam w maszynce. Do farszu dodałam sól i ponownie wymieszałam. Jeszcze ciepły farsz wyłożyłam na naleśniki i zwinęłam w rulonik
nietadietaKlopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym Składniki: 250 g mięsa wołowego 1 cebula 150 ml sosu pomidorowego sól estragon majeranek olej słonecznikowy Cebulę obrałam i pokroiłam na drobno. Do miski przełożyłam mięso, dodałam cebulę, przyprawy, zioła oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam, następnie u formowałam klopsiki. Na rozgrzanym oleju podsmażyłam klopsiki, obrumieniłam je dokładnie z każdej strony. Podsmażone klopsiki przełożyłam
nietadietazależności od grubości steków i pożądanego stopnia wysmażenia. Grillowany filet mignon z imbirem i czerwonym winem Połączenie czerwonego wina, sosu sojowego i imbiru nadaje zupełnie wyjątkowego smaku grillowanemu mięsu. Połączenie tych składników może być doskonałą bazą do rewelacyjnej marynaty do steków. Ale wystarczy potroić składniki i dusić je przez kilka minut a otrzymamy pyszny sos do mięsa z grilla. Składniki
naRuszciewodą, pozostawiamy na kilka godzin. Żeberka przekładamy do garnka, dodajemy cebulę, listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego i namoczone grzyby, zalewamy 3 litrami wody, gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie, mięso i cebulę wyjmujemy. Do wywaru wsypujemy kaszę pęczak, gotujemy do miękkości. Selera, pietruszkę i marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy
Bajeczna Kuchniaselera, por) 4 ziela angielskie 4 liście laurowe sól, pieprz mąka jajka tarta bułka tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Żeberka dokładnie myjemy. Dzielimy na mniejsze porcje. Włoszczyznę oczyszczamy, obieramy. Mięso przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, tak, żeby mięso było przykryte. Dodajemy włoszczyznę, liście i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Ugotowane żeberka pozbawiamy kości. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Następnie
Pobite gary Barbaryśmietanki 30, 2 woreczki kaszy owsianej, brokuł, sól morska, biały pieprz. Przygotowanie: Łopatkę wieprzową mielimy. Dodajemy do niej jajko, kaszę mannę, drobno pokrojoną szyneczkę, sól i pieprz. Mieszamy mięso i formujemy kuleczki. Na gotujący się bulion wrzucamy kuleczki z mięsa i gotujemy ok. 15 minut. Na patelni podgrzewamy śmietankę, dodajemy do niej posiekany koperek oraz szczyptę soli i pieprzu
Aga w kuchniKorpusy płukamy , umieszczamy w garnku i zalewamy około 2,5 l wody , solimy i gotujemy około 40 minut . Po tym czasie , odławiamy je łyżką cedzakową , studzimy i obieramy z mięsa, odstawiamy kawałeczki na później . Marchew , pietruszkę , seler tniemy w cienkie słupki ( na zapałkę ) i wrzucamy do gotującego się wywaru z korpusów , dokładamy wyciśnięty praską czosnek , utarty na drobnej tarce imbir(...)było tak : namoczyć 20 minut w wodzie – letniej ( zrobiły się takie trzęsące -galaretowate ) , po czym gotować 15 minut w lekko osolonej , odcedzić . Do miseczek z makaronem dokładamy kawałeczki mięsa , które zostało po obraniu korpusów , a także po jednej, porcji warzyw odłowionych z bulionu . Grzyby do funghi, dzielimy na duże kawałki i układamy na reszcie składników . Pastę sojowa mieszamy
Ogrodnik w podróżyryżem jaśminowym - smakuje rewelacyjnie. Dopełnieniem całości jest marchewka z groszkiem. Ryż jaśminowy jest produktem bezglutenowym i lekkostrawnym. Posiada cudowny aromat i delikatny smak, dlatego idealnie łączy się z mięsem drobiowym. (3 porcje) Kurczak: 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka (użyłam z czosnkiem) 2 łyżki sezamu (z Lidla ) Ryż: 120-130g ryżu jaśminowego (z Lidla ) 1 szklanka(...)mrożonej marchewki z groszkiem (*) Dodatkowo: masło do smażenia sól Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Mięso obtoczyć w przyprawach i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Na końcu dodać sezam, dokładnie wymieszać i ponownie chwilkę podsmażyć. (Uważać, aby nie przypalić sezamu.) W międzyczasie ugotować ryż oraz marchewkę z groszkiem. Marchewkę i groszek gotować (10-15 minut
Di gotujeUwielbiam makarony! A ten w połączeniu z mięsnymi pulpecikami i brokułem stanowi syty i bardzo smaczny obiad! 250g mięsa mielonego z indyka 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej Sól Pieprz 250 g śmietany 18% 150 ml wody 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki majeranku 200 g makaronu spaghetti 200 g brokuła Brokuł(...)dzielimy na mniejsze różyczki. Gotujemy go w delikatnie osolonej wodzie na półmiękko. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z pokrojona w kosteczkę cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, bułka tartą oraz sola i pieprzem. Z masy formujemy małe pulpeciki. Podsmażamy je na odrobinie oleju. Śmietanę mieszamy z wodą. Doprawiamy ja sola, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem. Zalewamy nią pulpeciki i dusimy
VioletoweKucharzenieKruche, delikatne i soczyste drobiowe mięso. Składniki: -duży, podwójny filet z piersi kurczaka (u nas ok. 1 kg) -solanka: 1,5 l wody 7 dkg soli po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, kolendry (stłuczone(...)płaska łyżeczka słodkiej papryki -dodatkowo łyżeczka miodu, łyżeczka oleju i szczypta słodkiej papryki Składniki solanki mieszamy i na 24 godziny wkładamy do niej filety. Mięso płuczemy bieżącą, zimna wodą i osuszamy. Miód, olej i paprykę mieszamy i smarujemy filety. Wkładamy do rękawów do pieczenia, zawiązujemy, nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 40 minut
Maminek kulinarnypłaskie łyżeczki soli morskiej 1 płaska łyżeczka cukru 1płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka bazylii 80 ml przegotowanej wody 1 łyżka oleju Warzywa kroimy w drobną kostkę, a mięso mielimy lub wkładamy do malaksera. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy marchewkę, chwilę smażymy następnie dodajemy cebulę i smażymy, aż cebulą się zeszkli, na koniec dodajemy pieczarki i paprykę całość delikatnie(...)posolić. Wszytko dusimy przez 7 minut. Następnie studzimy. W wodzie rozpuszczamy sól i cukier następnie dodajemy do mięsa wraz z przestudzonymi warzywami i przyprawami. Wszytko mieszamy ok 5 minut. Masę przekładamy do szynkowaru i wkładamy do lodówki na 24 h. Po tym czasie zanurzamy szynkowar w zimniej wodzie i parzymy szynkę 2 godziny w tem. 80 C. Następnie
Delicious Titbitssłodką paprykę ( ogień pod garnkiem musi być bardzo mały żeby papryka się nie przypaliła), liść laurowy, oraz ziela angielskie, mieszamy zwiększamy płomień i dokładamy do garnka pokrojone żołądki. Mięso smażymy na dużym ogniu, lekko je rumieniąc, a następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i całość dusimy przez godzinę. Teraz do garnka dodajemy koncentrat z pomidorów razem z odłożoną wcześniej(...)cebulą i czosnkiem. Całość doprawiamy solą, ostrą papryką i dusimy, kolejne piętnaście dwadzieścia minut ( lub dłużej sprawdzając czy mięso jest dostatecznie miękkie). Gotowy gulasz wykładamy na talerze, posypując każdą porcję posiekaną natką pietruszki. Podajemy z kaszą, lub innymi ulubionymi dodatkami
Miód i pieprzplasterki i wykładamy środek kieszonki. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy ciasno piersi i oprószamy, vegetą, bazylią, pieprzem i czosnkiem. Sos rozrabiamy w 100 ml wody, jest bardzo ostry.Zalewamy mięso. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut, mięso ma być miękkie.Podczas pieczenia polewamy piersi sosem który jest w naczyniu. Podajemy z ryżem lub czym wolicie :) Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilimarchewek mini 1 łyżka cukru lub miodu, 1 łyżka masła, 1 burak 500 g dyni 2 łyżki masła sól pieprz rozmaryn świeży oliwa z oliwek Przygotowanie mięsa oraz sosu: Myjemy i osuszamy mięso. Przekrajamy na grubość 1 – 2 cm. Solimy i pieprzymy każdy kawałek. Rozgrzewamy patelnię, nalewamy trochę oleju i smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni
Gotowanie, czyli hobby dla każdego