Kaszotto z boczkiem, porem i pieczarkami, cudnie kremowe 254Delikatne włoskie risotto traktuję raczej jako lekką, wiosenną potrawę. Szczególnie wtedy, gdy dodaję do niego młode warzywa i delikatne mięsa, np. białe mięso ryb czy skorupiaki. A na zimę idealnie sprawdza się nasza polska kasza jęczmienna, czyli pęczak. W tym wydaniu jest niesamowicie aromatyczna i kremowa. Miska kaszotta rozgrzewa i syci na długo. Kaszę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą
Karo in the Kitchen
Placuszki z indyka i warzyw, ciekawy i pyszny smak 170bardzo, będę na pewno to robić jeszcze wiele razy. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko obsypać solą. Zostawić na 15 minut, zlać z nich wodę. Mięso indyka pokroić na cienkie paski, wrzucić do miski. Na patelni rozgrzać masełko i wrzucić pokrojony por, smażyć aż lekko zmięknie. Dodać osączoną cukinię i smażyć chwileczkę, mieszając co chwilkę. Zdjąć(...)patelni i dodać do mięsa. Teraz czas na przyprawy – oregano, bazylię, ostrą i słodką paprykę, vegetę, kurkumę,proszek do pieczenia, sól, pieprz i sery. Jeśli nie lubicie kurkumy można ją pominąć, ale warto pamiętać że jest bardzo zdrowa. Dodać jajko, mąkę dokładnie wymieszać i formować duże placuszki. Każdy obtoczyć w mące. Smażyć na patelni z dwóch stron. Wyłożyć kotleciki
Kuchnia Pokoleń
Lekka sałatka z granatem. 199sałat 1/2 granata sos: 1/2 łyżeczki primerby bazyliowej 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wody sok z około 1/3 cytryny 1 łyżka miodu sól, pieprz WYKONANIE: mięso kroimy na wąskie paski, smażymy na maśle z przyprawami i pociętą w piórka czerwoną cebulą, produkty na sos dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki, bezpośrednio przed podaniem układamy sałatkę: warzywa, mięso, nasiona
Kuchnia Beaty
Kapusta pekińska i kalafior zapiekane pod mięsem i serem - zapiekanka kalafiorowa. 212czarny sól curry imbir kminek słodka papryka ostra papryka Można użyć też swojej ulubionej mieszanki przypraw do kurczaka czy np. gyros. Wykonanie: Piersi rozciąć tak jak na schabowe wzdłuż mięsa, na 6 części. Robić je tłuczkiem, oprószyć przyprawami, pozostawić na minimum godzinę w lodówce do przegryzienia. Kalafior umyć, podzielić na różyczki, włożyć na posolony wrzątek i blanszować około 6 minut(...)Naczynie do zapiekania posmarować cienko masłem. Najpierw ułożyć kalafiora, oprószyć go pieprzem, następnie pomiędzy przerwy powkładać kapustę, dokładnie wszystko ścisnąć by zapiekanka po upieczeniu była zbita. Na to położyć mięso z piersi i całość posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i zapiekać 45 minut. Jeżeli ser zacznie się przypiekać, to można na samym końcu nakryć naczynie. Wyjąć
Poezja Smaków - blog kulinarny
Pierogi z mięsem. 161Składniki : Ciasto : 53 dkg mąki 1/2 szklanka wody 1 jajko ( najlepiej z wiejskiego chowu ) sól Farsz : 50 dkg mięsa wołowego bez kości 20 dkg włoszczyzny 1 cebula 1 jajko 1 łyżka tłuszczu sól pieprz mielony gałka muszkatołowa stopiona słonina do okraszenia Sposób wykonania : M ięso opłucz, włóż do wrzącej, osolonej wody, ugotuj, pod koniec gotowania dodaj umytą włoszczyznę(...)mięso będzie już miękkie, wyjmij z wody, ostudź. Pokrój na małe kawałki i zmiel razem z włoszczyzną. Dodaj podsmażoną na tłuszczu cebulkę , surowe jajko, wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową , wymieszaj dokładnie. Z podanych składników na ciasto zagnieć elastyczne ciasto pierogowe. następnie rozwałkuj je na cienki placek, wykrawaj krążki, nakładaj małą łyżeczką farsz i dokładnie
Przepisy i porady kulinarne
Rosół z gęsi ze szczypiorkowymi kluseczkami 219ogniem) 3 średnie liście laurowe pół łyżeczki ziela angielskiego 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu sól Porcję rosołową dokładnie opłukać, włożyć do większego garnka i zalać zimną wodą (jeśli mięso i kości zajmują nam 1/3 garnka, wtedy wody należy dolać do wysokości 3/4). Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Postawić na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia i natychmiast zmniejszyć(...)obiegowej opinii nie spowoduje to zmętnienia rosołu, lecz wręcz przeciwnie, rosół może wyklarować się lekko dzięki takim własnie zabiegom. Sól wsypujemy pod koniec gotowania, gdyż zamyka ona pory i mięsa, i warzyw, przez co mniej smaku oddają wywarowi. Rosół, aby był esencjonalny i aromatyczny, powinien gotować się około-3 godziny. Nadmiar tłuszczy można zebrać z powierzchni dużą łyżką
Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka Gyros 389kurczaka, 2 łyżki przyprawy do gyrosa, 3 łyżki ketchupu, 2 łyżki majonezu, puszka kukurydzy, 7 kiszonych ogórków, 1/2 główki małej kapusty pekińskiej. Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju, na koniec posypać przyprawą do gyrosa i ostudzić. Majonez zmieszać z ketchupem. Mięso ułożyć na dnie miski, najlepiej przezroczystej, polać
Z miłości do słodkości
Gołąbkowy garnek. 232tego przepisu wychodzi spory garnek, więc spokojnie można go podzielić na dwa obiady. Warto pozwolić całości się przegryźć - na następny dzień danie jest jeszcze pyszniejsze! Składniki: 70 dag mięsa mielonego wieprzowego z łopatki pół główki włoskiej kapusty (można dać białą, będzie bardziej wyczuwalna) pół korzenia świeżego selera korzeń pietruszki (1 większy lub dwa mniejsze) 3 świeże marchewki (około(...)kostkę. Seler, marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Pomidory pokroić, zalewę zostawić, będziemy dodawać do garnka. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso mielone i podsmażać mieszając aż się porozbija, dodać jarzyny (marchew, cebule, czosnek, pietruszkę, seler), liść laurowy, sól i pieprz - podsmażać około 10 minut, by wszystko zmiękło. Do garnka dolewamy 1,5 litra
Poezja Smaków - blog kulinarny
Rolady schabowe w sosie warzywnym 243płaskie łyżki mąki Sposób przygotowania 1. Schab roztłuc tłuczkiem Każdy plaster posypać solą i pieprzem odłożyć do lodówki na kilka godzin.Najlepsze są przygotowane dzień wcześniej 2. Każdy plaster mięsa posmarować musztardą, położyć kilka ćwiartek ogórka kiszonego i kilka plastrów kiełbasy.Zawinąć mięso w roladki i związać nicią do rolad. 3. Na patelni rozpuścić smalec podsmażyć roladki na brązowo
W królestwie smaków Beaty
pieczony szczupak z czosnkowo maślanym farszem 227pomocą noża zeskrobujemy łuskę i dokładnie go myjemy . Rybę układamy na desce, grzbietem ku górze i ostrym nożem ( najlepiej do filetowania) nacinamy, wzdłuż kręgosłupa grzbiet szczupaka, oddzielając następnie mięso z obu stron kręgosłupa ( nacięcie zaczynamy tuż za łbem, a kończymy przy płetwie grzbietowej). Teraz ostrymi nożycami przecinamy kręgosłup ryby za łbem i przy grzbietowej płetwie a następnie wyjmujemy kręgosłup(...)cały czas nożem oddzielając mięso od ości), razem z wnętrznościami. Szczupaka znów myjemy, oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie, trzy godziny. Teraz na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła, dodajemy dwa, drobno posiekane, ząbki czosnku i smażymy całość przez minutę. Czosnek razem z masłem dodajemy do ryżu i mieszamy dokładając rozbite jajko, posiekaną natkę
Miód i pieprz
Potrawka orientalna z kurczakiem 205umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do głębokiego talerza lub miski, polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem, curry i odrobiną kurkumy (opcjonalnie można dodać również szczyptę ziół prowansalskich). Przyprawione mięso wymieszać i dodać na patelnię do pora. Włączyć palnik i smażyć mieszając od czasu do czasu. Jak mięso nie będzie już surowe, to dodać umytą i pokrojoną w kostkę paprykę
Passions hobbies life
Kurczak na parze na surówce z białej rzodkwi 234pietruszki Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki. Polewamy oliwą i przyprawiamy pieprzem czarnym, cytrynowym, papryką wędzoną. Posypujemy także nitkami chili i płatkami kokosowymi, odstawiamy tak zamarynowane mięso na pół godziny. Po tym czasie układamy je na folii aluminiowej na pierwszym poziomie parowaru, zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 20 minut. Białą rzodkiew myjemy, obieramy(...)kroimy obieraczką w cienkie paski. Dodajemy łyżeczkę jogurtu naturalnego, posypujemy natką pietruszki i dokładnie mieszamy. Po wyłączeniu się urządzenia gotującego na parze mięso, przekładamy surówkę z białej rzodkwi na talerz a na nią układamy kurczaka. Czekam na Wasze komentarze i uwagi, dajcie znać jak wypróbujecie przepis czy Wam smakowało. Pozdrawiam i smacznego Adam
Parowar Faceta
Rybny kapuśniak 191niej podeszli. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Składniki: 2 l bulionu rybnego ( przygotowałam na głowach i ogonach jesiotra, do tego dorzuciłam 4 dzwonki jesiotra, żeby oddzielić potem mięso) 200 g kiszonej kapusty 2 ziemniaki 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie 2 starte marchewki (mogą być pocięte ugotowane wcześniej w bulionie) 2 ząbki czosnku skórka z jednej cytryny łyżeczka(...)cytryny, imbir i przecier pomidorowy. Gotujemy wszystko na małym ogniu jeszcze 10 minut i doprawiamy do smaku ok 5 minut przed końcem. Na koniec dodajemy wcześniej gotowane mięso oddzielone od ości. Gotową zupę podajemy ze świeżą pietruszką. Smacznego
Niezły Młynek
Włoski tort makaronowy 508trochę pogotować do odpowiedniej konsystencji, przyprawić. Wystudzić i dodać 1/3 mieszanki jajecznej. Wymieszać. WARSTWA BIAŁA: filet z indyka pokroić i usmażyć na oliwie z oliwek. Wrzucić do rozdrabniacza. Do mięsa dodać ser feta i wlać 1/3 mieszanki jajecznej. Wszystko razem wymieszać. WARSTWA ZIELONA: Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Usmażyć na oliwie z oliwek, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek(...)mieszanki jajecznej. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Ciepły, ale nie gorący podzielić na trzy części. Jedną część wymieszać z sosem pomidorowym, drugą z mięsem, a trzecią ze szpinakiem. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować oliwą lub masłem. Wyłożyć warstwę pomidorową, dokładnie dociskając do dna. Następnie warstwę białą, a na koniec zieloną, lekko dociskając i wyrównując
https:KKuchniaMniam
„Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na wiosnę", Beata Pawlikowska - recenzja 238sprawia, że chciałoby się schrupać tę niewielką książeczkę. „Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na wiosnę” zawiera trzydzieści cztery przepisy, tak jak w przypadku poprzednich tytułów z serii pozbawione mięsa i w zgodzie z kuchnią pięciu przemian. Zgodnie ze wskazaniem pory roku, wielu z nich nie da się przyrządzić w kresie zimowym (poszukiwanie młodej marchewki, która nie byłaby jakimś chemicznym(...)pecan o mało nie zwalił mnie z nóg. Jeżeli generalnie funkcjonujecie jako wegetarianie czy weganie, to zainwestowanie w tego typu drobiazgi nie powinno być dla Was wyzwaniem – brak kosztów mięsa – jednak, jeżeli żyjecie za najniższą krajową, daleko Wam do jarskiej diety i chcielibyście po prostu to i owo przetestować, to z niektórymi przepisami może być problem. Ale tylko z niektórymi
Życie zamknięte w smaku