mięso - 63110 przepisów (strona:1507/4208)

Szynka konserwowa-prasowana typu HAM 1673

peklosól 17-22 g/kg -żelatyna opcjonalnie jeśli chcemy uzyskać galaretkę w wyrobie lub jak robimy wyrób z kawałków możemy posypać w środku. Ilość żelatyny regulujemy według uznania. WYKONANIE Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą dopasowujemy mniej więcej do praski. Jeśli robimy to z kawałków tak jak ja to wewnętrzną stronę szynek traktujemy tłuczkiem ale nie za mocno robimy(...)długo aż na powierzchni mięsa pojawi się masa wiążąca. Nacieramy peklosolą. Składamy szynki masą wiążącą do siebie, można dodatkowo posypać żelatyną. Wkładamy w jakiś pojemnik. Teraz nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków dość gęsto.Tą czynność robimy dwa razy w ciągu dwóch dni. Przechowujemy w lodówce. Po dwóch dniach pakujemy w próżnię i codziennie masujemy przez następne 5 dni. Po tym czasie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Lekki placek zbójnicki 217

granulowany, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 2-3 szczypty ostrej papryki mielonej Na głęboką patelnię wlać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę posiekaną w grube piórka i zeszklić ją. Dodać mięso pokrojone w kostkę i podsmażyć lekko. Dodać marchewkę startą na tarce jarzynówce, wszystkie przyprawy oraz ok 100 ml wody i dusić pod przykryciem jakieś 20 minut - do miękkości mięsa. Woda

Ze smakiem bez glutenu
Rolada z indyka z suszonymi owocami 251

Składniki: 1 kilogram piersi z indyka 300 gram mieszanki suszonych owoców Helio 200 gram surowego boczku w plastrach Przyprawa do indyka Sól Słodka i ostra papryka Sznurek do mięsa Sposób przygotowania: Pierś z indyka rozcinamy na duży płat mięsa, lekko rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy przyprawą do indyka, solą oraz papryką. Układamy suszone owoce, roladę zwijamy dość ścisło, owijamy plastrami boczku. Roladę

Bajeczna Kuchnia
Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej na sosie grzybowym 194

nabij na gałązkę rozmarynu a następnie owiń szynką parmeńską. Rozgrzej oliwę z oliwek i smaż na niej przygotowane polędwiczki po 3-4 minuty z każdej strony. Następnie umieść podsmażone mięso w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 10 minut.  Na maśle podsmaż czosnek i cebulę. Dodaj podgrzybki. Składniki duś 5 minut na patelni a następnie wlej koncentrat grzybowy Krakus(...)Zredukuj sos, wlej śmietanę. Gotuj jeszcze 2 minuty. Dopraw pieprzem.  Upieczone mięso pokrój w plastry. Podaj na sosie grzybowym. Świetnie smakuje z makaronem szpinakowym i pomidorkami.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
PASZTET DROBIOWY 210

wodą (około 2 litry) 2. Do rosołu dodajemy liście laurowe, ziele angielski. Na wierz położyć gałązki natki pietruszki. Gotować przez około 1 i pół godziny na małym ogniu. 3. Mięso i warzywa wyciągamy i zostawiamy do wystygnięcia. 4. Gotujemy wątróbkę w wywarze ok. 20 min. 5. Mięso obieramy, wątróbkę i warzywa kroimy. Miksujemy na gładką masę dodajemy ugotowanego ziemniaka, przyprawy

Marcepanowa kuchnia
Bezglutenowe ciasteczka skondensowane 209

wodzie jak ciasto, aż do wymycia skrobi. Pozostała nierozpuszczalna, sprężysta, gumowata masa o szarej barwie jest niemal czystym glutenem. Z tak przygotowanej masy otrzymuje się seitan, zwany także mięsem Buddy, który jest białkowym substytutem mięsa wykorzystywanym w kuchniach dalekowschodnich i wegetariańskich. Dla osób na diecie bezglutenowej… i nie tylko – Bezglutenowe ciasteczka skondensowane. Składniki

mojewypiekiinietylko
Galaretki Drobiowo Wieprzowe W Słoiczkach / Bez Żelatyny 199

Takich galaretek (zimnych nóżek) jeszcze nie robiłam. Są bez żelatyny, za to z dwoma rodzajami mięs. Mężowi bardzo smakowały, więc mogę je polecić z całego serducha. Robiłam je w słoiczkach weck, ale może spokojnie zrobić je w miseczkach czy innych pojemniczkach :) Składniki na około 8-10 słoiczków galaretki 2 ćwiartki z kurczaka 2 golonka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego(...)smaku ( liśćmi, zielem, solą oraz warzywkiem ), dodajemy marchew, seler, pietruszkę. Całość gotujemy około 3 godzin. 3. Po tym czasie wyjmujemy warzywa i kroimy na plasterki bądź w kostkę, a mięso oddzielamy od kości i również kroimy. 4. W słoiczkach bądź innych pojemniczkach układamy po porcji pokrojonych warzyw, warzyw konserwowych oraz mięska. Zalewamy rosołem  i odstawiamy do przestygnięcia, a następnie

Gotowanie...to proste !
Gołąbki z indykiem 232

się wydawało, a bez wątpienia, pyszne i warte zachodu . Wersja z indykiem , jest inna niż wieprzowa , bardziej delikatna i równie pyszna Składniki na około 16 gołąbków : farsz: 1 kg mięsa mielonego z udźca indyka 2 szklanki ugotowanego ryżu 1 łyżka ,mielonej, wędzonej papryki ( słodkiej lub ostrej jak lubicie ) 2 łyżki ketchupu 1 łyżka, suszonej, mielonej ,cebuli sól i pieprz

Ogrodnik w podróży
Pierożki drożdżowe z farszem meksykańskim 261

mąki pszennej - 1 całe jajko + 1 białko - 60g drożdży świeżych - 50ml oliwy z oliwek lub innego płynnego tłuszczu - 400ml mleka - łyżeczka soli - łyżeczka cukru Składniki na farsz: - 600g mięsa wołowego mielonego (np. udziec, łopatka) - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - papryka czerwona - pół puszki kukurydzy - pół puszki fasoli czerwonej - lampka czerwonego wytrawnego wina - pół szklanki przecieru pomidorowego - tłuszcz(...)ciepłe miejsce na około godzinę.  Po zrobieniu ciasta możemy się wziąć na farsz. Cebulkę i paprykę drobno pokroić i podsmażyć na maśle klarowanym lub innym tłuszczu. Dodać zmielone mięso, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz przyprawy. Smażyć chwilę po czym zalać czerwonym winem i dusić przez 20 min. Po odparowaniu alkoholu dolać przecier pomidorowy i dusić jeszcze kilka

Zgrabne Gotowanie
Sałatka hamburger 935

łyżki majonezu   3 łyżki jogurtu greckiego 1 czubata łyżka ketchupu łyżeczka musztardy sarepskiej   sól   pieprz czosnek granulowany   papryka słodka   2 łyżeczki musztardy francuskiej Mięso mielimy, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i granulowanym czosnkiem. Dodajemy musztardę francuską i smażymy. Pieczarki kroimy w plasterki, dodajemy sól i pieprz. Smażymy, aż odparuje nadmiar wody. Pomidory kroimy w dużą(...)tarce.   Cebulę drobno siekamy i mieszamy z pomidorami. Majonez mieszamy z jogurtem, ketchupem i musztardą sarepską. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy warstwowo: roszponka, pieczarki, ogórki, ser, połowa sosu, mięso, sos, pomidory z cebulką, roszponka, pokrojone bułki. Dobra rada: Bułki najlepiej dodać tuż przed podaniem, wtedy nie namiękną od sałatki. Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
Boloński garnek z kukurydzą i papryką 250

jest proste, pyszne a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Dziś polecam Wam bardzo podobną potrawę, w której dla urozmaicenia zmieniłam kilka składników :))   Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1 szklanka makaronu (użyłam makaronu świderki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 czerwonej papryki 2 łyżki kukurydzy z puszki 2 szklanki wody lub bulionu przyprawy: sól(...)oraz ostra opcjonalnie: zielona pietruszka do posypania olej do smażenia     *** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na oleju, następnie dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i dokładamy mięso mielone. Wszystko razem delikatnie przyprawiamy i podsmażamy ciągle mieszając *** *** Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę oraz kukurydzę, mieszamy i całość zalewamy bulionem *** *** Zagotowujemy, a następnie wsypujemy szklankę makaronu *** *** Zmniejszamy ogień

Blog z Apetytem
Schabowe roladki z suszoną śliwką 280

Schabowe roladki ze śliwką Pyszne danie, które polecam nie tylko na świąteczny obiad. Idealne połączenie wieprzowego mięsa z suszoną śliwką i wędzonym boczkiem. Te roladki zachwycają nie tylko wspaniałym smakiem ale i cudownym aromatem.   Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 15 – 20 suszonych śliwek 5 cienkich plastrów boczku wędzonego sól, pieprz, majeranek 300 ml gorącej wody lub bulionu(...)posiekanej zielonej pietruszki, do posypania       *** Schab cienko rozbijamy i bardzo delikatnie oprószamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Na każdym kotlecie Układamy po 3 – 4 suszone śliwki *** *** Mięso ciasno zwijamy w ruloniki. Każdą roladkę owijamy plasterkiem wędzonego boczku *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Roladki obsmażamy z każdej strony na mocno rumiany kolor *** *** Następnie całość zalewamy wodą

Blog z Apetytem
Świąteczne kulki z żurawiną 180

zabraknąć dobrych przystawek, zaserwujcie swoim gościom mięsne kulki z żurawiną, proste i bardzo aromatyczne i z nutą świąteczną :) porcja ok 25-28 kulek  Składniki:  400 g mielonego mięsa wołowego 1 jajko ok 1 łyżki bułki tartej 70 g suszonej żurawiny 70 g suszonych pomidorów  płaska łyżeczka czosnku niedźwiedziego  do smaku sól, pieprz, papryka słodka , majeranek Przygotowanie(...)żurawinę i pomidory siekamy, dodajemy mięso, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko mieszamy i doprawiamy.  Formujemy kulki i smażymy na oleju, aż się zarumienią. Ciepłe podajemy z konfiturą żurawinową.  Smacznego

Niezły Młynek
Piersi kurze w zalewie octowo – pomidorowej 197

Delikatnie doprawić solą i pieprzem. Mniej jak zawsze. Kawałki kurczaka panierować w jajku i bułce tartej. Na patelni obsmażyć kurczaka na lekko złotawy kolor. Nie smażyć długo, żeby mięso nie było suche. Nawet jak nie jest całkiem przesmażone, będzie jeszcze zalane gorącą zalewą, więc będzie ok. Mięso włożyć do miski. Przygotowanie zalewy – do garnka wlać olej, rozgrzać. Cebulę obrać

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania