zaczaruje wszystkie potrawy i nada im arabską nutę. Propozycja na dzisiejszą kolację, powinna zachwycić najbardziej wymagających. Do dzieła ! Produkty jakie będą nam potrzebne dla 3-4 osób 500 gram mięsa drobiowego lub ryby – jak kto woli po 1 papryce czerwonej, zielonej oraz żółtej 1 cebula 1 cukinia 2-3 łyżki oleju 2 łyżki mąki Przystępujemy do dzieła – Cairo(...)shoarma Myjemy warzywa, obieramy i kroimy. Obtaczamy mięso ( drobiowe lub rybę) w mące i podsmażamy z pokrojoną cebulką dodając jedno opakowanie przyprawy cairo shoarma ( składa się z kurkumy, pietruszki, kolendry, cukru brązowego, fenkuł, pieprzu, mięty, soli jodowanej). Mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Dodajemy warzywa, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, mieszając od czasu do czasu
sierotka maRysia w kuchniPolędwica wieprzowa , to smaczne mięso i mozna przygotować ją na wiele sposobów. Dziś przygotowałam ją w boczku i sosie grzybowym. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa boczek surowy w plastrach sól,pieprz garść suszonych grzybów śmietana 18% słodka 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula bulion zielona pietruszka do dekoracji WYKONANIE: grzyby namoczyć na noc, polędwiczkę pociąć na 4 cm kawałki, lekko zgnieść(...)maśle klarowanym z cebulką do zrumienienia, dodać namoczone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby, bulion połączyć z wodą od namaczania grzybów, podlewać polędwiczki, dusić pod przykryciem do miękkosci mięsa
Kuchnia BeatyDzisiaj nie miałam pomysłu na obiad, wyjete z zamrażarki mięso okazało się być schabem, no cóż, nie miałam ochoty na tradycyjne kotlety. Miałam trochę gotowej już kapusty kiszonej, odrobina szynki, cebulka i kapuśniaczki gotowe. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zawijasy, te tez nam zasmakowały. SKŁADNIKI: 5 szt. schabu 30-40 dag. kapusty kiszonej 5 plastrów dowolnej szynki 1 cebula sól(...)pieprz, majeranek masło klarowane do smażenia WYKONANIE: schab rozbić z dodatkiem cebuli w piórkach, doprawić solą,pieprzem, majerankiem, na rozbite mięso włożyć kapustę i szynkę, piórka cebuli, spiąć w roladkę, smażyć na maśle do miękkości
Kuchnia Beatyzapewne jedzeniu pyszności, które w tym czasie smakują zdecydowanie bardziej niż zazwyczaj. Ja zwykle zajmuję się tą słodką stroną Świąt Bożego narodzenia, mama dba o sałatki, wędliny i mięsa na obiad. Na świątecznym stole nie może zabraknąć klasycznej jarzynowej, pieczonego schabu robionego jeszcze wg. babcinego przepisu, wiedeńskiego sernika, którego wypatrujemy cały rok i jednej z ulubionych sałatek mojej rodziny: sałatki(...)kulinarnych podbojach i jestem zachwycona. Świetnie nadaje się do moich ukochanych orientalnych dań – kuchni indyjskiej, a także arabskiej, w której jak wiecie jestem totalnie zakochana. Świetnie pasuje do mięs i sałatek. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * filety śledziowe matjasy- 500 g * biała cebula – 2 szt * ogórki konserwowe – ok. 200 g * Vegeta Natur z curry Podravka – 2 łyżki * majonez
Ostra na SłodkoCzasami próbujemy na własne ryzyko. Czasami wpada to do kosza, jednak częściej do naszego menu. Mięso z kurczaka jest dosyć wdzięcznym tematem i wspaniale łączy się z ulubionymi dodatkami. Pigwa to jesienny owoc, który można zastosować w kuchni wytrawnej. Składniki 2 udka z kurczaka 4 łyżki pigwy w syropie 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 50 ml sosu sojowego cytrusowego(...)przeciśnięty czosnek, starte jarzyny, pokrojone ziemniaki, mieszamy. Oprószamy solą i pieprzem. Udka z kurczaka nakłuwamy, mieszamy z marynatą, odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, mięso oprószamy sezamem, przykrywamy i pieczemy 30 min w 180°C . Następnie przez 20 min bez przykrycia w termoobiegu
R'n'G Kitchengrecku. Kiedy testowałam przepis na tę rybę właśnie podzieliłam się gotowym daniem z moją węgierską częścią rodziny. Byli zachwyceni. Połączenie warzyw z odpowiednio dobranymi przyprawami i mięsistym wręcz mięsem ryby bardzo przypadło im do gustu. Już teraz wiem, że po ten przepis będę musiała sięgać nie tylko w święta ale także w trakcie całego roku. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie(...)pamiętać przygotowując rybę po grecku. Ryba po grecku Warzywa możecie pokroić w cienkie słupki. Będą się wtedy fajnie prezentować. Ja z braku czasu sięgnęłam po tarkę. Użyłam świeżego suma. Mięso z niego było rewelacyjne. Lubisz dania z rybą? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ryba w sosie musztardowym . The post Ryba po grecku appeared first on MeCooks
mecookspomidory odłożyć, miąższ i odciente plasterki drobno posiekać. Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę z czosnkiem, soląc i pieprząc, dodać mięso, po chwili oregano i tymianek. Kiedy wszystko się przyrumieni, dodać posiekany miąższ z pomidorów, wymieszać, odparować, ponownie dosolić do smaku. Po zredukowaniu dodać dobry kieliszek białego wina i ponownie zredukować(...)prawie cały sos odparuje. Usmażone mięso nakładać do środka wydrążonych wcześniej pomidorów tak, żeby trochę wystawało. Polać beszamelem, posypać tartym serem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 1/2 godziny
stajnia gołębie od kuchniIslandii brukiew znana jest od XIX wieku i wraz z ziemniakami stanowiła podstawowe warzywo powszechnie uprawiane w całym kraju. Puree z brukwi podaje się z rybami i mięsem lub dodaje się ją do zup i potrawek. Brukiew można także upiec, lub zetrzeć i przygotować z niej placuszki. Jak widzicie polecam wypróbować to warzywo, ponieważ jest wszechstronne i bardzo smaczne(...)czym brukiew ugnieść tak jak ziemniaki na jednolitą masę, w razie potrzeby dodać nieco masła i przypraw do smaku. Puree z brukwi podawać jako dodatek do ryb lub mięs. Smacznego
Codzienne Gotowanieprzyprawami lub do bulionu. Gotujemy przez około 20-30 minut. Po przestudzeniu rozdrabniamy na mniejsze kawałki (można drobno posiekać, zetrzeć na tarce lub wrzucić do rozdrabniacza do warzyw). Rozdrobnione mięso polewamy 1 łyżeczką sosu sojowego oraz oprószamy niewielką ilością przyprawy curry. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła(...)chwili stopniowo dodajemy pieczarki. Pod koniec dodajemy paprykę i jeszcze chwilę smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką. Do ciepłych pieczarek z cebulą i papryką dodajemy mięso kurczaka oraz wbijamy jajko, mieszamy dokładnie. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat. Wałkujemy je na duży prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku, na połowie ciasta, wykładamy farsz (pozostawiamy wolne miejsce od krawędzi
Smaki Na Talerzuszklanki, opcjonalnie przyprawy z opisu lub do smaku, makaron spaghetti 1 opakowanie, ser żółty gouda 30 dag na tłuszczu po pieczeniu kurczaka (zawsze powstały wywar z pieczenia drobiu, mięsa zamrażam i wykorzystuję do tego typu dań,bigosu,sosów) lub na oleju zeszklić pokrojoną cebulę z porem, dodać pokrojone marchewki, wymieszać i dusić z 10 minut co jakiś czas mieszając wsypać(...)tylko do smaku doprawiam ugotować makaron spaghetti wg opisu na opakowaniu, do pojemnika rozdrabniacza włożyć kawałki sera i rozdrobnić, posypać serem przed podaniem makaronu z gulaszem - gulasz paprykowy bez mięsa, jest bardzo smaczny, sycący, aromatyczny, najlepiej smakuje z makaronem...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięStudencka patelnia z łopatką konserwową Studencka patelnia to danie z tego co zostało po kątach w kuchni Na studiach mielonka , czy konserwa turystyczna nie raz robiła za mięso w sosie bolońskim lub jako kotlet w panierce . I Wiecie co , to smakowało , ok nie było najzdrowsze ale nie najgorsze Ta wersja , to bogaty student , bo zamiast mielonki jest łopatka konserwowa , która(...)promocji ;). Czasem taki artykuł się przydaje , szczególnie na wyjazd , więc zawsze trzymam puszkę lub dwie . Ta jest nawet całkiem spoko.W składzie zawiera trochę świństw, ale przynajmniej ma też 81 % mięsa , nie momu co przy tego rodzaju produktach, jest już sporym sukcesem. Smak także przyzwoity , chociaż nie polecam jeść jej zbyt często . Studencka patelnia z udziałem konserwy to był mój szybki
Ogrodnik w podróżySprawa jest prostsza niż sądzicie. Kilka chwil i gotowe. Mięso można zamarynować dzień wcześniej. Składniki 500 g filetów z kurczaka 150 ml sosu teriyaki 1 szklanka mąki kukurydzianej 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 5 łyżek czarnego sezamu sól, pieprz Przygotowanie Mięso oczyszczamy, kroimy na 1 cm plastry (ew. możemy użyć polędwiczek drobiowych), nakłuwamy, przekładamy do naczynia i zalewamy sosem
R'n'G Kitchendanie z mediolańskiej kuchni, a wywodzące się z Lombardii. Osso buco - dosłownie oznacza kość z dziurką. Gicz cielęca pokrojona w grube 4-5 cm plastry to główny składnik dania. Mięso obtacza się w mące, obsmaża na maśle, następnie podlewa białym winem oraz bulionem i dusi w piekarniku z warzywami (cebula, seler naciowy, marchew, fenkuł, pomidory). Danie serwuje się z gremolatą(...)oprószyć pieprzem, zdjąć z patelni na pateni podsmażyć cebulę, czosnek i rozdrobnione warzywa, następnie podlać winem piekarnik rozgrzać do 180'C na blaszkę wyłożyć warzywa, podlać bulionem, następnie ułożyć mięso i pomidory dusić 90 minut, do miękkości. Pod koniec pieczenia dodać czosnek, natkę pietruszki i skórkę otartą z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Sos można zblendować lub podawać z warzywami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: -2 piersi z kurczaka -4 krążki ananasa w zalewie -4 łyżeczki żurawiny do mięs -4 plastry sera żółtego -olej do podsmażenia -sól, pieprz Piersi dzielimy wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzewamy dobrze olej i krótko obsmażamy mięso na rumiano z obu stron. Wykładamy na żaroodporny półmisek, delikatnie solimy i pieprzymy. Na każdą pierś układamy plaster ananasa. W plastrach sera
Kulinarne przemysleniaZupa ogórkowa z ziemniakami fot. Moja Książka Kucharska Zupa ogórkowa z ziemniakami. Przepis na pyszną zupę ogórkową z ziemniakami. Tradycyjna zupa ogórkowa z ziemniakami, marchewką, zabielana śmietaną i bez mięsa. Zupa gotowana na rosole, z dużą ilością pachnącego koperku. Gotową, gorącą zupę podajemy ze świeżym pieczywem. Do zupy można przygotować grzanki z podpieczonych kromek z bagietki i posmarowanych roztartym(...)zupą i wlać do zupy ogórkowej, energicznie mieszając, aby śmietana nie zważyła się. Zupę ogórkową z ziemniakami podajemy z chrupiącym pieczywem. Sprawdź jeszcze przepis na rozgrzewającą rosyjską soliankę z mięsem<< < I koniecznie zobacz przepis na szybkie i pyszne śniadanie<< < Smacznego
Moja Książka Kucharska