mięso - 63110 przepisów (strona:1508/4208)

KREWETKI W POMIDORACH (keto, LCHF, peleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 220

Dzisiaj pomysł na przepyszny i szybki obiad lub kolację, czyli krewetki w sosie pomidorowym. Przypominam, że krewetki, które mają wprawdzie chude mięso również warto spożywać będąc na LCHF ponieważ prawidłowo zbilansowana dieta ketogeniczna to zróżnicowane menu, w którym obok jajek i tłustych mięs znajdują się także wywary, podroby, dziczyzna, ryby i owoce morza np. skorupiaki. Te ostatnie warto jeść ponieważ

Ola la LCHF
Bakłażany faszerowane kurczakiem i pieczarkami 201

przesmaż na niej pokrojony w kostkę czosnek oraz cebulę. Gdy cebula lekko zmięknie dodaj pokrojone w plasterki lub kostkę pieczarki oraz suszone pomidory, duś chwilę. Dodaj pokrojone w kostkę mięso, przypraw. Gdy mięso będzie gotowe dodaj pomidory, serek i ze 2-3 łyżki tartego sera, wymieszaj. W razie czego dopraw do smaku. Chwilę jeszcze podsmaż, by składniki i smaki się

Zasmakuj Kuchni
SZYNKA PIECZONA W MARYNACIE SŁODKO-PIKANTNEJ 163

marynatę: 4 łyżki oleju, 2 łyżki płynnego miodu, 2 ostre papryczki suszone chili peperoncini, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki bazylii, łyżeczka ostrej papryki. Przygotowanie: Składniki marynaty łączę, dokładnie nacieram mięso i wkładam do lodówki (najlepiej na całą noc). Szynkę przekładam do woreczka do pieczenia, układam w naczyniu żaroodpornym.  Piekę przez 60 minut w 190 stopniach (z termoobiegiem). *** Każde(...)mięsa to dodatkowe 10 minut pieczenia

JejKuchnia
Pulpety ryżowe w śmietanie 152

Kuchnia Wielkopolska  Składniki 250 g mielonego mięsa wieprzowego (np. karkówka) 80 g ryżu 1 cebula 1 jajko 3 łyżki masła 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka posiekanej mięty 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki pó łyżeczki pieprzu pół litra rosołu pół szklanki śmietany       Przygotowanie Normal 0 21 false false false(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ugotowałem ryż. Cebulę pokroiłem w drobną kostkę, zeszkliłem na maśle. Mięso zmieliłem. Dodałem do niego ostudzony ryż, cebulę, jajko, sól i pieprz. Na koniec dodałem pietruszkę i miętę. Wszystko dokładnie wymieszałem. Z masy uformowałem niewielkie pulpety, obtoczyłem w mące, smażyłem na złoty kolor

R'n'G Kitchen
Roladki z piersi kurczaka w sosie piernikowym 205

smaku szczypta gałki muszkatołowej szczypta przyprawy do piernika Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka  umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przykryć folią spożywczą i rozbić na desce jak najcieniej, zachowując mięso w całości. Natrzeć olejem i doprawić solą pieprzem i tymiankiem. Na każdej roladce ułożyć suszone morele, śliwki i daktyle, na nich położyć po cienkim plasterku słoniny. Zwinąć jak gołąbki i przekłuć(...)kilku miejscach wykałaczkami. Tak przygotowane mięso wstawić do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny. Sos piernikowy: Na patelnię wrzucić masło, dodać olej i pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Przełożyć do garnka, dodać pokrojone  suszone morele, daktyle, 2 łyżki powideł śliwkowych i pokrojoną papryczkę chili. Zalać śmietanką i mlekiem, zagotować.  Pierniczki zetrzeć na drobnej tarce, dodać do całości

Gosia gotuje
Szynka konserwowa-prasowana typu HAM 1648

peklosól 17-22 g/kg -żelatyna opcjonalnie jeśli chcemy uzyskać galaretkę w wyrobie lub jak robimy wyrób z kawałków możemy posypać w środku. Ilość żelatyny regulujemy według uznania. WYKONANIE Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą dopasowujemy mniej więcej do praski. Jeśli robimy to z kawałków tak jak ja to wewnętrzną stronę szynek traktujemy tłuczkiem ale nie za mocno robimy(...)długo aż na powierzchni mięsa pojawi się masa wiążąca. Nacieramy peklosolą. Składamy szynki masą wiążącą do siebie, można dodatkowo posypać żelatyną. Wkładamy w jakiś pojemnik. Teraz nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków dość gęsto.Tą czynność robimy dwa razy w ciągu dwóch dni. Przechowujemy w lodówce. Po dwóch dniach pakujemy w próżnię i codziennie masujemy przez następne 5 dni. Po tym czasie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Lekki placek zbójnicki 190

granulowany, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 2-3 szczypty ostrej papryki mielonej Na głęboką patelnię wlać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę posiekaną w grube piórka i zeszklić ją. Dodać mięso pokrojone w kostkę i podsmażyć lekko. Dodać marchewkę startą na tarce jarzynówce, wszystkie przyprawy oraz ok 100 ml wody i dusić pod przykryciem jakieś 20 minut - do miękkości mięsa. Woda

Ze smakiem bez glutenu
Rolada z indyka z suszonymi owocami 228

Składniki: 1 kilogram piersi z indyka 300 gram mieszanki suszonych owoców Helio 200 gram surowego boczku w plastrach Przyprawa do indyka Sól Słodka i ostra papryka Sznurek do mięsa Sposób przygotowania: Pierś z indyka rozcinamy na duży płat mięsa, lekko rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy przyprawą do indyka, solą oraz papryką. Układamy suszone owoce, roladę zwijamy dość ścisło, owijamy plastrami boczku. Roladę

Bajeczna Kuchnia
Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej na sosie grzybowym 170

nabij na gałązkę rozmarynu a następnie owiń szynką parmeńską. Rozgrzej oliwę z oliwek i smaż na niej przygotowane polędwiczki po 3-4 minuty z każdej strony. Następnie umieść podsmażone mięso w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 10 minut.  Na maśle podsmaż czosnek i cebulę. Dodaj podgrzybki. Składniki duś 5 minut na patelni a następnie wlej koncentrat grzybowy Krakus(...)Zredukuj sos, wlej śmietanę. Gotuj jeszcze 2 minuty. Dopraw pieprzem.  Upieczone mięso pokrój w plastry. Podaj na sosie grzybowym. Świetnie smakuje z makaronem szpinakowym i pomidorkami.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
PASZTET DROBIOWY 192

wodą (około 2 litry) 2. Do rosołu dodajemy liście laurowe, ziele angielski. Na wierz położyć gałązki natki pietruszki. Gotować przez około 1 i pół godziny na małym ogniu. 3. Mięso i warzywa wyciągamy i zostawiamy do wystygnięcia. 4. Gotujemy wątróbkę w wywarze ok. 20 min. 5. Mięso obieramy, wątróbkę i warzywa kroimy. Miksujemy na gładką masę dodajemy ugotowanego ziemniaka, przyprawy

Marcepanowa kuchnia
Bezglutenowe ciasteczka skondensowane 174

wodzie jak ciasto, aż do wymycia skrobi. Pozostała nierozpuszczalna, sprężysta, gumowata masa o szarej barwie jest niemal czystym glutenem. Z tak przygotowanej masy otrzymuje się seitan, zwany także mięsem Buddy, który jest białkowym substytutem mięsa wykorzystywanym w kuchniach dalekowschodnich i wegetariańskich. Dla osób na diecie bezglutenowej… i nie tylko – Bezglutenowe ciasteczka skondensowane. Składniki

mojewypiekiinietylko
Galaretki Drobiowo Wieprzowe W Słoiczkach / Bez Żelatyny 173

Takich galaretek (zimnych nóżek) jeszcze nie robiłam. Są bez żelatyny, za to z dwoma rodzajami mięs. Mężowi bardzo smakowały, więc mogę je polecić z całego serducha. Robiłam je w słoiczkach weck, ale może spokojnie zrobić je w miseczkach czy innych pojemniczkach :) Składniki na około 8-10 słoiczków galaretki 2 ćwiartki z kurczaka 2 golonka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego(...)smaku ( liśćmi, zielem, solą oraz warzywkiem ), dodajemy marchew, seler, pietruszkę. Całość gotujemy około 3 godzin. 3. Po tym czasie wyjmujemy warzywa i kroimy na plasterki bądź w kostkę, a mięso oddzielamy od kości i również kroimy. 4. W słoiczkach bądź innych pojemniczkach układamy po porcji pokrojonych warzyw, warzyw konserwowych oraz mięska. Zalewamy rosołem  i odstawiamy do przestygnięcia, a następnie

Gotowanie...to proste !
Gołąbki z indykiem 203

się wydawało, a bez wątpienia, pyszne i warte zachodu . Wersja z indykiem , jest inna niż wieprzowa , bardziej delikatna i równie pyszna Składniki na około 16 gołąbków : farsz: 1 kg mięsa mielonego z udźca indyka 2 szklanki ugotowanego ryżu 1 łyżka ,mielonej, wędzonej papryki ( słodkiej lub ostrej jak lubicie ) 2 łyżki ketchupu 1 łyżka, suszonej, mielonej ,cebuli sól i pieprz

Ogrodnik w podróży
Pierożki drożdżowe z farszem meksykańskim 231

mąki pszennej - 1 całe jajko + 1 białko - 60g drożdży świeżych - 50ml oliwy z oliwek lub innego płynnego tłuszczu - 400ml mleka - łyżeczka soli - łyżeczka cukru Składniki na farsz: - 600g mięsa wołowego mielonego (np. udziec, łopatka) - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - papryka czerwona - pół puszki kukurydzy - pół puszki fasoli czerwonej - lampka czerwonego wytrawnego wina - pół szklanki przecieru pomidorowego - tłuszcz(...)ciepłe miejsce na około godzinę.  Po zrobieniu ciasta możemy się wziąć na farsz. Cebulkę i paprykę drobno pokroić i podsmażyć na maśle klarowanym lub innym tłuszczu. Dodać zmielone mięso, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz przyprawy. Smażyć chwilę po czym zalać czerwonym winem i dusić przez 20 min. Po odparowaniu alkoholu dolać przecier pomidorowy i dusić jeszcze kilka

Zgrabne Gotowanie