drobiowe. Nadziane szynką, sałatą i oliwkami. Bardzo szybkie w przygotowaniu i naprawdę smaczne. Świadczy o tym fakt, że równie szybko znikają ze stołu:)) Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, 3 łyżki zielonych oliwek nadzianych papryką, 3 liście sałaty, 6 plasterków szynki np. parmeńskiej, sól, pieprz, 2 łyżki soku z limonki, jajko, szklanka bułki
Z miłości do słodkościtalerzu. Nastepnym razem gdy bede je robic to troszke wzbogace smak dodajac odrobine czosnku lub smazac je na oliwe aromatyzowanej czosnkiem wlasnie. skladniki dla 2 osob: 2 piersi kurczaka 8 kawalkow suszonych pomidorow kilka listkow bazylii sol, pieprz, oregano oliwa do smazenia wykonanie: Filety po umyciu i osuszeniu rozbijamy jak na kotlety. Doprawiamy sola, pieprzem i na kazdym ukladamy
Przysmaki Karolkicytryny, cukrem, sola i pieprzem. Na koniec dosypujemy ziola prowansalskie. Sos mieszamy i odstawiamy na jakis czas zeby sie przegryzl. Gdy juz bedzie gotowy zalewamy nim salatke. Grillowana piers kurczaka z marynaty czosnkowej. skladniki na marynate: 2 lyzki oliwy z oliwek 2 zabki czosnku swiezy tymianek pieprz wykonanie: Oczyszczone piersi kurczaka marynujemy w mieszance oliwy z oliwek, z wycisnietym przez(...)praske czosnkiem, pieprzem i posiekanym tymiankiem. Najlepiej by miesko marynowalo sie ze 2 godziny, by przeszlo aromatem czosnku i tymianku. Po tym czasie kurczaka pieczemy na grillu lub smazymy na patelni grillowej. Solimy do smaku w czasie pieczenia. W przypadku patelni pamietajmy, ze jej juz nie oliwimy, to mieso jest naterte oliwa. Gotowe miesko podajemy ze salatka brokulowa. Smacznego
Przysmaki Karolkiwieksze i silniejsze. Czas zimowego snu powoli dobiega konca. Jeszcze tylko pare tygodni. Wymyslajac coraz to nowe, wiosenne salatki jakos dotrwam do kresu zimy. Roszponka z pomarancza i kurczakiem skladniki: 200g roszponki 1 pomarancza 1 piers kurczaka garsc prazonych platkow migdalowych tymianek slodka papryka w proszku dresing: 1 lyzka balsamiko 2 lyzki oliwy z oliwek sok z polowy cytryny(...)pieprz do smaku wykonanie: Roszponke myjemy i po osuszeniu wkladamy do miski. Pomarancze obieramy i kroimy na kawalki. Piers kurczaka myjemy, osuszamy i po oczyszczeniu kroimy w kostke. Doprawiamy papryka w proszku i tymiankiem. Podsmazamy na patelni. Solimy. Przekladamy do miski. Na koniec dodajemy prazone platki migdalowe. Skladniki na sos mieszamy ze soba, doprawiamy do smaku sola i pieprzem
Przysmaki Karolkitarce o duzych oczkach. Ogorka obieramy i kroimy na pol, a nastepnie w polplasterki. Wszystkie skladniki razem mieszamy, dodajemy posiekany, swiezy koperek. Dodajemy dresing i mieszamy. Klopsiki z kurczaka skladniki: 2 piersi kurczaka 1 lyzka vegety 1 lyzka maki ziemniaczanej 1 cebulka posiekana i podsmazona 2 jajka pol peczka koperku i zielonej pietruszki 1 zabek czosnku drobno posiekany wykonanie: Piersi(...)kurczaka myjemy, osuszamy, a nastepnie kroimy w drobna kostke. Do miesa dodajemy pozostale skladniki i dokladnie mieszamy. Odstawiamy do lodowki na okolo 30 minut. Po tym czasie formujemy z miesa male klopsiki i smazymy na oliwie z obu stron na zloty kolor. Klopsiki mozna nakladac lyzka, ale wtedy sa bardziej plaskie. Jesli mieso jest dobrze schlodzone to nie jest takie
Przysmaki Karolkiglowie kilka pomyslow do przetestowania i wszystkie oczywiscie z cukinia. Mam nadzieje, ze zdolam je zamiescic na blogu zanim sezon cukiniowy dobiegnie konca. Dzis proponuje klopsiki z kurczaka z dodatkiem tartej cukini. Pomysl zaczerpnelam z francuskiej gazety "Maxi cuisine" N°66. Klopsiki kurczakowo-cukiniowe skladniki: 2 piersi kurczaka (okolo 400g) 2 male cukinie 80g tartego sera ementaler (ja dalam goude(...)dokladnie myjemy i scieramy na tarce o duzych oczkach. Posypujemy sola i odstawiamy na chwile by puscila sok. Nastepnie dokladnie odciskamy ze soku i laczymy z mielonym miesem z kurczaka. Dodajemy tarty ser, jajko i posiekana bazylie. doprawiamy sola, pieprzem i galka. Formujemy klopsiki (mi wyszlo 7 sztuk) i smazymy na mocno rozgrzanym oleju z obu strona na zloty kolor
Przysmaki KarolkiObiad zimowy.. a co.. wiosny nie widać. W kapuście kiszonej najczęściej piecze się golonki i żeberka. Ja postanowiłam zrobić w ten sposób p ałki z kurczaka. Dużo przypraw, pyszna kiszona, domowa kapusta i obiad jak marzenie. Zimowo, gorąco, pysznie. A przy okazji przypominam o konkursie urodzinowym. Szczegóły tutaj. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPowiem tylko ta kanapka jesteśmy zachwyceni. O tym ze kurczak w marynacie teriyaki smakuje wybornie wiedziałam już dawno, ale żeby takie pysznie usmażone mięso z udka włożyć do kanapki to już jest pomysł genialny. Wypatrzyłam kanapkę na stronie Subway'a i postanowiłam zrobić. Niestety kanapka zawiera sos, którego nie zrobiłam bo nie miała na niego składników ale z użyciem
Bernika - moj kulinarny pamietnikpierwszy został użyty sos korma, najbardziej delikatny, kremowy i aromatyczny. W yczuć w nim anyż, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i wiele innych przypraw indyjskich. Idealnie pasuje do delikatnej piersi kurczaka. Ale muszę się do czegoś przyznać, bo obiadu nie ja gotowałam, ale córka. A poniżej jej interpretacja z wykorzystaniem tego sosu i muszę przyznać ze idealnie się komponowały, nawet
Bernika - moj kulinarny pamietniklodowce i szafkach, tym bardziej, że upływał termin użycia kaszy kuskus, do tego otwarte miałam różne słoiczki, które czas najwyższy było wykorzystać wiec postanowiłam zrobić inne zawsze piersi z kurczaka. Kuskus posłużył mi nie tylko jako dodatek do dania, ale jako główny składnik farszu. A połączenie go z fetą, oliwkami, suszonymi pomidorami i pysznym sosem na bazie wina i cytryny
Bernika - moj kulinarny pamietnikPałki z kurczaka to dla mnie bardzo fajna alternatywa na szybki obiad. Nie są drogie, a wydajne. No i pomysłów na ich podanie jest bez liku. Tym razem wykorzystałam do nich pastę z chilli - harisse, którą kiedyś kupiłam na bazarze z egzotyczną żywnością. Często ją używam podkreślając smak potraw, nadając im lekko pikantnego charakteru. Tak tez jest z pałkami
Bernika - moj kulinarny pamietnikkilka wersji ciasta, ale te są genialne i już nigdy nie zrobię innych. Lekkie, delikatne, cieniutkie, nadające się do dan na słodko i słono. Podałam je z nadzieniem z kurczaka, awokado i gorgonzoli. Wyszedł pyszny obiad. Julia kolejny raz mnie nie zawiodła. A jak zrobić je zobaczcie filmik . Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPomału zbliżamy się do końca akcji gotowania przepisów Julii Child i pewnie się już nimi zmęczyliście, ale póki co jeszcze trochę was pomęczę. Tym razem na tapetę wzięłam kurczaka, w sosie z musztardy Dijon. I powiem wam ze to był bardzo dobry pomysł, mimo ze zmieniłam w końcówce przepis nie dając bułki tartej to i tak było warto
Bernika - moj kulinarny pamietnikZnacie mumie? Pewnie tak.. bardzo mila odmiana na przygotowanie piersi z kurczaka. Zawinięta w chrupiące francuskie ciasto z pysznym nadzieniem to mila odmiana na obiad nie tylko od święta. Ja zamiast bardzo popularnego nadzienia pieczarkowego używam mieszanki serów, suszonych pomidorów i bazylii. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik