mięso - 63110 przepisów (strona:1486/4208)

Smażone pieczarki do mięsa 174

Dodatki do mięsa są szalenie różnorodne Z jednej stoy tradycyjne oparte na starych sprawdzonych przepisach, z drugiej strony nowoczesne, które pozwalają nam eksperymentować w kuchni. Typowe tradycyjne, które pojawią się na stole w każdym domu są skażone pieczarki. Są idealne do mięsa, drobiu, ziemniaków, zapiekanek. Możemy je wykorzystać do wszystkiego, jedynie co nas ogranicza to nasza

Kulinarne pyszności Molki
Błyskawiczna zapiekanka z makaronu i kurczaka z cukinią 139

dużą ilością ostrego sera, pożywna i delikatna w smaku, idealna na syty obiad bo pogoda za oknem nie nastraja nas pozytywnie niestety. Składniki: 30 dag makaronu penne 70 dag mięsa z uda kurczaka bez skóry 2 średnie cebule 1 szklanka   dowolnej mrożonej mieszanki warzywnej (marchewka, por, pietruszka, groszek) ½ cukinii 1 łyżka oleju ½ szklanki wody 1 szklanka słodkiej śmietanki(...)serka topionego 10 dag ostrego sera żółtego cheddar Jarzynka lub sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Gałka muszkatołowa do smaku Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Mięso z uda kurczaka pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, dodać posiekaną cebulę, oprószyc jarzynką lub solą do smaku, wlać łyżkę oleju, wymieszać i poddusić przez kilka minut pod przykryciem, wsypać mrożoną

Wanilia i Kardamon
Gulasz z bakłażana z klopsikami 179

danie dla rodzinki ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gulasz z bakłażana z klopsikami składniki: 1 bakłażan 2 cebule 4 ząbki czosnku 100 g pieczarek 1 puszka pomidorów z puszki 250 g mięsa wołowego 300 ml bulionu 1/2 bułki namoczonej w wodzie 1 jajko Gulasz z bakłażana z klopsikami wykonanie: Bułkę odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy do mięsa. Dodajemy jajko. Doprawiamy pieprzem, solą

Delusional Trine
Kolorowa i wyrazista kuchnia tajska – co warto o niej wiedzieć? 157

innego jak makaron ryżowy z różnymi dodatkami. W pad thai nie może zabraknąć podsmażanego tofu, orzechów, oleju kokosowego, świeżej cebulki zielonej. Głównym składnikiem, obok makaronu, może być zarówno mięso z kurczaka, jak i np. krewetka (prosty przepis na pad thai z krewetkami i tofu znajduje się tutaj ). Innym popularnym daniem jest curry. Można je przyrządzać na bardzo wiele różnych sposobów(...)rozmaitymi dodatkami. Podstawą jest tutaj oczywiście gęsty sos stworzony na bazie takich przypraw jak m.in. kolendra, imbir, kurkuma, pieprz, chili, gorczyca. Godną uwagi propozycją jest np. curry z mięsem i mlekiem kokosowym lub curry słodko-kwaśne z wieprzowiną. Specjalna mieszanka przypraw do curry to masala. Sekret wybitnego aromatu dań tajskich typu curry polega na tym, że przyprawy są każdorazowo świeżo

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sos kurkowy 136

dwóch miesiącach nieobecności, wypadałoby wrócić na blog z wielkim hukiem i zaprezentować dwupiętrowy tort, rogale francuskie, makaroniki w trzech odcieniach różu lub przynajmniej konkretną sztukę mięsa, marynowaną przez tydzień w żubrówce.  Sama bym chciała ;) Niestety, wracam z daniem prostym, takim do którego sama mam ochotę usiąść z pajdą chleba i wybrać nią ciepły sos prosto z patelni(...)solą i pieprzem, ponieważ smak kurek niczego więcej nie potrzebuje. 36-procentowa śmietanka dodaje słodkości i idealnie zagęszcza.  Taki sos jest idealny do makaronu, do kasz, do różnych mięs, czy właśnie do samego chleba. Trochę kojarzy mi się z sosem śmietanowym, który robiła moja babcia do pierogów ruskich. I tak sobie myślę, że do pierogów taki sos to byłby

bistro mama
Mielone z niespodzianką. 162

postaci. Tym razem zrobiłam w formie kotletów nadzianych cebulą, papryką i ogórkiem kiszonym. Nam smakowały, może i Wam posmakują :) Z podanych składników wyszło mi 5 kotletów. Składniki: 1/2 kg. mięsa mielonego ( miałam łopatkę) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek cebula ogórek kiszony papryka czerwona Dodatkowo: 1 szklanka gorącej wody liść laurowy 2-3 kulki(...)ziela angielskiego 1 cebula sól, pieprz, majeranek olej do smażenia Wykonanie: Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Dobrze wymieszać. Formować na kształt placka. Na każdym placku ułożyć po kawałku cebuli, papryki i ogórka. Zlepić i uformować kotleta. Następnie obtaczać w bułce tartej. Gotowe kotlety smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony

Agusiowe smakołyki
Falafel – wegetariański przysmak 168

jest przygotowywany z surowej soczewicy, wcześniej namoczonej w wodzie. Soczewica z puszki nie będzie nadawać się na kotleciki z ciecierzycy. Poza tym, nasiona soczewicy najlepiej jest zmielić maszynką do mięsa, aby konsystencja masy do kotlecików miała odpowiednią strukturę, by dobrze się z niej formowało kotleciki. Niektórzy blendują soczewicę, jednak tutaj istnieje ryzyko popsucia blendera lub zbyt dużego rozdrobnienia ciecierzycy, która(...)miski z wodą. Woda powinno być o połowę więcej niż ciecierzycy, ponieważ nasiona bardzo wchłaniają wodę. Odstawiamy na noc. 2 Ciecierzycę odcedzamy. Następnie mielimy ją przez maszynkę do mięsa, na drobnych oczkach. Przez maszynkę mielimy także cebulę, czosnek, a także natkę pietruszki. Do zmielonych składników dosypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy. 3 Formujemy z masy kulki średniej wielkości. Każdą z kulek

Kuchnia Bazylii
Pierś z kurczaka z Genui 111

Genui Pierś z kurczaka z Genui , jest to po prostu filet z pysznym , zielonym pesto . Jak wszystkim wiadomo pesto pochodzi właśnie z tego rejony Włoch tak więc łatwo skojarzyć Mięso zapiekane w piekarniku w folii aluminiowej ,jest soczyste i zdrowe , a do tego niezwykle aromatyczne . Doskonały pomysł na obiad , kiedy pustka w głowie Zaserwowana na sosie paprykowym jest rewelacyjna . Składniki

Ogrodnik w podróży
Galareta z kurczaka 124

Składniki na galaretę: 4 udka z kurczaka lub pół kurczaka Włoszczyzna Ziele angielskie Liść laurowy 2 żelatyny z przyprawami do mięs i ryb Sól, pieprz 4 ząbki czosnku Przygotowanie galarety: Kurczaka zalewamy wodą i zagotowujemy Zbieramy szumowinę z garnka Dodajemy włoszczyznę i wszystkie przyprawy (niewiele soli) Gotujemy aż kurczak bardzo zmięknie Wyciągamy kurczaka i studzimy go Zdejmujemy mięso z kości

CityTaste - Przepisy
Bozbasz- ormiański gulasz 193

Wrocławiu ochłodziło się okrutnie, dlatego zrobiłam Bozbasz (nie mylić z Bograczem) – rozgrzewający gulasz ormiański. W starych książkach kucharskich jest mnóstwo przepisów na Bozbasz, gdzie podstawą są ziemniaki, mięso i bakłażany a reszta lekko modyfikuję się wg regionów. Nawet nazwy są takie, ze wskazaniem na dane miejsce: jest Bozbasz Erewański, Sisianski, Eczmiadzyński, Szuszenski, ale jaki by nie był Bozbasz- jest(...)garść świeżej kolendry, – garść bazylii fioletowej (może też być suszona), – 2 łyżki oleju, – szczypta koperku – sól i pieprz wg smaku Ugotować wołowinę do miękkości, mięso wyjąc, wywar przecedzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, bakłażana, paprykę i ziemniaki pokroić w około 1- 1,5cm kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, dodać ziemniaki, wymieszać, smażyć przez

Smaki Armine
Kotleciki „paluszki” drobiowe w cieście kukurydzianym 130

około 150g mąki kukurydzianej, – 4 łyżki sezamu, – 1,5 łyżki oleju sezamowego, – sól i pieprz wg smaku – 1 łyżeczka granulowanego czosnku, – olej do smażenia. Mięso pokroić na kawałki ( kotleciki/paluszki), włożyć do miseczki, dodać sól, pieprz, czosnek, olej sezamowy i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie zrobić ciasto: jajko rozbełtać(...)mlekiem, dodać mąkę i sezam i wszystko dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Mięso włożyć do ciasta, wymieszać i odstawić na 15 minut. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju, ale na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Ja do oleju dodałam odrobinę masła. Podałam z sosem śmietanowo- musztardowym z sokiem cytrynowym. Lekki i szybki obiad. Polecam Artykuł Kotleciki „paluszki

Smaki Armine
Kotlety mielone z prawdziwkami 102

aromat grzybów, po prostu zwala z nóg. Dzięki temu dodatkowi kotlety są bardzo soczyste i pełne leśnych smaków. Składniki 1 cebula 150 g prawdziwków 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 4 łyżki bułki tartej 1 jajko olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Grzyby oczyszczamy, kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy cebulę, grzyby i bułkę tartą

R'n'G Kitchen
Arancini- ryżowe kulki 150

się zagapiłam, a w swoich delikatesach szału z wyborem nie miałam.  Czym wypełnić arancini? Ja użyłam pieczarek, bo po prostu je lubię, kukurydzy i sera. Śmiało możecie użyć mięsa czy zielonego groszku, fajnym pomysłem jest też ser opatulony chudym, wędzonym boczkiem lub szynką parmeńską.  Do czego podać? Przede wszystkim do wszelkich mięs, gulaszy czy potrawek. U mnie był

Kuchnia w czekoladzie
Udka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą / Chicken legs baked with onion and plum jam sauce 441

tabasco…) sól, pieprz papryka czerwona słodka Przygotowanie: Natrzyj kurczaka porządnie solą, pieprzem i papryką, obsmaż na dużej patelni na odrobinie oleju do zarumienienia z każdej strony i przełóż mięso do większego naczynia do zapiekania. Do tej samej patelni dodaj cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek i śliwki, podsmaż przez chwilę i dodaj, keczup, wodę, cukier, ocet, powidła

karmelowy
Kapuśniak z kiszonej kapusty 208

jałowca 1,5 łyżki soli pieprz do smaku Umyte kości zalewamy 3 litrami wody i zagotowujemy. Gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy gaz i gotujemy przez około 2 godziny aż mięso będzie swobodnie odchodzić od kości. Na pół godziny przed końcem dodajemy do wywaru listki laurowe i ziele angielskie. W międzyczasie na głębokiej patelni lub w garnku o grubym dnie podsmażamy(...)minut aż ziemniaki nie będą miękkie. Po tym czasie dodajemy do zupy duszoną kapustę i zagotowujemy. Doprawiamy wszystko pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Z przestudzonych kości obieramy dokładnie mięso i dodajemy do zupy. Gotowe

Dieta bez mleka

Proponowane wyszukiwania