Schab w sosie kurkowym 237szybko umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Większe przekroić na pół. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Schab umyć, osuszyć, pokroić na kotlety schabowe. Każdy kotlet delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem oraz obtoczyć w mące pszennej. Na rozgrzany na patelni olej (4 łyżki) położyć obtoczone w mące kotlety schabowe i obsmażyć, z obu stron, na złoty kolor(...)przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawić pieprzem i krótką chwilę razem podsmażać. Na patelnię z podsmażonymi warzywami włożyć kotlety. Wlać zimną wodę (około 500 ml, woda powinna zakrywać mięso) i gotując na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i dusić, na małym ogniu, przez około 35 minut. Pod sam koniec duszenia, w miseczce wymieszać śmietankę
Gospodyni Miejska
Zupa kalafiorowa z fasolką szparagową 310warzywa. Po 45 min doprawiamy 4-5 liśćmi laurowymi, garstką ziela angielskiego (ok. 10 ziaren), kopiastą łyżeczką soli i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem przez kolejne 15 min. Następnie wyciągamy mięso i wrzucamy pokrojone lub nie warzywa tj. ziemniaki, kalafior, marchewkę (większość ludzi, również my wrzuca ją w całości, podobnie jak seler i pietruszkę), fasolkę szparagową (kroimy na 2-3 części(...)Gotujemy do uzyskania pożądanej miękkości tj. ok 30-35 min. Mięso obieramy i nakładamy na talerz lub wrzucamy z powrotem do zupy. Kalafiorową zabielamy śmietaną 12%. NASZA WIOSENNO-LETNIA KOMPOZYCJA JEST GOTOWA PO OK. 1,5 GODZINIE. SMACZNEGO
Ania i Marcin gotują
Sałatka z kurczakiem 232Sałatki z kurczakiem lubię bardzo. Dzięki dodatkowi mięsa sałatki stają się bardziej pożywne. Letnią porą sałatki przygotowuję dużo częściej niż zimą. Chętnie spożywam je na kolację , nie rzadko zastępują mi także obiad . Jest lato. Powinno być słońce i cudowna pogoda- niestety tym razem lato nas nie rozpieszcza. Jest lato- w sałatce powinien być świeży ogórek i koperek- ja niezmiennie Wasze(...)smaku solą i pieprzem. Dodajemy do składników sałatki. Dokładnie mieszamy. Jak trzeba jeszcze doprawiamy. Schładzamy w lodówce. Rada: Sałatka idealnie nadaje się także na grilla. Pomijam wtedy dodanie mięsa z kurczaka. źródło: przepis własny Ilość porcji: 8-10 Czas przygotowania- ok. 1 h Koszt przygotowania
Pobite gary Barbary
MAKARON CHOW MEIN ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM 200smakuje rewelacyjnie. Polecam każdemu . Kto nie jadł jeszcze makaronu CHOW MEIN musi spróbować:) SKŁADNIKI: 🍜200 g Makaronu Chow Mein 🍜250 ml pomidorów w kawałkach z puszki 🍜500 m mięsa mielonego z indyka 🍜2 garście szpinaku 🍜Sól i pieprz do smaku 🍜2 łyżki natki pietruszki 🍜1 łyżka czosnku granulowanego 🍜1 łyżeczka papryki chilli 🍜2 łyżki przyprawy curry 🍜1 łyżeczka oregano(...)Olej do smażenia np rzepakowy PRZYGOTOWANIE: Makaron zalewam wrzątkiem i przykrywam na ok 1 minuty. Odcedzam wodę. W garnku o grubym dnie dodaję łyżkę oleju a następnie dodaję mięso mielone z indyka. Doprawiam solą i pieprzem do smaku oraz przyprawą curry. Smażę na rumiano. Dodaję szpinak. Całość mieszam i dodaję pomidory z puszki. Doprawiam siekaną pietruszką, oregano oraz czosnkiem
Gotowanie Patki
Praga – przewodnik kulinarny 241czeskich smaków są oczywiście knedliczki, które mogą być ziemniaczane lub chlebowe. Najbardziej lubię te ziemniaczane, koniecznie z sosem warzywno-śmietanowym, który nazywa się svíčková omáčka i oczywiście z jakimś mięsem. Chyba nie przyjechaliście do Pragi, żeby schudnąć, prawda? Jeśli koniecznie się upieracie, że chcecie coś lżejszego, to w Pradze je się dużo zup (polecam kulajdę, czyli zupę z ziemniakami(...)Královskou oborou 31, Praha 7 Obok Lokala na ulicy Dlouhá 33 jest ciąg małych knajpek w pasażu pod adresem Dlouhá 39. Najlepiej z nich wygląda Naše maso (Nasze Mięso), czyli rzeźnik, gdzie możemy zamówić kiełbaskę czy stek na ciepło. Niesamowity jest widok małych, chudych Czechów, którzy pałaszują wielkie kilogramowe steki bez żadnych dodatków warzywnych. Gdy będę w Pradze kolejny
Ugotowane pozamiatane
Gołąbki z mięsem kaczki zapiekane w sosie bolońskim 186innych potraw. Sos smakuje wybornie, trzeba go lekko rozprowadzić wodą, żeby nam się nie przypalił podczas pieczenia, pod koniec wraca do „swojej” konsystencji. Rewelacyjnie komponuje się z kapustą i mięsem kaczki. Składniki 200 g ryżu 500-600 g filetów z kaczki ze skórą 1 główka kapusty włoskiej 1 łyżka estragonu 1 słoik sosu bolońskiego od Jamar sól, pieprz(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy na sypko. Filety mielimy razem ze skórą na średnich oczkach. Liście kapusty wycinamy i lekko sparzamy w osolonym wrzątku. Ryż i mięso łączymy, dodajemy estragon, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Farsz układamy na brzegu każdego liścia i zawijamy. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Sos rozrabiamy ze 200 ml wody, zalewamy nim gołąbki. Pieczemy
R'n'G Kitchen
Kotlety z cukinii z serem żółtym 2082 młode cukinie 2 całe jajka 1 - 2 kopiatych łyżek bułki tartej Pół filiżanki tartego sera żółtego (np. Gouda) Pół łyżeczki suszonego tymianku Pół łyżeczki suszonego
Korniszonki
Wędzarnia ogrodowa - fantastyczny sposób na domowe specjały dla całej rodziny 198parametrami. Dlatego po zakończeniu wędzenia można je swobodnie schować w piwnicy lub w garażu, aby nikomu nie przeszkadzały. Dodatkowo w wędzarni ogrodowej można przygotowywać różnego rodzaju produkty, począwszy od mięs i smacznych wędlin, poprzez różnego rodzaju sery, a na rybach skończywszy. Ponadto mamy pewność, że wszystkie przygotowane w wędzarni ogrodowej specjały nie tylko będą miały wspaniały aromat i nieziemski smak(...)tutaj spalane będzie drewno, które dostarczy dym potrzebny do wędzenia. Może mieć ono wbudowany ruszt lub efektowne, żeliwne drzwiczki. Kolejnym istotnym elementem jest komora wędzarnicza z prętami do wieszania mięsa i wędlin. Bardzo ważne są również takie dodatki jak kije, haki lub siatki, na których wiesza się lub kładzie produkty przeznaczone do wędzenia. Żadna wędzarnia nie może istnieć bez szybru
Kuchcik gotuje
Gołąbki z młodej kapusty, pieczone w piekarniku 1638ołąbki z młodej kapusty, z mięsem i ryżem, apetycznie podrumienione, dzięki pieczeniu w piekarniku. Lubicie? Składniki gołąbków: 1 średnia młoda kapusta 200 g ryżu białego 1 kg mielonej karkówki 4 średnie cebule 4 ząbki czosnku olej (kilka łyżek) sól pieprz mielony 2 czubate łyżeczki majeranku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych liści laurowych 1/4 płaskiej łyżeczki mielonego ziela angielskiego Ponadto: 4 ziarna(...)studzimy. Cebulę kroimy w kostkę, solimy do smaku i podsmażamy na oleju, do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i całość podsmażamy jeszcze około 2 minuty. Mięso łączymy z cebulą i ryżem. Dodajemy sól (1,5 płaskiej łyżeczki), pieprz mielony (2 płaskie łyżeczki), majeranek, mielone liście laurowe, mielone ziele angielskie. Całość dokładnie wyrabiamy. Przygotowanie kapusty i zawinięcie
Smak mojego domu
Młode ziemniaki duszone z warzywami 235Danie stworzone jak zwykle podczas sprzątania lodówki ☺Ponieważ chciałam wykorzystać mięso wołowe, dodałam go do potrawy, ale bez mięsa potrawa również będzie znakomita. Może stanowić wtedy np. dodatek do tradycyjnego schabowego czy mielonego albo być daniem samodzielnym. Składniki: -300 g mielonej wołowiny (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Kulinarne przemyslenia
Tarta z boczniaków podgrzana w samochodzie 197których korzenie sięgają XV wieku i był to w tym czasie szczyt finezji jeśli chodzi o tamtejsza kuchnię. Do tego momentu w zasadzie tylko piekło się tam wielkie kawałki mięsa natarte ziołami, ale przyjechała Włoszka - Kaśka Medycejska i zrobiła tam wielką awanturę o jedzenie. Oprócz tego, że wprowadziła tam całkiem sporo nowych składników, to zaczęła zmieniać zwyczaje kulinarne, czego efektem(...)był sposób podawania mięsa. Od teraz podawali również pokrojone i zapieczone w cieście. Z czasem powstawały różne wersje tego dania, nie tylko bazujące na cieście drożdżowym, ale i kruchym oraz francuskim. Rozwinęły się również nadzienia. Z czasem zaczęły być nawet słodkie. Postanowiłem przygotować najprostszą formę czyli na cieście francuskim. Najprostszą pod warunkiem, że ciasto kupicie gotowe, a nie będziecie
Kryzysowa Książka Kucharska
Boczniaki panierowane 231pszennej; Bułka tarta; Sól; Pieprz; Masło klarowane do smażenia. Sposób przygotowania: Boczniaki umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowymi ręcznikami, jeżeli mają długie nóżki należy je delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa (jak u mnie) lub odciąć, gdyż mogą być twarde. Przełożyć do miski. Zalać zimny mlekiem. Odstawić na min. 15 minut. Po tym czasie boczniaki wyjąć z mleka i bardzo dokładnie(...)Jeśli będzie ich zbyt dużo na patelni, nie usmażą się tak dokładnie i nie będą tak dobre w smaku. Boczniaki można, oprócz soli i pieprzu, posypać ulubioną przyprawą do mięs. Źródło przepisu: Przyślij Przepis
Gospodyni Miejska
Muffinki kokosowo-marchewkowe 1922 średnie marchewki starte na grubej tarce (1 szklanka) 0,5 szklanki mąki 1 pełna łyżka wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 pełne łyżki
Korniszonki
Pieczone gołąbki bez zawijania 37552Gołąbki są pyszne, ale również pracochłonne. Ta wersja jest nieco inna w smaku od tradycyjnych gołąbków, dodatkowo szybsza i łatwiejsza do zrobienia. Smacznego:) 1/2 kg mięsa mielonego 1/2 kg kapusty 1 woreczek ryżu 1 cebula 2 jajka M sól, pieprz, papryka słodka 1. Kapustę drobno siekamy. Zalewamy wrzątkiem, moczymy przez około 20 minut, odcedzamy. Ryż gotujemy zgodnie z opisem(...)opakowaniu. Cebulę drobno siekamy. 2. Mięso mielone, kapustę, ryż, cebulę, jajka i przyprawy mieszamy ze sobą, zagniatamy do powstania gładkiej masy. Formujemy kotlety wielkości niedużych gołąbków. 3. Gołąbki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut
Szefowa kuchni