Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak 1 kg mięsa z udźca kurczaka 2 pęczki botwiny 3 cebule cukrowe 2 łyżki listków świeżego tymianku (lub 1 łyżka suszonego) 4 łyżki oleju roślinnego 1 szklanka wody (lub bulionu) 2 łyżki octu winnego sól (ziołowa) pieprz cytrynowy Sposób wykonania: Mięso kurczaka kroimy w kostkę. Buraczki botwiny obieramy i kroimy w półplasterki a łodygi
Qchnia po prostuMakarony Babuni sól, pieprz Do garnka wkładamy nóżki z kurczaka, obrane marchewki pokrojone w talarki oraz cebulę pokrojoną na 4 części. Zalewamy zimną wodą. Całość gotujemy do momentu, aż mięso się ugotuje i z łatwością będzie odchodziło od kości. Pod koniec dodajemy liście z lubczyku. Z ugotowanego wywaru wyjmujemy mięso - resztę blendujemy na gładko. To trik dla mojej córki, która
MamaOskarkazostały w piekarniku co zmniejsza ich kaloryczność. Polecam :) Zapraszam również do polubienia i odwiedzenia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ SKŁADNIKI NA 6 SZTUK: Kotleciki 400 g mięsa mielonego wołowego 150 g sera feta 1 drobno posiekanej cebulki 1 łyżka natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki musztardy 1 łyżka ketchupu Dodatki 6 bułek(...)pomidora, ogórka. Bułki przekrajamy wzdłuż, posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok 3 min w 200 stopniach tak by ser się rozstępił a bułka była chrupiąca. Kiedy mięso będzie gotowe, przekładamy jeden kotlecik do bułki, polewamy sosem, dodajemy warzywa
Gotowanie Patkisłodka papryka wędzona, mieszanka przypraw czubryca zielona, suszony lubczyk ogrodowy, sól do smaku. Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy po długości na połowę. Na jeden pasek ciasta, po długości, rozkładamy mięso wołowe, oprószamy solą, pieprzem, ziołami i papryką wędzoną. Posypujemy startym serem, dokładamy (na wierzch mięsa po długości) liście szpinaku. Ciasto zaczynając od dłuższego boku zwijamy w roladę, którą kroimy
Moniki SmakołykiGrill w większości kojarzy się z mięsem, jednak za sprawą odpowiednich przypraw możemy stworzyć przepyszne bezmięsne dania z grilla. Jednym z moich faworytów grillowany bakłażan . Przygotowałam dla Was propozycję, która może być świetnym daniem głównym. Możecie je zrobić nie tylko na grillu, ale równie dobrze w piekarniku. Są to młode ziemniaczki w musztardzie, kotlety z czerwonej soczewicy oraz zielona sałatka(...)wody 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody 1/2 cebuli 2 łyżki mąki grochowej 2 łyżki bułki tartej przyprawy (u mnie sól i przyprawa do mięs) Dodatkowo: zielona sałata ogórek pomidor sos sałatkowy Sposób przygotowania: Jako pierwszą polecam ugotować czerwoną soczewicę – opłucz ją, a następnie daj do garnka i zalej wodą. Dodaj też szczyptę soli. Całość gotuj
Via GustoKurczak nadziewany mięsem jest idealny jako dodatek do pieczywa, można go również podać na ciepło, z sosem jako danie obiadowe. Jest bardzo smaczny, polecam. SKŁADNIKI : 1 kurczak ( 1/5 kg ) pozbawiony kości sól, pieprz, czosnek, słodka papryka do natarcia kurczaka(...)FARSZ : 700 - 800 g mięsa mielonego 2 jajka 1 duża, czerstwa bułka 1 łyżka soli 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka majeranku 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Kulinarne Fantazje Marioliwody . Dodajemy do nich , wyciśnięty praską czosnek , sól do smaku i pokrojoną cebulkę . Gotujemy około 30 minut . Po tym czasie wyciągamy korpusy , obieramy z mięsa ( ja czasami nie wyciągam tylko zostawiam , bo lubię skubać mięsko z kości ) Mięso zostawiamy , kosturki dla psa .Warzywa obieramy , kroimy w dowolne kawałki , wrzucamy do garnka z gotującym się wywarem z kurczaka . Koniecznie na wrzątek
Ogrodnik w podróżyśmietanie to danie, które w pysznym sosie zachwyci każdego, uwierzcie mi Dziś u mnie kawałki kurczaka duszone z cebulą i przyprawami oraz słodką śmietanką. Bardzo aromatyczne i soczyste mięso, zapach unosi się w kuchni, szczególnie śmietanki i wędzonej papryki, jest pysznie Taki obiad podaję z ziemniakami, najczęściej puree lub pieczonymi cząstkami, świeżym koprem lub natką oraz sałatą masłową z winegretem(...)serek mascarpone, śmietana 18%) 3 nieduże cebule 3 łyżki oleju 2 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona i ostra, lubczyk, tymianek, zioła prowansalskie Przygotowanie: Mięso myję, lekko osuszam papierowym ręcznikiem. Cebulę obieram, kroję w cienkie pióra i szklę na 3 łyżkach oleju. W głębszym talerzu mieszam mąkę z przyprawami (przypraw po około płaskiej łyżce). Taką
Zasmakuj KuchniUwielbiam młodą kapustę, i nie ukrywam, że najbardziej taką w swojej "czystej wersji" 😉 czyli z koperkiem. Nie muszę mieć w niej kiełbasy, ani mięsa, bo ta pierwsza sama w sobie jest pyszna. No, ale jak się ma mięsożercę w domu to gotuje się trochę inaczej 😊 Tak więc dziś zapraszam na moją ukochaną młodą kapustę z dodatkiem schabu. Prosto, szybko(...)czasie na oleju podsmażamy pokrojone w kostkę cebule, kiedy stanie się szklista dodajemy pokrojony w kostkę lub paseczki schab. Całość solimy i pieprzymy i dusimy do miękkości mięsa. Następnie przekładamy go do ugotowanej kapusty. Doprawiamy całość solą, pieprzem, cukrem i odrobiną octu najlepiej winnego. Dorzucamy sporą ilość posiekanego koperku i ... voila
Walijskie Pichceniemasła Sposób wykonania: Umyte kawałki kurczaka wkładamy do dużej miski. Zalewamy jogurtem, dodajemy wszystkie przyprawy wraz ze zmiażdżonym czosnkiem. Wszystko razem mieszamy ze sobą tak aby marynata pokryła równomiernie mięso. Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin na noc). Na blachę wylewamy olej a następnie układamy kawałki mięsa. Marynatę, która pozostała w misce wylewamy na kurczaka. Wkładamy
Qchnia po prostupikantnym sosie z cebulą, pomidorami i papryką. Początki Szakszuki sięgają Imperium Osmańskiego, gdzie była potrawką wyłącznie mięsną. Pomidory i papryka zostały dodane później. Żydzi, zamieszkujący Afrykę Północną wymienili mięso na jaja i imigrując do Izrealea przywieźli szakszukę w takiej wersji, gdzie stała się potrawą tradycyjną, podawaną nie tylko na śniadanie. Szakszuka, dzięki swojej prostocie rozprzestrzeniła się na kolejne kraje
Moja Delicjapieczarek 2 ząbki czosnku 1/2 kabaczka 1 średni pomidor 1 średnia cebula 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki ciemnego słodkiego sosu sojowego 1 łyżka oliwy chili 200 g mielonego mięsa wołowego na hamburgery 2-3 łyżki nasion quinoi Wykonanie: Quinoę opłukać w zimnej wodzie spłukując z niej posmak goryczki i przełożyć na suchą teflonową patelnie. Po chwili wilgoć odparuje(...)leciutko "pstrykać". Po chwili gdy jest juz podprażona zdjąć ją z patelni i odstawić. Pokroić pieczarki w plastry a cebulę na pół a każdą połówkę na 6 części. Z mięsa uformować hamburgera i nożem pokroić go w małe kawałki wielkości ok. orzechów włoskich. Nastawić dużo wody do ugotowania makaronu soląc ja jak na normalny makaron. Ugotowany makaron odcedzić i przełożyć
Sztuka gotowania w/g SamiryDzień dobry :) Za oknem piękne słoneczko, a ja mam dla Was coś słodkiego na deser. Trafiłam na ten przepis przeglądając bloga pani Ani Starmach i od
kuchnia doskimajonezu + ewentualnie 1-2 łyżki śmietany 3 ogórki kiszone 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka koperku 100 g żółtego sera 3 jajka sól, pieprz przyprawa do kurczaka olej do smażenia mięsa Ziemniaki i marchewki ugotować w osolonej wodzie i ostudzić, obrać. Odłożyć połówkę jednej marchewki i pokroić ją w kostkę. Pozostałe warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka(...)ugotować na twardo. Obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Odstawić na kilkanaście minut. Następnie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć kawałki piersi z kurczaka. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z nich sok. Pietruszkę oraz szczypiorek umyć i drobno
Ugotowaćmoją ulubioną kaszą gryczaną białą, zawinięte w liście kapusty pekińskiej ! Najlepiej smakują polane domowej roboty sosem pomidorowym lub grzybowym. SKŁADNIKI: 2 woreczki kaszy gryczanej białej 1 opakowanie drobiowego mięsa mielonego 6 pieczarek 1 pomidor malinowy Oliwa lub olej Suszony lubczyk, sól, pieprz liście z kapusty pekińskiej (można użyć kapusty młodej lub włoskiej) PRZYGOTOWANIE: 1.Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej(...)wodzie, ok.15-18 min. 2.Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi kapusty. 3. Mięso mielone podsmażamy na odrobinie oliwy lub oleju. Dodajemy sparzonego i pokrojonego pomidora oraz drobno posiekane pieczarki. Doprawiamy lubczykiem solą i pieprzem. 4. Na koniec wsypujemy na patelnie ugotowaną kaszę i mieszamy. 5. Farsz nakładamy na liście kapusty i zwijamy gołąbki. 6. Układamy je ciasno w naczyniu. Całość podlewamy bulionem
Marcepanowa kuchnia