mięso - 63110 przepisów (strona:1538/4208)

DOMOWA HARISSA - fantastyczny, pikantny sos do przystawek, pizzy, makaronu, marynat i mięsa 1295

DOMOWA HARISSA - fantastyczny, pikantny sos do przystawek, pizzy, przekąsek, makaronu, baza do sosów i mięsa. Domowa harissa - fantastyczny i pikantny sos, który z powodzeniem możecie przygotować w domu. Sos ten może mieć w Waszej kuchni wiele zastosowań - jako baza do sosów, zup, do przekąsek, pizzy, jako marynata do mięs i tak dalej i dalej... ;) Przygotowuje się

Moja Książka Kucharska
Sałatka z kurczakiem, czerwonym ryżem i warzywami w ziołowym sosie 208

bazylii 2 listki mielisy 1 łyżeczka ulubionej mieszanki ziół sałatkowych sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę i przełożyć na patelnię. Mięso polać oliwą, przyprawić solą, pieprzem i dużą ilością ziół prowansalskich, po czym smażyć mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Ryż ugotować według instrukcji

Passions hobbies life
Razowy makaron ze schabem i pomidorkami cherry 162

używam himalajską różową), bazylia i oregano - olej słonecznikowy do smażenia Gotuję makaron i smażę kilka plastrów schabu (bez żadnej panierki, jedynie z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich). Chłodne mięso kroję na mniejsze paski.  Na rozgrzaną patelnię daję makaron i mięso, duszę na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie dodaję pokrojoną paprykę, słonecznik, sól, bazylię i oregano. Znów duszę

Wielopokoleniowo
Sos pomidorowy z pieczarkami 174

bazylia świeża bazylia i oregano suszone zioła prowansalskie tymianek świeży 5 dkg parmezanu olej rzepakowy 400 g makaronu spaghetti 30 dkg pieczarek  Piersi z kurczaka mielę maszynką do mięsa. Cebule kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję mięso mielone i dalej przesmażam, wlewam passatę pomidorową i na wolnym ogniu gotuję, aż sos zrobi się gęsty. Dodaję bazylię i tymianek świeży

wesoła kuchnia
Ciastka ze skwarkami 197

myć! To się nazywa wakacyjne lenistwo 😛 . Ciastka są tanie i mało pracochłonne. I jak na złość nie mogłam znaleźć maszynki do ciastek, więc robiąc wzorek pomogłam sobie tłuczkiem do mięsa 😛 Ciastka z skwarkami mają jedną wadę, znikają bardzo szybko! Składniki na Tradycyjne ciastka ze skwarkami : 300 g skwarek ze słoniny 150 g cukru pudru ½ kg mąki 1 ½ łyżeczki proszku(...)zagniatamy ciasto, z którego odrywamy po kawałku i formujemy kulki wielkości małych orzechów włoskich. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kulki układamy na blasze i każdą kulkę spłaszczałam tłuczkiem do mięsa, tak uformowane ciastka pieczemy w 170 stopniach ok. 15 -20 minut, aż ciasta będą złote, studzimy na kratce i zsypujemy. Jemy ze smakiem:) The post Ciastka ze skwarkami appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierś z kurczaka zapiekanka z kurkami i szpinakiem 182

wylewamy na kurki. Na sam koniec trzemy ser i nakładamy go na samą górę. Ja dodałam jeszcze kilka pomidorków koktajlowych jakie miałam w ogrodzie aby nadać żywszych kolorów. Mięso zapiekamy w piekarniku nagrzanego do 180°C przez 35 minut (długość zapiekania zależy od grubości mięsa

W Moim Magicznym Domu
Sos do dania chińskiego na zimę 453

jest najlepszy sos słodko - kwaśny na zimę. Nie przesadzam, jeśli już go macie, to danie chińskie gotowe. Można podawać bez mięsa, ale też jest wyborny ze smażoną piersią. Wystarczy tylko usmażyć mięso i dodać sos. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Roladki wieprzowe z chrzanem i orzeszkami 238

orzeszki ziemne, umiejętnie to połączyć i "ta da". Roladki smakują przepysznie na ciepło jak i na zimno. Ja jednak uwielbiam je właśnie na ciepło. Aromat chrzanu unoszący się nad mięsem, farsz wypływający z wnętrza przekrojonej roladki i do tego jeszcze chrupiące orzeszki - dla takich doznań warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie tego przepysznego dania. Roladki idealnie nadają się na świąteczny(...)Wykonanie Schab umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Rozbić. Posypać z obu stron pieprzem ziołowym i papryką. Odstawić. Żółtka utrzeć z masłem. Dodać orzechy, chrzan i szczyptę soli. Plastry mięsa posmarować masą i zawinąć w roladki. Obtoczyć w mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej . Smażyć na oleju na złoty kolor.     Uwaga – sprawdzona rada 1) Potrawa smakuje również dobrze

Świat Smaku
Sałatka Tabbouleh! 158

TABBOULEH Tabbouleh to pyszna sałatka, która można jeść jako danie główne, ale również wykorzystać, jako dodatek do mięs czy ryb. Sałatka ta jest przygotowywana w Libanie i krajach arabskich. Jej cechą charakterystyczną jest duża ilość mięty i natki pietruszki. Tabbouleh jest przygotowywana na bazie kaszy bulgur. Sałatka jest aromatyczna, o nucie cytrusowym, bardzo odświeżająca, dzięki dużej ilości zieleniny i idealnie(...)komponuje się z czerwonym mięsem. Polecam do wołowiny czy wieprzowiny z grilla.  PRZEPIS TABBOULEH SKŁADNIKI: - 1 szklanka suchej kaszy bulgur - 1/2 dużego pęczka natki pietruszki - 1/2 pęczka zielonej mięty (taka sama ilość co natki, jeśli miętę masz w donnicy) - 1 ząbek czosnku - sok z 1 cytryny - 2 średnie pomidory malinowe - 1 długi ogórek - 1/2 papryki zielonej ( w wersji oryginalnej

SMYKWKUCHNI
Pulpety drobiowe w sosie pieczarkowym 185

Składniki: Pulpety: 1 kg mięsa drobiowego - filety z udźca kurczaka 1 (małe) jajko 4 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu cayenne około 4 łyżek mąki pszennej do obtoczenia Sos: 1,5 litra bulionu  250 dag pieczarek 1 duża cebula 200 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka oleju pęczek natki pietruszki ewentualnie sól(...)smaku  Sposób wykonania: Mięso mielimy. Wbijamy do niego jajko, wsypujemy bułkę tartą oraz przyprawy. Wszystko razem wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Następnie zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy je w mące. W garnku doprowadzamy do wrzenia bulion. Wkładamy delikatnie pulpety, zmniejszamy ogień i  gotujemy  przez 20 minut. Od czasu do czasu można je przemieszać

Qchnia po prostu
PIECZONY JESIOTR z CZERWONĄ KOMOSĄ RYŻOWĄ 137

Mięso jesiotra jest delikatne, jędrne i bardzo smaczne. To świetny wybór dla osób, które mają problem z jedzeniem ryb z powodu ości, jesiotr niemal ich nie ma – tylko niewielką ilość dużych ości biegnących wzdłuż kręgosłupa, które bardzo łatwo namierzyć. Jesiotra można smażyć, grillować, marynować i wędzić, a także wykorzystywać w zupach rybnych. Szczególną sławą cieszy się jego ikra, czyli(...)rybę na sklepowych półkach, więc nie mogłam się oprzeć, z myślą o fish friday. Jak można zauważyć po wpisach, jadamy ryby dosyć często, więc poszukuję nowych smaków i struktur mięsa ryb, które się od siebie różnią. Czasem mam wrażenie, że im więcej ryb przygotowuję, na więcej szczegółów zwracam uwagę i łatwiej komponuję rybne posiłki. Dzisiejszy przepis jest banalnie prosty

Dietolog
Schab z pieczarkami i szpinakiem w śmietanie 200

Składniki  450 g schabu b/k opakowanie mrożonego szpinaku (listki) 3 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek sos sojowy ciemny opakowanie śmietany 500 ml bulionu warzywnego cebula kilka pieczarek Przygotowanie Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić na kawałki (dowolna wielkość) przyprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, czosnkiem, szczyptą tymianku. Dokładnie wymieszać (odstawić na godzinę) podsmażyć łyżce oleju na mocno brązowy kolor.  Pieczarki(...)cebulę obrać, pokroić i dodać do mięsa. Następnie podlać bulionem i dusić ok 25 min.  Na końcu dodać szpinak i dusić kolejne 10 min jeszcze śmietana  i gotowe... Smacznego

Gaździnka warzy
Warzywna zalewajka 193

śmietany do gotowania  1 torebka barszczu białego  2 łyżki warzywka  2 łyżki majeranku  Wykonanie  Na wstępne do garnka zalanego wodą dodaję mięso bądź kiełbasę białą , warzywko oraz majeranek i gotujemy około 30 minut , następnie  obieramy nasze warzywa , czyli marchewkę , pietruszkę , cebulkę i ziemniaki , marchewkę , pietruszkę , ziemniaki , cebulkę , oraz parówki kroję w średnią kostkę(...)przesmażam na odrobinie oliwy , następnie kiedy nam się wszystko przesmaży przekładam do naszego garnka z mięsem , i gotujemy wszystko do momentu kiedy nasze ziemniaki będą miękkie . Kiedy ziemniaki mamy już ugotowane , do miski przesypuję nasz barszcz bały , dolewam szklankę wody oraz naszą śmietanę,mieszam bardzo dokładnie i przelewam do naszej zupki , na końcu doprawiam do smaku solą oraz pieprzem

Mój Smak
ŻEBERKA NA MŁODEJ KAPUŚCIE 246

miejsce na około godzinę.  Po tym czasie rozgrzewamy na patelni masło. Na nim podsmażamy żeberka mocno z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. całość chwilę smażymy po czym przekładamy do naczynia z mięsem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, przykrywamy, i wkładamy do piekarnika

Walijskie Pichcenie
Carpaccio z pieczonych buraków 212

roku 1950 w Wenecji lekarz zabronił księżnej Amalii Nani Mocenigo jedzenia gotowanego mięsa. Nikt by zapewne nie odnotował tego wydarzenia, gdyby nie reakcja na nie pewnego włoskiego restauratora. Księżna stołowała się często w restauracji Giuseppe Ciprianiego, który wymyślił dla niej danie z surowego mięsa. Ułożył na talerzu cieniutkie plasterki najwyższej jakości polędwicy wołowej i ozdobił kremowym sosem z żółtek

mojewypiekiinietylko