mięso - 63110 przepisów (strona:1523/4208)

Klopsiki zapiekane podane na spaghetti 160

Mój ostatni przepis na spaghetti. Z klopsikami smakuje wybornie.  Składniki: 35 dag mielonego mięsa wieprzowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki cytryna 1 jajko 150 ml białego wina wytrawnego makaron spaghetti sól i pieprz do smaku Wykonanie: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, zmiażdżonym czosnkiem, natką pietruszki

Tradycyjna Kuchnia
Pomidorowa kasza kuskus ze smażoną tołpygą 197

Uwielbiam kaszę kuskus. I na tym miłość do kasz się kończy. Monogamia podobno jest dobra :) Kuskus to w zasadzie ideał, robi się w mgnieniu oka i przyjmie wszystko. Mięso, ryby, owoce morza, pomidory, śmietanę, bulion, warzywa. Kuskus nie stawia ograniczeń. Pewną pułapkę stawiają natomiast producenci tej kaszy każąc nam zalewać ją wodą. Albo wodą z kostką rosołową. albo innym dziadostwem(...)naszym zdaniem kasza jest zbyt al'dente, dodać więcej bulionu i ponownie przykryć. Gdy skóra ryby nabierze złotego koloru delikatnie przewracamy ją na drugą stronę i smażymy od strony mięsa DOSŁOWNIE minutę. Kaszę przekładamy na talerze, na kaszy układamy rybę i smacznego

Cook&Love
Gotuję, nie marnuję – recenzja 184

kontekście kulturowym. Czego najwięcej marnuje się w Polsce? W czołówce jest chleb i właśnie takich przepisów jest w związku z tym najwięcej w książce. Potem przychodzi kolej na marnowanie mięsa i wędlin oraz warzyw i owoców. Zdaniem autorki typowa 4 osobowa rodzina wyrzuca do kosza 2500 zł rocznie. Jeśli dalej nie możecie wyjść z szoku, to policzcie sami jak jest(...)mrozi. Po pewnym czasie ze szklanki mrożonej fasoli i kilku innych warzyw można zrobić pyszną zupę w 15 minut. Podobnym przepisem z książki jest pasztet Heleny z zamrożonych kawałków mięsa, które zbieraliśmy przez pewien czas. Podobnie możemy zbierać też inspiracje zero waste. A nuż coś z tego będzie. Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku Autorka: Sylwia Majcher Wydawnictwo

Ugotowane pozamiatane
Kurczak z patelni 149

niektórych osób trywialne, bardzo proste, tanie i niezbyt atrakcyjne danie, ale lubię jeść kurczaka przygotowanego na różne sposoby. Udka kurczaka doprawiłam domową przyprawą do kurczaka. Oczywiście można mięso doprawić ulubioną przyprawą ze sklepu. Natarłam kurczaka przyprawą i zostawiłam na godzinę w lodówce. Rozgrzałam 2 łyżki oleju rzepakowego na patelni i ułożyłam kurczaka na patelni, obsmażyłam ćwiartki kurczaka z obu stron(...)podlałam szklanką wrzącego rosołu (można wrzącą wodą), dusiłam pod przykryciem aż mięso było miękkie, w między czasie 2 krotnie uzupełniałam płyn gdy się za wcześnie zredukował, a kurczak nie był jeszcze miękki! Pyszny, soczysty i aromatyczny Kurczak z patelni . Wystarczyło po usmażeniu wyłożyć kurczaka na talerz, podałam z pieczonym burakiem pokrojonym w plastry, na sałacie, z domowym serem sałatkowym . Przeważnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
W marcu jak w garncu 141

Warto pomieszać w garncu smaki z całego świata, na przykład ze słonecznej Grecji, którą Agata odkrywa dla nas na talerzu. Greckie pulpeciki pieczone z sosem jogurtowym Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 115 g pokruszonego sera feta 1/4 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki 1/3 szklanki szczypiorku świeża bazylia lub oregano drobno pokrojone (ilość wg uznania) 4 ząbki przeciśniętego przez praskę(...)smaku 2 – 3 łyżki oleju Wykonanie: Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Bułkę namoczyć (tak na 10 minut) w mleku, odcisnąć i wrzucić do dużej miski. Dodać mięso, pokruszoną fetę, natkę, szczypiorek (drobniutko posiekane), czosnek, cebulę, doprawić solą i pierzem. Wszystko dokładnie wyrobić ręcznie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W rękach uformować małe kuleczki i ułożyć na blaszce

KulinarneImpresje.pl
Juki ułańskie 249

Składniki dwa kotlety schabowe kilka pieczarek 3-4 plasterki wędzonego boczku średni por łyżka bułki tartej sól, pieprz, majeranek 3 ząbki czosnku sos sojowy grzybowy Przygotowanie Ostrym nożem z mięsa zrobić sakiewki, ostrożnie roztłuc aby powiększyły swoją objętość  -  przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Boczek pokroić w małą kosteczkę, podsmażyć na łyżce smalcu. Dodać obrane i pokrojone(...)następnie pokrojony por. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym wymieszać i smażyć kilka minut. Zgasić ogień, dodać bułkę tartą i większą szczyptę majeranku. Odstawić do wystygnięcia.  Mięso wypełnić farszem, odstawić do lodówki na 15 min. po czym obtoczyć w mące i smażyć na niewielkim ogniu po kilka minut z każdej strony.. Smacznego

Gaździnka warzy
Lunchbox w stylu japońskim (dla 2 osób) 130

wasabi Świeży ogórek pokrojony w wiórki (np. za pomocą obieraczki do warzyw lub tarki do sera) Wędzone krewetki Przygotowanie: Ryż przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i doprawiamy sosem. Mięso z łososia za mocą ostrego noża oddzielamy od skóry – tniemy możliwie najbliżej skórki. Następnie mięso drobno siekamy. Przekładamy do miseczki. Dodajemy szalotki, szczypiorek, pastę miso oraz sos sojowy i dokładnie

Kate's Kitchen
Kotlety mielone z majonezem 204

ząbki czosnku 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sałatka staropolska  Firmy ORZECH Sposób przygotowania: Mięso kupiłam w całości, umyłam, pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę razem z namoczoną i wyciśniętą bułką. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam jajko, dodałam majonez, sól pieprz, pokrojoną w drobną

Gosia gotuje
Karkówka nieco inna niż zwykle 157

obsmażyć cebulkę i pieczarki. Doprawić wszystko solą i pieprzem. Smażyć aż cebulka lekko zmięknie. W kubku wymieszać wodę z ogórków, keczup, przecier pomidorowy. Wylać wszystko na patelnię. Mięso położyć ponownie na patelnię. Dodać majeranek i ogórki pokrojone w kostkę. Dolać trochę wody, wymieszać. Zagotować i doprawić solą do smaku. Gotować na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie

Kuchnia Pokoleń
Grillowany filet z indyka pod pieczarkową kołderką 175

Dietetycy twierdzą, że mięso indyka jest zdrowsze niż mięso kurczaka. Wierząc im, zaczęłam częściej po nie sięgać. Bardzo lubię grillowane ze względu na smak i szybkość przygotowania. By nie było nudno dodałam pieczarki.  500g fileta z indyka 500g pieczarek 100 ml śmietany 1 cebula 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka  olej 1. Pieczarki

Szefowa kuchni
Sauerkraut Burger – Wolfenstein II: The New Collossus – burger z kiszoną kapustą 219

tłuszczu SAUERKRAUT BURGER Wolfenstein II The New Colossus burgery z kiszoną kapustą i boczkiem 20 min 7 zł 1 porcja łatwe POTRZEBUJESZ patelnia nóż miska Składniki Koszt mięso wołowe na burgery [150g] 4,50 zł kapusta kiszona – 3 łyżki 0,20 zł musztarda niemiecka lub dijon – 1 łyżka 0,30 zł boczek wędzony – 3 plastry(...)łyżeczki 0,10 zł Razem 7 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. FORMOWANIE KOTLETÓW (4 min) Świeżą, chudą wołowinę wyciągamy z lodówki na ok. 30 min przed smażeniem. Mięso siekamy i wyrabiamy przez chwilę dłońmi. Formujemy kule i spłaszczamy je dłońmi, aby uzyskać okrągłe burgery o grubości ok. 1,5 cm. Na środku każdego kotleta wyciskamy okrągłe wgłębienie – pozwoli ono na utrzymanie

Nerds Kitchen
Chrupiące udko z warzywami 174

Dziś zapraszam Was na pyszny, szybki  i prosty pomysł na obiad. Chrupiące udko z warzywami . W ten sam sposób możecie przygotować np. pałki z kurczaka. Aby mięso było soczyste i miękkie w środku należy je najpierw ugotować, a później obsmażyć w panierce. Do tak przygotowanego mięsa doskonale pasują warzywa na patelnię. Polecam spróbować. Składniki: 2 udka / nóżki Na panierkę

Słodkie okruszki
Zupa pulpecikowa z peczakiem czyli Zupowy Wtorek odc.100 182

Ostatnio do mojej kuchni wróciło mięso. Po wielomiesięcznym braku mięsnej weny gotuje moim domownikom  mięsne smakołyki. Jednym z nich była ta zupa. Pomysł podpatrzyłam w  Kuchni nr.03/2018. Proporcje radykalnie zmieniłam i otrzymałam gęstą, pyszną, pachnącą zupę. Jest to danie jednogarnkowe co zawsze wpływa na mnie pozytywnie :) Zupa pulpecikowa z pęczakiem po 1 pietruszce i marchewce pół małego selera(...)smazymy 2 minuty. Dorzucamy warzywa korzeniowe i smazymy kolejne 2 minuty. Zalewamy litrem wrzącej wody, dodjamey liść laurowy, po szczypcie soli i pieprzu. Goptujemy pod przykryciem. W trym czasie mięso mielimy i łączymy z bułka tartą, jajkiem, cebulą i połowa posiekanej natki. Solimy i pieprzymy. Mieszamy. Z masy mięsnej robimy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego. Wkładamy je bezpośrednio do zupy

Dzieje kuchennej Wiewióry
DROBIOWE KOTLECIKI Z CIECIERZYCĄ 132

Wracam powoli do blogowania więc bądźcie czujni. Szykuję trochę świątecznych przepisów, tymczasem polecam kotleciki z piekarnika. Składniki : 50 dag mielonego mięsa drobiowego ( u mnie indyk) 1 szklanka ciecierzycy  2 cebule 2-3 ząbki czosnku 1 jajko sól,pieprz, papryka wędzona  bułka tarta sezam Ciecierzycę opłukać, zalać wodą i odstawić, najlepiej na noc. Po tym czasie odlać ziarna,przełożyć(...)Obrać cebule, posiekać na małą kostkę i przesmażyć na jasnozłoty kolor. Cebulę dodać do ciecierzycy i wymieszać razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę .  Do masy z ciecierzycy dodać mięso mielone, sól,pieprz, paprykę, jajko oraz bułkę tartą ( tyle by dało się formować kotlety). Z tak przygotowanej masy formować kotlety,lekko je spłaszczać, panierować   w sezamie,lekko dociskając

Niespełnione zdolności kulinarne

Proponowane wyszukiwania