lepszą pomysłowością ode mnie... 💭 Jak myślicie❓ Z czym wam się kojarzy❓ Może jedliście coś podobnego❓ Jaka nazwa by pasowała❓ Składniki: 2 udka z kurczaka gotowane (ja wykorzystałam z mięsa z rosołu) 2 cebule 1 zabek czosnku sól pieprz masło koperek Przygotowanie: Udka obrać z kości i delikatnie podsmażyć na patelni na maśle. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePlacki ziemniaczane to tradycyjne danie, które smakuje chyba każdemu. Mogą być podawane na słodko i na ostro - z cukrem, śmietaną, gulaszem, szpinakiem sosem tzatziki lub kawiorem
KorniszonkiŻeberka pieczone z warzywami Kruche, delikatne i aromatyczne mięso pieczone z warzywami to świetny pomysł na inny niż zwykle obiad. Danie jest łatwe do przyrządzenia i przez większość czasu praktycznie robi się samo. Jeżeli jednocześnie z żeberkami upieczemy pyszne, złociste ziemniaczki to mamy cały obiad z piekarnika Składniki: 1 kg żeberek pół czerwonej papryki pół żółtej papryki(...)natki pietruszki 1/2 szklanki bulionu pół pęczka natki pietruszki przyprawa do żeberek olej do smażenia *** Żeberka dzielimy na porcje, nacieramy przyprawą i wkładamy na godzinę do lodówki *** *** Następnie mięso podsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju – do zrumienienia *** *** Warzywa kroimy w średniej wielkości kawałki *** *** W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę warzyw na to warstwę żeberek, ponownie warzywa
Blog z Apetytemlecz z pomidorami i tartym imbirem lub papryką i fasolką zieloną podaję często. Każda wersja i danie palce lizać! Mówcie co chcecie, ja bym to curry jadła codziennie! z mięsem lub bez Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula spora garść mrożonego groszku 1 marchew 1 pietruszka ćwiartka selera 2 ząbki czosnku opcjonalnie: 1 płaska łyżeczka żółtej pasty curry(...)trę na tarce o dużych oczkach. Na oliwie podsmażam kurczaka, gdy lekko zmieni kolor dodaję cebulę i czosnek. Chwilę podsmażam, następnie dodaję pozostałe warzywa. Duszę kilkanaście minut do gotowości mięsa i warzyw, do połączenia smaków. Dodaję mleczko kokosowe i pastę. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Chwilę jeszcze smażę bez przykrycia, mieszam. Danie podaję z ryżem
Zasmakuj Kuchnimoże Wasza kasza "dojrzeje" wcześniej. To jest mój sposób na gotowanie kaszy. Przygotowuję ją rano, a po przyjściu z pracy mam ją gorącą i dogotowaną. Jeśli nie jemy mięsa to wystarczy do niej przesmażona cebulka i marchewka lub czerwone buraczki. A jeśli jemy mięso to proponuję do kaszy polędwiczki
Proste Potrawyrosołu 1 pęczek, woda 1,5 litra, rosół 1 litr, przyprawa do flaków 1 opakowanie, masło 100 gram, mąka pszenna 2-3 łyżki, majeranek 2 łyżki, pieczywo - ile potrzeba mięso z kury rosołowej, szponder obrać dokładnie z kości, wodę z rosołem zagotować, dodać obrane mięso, pokrojoną w kostkę włoszczyznę z rosołu wsypać opakowanie przyprawy do flaków, gotować z 5 minut
W Mojej Kuchni Lubiępapryki ½ butelki białego wytrawnego wina 1 kg ziemniaków sól i pieprz do smaku papryka mielona słodka lub ostra do smaku 4-5 łyżek oleju Wykonanie: Cebulę drobno posiekać, zaś mięso i oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić. Na rozgrzanym oleju zrumienić cebulę, wrzucić mięso i zrumienić. Po czym dodać paprykę, pomidory, przyprawić
Tradycyjna Kuchniawieprzowe 1/4 kapusty 2 garście fasolki szaragowej garść fasoli typu jaś 2 marchewki 1 pietruszka 2 średnie buraki kawałek selera 6 ziemniaków Wykonanie: *Fasolę moczymy całą noc. *Wszystkie rodzaje mięsa wrzucamy do wody z moczenia fasoli, dolewamy wody - tak ok 2,5 l. Wrzucamy fasolę. Podczas gotowania zbieramy szumowiny, wywar doprawiamy solą. Gotujemy do miękkości fasoli. *Kapustę drobno szatkujemy(...)mniejsze kawałki, resztę warzyw kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy wszystkie warzywa, obsmażamy doprawiając solą i pieprzem. * Obsmażone warzywa wrzucamy do garnka z wywarem i mięsem, gotujemy ok 30 minut. Wedle potrzeby jeszcze doprawiamy. Gotowy barszcz podajemy z posiekaną ulubioną zieleninką, możemy też podać z kleksem śmietany
Z Majeczką w kuchnispecyficzna w smaku a to jakoś mi nie pasowało. Jakże byłam pozytywnie zaskoczona z wyników mojego gotowania. Koniecznie spróbujcie. Mnie bardzo smakowało. Składniki: 1 mała główka kapusty włoskiej 500 mięsa mielonego z indyka Garść suszonych grzybów ¼ czerwonej papryki ¼ zielonej papryki 1 cebula Łyżka posiekanej natki pietruszki 50 g kaszy jaglanej ( waga przed ugotowaniem ) Sól Pieprz ½ puszki krojonych pomidorów 1 łyżka(...)Kapustę parzymy aby oddzielić liście i aby były elastyczne. Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Odsączamy. Cebulę drobno kroimy i przesmażamy na patelni. Do miski wykładamy mięso mielone, przestudzoną kaszę, drobno pokrojone grzyby, cebulę, posiekane papryki i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Farsz układamy na liściach kapusty i zwijamy. Układamy w naczyniu
Smaki Ewysamo:) Steki wychodzą mięciutkie, warzywa są w punkt a wszystko pływa w pysznym, pomidorowym sosiku. Sos wychodzi trochę rzadki i jeżeli takiego nie lubicie, można go zagęścić po wyjęciu mięsa i warzyw gotując aż odparuje do odpowiedniej konsystencji ewentualnie dodając śmietanki ;). Polecam także łatwą i przepyszną karkówkę zapiekaną z warzywami serem , jest przepyszna! Zapraszam;) Scroll down for recipe in English
karmelowySkładniki: 600 g mięsa wieprzowego (np. łopatki) 4 łyżki bułki tartej 2 marchewki 2 pietruszki 2 cebule 1/2 selera 200 g pieczarek 1 papryka peperoni 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka krojonych pomidorów 0,5 litra przecieru pomidorowego 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju 5 łyżek śmietany 18% 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki(...)cukru 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Sposób wykonania: Do dużego garnka wkładamy marchew, pietruszkę, selera i 1 cebulę. Zalewamy 2 litrami wody i gotujemy wywar warzywny. W międzyczasie mielimy mięso. Dodajemy do niego bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszamy i formujemy małe kulki. Odławiamy warzywa z wywaru i wrzucamy kulki mięsne. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat i przecier pomidorowy. Gotujemy
Qchnia po prostuwedług instrukcji na opakowaniu. 3. Przygotowanie kaczki: Pierś z kaczki umyć pod zimną wodą, oczyścić ewentualne szypułki pozostałe po pierzu. Osuszoną pierś przyciąć tak aby skóra zakrywała całe mięso, i naciąć skórę w taki sposób żeby nie naruszyć fileta. Następnie położyć skórą na zimnej patelni i smażyć na małym ogniu tak aby wytopić tłuszcz (wytopiony tłuszcz systematycznie odlewać). Smażyć(...)twarda, brązowa i chrupiąca. Następnie pierś odwrócić i smażyć około 6 minut (w zależności od grubości piersi). Na koniec wrzucić masło, rozgnieciony czosnek i rozmaryn, pierś polewać roztopionym masłem. Mięso z kaczki zdjąć z patelni i położyć w ciepłym miejscu na około 5 minut żeby odpoczęło. Po tym czasie pokroić pierś na plastry, ułożyć na kaszy i polać sosem kurkowym
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżka wina ryżowego 2 łyżki soku z cytryny pół łyżeczki cukru 1 łyżka mąki kukurydzianej Przygotowanie Imbir oraz obrana cebulę posiekałem, wymieszałem z łyżką wody, winem i solą. Mięso kaczki pokroiłem w kostkę, wymieszałem z przygotowaną marynatą, odstawiłem na godzinę. Kawałki kaczki osączyłem z marynaty, obtoczyłem w roztrzepanych jajkach, zrumieniłem na rozgrzanym oleju. Zdjąłem z patelni, osuszyłem na papierowym ręczniku(...)wymieszałem rosół drobiowy z winem ryżowym, sokiem z cytryny i cukrem. Doprowadziłem do wrzenia. Przestudziłem, zagęściłem mąką kukurydzianą. Podsmażone mięso przełożyłem do rondla z sosem. Podgrzewałem na małym ogniu ok. 20 minut. Ugotowałem makaron chow mein. Podałem z kaczką
R'n'G KitchenSkładniki: na kotlety: 500 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego 1 cukinia 1 cebula 1 czerstwa bułka 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku na sos: wywar z gotowanych suszonych grzybów do pierogów, który został zamroziłam i teraz użyłam go jako bazy do sosu zasmażka do sosu: masło oraz mąka Przygotowanie: mięso przełożyć do miski, wbić jajo, dodać startą
Oka w rosole czyli KaFka gotujesmaku w zupie którego szukamy w zupie cebulowej. Karmelizowana już jest inna. Karmelizowana cebula przygotowana z większej ilości jest też super dodatkiem do garniszu w innych zupach, również do mięs i zwyczajnie na kanapki. Może być też dipem lub być po prostu zawsze na stole by smakosze dodawali ją sobie do czego tylko chcą. SKŁADNIKI: 50-60 g niesolonego prawdziwego(...)około godzinie cebula powinna być karmelowo-brązowa, szklista i miękka utopiona w gęstej cebulowej emulsji. Taka cebula jest bazą do przygotowania wybornej zupy cebulowej. Jest też dodatkiem do mięs np. z grilla. AmericanHeritageKooking
Sztuka gotowania w/g Samiry