mięso - 63110 przepisów (strona:1501/4208)

Szybki i prosty kurczak z kukurydzą 232

przypadku, gdyby w puszce z kukurydzą było bardzo mało zalewy, do sosu, wraz z całą zawartością puszki, można dodać około 1/2 szklanki zimnej wody. Piersi z kurczaka można zastąpić mięsem z ud kurczaka (bez skóry i kości), a także mięsem mielonym. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Szybki patent na resztki z kurczaka – zapiekana z penne i sosem pomidorowym 294

zimnego pieczystego, albo nie było pomysłu co z nim zrobić, albo się o nim zwyczajnie zapomniało. Jeszcze gorzej jest z gotowanym kurczakiem, np. z rosołu. Niewielu jest amatorów takiego mięsa, które wciąż ma mnóstwo smaków i jest zdrowe, ale, co tu dużo mówić – nie wygląda najlepiej. Co zrobić z resztek kurczaka, żeby nie zmarnować dobrego jedzenia? Nasza propozycja(...)drobno cebule i smaż 2 minuty, jeśli używasz szalotki, lub 5 minut jeśli smażysz zwykłą cebulę. Dodaj drobno posiekanego kurczaka, zamieszaj, podkręć temperaturę i smaż na intensywnym ogniu, aż mięso się podpiecze. Dodaj pieprz cayenne i parykę, zamieszaj, smaż chwilę i odstaw. Krok 3 Jeśli nie masz gotowego wrzuć do blendera pomidory z puszek, czosnek, oliwę i mód i zmiksuj

Niedzielny kucharz
Zupa „bagienna” na dzikim szczawiu 250

ząbki czosnku (obrane i drobno posiekane) 2-3 łyżeczki całego kminu rzymskiego (świeżo prażonego i drobno zmielonego) 1 1/2 litra wywaru na wołowinie (może być z małymi kawałkami mięsa) 1/4 szklanki słodkiej śmietany sól i mielony czarny pieprz (do smaku) jajka na twardo (2 na osobę) Zagotuj bulion z selerem, marchewką i ziemniakami ze skórą (aż marchewki będą al dente(...)ziemniaki całkowicie ugotowane) . Wyjmij wszystkie warzywa i mięso z bulionu (z wyjątkiem selerów) i odłóż na bok, zmieniaki obierz ze skórki. Dodaj do wywaru prażony kminek, szczaw i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj do momentu, aż szczaw zwiotczeje i zacznie się rozpadać (zmieni kolor z jaskrawozielonego na ciemnozielony). Używając ręcznego blendera, zmiksuj „na gladko” zawartość garnka. Dodaj śmietanę

Jem więc Jestem
Curry z kurczakiem i selerem naciowym. 225

smaczne i bardzo w moim guście. Dużo bardziej niż te wersje z dodatkiem kminu czy garam masali. No i chyba, w przeciwieństwie do Maćka, ciężko byłoby mi zrezygnować z mięsa. Może kiedyś do tego dojrzeję... Składniki: 200 g filetu z piersi kurczaka 3-4 łodygi selera naciowego 200 g mandarynek z syropu 1 cebula 1/2 pęczka świeżej kolendry 1/2 szkl(...)kostkę. Podsmażyć na patelni. Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, dodać do cebuli i podsmażać kilka minut. Łodygi selera umyć i pokroić w cienkie paski, dodać do mięsa i cebuli. W tym momencie dodałam ok. 1/2 szl. syropu z mandarynek. Można dolać wodę lub bulion warzywny. Dodać pozostałe przyprawy i dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Pod koniec

zadanie-gotowanie
Leczo pieczarkowe z klopsikami 256

łyżki ketchupu pikantnego sól szczypta chili cayenne świeżo mielony pieprz  3-4 łyżki oleju  1 szkl. bulionu drobiowego lub warzywnego ew. wody klopsiki: 500 g mielonego mięsa np z łopatki  1 czerstwa bułka 1 cebula 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz 1 jajko 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oleju do smażenia Pieczarki oczyścić,umyć(...)cebuli. Do garnka wlać szklankę bulionu i dusić pod przykryciem kilkanaście minut. Bułkę namoczyć w wodzie. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle na złoty kolor. Do mielonego mięsa dodać podsmażoną cebulkę,odciśnięta bułkę,rozgnieciony czosnek i jajko. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. Dokładnie wyrobić masę mięsną. Dłonie maczać w wodzie i formować małe klopsiki. Klopsiki obsmażyć

Kolorowa kuchnia Elki
Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorami 252

Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorami to jedno z prostszych ale zarazem oryginalnie wyglądających dań. Świetnie się sprawdzi na rodzinny obiad albo jako lunch do pracy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron na obiad zawsze się sprawdzi 187

sprawdzi! Masz mało czasu, pracujesz od rana do wieczora, to pomysł na szybki obiad jest jak znalazł dla ciebie i twojej rodziny. Zrób makaron z sosem pomidorowym z mielonym mięsem. Makaron można przyrządzić na tysiąc smacznych dań. Tradycyjny sos bolognese można podać z oliwkami. Sos boloński to moja deska ratunkowa. Mała porcja mielonego i makaron na obiad to szybka alternatywna(...)smaku 1 łyżka oliwy 2 łyżki natki pietruszki, opcjonalnie 3 łyżki parmezanu do posypania 300 g świeżego makaronu fettuccine Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj zmielone mięso i smaż aż przestanie być czerwone. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną bazylię i pomidory. Dopraw sos solą i pieprzem, wlej bulion i gotuj przez 25 minut. Ugotuj makaron aldente

codojedzenia
Fusilli w kremowym sosie, z brokułami i kurczakiem... 226

osoby i 3 dzieci) 300g makaronu fusilli 1-2 łyżki oliwy 1 cebula, drobno posiekana 300ml smietanki 36% 1 łyżeczka mieszanej przyprawy w rodzaju 'Podravka' lub 'Kucharek' 1.5 szklanki mięsa z kurczaka, ugotowanego i drobno pokrojonego* 1.5 szklanki różyczek brokuła 3 czubate łyżki startego drobniutko Parmezanu sól i pieprz, do smaku Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu - we wrzacej, osolonej(...)gotowania. Podawaj od razu.    * Najlepszy jest mało doprawiony kurczak. Taki z rosołu, czy zupy. Albo resztki upieczonego tylko z odrobina soli i przypraw. Mocno doprawione, ostre mięso zmieni smak całości

Lejdi of the house
Puplety w sosie koperkowym 247

Szybki, domowy obiad. Najlepiej smakuje z ziemniaczkami i gotowaną marchewką. Pulpety można też zapakować na wynos do pracy i zjeść razem z surówką. Składniki: 500 g mięsa wieprzowo - wołowego, 2 łyżki bułki tartej, jajko, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżki mąki, 3 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz Liści laurowy i ziele angielskie Przygotowanie: Do mięsa dodajemy bułkę tartą, jajko mieszamy dokładnie

Lena Gotuje
Schab pomidorowo - kokosowy duszony z cebulą. Dieta szybka przemiana - faza III 184

kokosowego sól, pieprz słodka papryka w proszku suszone oregano Wykonanie: pokrojone kotlety rozbić pod płatem folii spożywczej. Posolić, oprószyć pieprzem i sowicie posypać oregano Odstawić na kilkanaście minut porcje mięsa obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Przełożyć do rondla. Na tej samej patelni zeszklić pociętą cebulę. Przełożyć do rondla. Resztki z patelni zalać odrobiną wody, zeskrobać i dołożyć do rondla(...)zawartość rondla zalać mlekiem kokosowym i przecierem pomidorowym. Użyłam domowego, dość skoncentrowanego przecieru pomidorowego. W razie czego smak możesz podrasować dodatkiem łyżki koncentratu pomidorowego. Dusić mięso do miękkości. Grube kawałki schabu koło 45 minut, te cienkie wystarczy 30 minut podałam z pieczonym batatem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierś faszerowana mozzarellą i suszonymi pomidorami. Przepis krok po kroku. 179

bułki tartej 6 łyżek sezamu olej do smażenia   Każdą pierś delikatnie natnij tak, aby można było ją rozłożyć na tzw. motylka. Tak przygotowane kawałki mięsa przykryj folią spożywczą i delikatnie rozklep tłuczkiem.   Każdy plaster mięsa dopraw solą i pieprzem. Następnie ułóż na każdym po cztery cienkie plastry mozzarelli, pomidora suszonego

kuron.com.pl
Roladki schabowe z niespodzianką 425

plastry schabu 1 ogórek kiszony 2 plasterki szynki bez mleka domowy sos tysiąca wysp 1 jajko mąka do panierowania bułka tarta do panierowania Schab rozbijamy jak na kotlety schabowe. Mięso smarujemy sosem tysiąca wysp i układamy na nim plasterki szynki i ogórka pokrojonego w słupki. Mięso zawijamy ściśle i przebijamy wykałaczką. Roladki panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Obsmażamy

Dieta bez mleka
Pieczeń z indyka z sosem musztardowo – kurkumowym 198

kupy się trzymało Wkładamy do wygrzanego do 200 C piekarnika , zmniejszamy po 5 minutach temperaturę do 170 C i pieczemy około 1,5 godziny , w zależności od wielkości kawałka mięsa , a także od piekarnika , bo każdy nieco inaczej piecze . Pieczemy z termoobiegiem , włączona góra i dół . Warto co jakiś czas podglądać , czy skórka zbytnio się nie przypieka , gdyż dodatek miodu

Ogrodnik w podróży
Prosta pieczeń wołowa 410

Soczysta pieczeń wołowa , która rozpływa się w ustach! Z mięsa wołowego oraz prostej marynaty wyczarujesz najlepszą pod słońcem pieczeń. Poznaj mój sposób i odkryj na nowo smak najlepszej wołowiny. Zapraszam. Jeśli lubisz piec mięso, to zapewne spodoba Ci się też mój przepis na prostego kurczaka pieczonego

AniaGotuje.pl
Bigos 172

czasach gdy nie było lodówek, zrobienie bigosu oznaczało przedłużenie trwałości mięsa. Po świniobiciu robiono kiełbasy i wędzonki, a resztki gotowano z ulubionym warzywem Słowian, czyli kapustą. Gotowy bigos wkładano do specjalnej beczki (faski) i zakopywano w ziemi. W taki sposób bigos mógł być przechowywany kilka miesięcy. Bigos, jak chyba każda tradycyjna potrawa, ma tyle wersji ilu kucharzy. Każdy ma własny(...)sposób na połączenie kapusty, mięsa, kiełbasy i innych dodatków tak, aby finalnie powstał idealny bigos. Powinien być dość kwaśny, aromatyczny, z dodatkiem wędzonych śliwek, leśnych grzybów i czerwonego, wytrawnego wina. Najważniejszym etapem przygotowania bigosu jest jego gotowanie. Im dłużej trwa, tym lepszy efekt uzyskamy. A wy, jaki macie patent na przygotowanie idealnego bigosu?   Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania