Delikatna roladka z piersi kurczaka , mielonego drobiowego i cukinii. Danie akurat na wiosnę. I ma zaletę- jedna roladka starcza dla 4 osób . Pracy przy niej też za dużo nie ma. I jeszcze jedno- wrzucając do sosu pokrojoną cukinię mamy z głowy robienie surówki ( jarzynki). Czas:1 godzina Składniki: 1 pierś z kurczaka ( pojedyncza ) 10 dag mielonego drobiowego 1 mała cukinia(...)smaku 5 łyżek oleju z pestek winogron 1 łyżka mąki 1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 szklanki wody Pierś z kurczaka rozklepać ( przez folię spożywczą ) na cienki płat. Ja wcześniej przecinam pierś po grubości i rozkładam ( taki motylek) . Posolić i popieprzyć. Mielone wymieszać z łyżką oleju , łyżeczką maggi, musztardą , solą i pieprzem
Buniabaje w kuchnipopularne we wschodniej kuchni. Zupełnie nie rozumiem czemu nie zyskały popularności w naszej kuchni. Mam zamiar zadbać o rozpropagowanie ich wśród Rodziny i znajomych. Zaczynam od tych najprostszych - z kurczaka i szczypioru czyli czegoś co z bardzo dużym prawdopodobieństwem znajdzie sie w większości domów. Oczywiście przyda się też trochę przypraw - no ale o to już maniacy gotowania dbają. Czas(...)minut Składniki: 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka białe części od pęczka szczypioru 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki oleju z pestek winogron ( lub ryżowego) 1 pełna łyżka brązowego cukru nie oczyszczanego 1 łyżka soku z cytryny szczypta mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej papryki lub szczypta mielonego chilli szczypta pieprzu ziołowego Mięso z piersi kurczaka
Buniabaje w kuchniprostszego dania do zrobienia kiedy mamy kawałeczek mięsa , lub trochę grzybków niż faszerowane ziemniaki. Robiłam już wiele wersji. Dziś w łapki wpadła mi mała pojedyncza pierś z kurczaka i świeża papryka .Dalej poszło migiem. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnijestem przekonana do tego czy powinnam jej serwować wędzone żeberka , boczek czy inne takie w kapuśniaku czy bigosie -przeszłam na wersję light :).Minimum kiszonej kapusty i wędzony kurczak zamiast wieprzowiny . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchninadziane kasztanami i jabłkami. Może i są pyszne - tyle , że ja nie lubię jak mnie ktoś wyręcza . Z tego wszystkiego zamiast nogi gęsi będą nogi ( a w zasadzie pałki ) kurczaka w majeranku podane z jabłkami nadzianymi duszoną kiszoną kapustą i puree ziemniaczanym z wędzonką i szczypiorem. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniDoskonały dodatek do duszonego kurczaka. W zasadzie taki ryż jest tak smaczny , że mogła bym go jeść samego. Podaję taki ryż wtedy kiedy gotuję kawałek kurczaka w małej ilości wody ( tyle by starczyło jej potem na sos i do podlania ryżu). Warunkiem jest, że kurczak jest bez zbędnych dodatków a tylko w kremowym sosie ( cytrynowy, potrawkowy, holenderski, śmietanowy). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniAromatyzowana suszonymi gałązkami tymianku obsmażona i następnie duszona pierś z kurczaka. Pozostałe przyprawy minimalistycznie ( sól , papryka mielona, olej i liście lubczyku). Można podawać na gorąco albo ostudzić i potem kroić w plasterki i podawać do chleba. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnikurkowe do dosmaczania. Wszystko popakowane .Będę wyciągać i dodawać wszędzie gdzie się da. W ramach ,,grzybowych porządków" - tzn. przeglądania słoiczków, odkładania pokruszonych do zmielenia nie wytrzymałam i zrobiłam kurczaka w grzybowym sosie. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniwiem co jest takiego w pilawie , że nie sposób mu się oprzeć. Mogę go jeść w każdej wersji- ale najbardziej pasuje mi taki z kurczakiem i dużą ilością bakalii. Z reguły mam zapas bakalii w domu - nie zawsze jest ich tyle rodzajów. a , że okres przedświąteczny to i bakalii wybór jest . Wiem , że niektórych połączenie mięsa i owoców odstrasza, szczególnie
Buniabaje w kuchnizrobić z małą piersią z kurczaka albo małymi jej kawałkami których raczej nie użyjemy na sznycle czy roladki. Najczęściej robię z niej jakieś danie orientalne do którego i tak trzeba by mięso pokroić, pulpeciki itp. Ja dziś zrobiłam najprostsze danie - czyli faszerowane ziemniaki , a farsz doprawiłam tymiankiem. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniteraz to wymyślono- konserwowanie lub doprawianie miodem znane było już w prehistorycznych czasach. A do tego mój ukochany tymianek - po prostu pycha. Ułatwiłam sobie pracę piekąc razem z kurczakiem ziemniaki , które przy okazji nabierają smaku marynaty i pieczonego drobiu. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniosoby które muszą jadać w specyficzny sposób ze względu na ostrą dietę związaną z chorobą - na to nie ma wpływu, ale reszta - ? . No cóż jakoś nie solona pierś kurczaka ugotowana z ziemniakiem i brokułem na parze bez dodatku przypraw jest dla mnie po prostu odpychająca .Wolała bym być głodna niż w ten sposób jadać. A przecież tak nie wiele trzeba
Buniabaje w kuchniUwielbiam drób z owocami ( zresztą inne gatunki mięs też ).Jakoś wyjątkowo pasuje mi zestawienie słodyczy owoców i ostrych przypraw w zestawieniu z pieczonym ( duszonym , czy gotowanym ) kurczakiem. A już szczególnie lubię dodatek brzoskwiń do drobiu. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniMalutkie mielone z piersi kurczaka robię w wielu wersjach. Dodaję do masy mięsnej różne przyprawy by nadać im smaki rodem z innych kuchni. Z reguły podaję je potem w jakimś sosem i ryżem lub makaronem. Dziś na szybko usmażone , uduszone w śmietanie, a potem dodany groszek. Do tego makaron- pół godziny i obiad gotowy. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniGotowany kurczak z zupy to dla mnie lekki problem . Ponieważ ostatnio ze względu na dietę Mamy ( a i chyba swój smak) zdecydowanie wolę wywary drobiowo warzywne jako podstawy wszelkich zup. A , że nie przepadam za mięsem w zupie to mam problem. Zupa ugotowana , a warzywa i mięso na którym wywar ugotowałam zostają. Przerabiam go na farsze , sałatki . Z mięsa robię
Buniabaje w kuchni