obniża poziom cholesterolu. Ma działanie przeciwzapalne, dodaje energii i niweluje zmęczenie. Idealna zupa na jesienna porę, syci i rozgrzewa. Ma jeszcze jeden zasadniczy plus, przygotujesz go w expresowym tempie, mięso już upieczone, a sama kasza gotuje się błyskawicznie. Bardzo polecam! Składniki: kości pozostałe z pieczenia gęsi 1,5 l wody 100 g kaszy orkiszowej 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora(...)gotujacego się wywaru kaszę umyć na sitku w zimnej wodzie i dodać do zupy. Gotować około 15 minut, do miękkości. Usunąć kości z garnka. Obrać kości z resztek mięsa i dołożyć do zupy. Przyprawić pieprzem, skorygować ilość soli na talerzach posypać natką zielonej piertuszki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 2 jaja, ok. 200g mąki pszennej, Nadzienie: 250-300g ugotowanego mięsa z kurczaka (np. z rosołu), 2 jaja ugotowane na twardo, 1 cebula, sól i pieprz, Dodatkowo: 1 jajko do panierowania bułka tarta, olej do smażenia. Rożki białostockie, to typowe danie kuchni polskiej. Stanowi ono ciekawe urozmaicenie dań(...)obiadowych. Można je serwować z różnymi sosami lub z czerwonym barszczem do popicia. Posiekaną drobno cebulę zeszklić na niewielkiej ilości masła lub oleju. Odstawić do przestudzenia. Mięso z kurczaka pokroić bardzo drobno. Jajka na twardo, posiekać. Połączyć kurczaka, cebulkę i jajka. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Jeżeli farsz będzie się wam wydawał zbyt suchy, można dodać kilka łyżek bulionu
Świat Domowej Kuchnisię z krążkami cebulowymi. Składniki (2 porcje) -6 kromek chleba tostowego -2 pomidory -4 liście sałaty -6 łyżeczek majonezu -2 łyżeczki dobrej jakości sosu BBQ + 1/2 szkl. do marynowania mięsa -1 pojedynczy filet z kurczaka -6 plastrów wędzonego boczku Przygotowanie Filet z kurczaka dokładnie umyć, oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Razem z plastrami boczku marynować w sosie BBQ minimum(...)godzinę, a najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc. Sałatę i pomidory umyć i osuszyć. Pomidory pokroić w plastry. Rozgrzać patelnię grillową (mięso tradycyjnie przygotowuje się na grillu BBQ). Smażyć boczek na chrupko, odłożyć na ręcznik papierowy by obciekł z tłuszczu. W międzyczasie podpiec na ruszcie chleb tostowy delikatnie posmarowany majonezem lub masłem (można użyć tostera, ale idealnie jest
Zielona Kuchniaponad 50%. Udział białka w diecie, ze względu na zwiększony katabolizm białek, również powinien być zwiększony. Źródłem tego składnika w diecie powinny być takie produkty spożywcze, jak: chude mięso (np. pierś z kurczaka/indyka), ryby, chudy nabiał, jaja kurze. Jeżeli pacjent nie ma problemów żołądkowo-jelitowych, można włączyć do jadłospisu także suche nasiona roślin strączkowych. W diecie pacjenta z nadczynnością tarczycy(...)kolei dostarcza chrolofilu i kwasu foliowiego. Obiad: Kurczak grillowany z sosem chili mango i komosą ryżowa Komentarz dietetyka: Pełnowartościowe białko zalecane osobom z niedoczynnością tarczycy Białkiem pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby morskie, jaja). Żelazo jest kolejnym, niezbędnym elementem w diecie osób z niedoczynnością tarczycy. Podobnie jak przeciwutleniacze i przyprawy przeciwzapalne czy działająca przeciwbólowo i przeciwzapalnie mangiferyna zawarta w mango. Podwieczorek
Kulinarne Inspiracjedorzuciłam jeszcze tą w proszku. Chyba ostre papryczki z mojej własnej uprawy zapomniały że mają być ostre. 1 cebula 1-2 ząbki czosnku ostra papryczka 400 g mięsa mielonego szklanka bulionu 2 puszki pomidorów 800 g białej fasoli konserwowej 2 łyżeczki słodkiej papryki olej do smażenia natka pietruszki (do przyozdobienia, ale smakowo także wzbogaca to danie) sól Cebule(...)pokroić, drobno i zeszklić na oleju. Dodać mięso i podsmażyć. Dodać pokrojoną papryczkę bez pestek. Zalać bulionem i gotować pod przykryciem. Następnie dodać pomidory. Pogotować chwilę. Na koniec dodać fasolę, słodką paprykę w proszku, sól. Opcjonalnie też ostrą paprykę w proszku. Natkę można dodać na sam koniec gotowania lub już na talerzu. Smacznego
cukrem pudrem posypanemamy mało czasu. Ja najbardziej lubię kotlety mielone na drugi dzień. Odgrzewane w garnuszku pod przykryciem z małą ilością wody stają się jeszcze bardziej soczyste. 0,5 kg mięsa mielonego bułka pszenna 1 średnia cebula 1 jajko 1 łyżeczka soli pieprz bułka tarta (do obtoczenia) Bułkę zalewamy w miseczce wodą i namaczamy kilka minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)miski wrzucamy mięso, jajko, cebulę, łyżeczkę soli, pieprz oraz bułkę odciśniętą z wody. Wszystkie składniki wyrabiamy ręką aż nie powstanie jednolita masa. W rękach formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy po kolei kotlety. Dobrze jest je lekko docisnąć na patelni, tak by kotlety były spłaszczone. Obsmażamy kotlety z obu stron, a następnie
Dieta bez mlekaczasem przepisu – z każdej ręki smakuje inaczej. Inne pomysły na to danie? Jeśli je lekko zmodyfikujemy otrzymamy a la leczo – wystarczy wzbogacić danie o dodatkowe składniki jak mięso – kurzynę lub pokrojoną w kostkę pierś, fasolę groszek, kukurydzę, kilka przypraw, np.: kebab-gyros, majeranek, chili. Gdy dodamy czarne oliwki, passatę, dużo ziół prowansalskich i mięso mielone (z indyka
Zasmakuj Kuchnizewnętrznych, zwiędłych liści, większe kroimy na pół. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w dużą kostkę. Na rozgrzanym oleju, smażymy warzywa razem z kaszą ( przez 10-12 min ) Grzyby i mięso wyciągamy z wywaru, bulion przecedzamy. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości, grzyby kroimy w paski, dodajemy do zupy. Do wywaru wrzucamy podsmażoną kaszę z warzywami i gotujemy do ich miękkości
R'n'G Kitchenlitry, wsypać cukier, kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie i gotować w szybkowarze 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, ząbki czosnku z mięsem schabowym pokrojonym na kosteczki do mięsa dodać ugotowaną fasolę, wywaru wlać tyle aby powstał sos, zagotować do smaku dodać majeranek, paprykę ostrą, ocet jabłkowy, cukier do smaku, przyprawę w płynie
W Mojej Kuchni Lubięprzykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Filet pokroić w drobną kostkę i oprószyć przyprawą do gyrosa. Na patelni rozgrzać olej,wrzucić mięso i podsmażyć na rumiano. Paprykę czerwoną i żółtą oraz cebulę pokroić w małą kostkę,papryczkę chili i czosnek drobno posiekać. Do mięsa dodać posiekane warzywa,doprawić curry i ewentualnie odrobiną
Kolorowa kuchnia Elkinamaczamy w gorącej wodzie aby zmiękły ( najlepiej na godzinę przed ). Filet z indyka kroimy aby uzyskać jak największą powierzchnię do rolady. Rozbijamy przez folię. Staramy się aby nie uszkodzić mięsa. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Do mielonego mięsa dodajemy jajko. Grzyby, pomidory i pietruszkę siekamy. Dodajemy do farszu. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę
Smaki Ewyaczka pieczona w całości z jabłkami to klasyk, który nie może się znudzić. Ładnie przypieczone mięso z chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem to coś, za co mogę się dać pokroić. ;) W moim domu taką kaczkę nadziewaną jabłkami i pachnącą majerankiem zwykle piecze się na Święta i specjalne okazje i tak sobie pomyślałem, że na jutro będzie w sam raz. Wprawdzie(...)całą noc w lodówce. Jabłka oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na ósemki. Część z nich umieść w środku kaczki, a następnie zabezpiecz kaczkę wykałaczkami, aby jabłka nie wypadły. Mięso przełóż do rondla lub żaroodpornego naczynia grzbietem do góry i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz przez pół godziny, aż znaczna część tłuszczu się wytopi. Następnie zmniejsz temperaturę
Food Squaremarchewki nie może prawidło wchłonąć się z przewodu pokarmowego bez cennego tłuszczu. Wybrałam #OlejWielkopolski bo znam go i używam w swojej kuchni #OlejKonwenanse Pulpety: 700 gram mielonego mięsa ( u mnie indyk udziec) pół łyżeczki kuminu 1 łyżeczka czubata mąki z lnu lub ziemniaczanej łyżka drobno posiekanej natki pietruszki po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki łyżeczka oregano ząbek(...)łyżki tartego parmezanu cebula biała 1 łyżka oleju rzepakowego Wielkopolski Tłoczony Tylko Raz sól do smaku Cebulę obierz, posiekaj w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Lekko wystudź. Do mięsa dodaj wszystkie składniki i wymieszaj na jednolitą masę. "Uturlaj" w dłoniach pulpeciki i obsmaż na brązowo na oleju. Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych lub passaty pomidorowej 2 łyżki
AZgotuj!Oszukane flaki z prawdziwymi flakami mają wspólne jedynie przyprawy:). Żołądki, które wielu mogą odrzucać zastąpiłam mięsem drobiowym. To jedna z moich ulubionych zup, robiłam ją już kilka razy. Najlepiej smakuje z pieczywem. 1 kg elementów kurczaka, u mnie 6 udek 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 por 1 cebula 2 łyżki przyprawy do flaków 1 łyżeczka(...)dużych oczkach tarki. Por i cebulę siekamy. Warzywa dodajemy do garnka, gotujemy przez 1 h. Wsypujemy przyprawy. 2. Kurczaka wyjmujemy z garnka, usuwamy skórki, kości, rwiemy chude mięso widelcem na małe części. Wrzucamy do garnka. Gotujemy jeszcze chwilę, w razie potrzeby doprawiamy
Szefowa kuchniOśmiornica jest bardzo popularnym na Bałkanach składnikiem dań wszelakich, sałatek, grilla, przekąsek i dań głównych. Aby była krucha i soczysta wystarczy taką świeżą, zaraz złowioną zamrozić. Mięso staje się wówczas miękkie i kruche. Polecam dania z ośmiornicy, mięso jest pyszne i ma mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 których tak potrzebuje nasz organizm. Dziś przedstawiam danie kuchni chorwackiej. Ośmiornica
Moje Małe Czarowanie