ZUPA A'LA RAMEN 205świdrów makaronu 1/2 dużej marchewki garść suszonych pomidorów garść świeżego szpinaku garść świeżej kolendry gałązka selera naciowego 1 duża czerwona cebula 1 litr rosołu/ bulionu Składniki na pulpeciki: 250g mięsa wieprzowo- wołowego sos sojowy sól, piepsz 1 ząbek czosnku Ponadto: 2 jaja Mięso mielimy, dodajemy sos sojowy, czosnek i przyprawy. Odstawiamy do lodówki na godzinę, aby się zamarynowało
Słodki Zakątek
Przepis 119 # Kurczak Curry 152głowie od dłuższego czasu. W końcu postanowiłam go zrobić i... od tego momentu stał się jedną z najczęściej goszczących potraw na moim stole. Połączenie delikatnego mleczka kokosowego oraz mięsa z dość intensywnym smakiem pasty curry to dla mnie połączenie idealne. Plusem jest to, że danie dość szybko się przygotowuje i można w nim łatwo przemycić sporą ilość warzyw. Spróbujcie koniecznie(...)kurczaka - pół czerwonej cebuli - 2 łyżeczki przyprawy curry - sól, pieprz - 1 łyżka oleju Dodatkowo - ryż - ilość wedle uznania Wykonanie Cebulkę siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Mięso oraz paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do cebulki. Delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą curry. W oddzielnym garnuszku podsmażamy włoszczyznę, którą później dodajemy do kurczaka. Całość chwilę dusimy
Health-Fit-Life
Pierogi gyoza z pieczoną kaczką i sosem z suszonych owoców 215podlej częścią tłuszczu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz około 15-20 minut. Następnie odstaw do całkowitego wystudzenia. Na pozostałym tłuszczu zeszklij drobno posiekaną cebulę. Upieczone mięso pokrój na mniejsze kawałki i zmiel za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Zmiel również mniej więcej połowę owoców suszonych użytych do sosu oraz papryczki chili. Wszystko połącz i przypraw otartym
Food Square
Krupnik tradycyjny – jak ugotować? 470średnie pietruszki kawałek selera kawałek białej części pora ziemniak 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól i pieprz do smaku garść natki pietruszki Przepis 1 Mięso zalewamy dwoma litrami zimnej wody. Gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy mięso się zagotuje zdejmujemy szumowiny i wkładamy marchewki, pietruszki, selera, pora, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 30 minut
Kuchnia Bazylii
Szkockie ciekawostki kulinarne 168podłużny baton, który następnie jest krojony na około centymetrowe plastry i smażony. Lorne sausage zwane też czasami square sausage (kwadratowa kiełbaska, ze względu na kształt) zrobiona jest z mieszanego mięsa wołowo - wieprzowego z dodatkiem sucharków i przypraw. Lorne sausage często wchodzi w skład szkockiego śniadania lub jako farsz do bułki śniadaniowej (morning roll). Lorne sausage kojarzy mi się nieco(...)angus (wołowina). Frytki polane octem, z fasolką w sosie pomidorowym (baked beans), z sosem curry, z żółtym serem, lub z sosem mięsnym (gravy). Różnego rodzaju pie, faszerowane nie tylko mięsem, ale np. makaronem (macaroni cheese) i polane np. fasolką w sosie pomidorowym (baked beans). W marketach można kupić całe mnóstwo gotowych dań do podgrzania (wstawienia do mikrofalówki lub piekarnika). Istnieją
Codzienne Gotowanie
Indyk z pieczarkami i rukolą w sosie śmietanowym 242pieczarkami i rukolą w sosie śmietanowym. Do tego u nas kasza. W Lidlu kupiłam ostatnio mini pieczarki, które czekały na wykorzystanie, zostało troszkę rukoli i tak powstało to danie. Mięso, pieczarki i cebulę podsmażyłam na oleju rzepakowym zimnotłoczonym, nierafinowanym do smażenia Dr Gaja . Olej ten został uzyskany w wyniku tłoczenia na zimno zarodków rzepaku z odmian bogatych w jednonasycone kwasy(...)kosteczkę, dodajemy do pieczarek i cebuli. Następnie dodajemy czosnek drobno pokrojony. Smażymy, co jakiś czas mieszamy, dodajemy pieprz, i zioła prowansalskie. 3. Rukolę myjemy, osuszamy na sitku. Jak mięso będzie usmażone dolewamy śmietankę. Chwilę dusimy (śmietanka powinna się nam zagęścić), doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy rukolę, mieszamy i gotowe. Podajemy z kaszą, ziemniakami, ryżem. Smacznego
kruche babeczki
Pęczak pełen smaku. 242Połączenie mięsa z rybą, to nic odkrywczego, choć nie wszystkim ono odpowiada. Ja lubię przepisy, w których te składniki tworzą związek z w wyraźnie dominującą jedną ze stron. Jeśli rybka, to na przykład pieczona, zawinięta w plastry wędzonego boczku. Jeśli mięso, to aromatyzowane anchois. Dzisiaj mam dla Was właśnie taki, subtelnie łączący te składniki przepis. Choć głównym bohaterem wcale
Pichceniomania
PIECZONE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE 210Polędwiczka to delikatne mięso które w prosty sposób, szybko przygotujemy. Podana z całymi opiekanymi ziemniaczkami i surówką z miksem salat będzie świetną propozycją na odświętny obiad. Składniki: polędwiczki wieprzowe- ok 50 dag jedna sól, pieprz słodka papryka mielona, ostra papryka mielona olej do obsmażenia Wykonanie: *Polędwiczkę nacieramy solą, pieprzem oraz paprykami. Odstawiamy do lodówki na kilka godz aby przeszła(...)przyprawami. *Następnie tak przygotowane mięso obsmażamy ze wszystkim stron na patelni. * Obsmażone polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego, spryskujemy olejem. Pieczemy 15 minut w 170 st, następnie zmniejszamy temp na 140 i pieczemy jeszcze 15 minut. Podajemy z całymi pieczonymi ziemniaczkami i miksem sałat. Świetne również na zimno na kanapki
Z Majeczką w kuchni
Bataty nadziewane wołowiną 200Bataty dokładnie wyszorować, i gotować około 25 minut w zależności od wielkości, odcedzić i ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso smażyć około 15 minut stale mieszając, żeby nie zbiło się w grudki. Dodać cebulę(część odłożyć do dekoracji) i smażyć jeszcze przez 10 minut. Dołożyć rodzynki, dusić przez 3 minuty(...)małym ogniu. Przyprawić sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem do smaku. Bataty przekroić na pół, wydrążyć miąższ, rozgnieść widelcem, dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Nadziewać wydrążone bataty, posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiec przez około 15 minut. Udekorować świeżą bazylią i piórkami cebuli
Tradycyjna Kuchnia
Kapuśniak z białej kapusty 233Dobra zimowa zupa z kapusty, na wędzonce, która rozgrzeje każdego smakosza. -- Skład: kapusta biała 1,0-1,5 kg, włoszczyzna 0,5-0,7 kg, kości wędzone z mięsem 0,5-0,7 kg, kiełbasa 0,5 kg, wędzonka na skwarki 0,25 kg, sól, pieprz, listek, ziele, przecier pomidorowy. Kapustę szatkujemy lub kroimy drobno i wkładamy do dużego garnka(...)skwarki z kiełbasą. Na tej samej rozgrzanej patelni ...z 2-3 łyżek mąki możemy przygotować zasmażkę. Potem tylko przegotowujemy 3 minuty i już gotowe. Kości wyławiamy i oddzielamy mięso, które możemy dorzucić do każdego talerza, serwując naszą pyszną gorącą zupę. -- Smacznego
chleba naszego
Zupa cytrynowa 205garnka wlać wodę , włożyć kurczaka i przyprawy.Gotować , zbierając szumowiny.Por pokroić w półkrążki, łodygę selera w kostkę i dodać do garnka z gotującym się kurczakiem. Gotować pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Wyjąć kurczaka. Wsypać makaron orzo i gotować do miękkości makaronu. W międzyczasie pokroić mięso z kurczaka i następnie dodać do zupy. Dodać sok z cytryny
Moje domowe kucharzenie
Pasta z makreli wędzonej z musztardą 180Przygotowując pastę należy zemleć ją w maszynce do mięsa. Mieląc rybę „unieszkodliwiamy” ości. Zmiksowanie w malakserze na daje nam gwarancji, że nie pozbędziemy ości. Do przygotowania pasty użyłam masło, dzięki czemu otrzymujemy lepszą, maślaną konsystencję pasty i nie musimy już smarować pieczywa masłem. 200 g obranej ze skóry i z ości makreli, 60 g miękkiego masła, 2 żółtka z jajek(...)ugotowanych na twardo, 2 – 3 łyżeczki musztardy (u mnie sarepska), sok z cytryny, Rybę obrać ze skóry i ości. Rybę i żółtka zemleć w maszynce do mięsa. Następnie dokładnie wymieszać z masłem (ja to robię w malakserze). Doprawić do smaku sokiem z cytryny i musztardą Pastę można użyć do kanapek tortowych. zastawa
królestwo garów
Krupnik wiejski z jarmużem 195międzyczasie przygotować warzywa. Cebulę przeciąć na pół i opalić na płycie ceramicznej. Pozostałe warzywa obrać i pokroić w kostkę. Z jarmużu usnąć grube nerwy ze środka i rozdrobnić gdy mięso jest prawie miękkie dołożyć warzywa (oprócz jarmużu) i kaszę, gotować 15-20 minut. Dodać drobno pokrojony lub starty na tace imbir. Pod koniec dodać jarmuż wyjąć kości i mięso
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Królik po tajsku i "Spal pracownię matematyczną" 260więc tym razem postanowiłam przygotować królika pachnącego i smakującymi właśnie nimi. Duszenie w mleczku kokosowym okazuje się strzałem w dziesiątkę i świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy boją się, że mięso wyjdzie suche. Królik jest soczysty, a do tego mamy esencjonalny sos. Składniki : tusza królicza 0,5 l mleka kokosowego 3 cm imbiru 3 ząbki czosnku 5 liści kaffiru trawa(...)czosnek pokrojony w plasterki i imbir pokrojony w słupki, zeszklić. Całość zalać mlekiem kokosowym. Dodać trawę cytrynową, liście kaffiru, suszone chili. Przykryć i gotować do miękkości (czyli oddzielania się mięsa od kości; trwa to przynajmniej 1,5 godziny i zależy od wielkości i wieku królika) na palniku o małej mocy (sos ma leciutko perkotać). Podawać z ryżem ugotowanym na sypko
Weekendy w domu i ogrodzie
Roladki wieprzowe 222Aromatyczne roladki na obiad. Składniki: 4 kotlety schabowe 1 czerwona papryka 10 dag chudego boczku 4 plasterki żółtego sera sól i pieprz do smaku przyprawa do mięsa wieprzowego jajka 2 szt. bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie: Mięso opłukać, posypać przyprawami, rozbić dosyć cienko tłuczkiem. Paprykę oczyścić , pokroić w słupki. Na każdym kotlecie ułożyć słupki papryki
Tradycyjna Kuchnia