mięso - 63110 przepisów (strona:1517/4208)

Sałatka z bakłażana i ciecierzycy 131

dania na bazie warzyw. Jednym z takich dań, na które warto się skusić jest sałatka z bakłażana. Można zajadać się nią samą bądź zaserwować ją jako dodatek do mięs czy kasz. Sałatka fajnie komponuje się z mięsem z grilla a także kuskusem. Ale to jak Wy ją podacie zależy oczywiście tylko od Was Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu

mecooks
MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z POLĘDWICZKĄ KURCZAKA I SZPINAKIEM 190

małej cebuli, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, bazylia, czosnek niedźwiedzi, łyżeczka mąki + odrobina wody do zagęszczenia, 1-2 łyżki oleju. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam. Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę. Podsmażam na rozgrzanym oleju z przyprawami, posiekanym czosnkiem i cebulą. Kiedy mięso lekko się zarumieni dodaję szpinak, smażę często mieszając (aż liście szpinaku nieco zwiędną). Wlewam śmietanę

JejKuchnia
Tortilla z kurczakiem i kapustą pekińską 277

jednak przygotowanie ich samemu nie jest trudne ani bardzo pracochłonne a wychodzi dużo taniej i według mnie także smaczniej *** *** Filety z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę *** *** Mięso przekładamy do miseczki, polewamy odrobiną oleju, posypujemy przyprawą, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 30 minut *** *** Następnie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy mięso, krótko, na dość wysokim

Blog z Apetytem
Filet kurczaka w sosie pomidorowo-maślanym z bazylią 98

przeciwieństwie do mojej drugiej połówki uwielbiam mięso drobiowe. im prosciej przygotowane - tym lepiej. Wystarczy 6 podstawowych składników, by stworzyć smaczny obiad z soczystym i aromatycznym mięsem. Sekretem są świeże zioła i dojrzałe pomidory z dobrego źródla. Składniki (4 porcje) -podwojny filet z kurczaka -5-6 dojrzałych pomiudorów, najlepiej rzymskich -3 ząbki czosnku -garść świeżej bazylii -1/4 szkl. oliwy

Zielona Kuchnia
Spaghetti bolognese z klopsikami 135

rewelacyjny pomysł na przełamanie kulinarnej rutyny… niby to samo a jednak inaczej. Spróbujcie. Produkty potrzebne do przygotowania spaghetti bolognese z klopsikami: pół opakowania makaronu spaghetti, 500g mięsa mielonego (ja używam najczęściej mielonego z udźca indyka), 1 jajko, bułka tarta, sól i pieprz do smaku, puszka całych pomidorów bez skórki, 5 suszonych pomidorów, garść liści bazylii, 2 ząbki czosnku(...)łyżki oliwy z suszonych pomidorów, tarty parmezan do posypania. Sposób przygotowania spaghetti bolognese z klopsikami: Do zmielonego mięsa wbijam jajko oraz dosypuję kilka łyżek bułki tartej (na ogół około 3-4 łyżki tyle, aby uzyskać właściwą konsystencję), dodaję sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam wszystkie składniki i formuję klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki Gotuję makaron zgodnie

Gotuj Się Kto Może
Gołąbki baz zawijania 139

liści kapusty. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, nie będziecie żałować. Składniki potrzebne do przygotowania gołąbków bez zawijania (otrzymacie około 20 średniej wielkości gołąbków): 70 dag kapusty, 70 dag mielonego mięsa, 100g ryżu, 2 jajka, bułka tarta, sól i pieprz do smaku. Składniki potrzebne do przygotowania sosu: 1 litr bulionu, 5 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego, 2 czubate łyżki maki. Sposób przygotowania(...)gołąbków bez zawijania: Gotuję ryż na sypko. Kapustę szatkuję, solę, zgniatam i odstawiam na chwilę żeby zmiękła. Łącze kapustę, ryż oraz mięso mielone i doprawiam solą i pieprzem do smaku. Dodaję 2 jajka i tyle bułki tartej, aby można było formować gołąbki.  Gołąbki baz zawijania Obsmażam gołąbki na patelni aby zarumieniły się z obu stron

Gotuj Się Kto Może
Kuskus z kurczakiem, cukinią i bakłażanem 111

smaku. Sposób przygotowania kuskusu z kurczakiem cukinią i bakłażanem: Filet z kurczaka płuczę, osuszam i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę mięso do uzyskania lekko złocistego koloru. Płuczę bakłażana oraz cukinię, osuszam i kroję w kostkę i dorzucam do mięsa na patelni doprawiam solą i pieprzem do smaku. Całość smażę

Gotuj Się Kto Może
BABECZKI LASAGNE 116

liczymy pizzy :D Dziś proponuje Wam na obiad babeczki lasagne SOS BESZAMELOWY: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500 ml mleka sól pieprz gałka muszkatołowa SOS BOLOŃSKI 500 g mięsa mielonego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów bez skóry sól pieprz bazylia makaron typu lasagne ser olej Sos boloński: Cebule kroimy w drobną kostkę. Na oleju zeszklić cebulę(...)Dodajemy mięso mielone i podsmażamy aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Dodajemy pomidory w puszce, przyprawiamy i dusimy ok 1 godziny na małym ogniu. Dodajemy posiekaną świeżą bazylię. Sos beszamelowy: Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Dodać mąkę i smażyć 2 minuty. Dolewamy po trochu mleka i mieszamy tak aby nie było grudek. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy solą

Kuchnia w oparach
SAJGONKI Z ZUPEK TYPU CHINSKIEGO 98

sajgonki z zupek typu chińskiego. Ja użyłam do nich zupek oyakata z wołowiną. Składniki: SAJGONKI: 2 zupki chińskie/japońskie 1 jajko 3 łyżki sosu sojowego 300 g mięsa mielonego papier ryżowy olej marchewka 1/3 selera 1 pietruszka 1 cebula sól himalajska pieprz SOS DO SAJGONEK: sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru 5 łyżek sosu rybnego 1/2 papryczki chilli(...)zalewamy wrzątkiem i czekamy aż makaron zmięknie. Makaron przyprawiamy przyprawami z zupek. Seler, cebulę, pietruszkę i marchewkę obieramy. Ścieramy je na grubych oczkach i mieszamy ze sobą. Podsmażamy chwilę. Mięso mielone smażymy, dodajemy podsmażone warzywa i mieszamy z zupką chińską. Dodajemy jajko, sos sojowy oraz sól i pieprz. Mieszamy. W ciepłej wozie namaczamy papier ryżowy. Nakładamy na niego farsz oraz

Kuchnia w oparach
Kiełbas wiejska wieprzowo -drobiowa 183

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE  -łopatka 5 kg / krojona jak leci bez klasyfikacji w kostkę 1,5-2 cm -mięso z udźca indyka  3 kg / sitko 16 mm -podgardle z przyrostem mięsnym bez skóry 2 kg / sitko 8 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE  -peklosól 18 g/kg łopatki i drobiu -sól morska 18 g/kg do podgardla -czosnek dobrej jakości(...)g/kg -gorczyca biała ziarno 2 g/kg -woda 250 ml dodana podczas mieszania z przyprawami -woda 100 ml dodana po 24 godz przed nadziewaniem w jelita -jelita wp. WYKONANIE Kupione mięso tniemy w kawałki do peklowania.  Łopatka, drób i podgardle w osobnych pojemnikach.. Łopatkę tniemy już na wymiar docelowy czyli 1,5-2 cm. Resztę w większe kawałki. Peklujemy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Polędwica wieprzowa faszerowana musem brokułowym i suszonymi morelami 261

Polędwica wieprzowa faszerowana musem brokułowym i suszonymi morelami to propozycja na ciekawy niedzielny obiad. Delikatne mięso wieprzowe, zawinięte w owędzany boczek, by było wilgotne i aromatyczne, a wewnątrz wkładka w postaci musu brokułowego z dodatkiem owoców, które po ususzeniu mają szlachetny smak. Danie pyszne, miękkie, i bardzo smaczne. Idealnie smakuje z pieczonymi ziemniakami (przepis tutaj i tutaj ). Myślę, że fajnie(...)suszonych moreli 1 jajo 50 ml śmietany kremówki łyżeczka świeżego, posiekanego tymianku (ewentualnie suszonego) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Polędwicę przekrawamy wzdłuż po jej boku. Rozkładamy mięso i tłuczemy jak kotleta, na cieniutki placek. Oprószamy solą oraz pieprzem.  Morele parzymy wrzątkiem, następnie kroimy na mniejsze kawałki.  Brokuł gotujemy na miękko z dodatkiem soli. Zostawiamy, by leciutko przestygł

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zupa pomidorowa na passacie Jamar 141

przypalona 1 nieduży seler pęczek natki pietruszki 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, świeżo zmielony pieprz, lubczyk i słodka papryka, 4 ziarenka pieprzu – wszystko do smaku Przygotowanie rosołu: mięso myjemy, wkładamy do garnka razem z obraną włoszczyzną, zalewamy zimną wodą do około 2 cm powyżej warzyw i mięsa, dodajemy liście, ziele, pieprz ziarnisty, doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy delikatnie

Zasmakuj Kuchni
KOTLETY Z UDEK KURCZAKA Z PIECZARKAMI I SEREM + FILMIK 360

PRZYGOTOWANIE :   Udka myjemy, przecinamy na pół, ściągamy skórę, filetujemy mięso od kości i lekko rozbijamy.  Mięso doprawiamy przyprawami do smaku.  Następnie panierujemy w jaku i mące, smażymy krótko, z obu stron na rumiano. Kotlety przekładamy na blaszkę z piekarnika.  Ser ścieramy na tarce, pomidory kroimy w plastry. Pieczarki i cebulę szatkujemy, podpiekamy na odrobinie oleju

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania