mięso - 63110 przepisów (strona:1533/4208)

Klasyczne chili con carne 177

Chili con carne to danie pyszne, sycące, pełne aromatycznych przypraw i nie wymaga praktycznie żadnych większych umiejętności. Wymaga za to dobrego mięsa wołowego, dzięki czemu wychodzi idealnie. Chili con carne powinno być dość pikantne, ale w taki sposób, żeby je zjeść ze smakiem. Chili con carne: Składniki Ilość porcji: 4 Mielona wołowina – 500 g Bulion wołowy(...)zmięknie. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, kmin rzymski, suszone oregano, kolendrę i smażymy jeszcze przez około minutę. Następnie wrzucamy zmieloną wołowinę i smażymy mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso się zarumieni wlewamy pomidory z puszki, bulion wołowy i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Przykrywamy i gotujemy przez około 30 minut. Dodajemy pokrojoną paprykę, papryczkę chilli z pestkami i gotujemy

ale Pysznie
Szaszłyki z łopatki wieprzowej pieczone w piekarniku 437

poszukiwaniu idealnych szaszłyków sięgnęłam po mięso z łopatki wieprzowej. I co? To jedne z lepszych szaszłyków jakie udało mi się zrobić:). Dzięki długiemu pieczeniu w rękawie są miękkie i kruche.  600g łopatki wieprzowej 6 małych cebul  marynata: 5 łyżek oleju, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki keczupu, 2 łyżeczki musztardy(...)Cebulę obieramy, kroimy w krążki. Przygotowujemy marynatę: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z pozostałymi składnikami. Przelewamy do pokrojonej łopatki, mieszamy. 2. Na patyczki do szaszłyków na zmianę nadziewamy kawałki mięsa i krążki cebuli, do wyczerpania składników.  3. Szaszłyki umieszczamy w rękawie do pieczenia, który mocno związujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5h. Na 15 minut przed końcem

Szefowa kuchni
Pompadurki z brzoskwiniami ciasteczkowymi 231

Pompadurki z brzoskwiniami - pyszność z ciasta twarogowego Pompadurki to pyszne ciastka z ciasta twarogowego oryginalnie nadziewanie śliwkami węgierkami. Z braku śliwek w zaprzyjaźnionym warzywniaku postanowiłam zaeksperymentować

Korniszonki
Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową 181

swoje ulubione. Do tej listy dodam nietypowe – błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową . Aby było jeszcze ciekawiej będą zawinięte w liście sałaty rzymskiej . Składniki: - 500 g ugotowanego mięsa z rosołu już bez skóry i kości (dałam z udek) - 2 i ½ szklanki ugotowanej czarnej komosy ryżowej (quinoa) - 1 cebula - garść posiekanego szczypioru - garść posiekanej natki pietruszki - kilka posiekanych listków świeżej(...)łyżki oleju sezamowego - 250 g serka mascarpone - 1 łyżeczka czarnuszki - 1 łyżeczka suszonego estragonu - różowa sól himalajska (do smaku) - pieprz czarny mielony (do smaku) - liście sałaty rzymskiej (dużej) Mięso z kurczaka drobno kroimy, przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekane (kolejność dowolna) – cebulę, szczypior, natkę pietruszki, miętę oraz startą na tarce jarzynowej marchew – mieszamy. Dodajemy czarnuszkę, musztardę, estragon, serek mascarpone, olej

mojewypiekiinietylko
Obiad jednogarnkowy z pulpetami 198

przygotowania takiego obiadu  dla 8 osób potrzebujemy: 3 litry wody, 3 ziemniaki, 3 marchewki,  3 pomidory, 3 korniszony, 2 cebule, 500g pieczarek, 5 ząbków czosnku, 0,5kg mięsa mielonego,  pęczek pietruszki, 1 por, 2 koncentraty pomidorowe, 350g włoszczyzny w słupkach, 1 jajko, 3 łyżki  bułki tartej, 1 łyżka papryki, 1 płaska łyżka soli, 5 ziaren ziela(...)angielskiego, 4 liście laurowe,  1 płaska łyżeczka  pieprzu, 1 łyżka oregano lub majeranku. Warzywa myjemy dokładnie w zimnej wodzie, obieramy, kroimy w kostkę, paski, pióra...  Mięso doprawiamy, dodajemy włoszczyznę w słupkach, jajko, bułkę tartą i lepimy pulpety. Po takim przygotowaniu możemy przystąpić do gotowania obiadu. Do garnka nalewamy zimną  wodę i wrzucamy część pokrojonych warzyw

chleba naszego
Słodki dżem z pomidorów z nutą pomarańczy i cynamonu 222

Składniki na słodki dżem pomidorowy Słodki dżem pomidorowy 4 duże pomidory 1 szklanka cukru 1 plaster cytryny ze skórką ½ łyżeczki cynamony lub pół laseczki kory cynamonowej

Korniszonki
Faszerowane bakłażany 174

kolorowe, jednym zdaniem wspaniałe danie na obiad. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, nie wymaga dużej liczby składników a efekt jest powalający. Zapraszam! Składniki: 2 duże bakłażany 25 dag mielonego mięsa z indyka 20 dag boczniaków 10 dag sera feta 1 mała cukinia 1 żółta papryka 1 pomidor 1 cebula 2 ząbki czosnku olej 1,2 1/2 pęczka bazylii, sól, pieprz(...)czosnek drobno kroimy. Podsmażamy w garnku na oleju. Dodajemy miąższ bakłażana, paprykę, cukinię, boczniaki oraz pomidora. Dusimy 10 minut. Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy mięso oraz ser i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy przyprawy i mieszamy. 3. Gotowym farszem nadziewamy bakłażany. Pieczemy je około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Posypujemy listkami świeżej bazylii. Smacznego

Życie ze smakiem
Marynowane maślaki 259

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

Korniszonki
Rozgrzewający krem z pieczonej dyni i słodkiej papryki! 177

zamiast grzanek. - zupę możesz podać również z uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi lub laskowymi. Potem wystarczy je rozgnieść wałkiem i posypać dodatkowo grzanki na zupie. - trzeci wariant z mięsem: mięso z kurczaka obtocz w przyprawie curry usmaż na oleju, i dodaj do zupy. Pyszne! Polecam na jesienny obiad

SMYKWKUCHNI
Jak ugotować ozór wołowy? 407

Zalicza się je do tzw. Piątej Ćwiartki czyli podrobów , a te przez wiele osób uważane są za coś gorszego, nie wartego uwagi. Nic bardziej mylnego. Ozór to bardzo smaczne mięso. Potrzebuje niewiele zachodu by było naprawdę pyszne i delikatne. Zaraz napiszę Wam jak je przyrządzić. Potrzebna jeszcze tylko włoszczyzna jak do rosołu , trochę przypraw i czas bo cały ozór wołowy

Smaczna Pyza
Marynata octowa 221

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

Korniszonki
Kotlety z kaszą gryczaną niepaloną i mięsem mielonym 235

tapecie gryczana niepalona. Mniej intensywna w smaku od jej popularniejszej koleżanki. Do tak przygotowanych kotletów wystarczy surówka/sałatka i mamy pełnowartościowy obiad.  200g kaszy gryczanej niepalonej 500g mięsa mielonego  1 małe jajko 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki po szczypcie: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa kebab-gyros 1. Kaszę gotujemy zgodnie(...)przepisem na opakowaniu. Studzimy. Cebulę, natkę i czosnek drobno siekamy. 2. W misce umieszczamy kaszę, mięso mielone, jajko, cebulę, czosnek, natkę i przyprawy. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy kotlety. 3. Kotlety pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut

Szefowa kuchni
ĆWIARTKI KURCZAKA PIECZONE Z SOSEM TERIYAKI I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM 175

peperoncini, 3 większe ząbki czosnku, papryka słodka. Przygotowanie: Przygotowuję marynatę do kurczaka z oleju, sosu teriyaki i przypraw - soli, majeranku, czosnku niedźwiedziego, curry i rozgniecionej papryczki. Dokładnie nacieram kurczaka. Mięso układam na blaszce do pieczenia, posypuję słodką papryką, a pomiędzy układam rozgniecione ząbki czosnku. Odkładam przykryte do lodówki na minimum 12 godzin. Kurczaka piekę pod przykryciem w 180 stopniach około(...)minut, następnie bez pokrywki kolejne 20 minut (aż mięso się zarumieni

JejKuchnia
Leczo z kiełbasą 202

Składniki na leczo z kiełbasą Leczo z kiełbasą 2 małe cukinie 2 papryki (żółta i czerwona) 2 średnie cebule Pół główki czosnku 1 puszka pomidorów lub

Korniszonki
PLACEK PO ZBÓJNICKU 184

sosu ciemnego uniwersalnego ŁOWICZ natka pietruszki Placki  ziemniaczane 1kg obranych ziemniaków cebula sol,pieprz jajko olej do smażenia WYKONANIE Na początku przygotowujemy gulasz.Mięsko kroimy w kostkę.Pokrojone mięso krótko podsmażamy na odrobinie oleju aż zmieni kolor. Cebulę kroimy w piórka lub półksiężyce a paprykę w kostkę. Do podsmażonej łopatki dodajemy cebulę i paprykę,przyprawy,dolewamy trochę wody(...)dusimy pod przykryciem ok.20-30 min. Następnie dolewamy "Ciemny sos uniwersalny" marki ŁOWICZ i dusimy jeszcze ok.15 min.aż mięso zmięknie.Sos Łowicza dodaje super brązowy kolor oraz niepowtarzalny smak i aromat naszego gulaszu. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Czas na przygotowanie placków ziemniaczanych.Cebulę i ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach lub mielimy w malakserze.Do masy ziemniaczanej dodajemy

Mała w garnku miesza