mięso - 63110 przepisów (strona:1538/4208)

ZAPIEKANKA MAKARONOWA 145

SKŁADNIKI: • 300 g makaronu farfalle • 500 g mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki • puszka pokrojonych pomidorów • 1 większy bakłażan lub 2 małe • 1 cebula • 1 pęczek bazylii • 3 ząbki czosnku • mozzarella 1-2 kulki • ser żółty • olej • sól, pieprz biały • zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente, w osolonej wodzie, po ugotowaniu polewamy zimną wodą, żeby się zahartował. Na patelnię(...)osuszony), do całości dodać jeszcze odrobinę oliwy, posolić i podsmażyć, bakłażan powinien zmięknąć, ale żeby był lekko chrupiący. Całość przekładamy do większej miski. Na tą samą patelnię wrzucamy mięso mielone, dodajemy łyżkę oleju, a następnie podsmażamy doprawiając solą i pieprzem, po chwili dodajemy łyżkę ziół prowansalskich i pokrojoną bazylię, mieszamy, dodajemy puszkę pomidorów jeszcze chwilę podsmażamy, całość przekładamy do miski

KUCHNIA POLSKA
BIGOS Z KAPUSTY BIAŁEJ I KISZONEJ 232

się ze mną, że każdy z nas ma swoją receptę na dobry bigos. Dziś podzielę się z Wami swoim przepisem na bigos z kapusty białej i kiszonej z dodatkiem mięsa, kiełbasy i suszonych grzybów.  Sekretem na udany bigos jest długie gotowanie... im dłużej gotowany tym lepszy. A najlepszy jest po kilku dniach.  Nie wyobrażam sobie świąt bez bigosu(...)czasie wyjąć z bigosu żeberko.Dodać do garnka koncentrat pomidorowy, przyprawę do bigosu, ewentualnie sól i pieprz. Na samym końcu dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę śląską i mięso skrojone z żeberka. Gotować Wszystko razem kolejną godzinę co jakiś czas mieszając, by bigos się nie przypalił, podlewać wodą w razie potrzeby.  Bigos w garnku wystudzić i odstawić w chłodne

Zrób to smacznie
Szynka pieczona 182

majerankiem, papryką, kminkiem, solą i zostawić w zamkniętym naczyniu na całą noc lub dłużej. Na następny dzień szynkę delikatnie opiekamy ze wszystkich stron na patelni (aby się pory w mięsie zamknęły i nie wypływał z niej sok podczas pieczenia) i przekładamy do rękawa. Zamknięty klipsami rękaw umieszczamy na brytfance i wkładamy do nagrzanego piekarnika (pamiętając aby folię z wierzchu(...)dalej dusimy. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i wlewamy śmietankę (na ok. 500g pieczarek potrzeba 200ml śmietanki), doprawiamy solą, pieprzem. Dusimy do momentu, aż nam śmietanka zgęstnieje. Upieczone i pokrojone mięso polewamy pieczarkami. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Burgery drobiowo-jaglane 141

poszukiwaniu nowych pomysłów na obiad wymyśliłam sobie takie burgery lub kotlety jak kto woli z mięsa drobiowego z dodatkiem kaszy jaglanej. Z powodzeniem można ich użyć do domowych hamburgerów lub podać z ziemniakami i ulubiona surówką. 300 g filetu z piersi kurczaka 1/2 szkl.  kaszy jaglanej 1 marchewka 1 jajko 1 cebula 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku(...)kaszę,startą marchewkę na drobnych oczkach tarki,posiekaną i zeszkloną na maśle cebulę,starty czosnek i koperek. Wbić jajko,doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wyrobić. Z mięsa formować kotlety,każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z obu stron na rumiano. Podawać na ciepło np. z ziemniakami i surówką

Kolorowa kuchnia Elki
Schab w sosie pomarańczowym z tahini 159

schabu lub polędwiczek wieprzowych olej łyżka miodu sok z 1 pomarańczy (ok 150 ml) 30 g tahiny 2 łyżki posiekanej kolendry sól, pieprz ryż basmati do podania   Mięso kroimy w małą kostkę, solimy i pieprzymy a następnie obsmażamy na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy miód i dokładnie mieszamy, wlewamy sok i znowu mieszamy. Dodajemy pastę tahini, po wymieszaniu przykrywamy(...)dusimy ok 10 minut lub dopóki mięso nie stanie się mięciutkie. Ewentualnie dodatkowo doprawiamy. Podajemy z ryżem, posypane kolendrą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis 235

się w ustach, a każdy kęs przypomina smaki z dzieciństwa, dodatkowo dużo bardziej dietetyczne od zwykłych kotletów mielonych. Pulpety w sosie pomidorowym Składniki na 4-5 porcji: Pulpety: 700g mięsa mielonego (łopatka, szynka) 1 jajo 1 cebula 1 ząbek czosnku 5 łyżek bułki tartej Sól około ½ łyżeczki Pieprz świeżo zmielony Oliwa do smażenia Sos: 500g przecieru pomidorowego – passata ½ łyżeczki soli(...)gotowy sos odstawiamy na bok. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię z łyżką dobrze rozgrzanej oliwy, i smażymy do momentu, aż się zeszkli. Do mielonego mięsa dodajemy jedno rozmącone jajo, zeszkloną cebulę, bułkę tartą i jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem, i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy mięsnej formujemy kulki wielkości piłeczki pingpongowej

Księga-Smaku
Kurczak pieczony na kiszonej kapuście 162

jeśli jest zbyt kwaśna. Odcisnąć, wyłożyć do naczynia na przemian ze śliwkami i morelami. Na kapuście ułożyć kawałki kurczaka. Naczynie przykryć pokrywką lub folia aluminiowa (folia nie powinna dotykać mięsa), wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50-60 minut w temp. 170stC (termoobieg), następnie zdjąć pokrywkę/folię i piec jeszcze 30 minut, aż mięso będzie ładnie zarumienione. Podawać od razu

Obiad gotowy
Kapuśniak z kaszą 140

kiedy w mojej kuchni nie ma mięsa, ( albo bywa rzadko ) chwytam się różnych pomysłów by urozmaicić menu. Stąd ten"wynalazek". Z upy od dawna gotuję tylko na warzywach. Trudniej zrobić drugie danie bez mięsa, ale też jakoś sobie radzę :) Składniki : główka małej białej kapusty 5 łyżek drobnej kaszy 2 -3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 spora cebula 6 ziemniaki

Proste Potrawy
Pierogi z komosą ryżową podawane w rosole z kaczki 183

swojego czasu nauczyć się tego fantazyjnego zdobienia jednak bezskutecznie. Farsz na pierogi może być wytrawny jak i słodki. Słodki to głównie owoce i ser biały, natomiast wytrawny robimy z mięsa, ziemniaków i sera, szpinaku czy kapusty. To tylko kilka propozycji farszu. Oczywiście jest cała masa innych nadzień jakimi możemy nadziewać pierogi. W poniższym przepisie użyłam komosy ryżowej z dodatkiem białego(...)ryżową w rosole z kaczki Smacznego! Pierogi z komosą ryżową w rosole z kaczki   Wskazówki. Rosół przygotowałam na resztkach kaczki pieczonej. Użyłam nie tylko resztek, na których było mięso ale i kości. W trakcie gotowania bowiem wydobywa się z nich pyszny smak. The post Pierogi z komosą ryżową podawane w rosole z kaczki appeared first on MeCooks

mecooks
Kapuśniak z mięsem mielonym i okrą 113

Pyszna zupa lekko zagęszczona okrą. Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 3 ziemniaki 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 łyżki oleju 1/2 małej główki białej kapusty 3-4 suszone grzyby 3 łyżki kaszy pęczak 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka strąków okry kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Jarzyny obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy. Grzyby obgotowujemy, kroimy w paski. W dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso mielone, przy pomocy szpatułki rozdrabniamy na mniejsze fragmenty. Następnie wrzucamy jarzyny wraz z ziemniakami oraz grzyby, dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając (około 5-7 min). Do rondla wrzucamy poszatkowaną kapustę i kaszę, gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez

R'n'G Kitchen
Kotlety mielone z indyka 210

Składniki ( 4 porcje): 500 g mielonego mięsa indyka 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka) 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko mąka pszenna olej roślinny Przygotowanie: Bułkę zalej mlekiem lub wodą, odstaw do namoczenia na około 5 – 10 minut. Odciśnij. Do miski włóż zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli, i 1/2 łyżeczki pieprzu

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Minipulpeciki w sosie własnym z kaszą jaglaną i kalafiorem 132

najbardziej zabawne, nawet wtedy, kiedy lodówka wcale nie świeci pustkami. Mam dla Was dzisiaj przepyszną propozycję, która mi bardzo smakowała, dlatego też się nią dzielę. Potrzebujemy: 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula  1 ząbek czosnku  3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva + oliwa do smażenia   2 łyżki bułki tartej  1 jajko(...)kalafiora 4 łyżki masła klarowanego Pieprz i sól Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie z oliwek. Pod koniec dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Usmażone warzywa dodajemy do mięsa. Do pulpecików dodajemy również jajko, bułkę tartą, pieprz i sól. Wyrabiamy rękoma i kulamy malutkie pulpeciki, które obsmażamy na oliwie, na tej samej patelni co cebula.  W międzyczasie gotujemy

MamaOskarka
Kąski z widlaka białego z kurkumowym ryżem 200

Widlak biały to nic innego jak ryba z rodziny dorszowatych, więc biała o soczystym, delikatnym mięsie. Wykorzystałam ją tutaj do zrobienia kąsków rybnych a dodatek ryżu nadaje jej charakteru. Jeśli tylko uda się Wam zakupić widlaka, zróbcie takie oto danie, jeśli jednak nie, wykorzystajcie mięso dorsza. Kąski z widlaka białego z kurkumowym ryżem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka na wynos z kurczakiem i sosem czosnkowym 195

warto sięgnąć po coś innego np po taką chrupiącą sałatkę. Samo przygotowanie zajmie nam tyle samo czasu co zrobienie kanapki pod warunkiem,że mamy pod ręką gotowe  mięso. Do takiej sałatki doskonale pasują wafle ryżowe i razem będą stanowić naprawdę pożywny i wartościowy posiłek. Ja wybrałam wale ryżowe z czarnuszką od Kupca ale też inne z pewnością się sprawdzą(...)czubata łyżka jogurtu naturalnego 1/2 łyżki majonezu 1/2 ząbka czosnku sól  świeżo mielony pieprz Do pudełka włożyć sałatę,pokrojone na ćwiartki pomidorki,pokrojonego ogórka i kawałki mięsa. Całość posypać ziarnami. Wymieszać jogurt z majonezem,dodać starty czosnek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem można polać sałatkę i zamknąć pudełko. Można też przełożyć sos do małego słoiczka

Kolorowa kuchnia Elki
Zupa forszmak z indykiem 304

zagęszczenia 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić ją w kostkę. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Na dno garnka wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać pieczarki(...)Chwilę smażyć. Gdy lekko zmienioną kolor to dodać paprykę i wsypać sól, pieprz, paprykę ostrą oraz słodką. Ponownie chwilę smażyć. Następnie całość zalać wodą i przecierem pomidorowym. Dodać mięso z indyka. Gotować kilkanaście minut na średnim ogniu. Na sam koniec dodać kukurydzę i ogórki kiszone. Gotować jeszcze kilka minut. W międzyczasie przygotować zasmażkę: rozpuścić masło i wsypać mąkę. Chwilę smażyć

Ugotować

Proponowane wyszukiwania