mięso - 63110 przepisów (strona:1517/4208)

Krupnik orkiszowy na kościach z pieczonej gęsi 218

obniża poziom cholesterolu. Ma działanie przeciwzapalne, dodaje energii i niweluje zmęczenie. Idealna zupa na jesienna porę, syci i rozgrzewa. Ma jeszcze jeden zasadniczy plus, przygotujesz go w expresowym tempie, mięso już upieczone, a sama kasza gotuje się błyskawicznie. Bardzo polecam! Składniki: kości pozostałe z pieczenia gęsi 1,5 l wody 100 g kaszy orkiszowej 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora(...)gotujacego się wywaru kaszę umyć na sitku w zimnej wodzie i dodać do zupy. Gotować około 15 minut, do miękkości. Usunąć kości z garnka. Obrać kości z resztek mięsa i dołożyć do zupy. Przyprawić pieprzem, skorygować ilość soli na talerzach posypać natką zielonej piertuszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rożki białostockie 219

ziemniaków ugotowanych w mundurkach,  2 jaja, ok. 200g mąki pszennej,  Nadzienie: 250-300g ugotowanego mięsa z kurczaka (np. z rosołu),  2 jaja ugotowane na twardo,  1 cebula,  sól i pieprz, Dodatkowo: 1 jajko do panierowania  bułka tarta,  olej do smażenia. Rożki białostockie, to typowe danie kuchni polskiej. Stanowi ono ciekawe urozmaicenie dań(...)obiadowych. Można je serwować z różnymi sosami lub z czerwonym barszczem do popicia. Posiekaną drobno cebulę zeszklić na niewielkiej ilości masła lub oleju. Odstawić do przestudzenia. Mięso z kurczaka pokroić bardzo drobno. Jajka na twardo, posiekać. Połączyć kurczaka, cebulkę i jajka. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Jeżeli farsz będzie się wam wydawał zbyt suchy, można dodać kilka łyżek bulionu

Świat Domowej Kuchni
Kanapka American Club Sandwich 191

się z krążkami cebulowymi. Składniki (2 porcje) -6 kromek chleba tostowego -2 pomidory -4 liście sałaty -6 łyżeczek majonezu -2 łyżeczki dobrej jakości sosu BBQ + 1/2 szkl. do marynowania mięsa -1 pojedynczy filet z kurczaka -6 plastrów wędzonego boczku Przygotowanie Filet z kurczaka dokładnie umyć, oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Razem z plastrami boczku marynować w sosie BBQ minimum(...)godzinę, a najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc. Sałatę i pomidory umyć i osuszyć. Pomidory pokroić w plastry. Rozgrzać patelnię grillową (mięso tradycyjnie przygotowuje się na grillu BBQ). Smażyć boczek na chrupko, odłożyć na ręcznik papierowy by obciekł z tłuszczu. W międzyczasie podpiec na ruszcie chleb tostowy delikatnie posmarowany majonezem lub masłem (można użyć tostera, ale idealnie jest

Zielona Kuchnia
O tym jak postanowiłam zapanować nad skutkami choroby tarczycy przy pomocy diety 195

ponad 50%. Udział białka w diecie, ze względu na zwiększony katabolizm białek, również powinien być zwiększony. Źródłem tego składnika w diecie powinny być takie produkty spożywcze, jak: chude mięso (np. pierś z kurczaka/indyka), ryby, chudy nabiał, jaja kurze. Jeżeli pacjent nie ma problemów żołądkowo-jelitowych, można włączyć do jadłospisu także suche nasiona roślin strączkowych. W diecie pacjenta z nadczynnością tarczycy(...)kolei dostarcza chrolofilu i kwasu foliowiego.  Obiad: Kurczak grillowany z sosem chili mango i komosą ryżowa Komentarz dietetyka: Pełnowartościowe białko zalecane osobom z niedoczynnością tarczycy Białkiem pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby morskie, jaja). Żelazo jest kolejnym, niezbędnym elementem w diecie osób z niedoczynnością tarczycy. Podobnie jak przeciwutleniacze i przyprawy przeciwzapalne czy działająca przeciwbólowo i przeciwzapalnie mangiferyna zawarta w mango. Podwieczorek

Kulinarne Inspiracje
danie jednogarnkowe z fasolą 203

dorzuciłam jeszcze tą w proszku. Chyba  ostre papryczki z mojej własnej uprawy zapomniały że mają być ostre.  1 cebula 1-2 ząbki czosnku ostra papryczka 400 g mięsa mielonego szklanka bulionu 2 puszki pomidorów 800 g białej fasoli konserwowej 2 łyżeczki słodkiej papryki olej do smażenia natka pietruszki (do przyozdobienia, ale smakowo także wzbogaca to danie) sól Cebule(...)pokroić, drobno i zeszklić na oleju. Dodać mięso i podsmażyć. Dodać pokrojoną papryczkę bez pestek. Zalać bulionem i gotować pod przykryciem. Następnie dodać pomidory. Pogotować chwilę. Na koniec dodać fasolę, słodką paprykę w proszku, sól. Opcjonalnie też ostrą paprykę w proszku. Natkę można dodać na sam koniec gotowania lub już na talerzu. Smacznego

cukrem pudrem posypane
Soczyste kotlety mielone 356

mamy mało czasu. Ja najbardziej lubię kotlety mielone na drugi dzień. Odgrzewane w garnuszku pod przykryciem z małą ilością wody stają się jeszcze bardziej soczyste. 0,5 kg mięsa mielonego bułka pszenna 1 średnia cebula 1 jajko 1 łyżeczka soli pieprz bułka tarta (do obtoczenia) Bułkę zalewamy w miseczce wodą i namaczamy kilka minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)miski wrzucamy mięso, jajko, cebulę, łyżeczkę soli, pieprz oraz bułkę odciśniętą z wody. Wszystkie składniki wyrabiamy ręką aż nie powstanie jednolita masa. W rękach formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy po kolei kotlety. Dobrze jest je lekko docisnąć na patelni, tak by kotlety były spłaszczone. Obsmażamy kotlety z obu stron, a następnie

Dieta bez mleka
Ratatouille (ratatuj) 137

czasem przepisu – z każdej ręki smakuje inaczej. Inne pomysły na to danie? Jeśli je lekko zmodyfikujemy otrzymamy a la leczo – wystarczy wzbogacić danie o dodatkowe składniki jak mięso – kurzynę lub pokrojoną w kostkę pierś, fasolę groszek, kukurydzę, kilka przypraw, np.: kebab-gyros, majeranek, chili. Gdy dodamy czarne oliwki, passatę, dużo ziół prowansalskich i mięso mielone (z indyka

Zasmakuj Kuchni
Krupnik z brukselką 115

zewnętrznych, zwiędłych liści, większe kroimy na pół. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w dużą kostkę. Na rozgrzanym oleju, smażymy warzywa razem z kaszą ( przez 10-12 min ) Grzyby i mięso wyciągamy z wywaru, bulion przecedzamy. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości, grzyby kroimy w paski, dodajemy do zupy. Do wywaru wrzucamy podsmażoną kaszę z warzywami i gotujemy do ich miękkości

R'n'G Kitchen
szybkowar-z fasoli Jaś gulasz... 211

litry, wsypać cukier, kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie i gotować w szybkowarze 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, ząbki czosnku z mięsem schabowym pokrojonym na kosteczki do mięsa dodać ugotowaną fasolę, wywaru wlać tyle aby powstał sos, zagotować do smaku dodać majeranek, paprykę ostrą, ocet jabłkowy, cukier do smaku, przyprawę w płynie

W Mojej Kuchni Lubię
Bułeczki z gyrosem 164

przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Filet pokroić w drobną kostkę i oprószyć przyprawą do gyrosa. Na patelni rozgrzać olej,wrzucić mięso i podsmażyć na rumiano. Paprykę czerwoną i żółtą oraz cebulę pokroić w małą kostkę,papryczkę chili i czosnek drobno posiekać. Do mięsa dodać posiekane warzywa,doprawić curry i ewentualnie odrobiną

Kolorowa kuchnia Elki
Rolada z indyka z grzybami leśnymi i suszonymi pomidorami 189

namaczamy w gorącej wodzie aby zmiękły ( najlepiej na godzinę przed ). Filet z indyka kroimy aby uzyskać jak największą powierzchnię do rolady. Rozbijamy przez folię. Staramy się aby nie uszkodzić mięsa. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Do mielonego mięsa dodajemy jajko. Grzyby, pomidory i pietruszkę siekamy. Dodajemy do farszu. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę

Smaki Ewy
Kaczka pieczona z jabłkami 153

aczka pieczona w całości z jabłkami to klasyk, który nie może się znudzić. Ładnie przypieczone mięso z chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem to coś, za co mogę się dać pokroić. ;) W moim domu taką kaczkę nadziewaną jabłkami i pachnącą majerankiem zwykle piecze się na Święta i specjalne okazje i tak sobie pomyślałem, że na jutro będzie w sam raz. Wprawdzie(...)całą noc w lodówce. Jabłka oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na ósemki. Część z nich umieść w środku kaczki, a następnie zabezpiecz kaczkę wykałaczkami, aby jabłka nie wypadły. Mięso przełóż do rondla lub żaroodpornego naczynia grzbietem do góry i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz przez pół godziny, aż znaczna część tłuszczu się wytopi. Następnie zmniejsz temperaturę

Food Square
Zapiekane pulpeciki z kaszą z grzybami i marchewką w ziołach 214

marchewki nie może prawidło wchłonąć się z przewodu pokarmowego bez cennego tłuszczu. Wybrałam #OlejWielkopolski bo znam go i używam w swojej kuchni #OlejKonwenanse  Pulpety: 700 gram mielonego mięsa ( u mnie indyk udziec) pół łyżeczki kuminu 1 łyżeczka czubata mąki z lnu lub ziemniaczanej łyżka drobno posiekanej natki pietruszki po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki łyżeczka oregano ząbek(...)łyżki tartego parmezanu cebula biała 1 łyżka oleju rzepakowego Wielkopolski Tłoczony Tylko Raz sól do smaku Cebulę obierz, posiekaj w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Lekko wystudź. Do mięsa dodaj wszystkie składniki i wymieszaj na jednolitą masę. "Uturlaj" w dłoniach pulpeciki i obsmaż na brązowo na oleju. Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych  lub passaty pomidorowej 2 łyżki

AZgotuj!
Oszukane "flaki" z kurczaka / Flaczki drobiowe 252

Oszukane flaki z prawdziwymi flakami mają wspólne jedynie przyprawy:). Żołądki, które wielu mogą odrzucać zastąpiłam mięsem drobiowym. To jedna z moich ulubionych zup, robiłam ją już kilka razy. Najlepiej smakuje z pieczywem.  1 kg elementów kurczaka, u mnie 6 udek  3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 por 1 cebula  2 łyżki przyprawy do flaków 1 łyżeczka(...)dużych oczkach tarki. Por i cebulę siekamy. Warzywa dodajemy do garnka, gotujemy przez 1 h. Wsypujemy przyprawy.  2. Kurczaka wyjmujemy z garnka, usuwamy skórki, kości, rwiemy chude mięso widelcem na małe części. Wrzucamy do garnka. Gotujemy jeszcze chwilę, w razie potrzeby doprawiamy

Szefowa kuchni
Ośmiornica z warzywami 240

Ośmiornica jest bardzo popularnym na Bałkanach składnikiem dań wszelakich, sałatek, grilla, przekąsek i dań głównych. Aby była krucha i soczysta wystarczy taką świeżą, zaraz złowioną zamrozić. Mięso staje się wówczas miękkie i kruche. Polecam dania z ośmiornicy, mięso jest pyszne i ma mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 których tak potrzebuje nasz organizm. Dziś przedstawiam danie kuchni chorwackiej. Ośmiornica

Moje Małe Czarowanie