Pieczona cielęcina w sosie własnym z kluskami śląskimi 554Dobrej jakości cielęcina powinna mieć bladoróżową barwę, kruchą i jędrną tkankę, obrośniętą białym tłuszczem. Wszystko to za sprawą karmienia młodych sztuk mlekiem, przy zastosowaniu karmienia paszą, mięso staje się bardziej czerwone, wodniste i łykowate. Cielęcina łatwo wysycha w czasie pieczenia. Chcąc tego uniknąć, warto ją obsmażyć na tłuszczu przed pieczeniem. Tak też zrobiłam z moją pieczenią, dodatkowo można polewać(...)łyżki mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej 0,5 kg ziemniaków 1 jajko sól Przygotowanie: PIECZEŃ Przepis na przyrządzenie pieczeni znajdziecie Tutaj. SOS Odcedzony płyn, który powstał podczas pieczenia mięsa przelać do rondla i zagotować. Łyżkę mąki rozprowadzić w wodzie, wlewać strumieniem, energicznie mieszając rózgą do zagęszczenia sosu. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania. KLUSKI ŚLĄSKIE Ugotowane w osolonej wodzie
Kierunekuchnia
Żeberka w kapuście z kaszą jęczmienną perłową 282ziaren angielskich 3 łyżki oleju lub 2 łyżki smalcu 200 g kaszy jęczmiennej perłowej (2 woreczki) pieprz sól Przygotowanie: Żeberka myjemy, osuszamy, tniemy na porcje zależne od grubości mięsa (1-2 kostki na kawałek). Mięso solimy, pieprzymy i obsmażamy na tłuszczu z każdej strony, na rumiano. Zdejmujemy z patelni, na tym samym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Kapustę kiszoną
Kierunekuchnia
Gęsta, kremowa zupa z resztek kurczaka, ryżu, brokułów i zielonego groszku 211Kiedy w ręce wpadł mi pieczony dzień wcześniej kurczak (a raczej pozostałości po nim) już wiedziałam do czego go wykorzystam. Obrałam niedbale korpus i ugotowałam na nim wywar. Resztki mięsa wykorzystałam do tej oto zupy. Efekt był więcej niż zadowalający. Ta zupa jest świetna. Delikatna, a zarazem pełna smaku i aromatyczna. Bardzo pożywna- zaspokoi nawet najbardziej głodnego. Ja dodałam brokuły(...)tymianek. Wsypać ryż i przemieszać wszystko. Zmniejszyć ogień i gotować przez kilka minut pod przykryciem. Kiedy ryż będzie już prawie miękki dodać do zupy różyczki brokułów, zielony groszek i mięso z kurczaka. Dodać śmietankę i wymieszać dokładnie. Podgrzać ale nie zagotowywać. Jeśli zupa jest za gęsta to rozrzedzić ją bulionem lub mlekiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Serwować gorącą
olalacooking
Krupnik z kaszą orkiszową 177gotować około pół godzin. Dodajemy kaszę i gotujemy ją zgodnie informacją na opakowaniu ( u mnie 15 minut). Pod koniec gotowania wyciągamy warzywa i trzemy je na tarce jarzynowej. Mięso wyciągamy i obieramy w kawałki. W międzyczasie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, dodajemy starowane warzywa i mięso rozrobione. Doprawiamy dolą i pieprzem. Całość zasypujemy natką pietruszki. SMACZNEGO! zapraszam do obejrzenia
Kulinarne przygody
Domowa wędlina - schab gotowany w mleku 176łyżeczki * liść laurowy 2 * Ziele angielskie 3 ziarnka Przygotowanie: Schab myjemy i czyścimy i marynujemy w mieszance przyprawach (sól, pieprz, rozmaryn, papryka, majeranek) z dodatkiem oleju. Zamarynowany kawałek mięsa wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie w garnku zagotowujemy litr mleka. Wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Do zagotowanego mleka dodajemy schab i gotujemy na wolnym ogniu(...)przez około godzinę. Mieszamy od czasu do czasu aby mięso nie przywarło do garnka. Po godzinie zdejmujemy z gazu ale schab pozostaje w mleko do całkowitego wystygnięcia. Schłodzony schab wyjmujemy z mleka, kroimy na plasterki i Smacznego ;) Zachęcam do oglądania materiału z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału
Kulinarne przygody
Lasagne bolognese. 183soli - odrobina oliwy z oliwek II. Sos bolognese: - oliwa z oliwek - 2 czerwone cebule (duża) - 3 ząbki czosnku - 3 marchwie - 3 średniej wielkości nacie selera - 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego - pół butelki czerwonego, wytrawnego wina - 400 g pomidorów z puszki - 100 g przecieru pomidorowego - 200 ml bulionu wołowego - sól - pieprz - kumin - 1/2 łyżeczki cynamonu(...)naczynia, w którym będziemy zapiekać lazanię. Cebulę, marchew i seler kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek siekamy. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Cebulę szklimy i dodajemy czosnek. Wrzucamy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Smażymy, aż się zarumieni. Następnie dorzucamy marchew, seler, wlewamy bulion i przecier pomidorowy. Gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Dolewamy
DominikaDolci
Sałatka Meksykański Król Imprezy. 267Składniki: I. Mięso: - 500 g mielonej wołowiny - masło - 2 ząbki czosnku - 1 czerwona cebula - kumin - sól - pieprz - mały koncentrat pomidorowy - 2 łyżki sosu HP - 1 łyżka Ajvar - 4 chluśnięcia Chipotle/Tabasco II. Pieczarki: - 500 g surowych pieczarek - masło - sól - pieprz III. Sos: - 6 łyżek majonezu light - 340 g jogurtu greckiego - sól - pieprz IV. Całość: - 1 duża puszka kukurydzy z chili(...)drobną kosteczkę. Czosnek obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy pędy ze środka. Bardzo drobno siekamy. Masło rozgrzewamy na patelni i szklimy cebulę, po chwili dodając czosnek. Dorzucamy mięso, sól, pieprz i kumin. Smażymy na dużym ogniu ok. 10 minut. Następnie dodajemy koncentrat, sos HP, Ajvar i Chipotle/Tabasco. Podsmażamy jeszcze 5 minut. Studzimy. Pieczarki obieramy, myjemy, skrapiamy sokiem
DominikaDolci
Chili con carne z ciemnym piwem. 174chili 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki cynamonu sól pieprz oregano Tabasco do smaku 1 łyżka sosu Worcestershire 1 szklanka startego parmezanu odrobina masła Sposób przygotowania: * Przygotowujemy głęboki rondel. * Mięso doprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle. Dorzucamy posiekany czosnek i podsmażamy jeszcze ok. 1 minutę. Dodajemy mięso i smażymy. Gdy wołowina będzie gotowa, dodajemy przeciery
DominikaDolci
Il Mercato Centrale Firenze i sekrety toskańskiej kuchni. 189Mercato Centrale Firenze to miejsce, w którym możemy kupić lokalne produkty takie jak: owoce, warzywa, ryby, owoce morza, mięso, sery, przyprawy, suszone grzyby, wina, oliwy, itp. Oczywiście możemy również spróbować oferowanych pyszności. Natomiast na pierwszym piętrze mamy stoiska z pizzą, panini i innymi włoskimi dobrociami. Idealne na lunch. Co prawda we Włoszech jestem bardzo krótko, ale zdążyłam odkryć już kilka(...)wiem jak można twierdzić, że kocha się gotować i zaopatrywać się w wyżej wymienionym sklepie... Te produkty ani smakiem, ani nawet wyglądem nie przypominają oryginału... A to pakowane mięso tam to chyba najbardziej obrzydliwa rzecz, na dodatek zawierająca prawie całą tablicę Mendelejewa... Żeby było jasne: POTĘPIAM TO TYLKO, JEŚLI CHODZI O SZTUKĘ KULINARNĄ. JEŻELI KOGOŚ ZMUSZAJĄ DO TEGO WZGLĘDY FINANSOWE
DominikaDolci
Dip azjatycki 167azjatycki do zupy tajskiej ale nie tylko. Znakomicie się nadaje do zanurzania w nim surowych warzyw, również można polać gotowane warzywa. Może służyć do marynowania mięsa kurczaka, wołowiny ,wieprzowiny. Mięso marynować w sosie przed pieczeniem lub grillowaniem od 30 minut -2 h. Składniki 70 ml sosu sojowego bezglutenowego 30 ml przegotowanej chłodnej wody … Czytaj dalej Dip azjatycki
gotuj ze mną
z młodej kapusty gołąbki... 207wywar z parzenia kapusty 2 szklanki z młodej kapusty wyciąć głąb, włożyć do gotującej się wody i sparzać liście, wyjmować je na talerz, z wystudzonych wyciąć gruby nerw mielone mięso z drobiu wymieszać dokładnie z jajkiem, koperkiem posiekanym, ryżem ugotowanym w nie solonej wodzie, przyprawami na każdy liść nałożyć porcję mielonego mięsa, zawijać ciasno liście, układać w brytfannie wyłożonej niepotrzebnymi
W Mojej Kuchni Lubię
Leczo z parówek 1003takie filmiki można nakręcić o wszystkim a wtedy musielibyśmy nic nie jeść. Ja staram się czytać skład i jak już kupuję to w miarę te najlepsze ze sporą ilością "mięsa w mięsie." Co do dania to można je przygotować dosłownie w pół godziny a jest smaczne i pożywne. Porcelana Bogucice z kolekcji Martha Platin. Składniki: 500 g parówek 1 puszka
Ala piecze i gotuje
Ziemniaki puree – jak zrobić? 465się także dodawać do puree kwaśną śmietanę, więc także zachęcam do takiego urozmaicenia przepisu – wtedy ziemniaczki mają bardziej wyrazisty smak. Ziemniaki puree możecie podawać do kotletów, pieczonych mięs czy gulaszy. Zobacz też: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Ziemniaki z boczkiem i brukselką Placuszki z marchewki i ziemniaków Przepis na ziemniaki puree Drukuj przepis Porcji: 2-3 Czas gotowania
Kuchnia Bazylii
Pierogi z mąki orkiszowej z mięsem 276Uwielbiam pierogi, a ostatnio odkryłam, że ich lepienie mnie relaksuje. To sobie nalepiłam. Z mięsem. Z mąki orkiszowej. Pycha! Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej, razowej, typ 2000 1 szklanka ciepłej wody 1 szczypta soli 1 łyżka oleju farsz: ugotowane mięso z rosołu wraz z marchewką ( rozbudowany opis farszu i jego wykonania znajdziesz w przepisie na rosół z kołdunami
Oka w rosole czyli KaFka gotuje
zupa-barszcz czerwony na wywarze kolagenowym 225Składniki 3 kg łapek kurczaka 1 kurczak , wody tyle aby zakryć mięso i warzywa 1 łyżeczka cukru sól do smaku pieprz do smaku 3-4 marchewki 2-3 pietruszki korzeń kawałek selera pól pora cebula przypieczona w skorce na ogniu główka czosnku nie obrana przekrojona w pół 3-4 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskie 5-6 sztuk ziemniaki(...)konsystencje galaretki -kolagen Umyć łapki ,oczyścić i wsadzić do wolnowaru ,dodać kurczaka ,zalać wodą i gotować-( lub w rondlu bardzo długo (2-3 godziny na powolnym ogniu aż mięso zacznie samo odchodzić od kości.) Po 2 godzinach dodać warzywa ,oraz przyprawy .Nadal gotować (4-5 godziny w rondlu,lub )w wolnowarze . Niech gotuje się przez około 8 godzin, gdy bulionu
w mojej kuchni