zapomnij o : 800 gram piersi z indyka 3-4 ząbki czosnku Kilka łyżek oliwy ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki chili 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki kminku Sól Mięso opłukujemy, osuszamy i kroimy w plastry o gr. 1,5 cm. Delikatnie rozbijamy i nacieramy startym czosnkiem i przyprawami, skrapiamy oliwą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Gdy mięso już się
Markowy smakrozmarynu 2-3 gałązki tymianku (moje są krótkie) 400 g pomidorków koktajlowych w puszce (mogą też być zwykłe) 125 ml wody pieprzu do smaku garść natki pietruszki do posypania Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem. Natrzeć solą i papryką. W głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu, zrumienić mięso z obu stron. Zdjąć z patelni. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek obrać, posiekać
Pełny talerzłyżeczki ostrej papryki 1/3 łyżeczki ziaren czarnuszki 0,5 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Do miski wlewamy olej, dodajemy pozostałe składniki marynaty, wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy plastry karkówki, mieszamy żeby mięso było pokryte marynatą. Wstawiamy na kilka godzin lub na noc do lodówki, mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze
Bajeczna Kuchniaporcja rosołowa ( porcja mięsa na wywar ) 4 średnie ziemniaki 10 średnich kiszonych ogórków 2 marchewki 1/2 pora 1 pietruszka 1/2 selera 1/2 pęczk a koperku 1/2 pęczk a pietrusz ki 2 łyżki masła 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz Mięso gotujemy w 2,5 litrach zimnej wody na małym ogniu przez około1,5 godziny
KuchcikoweLovepiekarnika ! Udka z kurczaka pieczone w garnku rzymskim Czas przygotowania: 140 minut Składniki: 8 udek 2 cebule 1 marchewka 6 ziemniaków papryka sól cytrynowa pieprz Wykonanie: Mięso dokładnie oprószamy przyprawami i odstawiamy na 60 minut. Garnek wraz z przykrywką namaczamy w zimnej wodzie. Warzywa obieramy, marchewkę kroimy w grube plastry, cebule w ósemki. Ziemniaki na ćwiartki(...)jeśli są małe na pół. Garnek wyjmujemy z wody, układamy w nim mięso i warzywa, które posypujemy przyprawami. Garnek przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy przez godzinę, od momentu osiągnięcia tej temperatury
Kulinarne przygody Gatitywrażenie, że co z nim zrobię jest pyszne. Może nie zawsze oddają to zdjęcia ( no cóż nie jestem fotografem ) musicie uwierzyć , że są smaczne. Polecam. Składniki: 500 gram mielonego mięsa wieprzowo – wołowego 2 jajka Sól Pieprz ½ szklanki bułki tartej Niewielka ilość mleka ½ l bulionu Cebula Liść laurowy Ziele angielskie 200 gram mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 2 łyżki ( czubate ) gęstej(...)śmietany 1 łyżka masła Plasterek cytryny Wykonanie: Do bułki tartej dodajemy niewielką ilość mleka ( około 50 ml ), aby bułka stała się wilgotna. Dodajemy ją do mięsa mielonego wraz z jajkami. Przyprawiamy solą i pieprzem a następnie formujemy pulpety. Do bulionu dodajemy cebulę, liść laurowy, ziele angielskie oraz 2 ząbki czosnku. Gotujemy kilka minut a następnie wkładamy uformowane pulpety. Całość gotujemy
Smaki Ewywersję dla osób, które unikają lub całkowicie eliminują węglowodany z diety. Nasz wrap nie zawiera ani grama mąki - przypomina cienki omlet, w który zawijamy dowolne nadzienie. Może to być mięso wołowe lub drobiowe, ja dysponowałam indykiem upieczonym w przyprawach. Do tego świeże warzywa i idealna kolacja no carbs gotowa. Wrap: 2 jajka 1/2 łyżeczki rozmarynu sól pieprz Rozgrzać(...)patelnię. Składniki zmiksować i wylać na patelnię. Smażyć po 5 minut z każdej strony. Odłożyć na talerz. Dodatkowo: pokrojona sałata lodowa 1/2 pomidora dowolne mięso pieczone np. indyk sól pieprz plasterek czerwonej cebuli Sos: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki soli 1 ząbek czosnku Wrap wypełnić nadzieniem i polać sosem. Podawać natychmiast. Smacznego
Chocolate Muffin Blogzawsze, a od kiedy mam okazję testować inne produkty to pokochałam tę markę jeszcze bardziej. Nóż typ azjatycki Nóż szefa kuchni, świetnie radzi sobie z porcjowaniem mięsa, ryb, siekania i krojenia warzyw. Wykonany lepiej niż linia Functional Form, stąd + przy nazwie linii jest jak najbardziej zasadny. Rękojeść jest cięższa, zdecydowanie lepiej leży w dłoni oraz jest antypoślizgowa. Ostrze(...)50zł. Nóż do szynki/łososia Na taki nóż czekałam! Teraz nie wyobrażam sobie krojenia boczku, szynki czy łososia innym nożem. Ostrze bez problemu obejmuje wielki kawał mięsa (czy ryby) i pozwala na swobodne krojenie nawet cieniutkich plasterków. I co ważne – wreszcie mam całe plasterki, a nie poszarpane pół plasterki, gdy kroiłam zbyt krótkim nożem. Nóż poradził sobie wyśmienicie
Gotowanie i blogowanieSurowce mięsne gotuje się w niewielkiej ilości wody na małym ogniu do stanu półmiękkiego, skórki do miękkości. Nóżki i kości gotujemy najdłużej około dwóch godzin do momentu gdy mięso będzie odchodzić od kości.Resztę składników do miękkości. Rozdrabnianie Kawałki golonki pozostawiamy jakie są czyli około 4x4cm ozory również.Płuca i serca mielimy sitko(...)Serca drobiowe można dać przekrojone na pół po długości jak ktoś woli.Druga część skórek tniemy w paski .Nerki tniemy w mniejsze kawałki 2x2 cm.Z kości i nóżek zdejmujemy resztę mięsa i skórek. MIESZANIE Do rozdrobnionych składników dodaje się przyprawy i rosół w ilości takiej aby nasza mięsno-podrobowa mieszanka była dość luźna lecz nie za mocno.Dokładnie mieszamy, próbujemy jeśli
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.150g szpinaku 1,5 łyżki jogurtu naturalnego (ewentualnie śmietanę) 2 ząbki czosnku sól pieprz 2 łyżki oleju przyprawa do drobiu lub ulubione przyprawy (np. słodka papryka, cząber, kolendra) Przygotowanie: Mięso pokroić na plastry, rozbić je, posolić, popieprzyć i posypać ulubioną przyprawą. Odstawić. W tym czasie na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Czosnek posiekać. Zeszklić. Dodać do niego szpinak. Dusić(...)momentu, aż się rozmrozi. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać jogurt naturalny i zdjąć z ognia. Rozbite mięso posmarować farszem szpinakowym. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć z obu stron na złoty kolor. Następnie blaszkę wyłożyć folią aluminiową. Przełożyć roladki. Przykryć folią aluminiową i piec 20 minut w 180 stopniach. Do podania
Fabryka pomysłówpęczek świeżych pokrzyw, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej, ziemniaki, Zasmażana kapusta biała ORZECH . PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę, cebulę i czosnek mielę przez maszynkę do mielenia mięsa. Z pokrzyw usuwam łodygi. Liście drobno siekam nożem. 2. Do zmielonego mięsa dodaję pokrzywę, jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie łączę wszystkie składniki. 3. Z masy formuję
Tradycyjna kuchnia Kasiforemek. 2. Piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i smażymy do miękkości na 2 łyżkach oleju wraz z przyprawą kebab, pieprzem, mieloną ostrą papryką i kurkumą. Mięso układamy na frytkach. Cebulę smażymy na łyżce oleju, dodajemy pieczarki pokrojone w talarki i delikatnie solimy. Opiekamy na rumiano i układamy na warstwie mięsa. Posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do nagrzanego
Kuchnia w czekoladzieoleju 500 g mąki 2 szklanki ciepłej wody 50 g masła pieprz czosnek granulowany natka pietruszki sól'; document.write(" "); Krok 1 Podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i dodajemy do mięsa. Doprawiamy pieprzem, solą, dodajemy natkę pietruszki oraz szczyptę czosnku. Wlewamy do całości szklankę wody (można także użyć bulionu) i dokładnie mieszamy. Krok 2 Z mąki, szklanki ciepłej wody i roztopionego(...)masła przygotowujemy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki. Wycinamy krążki o średnicy 7- 8 cm. Krok 3 Z mięsa formujemy kuleczki, po czym nakładamy na krążki z ciasta. Zawijamy ciasto do góry tak, aby powstał „czubek”. Pierożki gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty, do momentu wypłynięcia
Kuchnia Bazyliimakaronu ok 25 minut. Cebulkę kroimy w kosteczkę i smażymy razem na patelni. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy do niego wyciśnięty czosnek, a potem szpinak, kukurydzę i chwilę podsmażamy. Mięso podsmażamy na patelni przyprawiamy chili i ziołami prowansalskimi. Do gotowych koszyczków wkładamy po 2 łyżki mięsa, farszu i posypujemy każde startym serem. Wkładamy na 20 minut do nagrzanego piekarnika
Podróż w kulinariaWszystko to, co potrzebujemy na smaczny i kolorowy obiad. Delikatne mięso drobiowe posiekane z dodatkiem warzyw uformowane w kotleciki i usmażone .Czego chcieć więcej? Zachwycają się nimi dzieci. Polecam! Składniki: ½ kg fileta z kurczaka 5 świeżych pieczarek 1 papryka 1 cebula 1 duży ząbek czosnku Pęczek cienkiego szczypiorku 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka(...)musztardy 1 czubata łyżka majonezu Przyprawa do grosa do smaku Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso myjemy siekamy drobniutko nożem, oprószamy przyprawą do gyrosa oraz solą, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku majonez oraz musztardę, mieszamy. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie dodajemy starte na tarce pieczarki, pokrojoną paprykę oraz szczypiorek, wbijamy jajka
Wanilia i Kardamon