Składniki (na 1 porcję) - mała cebula (ok. 70 g), - 2 łyżeczki oleju (ok. 10 g), - pół woreczka kaszy pęczak (ok. 50 g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g), - 1/2 pęczka botwinki (ok. 140 g), - ząbek czosnku, - przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na łyżeczce oleju. 2. Obieramy buraczki i kroimy w plastry(...)cebuli dodajemy buraczki, kaszę i smażymy ok. 1-2 minuty. 4. Całość zalewamy 3/4 szklanki wody i gotujemy ok. 20 min. (najlepiej pod przykryciem). 5. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. 6. Do kaszy dodajemy usmażonego kurczaka, posiekaną botwinkę i dusimy ok. 10 min. 7. Całość doprawiamy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachściągamy skórę. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy i zdejmujemy szumowiny. Dodajemy wszystkie warzywa poza szparagami i koprem. Gotujemy przez 1 godzinę. 3. Z zupy wyjmujemy pałki, oddzielamy mięso od kości. Mięso wrzucamy do zupy. Dodajemy szparagi i koperek, doprawiamy do smaku vegetą i pieprzem, gotujemy jeszcze 15 minut
Szefowa kuchniząbki czosnku 1 łyżka oleju roślinnego 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego 4 listki laurowe 3 gałązki świeżego lubczyku 1/2 pęczka koperku sól Sposób wykonania: Mięso kurczaka zalewamy zimną wodą (około 3,5 litra). Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z powierzchni szarą pianę. Do wywaru wrzucamy marchew, pietruszkę, seler oraz cebulę. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy(...)wrzucamy podsmażony seler naciowy i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy ryż. Gotujemy przez kolejne 10 minut. Do zupy dodajemy pokrojoną marchewkę i kawałki ugotowanego mięsa. W miseczce łączymy śmietankę z 2 łyżkami gorącej zupy a następnie cały czas mieszając przelewamy z powrotem do całości. Podgrzewamy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając
Qchnia po prostuPyszne, delikatne kotlety z mielonego mięsa drobiowego. U nas w domu wszyscy bardzo je lubimy. Jeśli jeszcze ich nie jedliście to koniecznie spróbujcie. Można je podać z sosem pieczarkowym lub chrzanowym, ale bez sosu również smakują wybornie :) My jedliśmy dziś bez sosu, podane z ziemniaczkami i surówką. Z podanych składników wyszło mi 5 kotletów. Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka(...)tartej majeranek, sól, pieprz, czosnek granulowany Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Wykonanie: Piersi zmielić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Do zmielonego mięsa dodać przestudzoną cebulę, jajko, przyprawy i łyżkę bułki tartej. Wszystko dokładnie wyrobić. Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju 5-7 minut z każdej strony
Agusiowe smakołykiPyszne kotleciki z kurczaka o nietuzinkowym smaku. Połączenie wyrazistego boczku i słodkiego ananasa było trafnym połączeniem, ponieważ kotleciki wyszły obłędne. 200 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Czosnek granulowany 4 plastry wędzonego boczku 3 plastry ananasa z puszki 1 biała cebula 50 g żółtego sera 1/3 pora (biała część) 1/3 czerwonej papryki 5 jajek 3 łyżki natki(...)pietuszki (świeżej) Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy w małą kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa oraz czosnkiem granulowanym. Plastry boczku kroimy w cienkie paseczki, ananasa w bardzo drobną kosteczkę. W kosteczkę kroimy również czerwoną paprykę oraz cebulę. Por kroimy w pół plasterki, natomiast ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Wbijamy jajka, doprawiamy
VioletoweKucharzeniedawne codzienne dania rzeczywiście musiały być syte, bo posiłków spożywano niewiele, zazwyczaj trzy, a praca w polu, czy w lesie była bardzo wyczerpująca i wymagała dużo siły, o tyle mięso czy tłuszcz były luksusem i gościły na stołach rzadko. Gotowano głównie z tego, co urosło w ogródku, w polu, lub w lesie, a najpopularniejszymi składnikami były te, które łatwo było(...)ziemniaków. Moja dzisiejsza propozycja to łemkowska zupa, która jest idealnym przykładem codziennej potrawy, która z jednej strony jest syta, ale jednocześnie przygotowana jest ze świeżych składników bez dodatku mięsa. Ugotowana jest na wywarze warzywnym, który zagęszczony jest ziemniakami i kaszą, a na końcu zabielony śmietaną z żółtkami. Ten ostatni składnik pojawia się wielu regionalnych przepisach na zupy i polewki
Trzeci talerznacinamy w połowie i rozbijamy na spore kawałki. Szpinak przesmażamy na oliwie z oliwek, doprawiając solą pieprzem i czosnkiem granulowanym (nieśmiertelna trójca do szpinaku). Każdy z rozbitych kawałków mięsa smarujemy serkiem kanapkowym (połowa opakowania serka na 4 kawałki mięska - pozostała część serka do wykorzystania później), a na górę szpinak Każdy z kawałków mięsa składamy na pół i tak przekładamy
Smacznie Pysznie KalorycznieSałatka z kurczakiem gyros i mieszanką orzechów, pestek dyni i słonecznika. Lubicie sałatki? Ja je uwielbiam. Zarówno te typowo warzywne, jak i te z mięsem i innymi dodatkami. Dziś zapraszam Was na pyszną i prostą w przygotowaniu sałatkę z kurczakiem gyros i mieszanką orzechów pinii, pestek dyni i słonecznika. Szybka i smaczna. Spróbujcie. Składniki: 2 garście sałaty lodowej 3 pełne(...)czubata łyżka majonezu sól i pieprz do smaku posiekany szczypiorek *miałam z obiadu (kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy w przyprawie gyros, pod koniec podlewając lekko wodą, aby mięso było bardziej soczyste i miękkie) Przygotowanie: Do miski rwiemy w rękach sałatę lodową, dodajemy nasze kawałki kurczaka w przyprawie gyros, pokrojonego na półplasterki górka, pokrojone rzodkiewki oraz 3 pełne łyżki mieszanki
Słodkie okruszkiłyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. W czasie, gdy makaron się gotuje przygotować mięso. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w niewielką kostkę. Kawałki kurczaka oprószyć szczyptą soli i pieprzu. Na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki) wrzucić(...)pokrojonego kurczaka i podsmażyć, aż stanie się złocisty. Pod koniec smażenia posypać mięso przyprawą do kebaba/gyrosa i dokładnie wymieszać. Usmażone kawałki kurczaka zdjąć z patelni. Pozostałego na patelni, po smażeniu kurczaka, oleju nie wylewać! Kukurydzę odcedzić z zalewy. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Przygotować sos. Do miseczki wlać śmietanę (250 ml). Dodać zioła prowansalskie
Gospodyni Miejskaszybkie do wykonania. Skrzydełka mają lekki aromat cebuli. Doprawiłam je pomidorami i odrobiną curry i to one są główną nutą smakową. Skrzydełka tak przygotowane są soczyste i mięciutkie, a mięso nie wymaga wcześniejszego natarcia przyprawami. Składniki: 1 kg skrzydełek (około 8 sztuk) sól i pieprz do smaku 4 łyżki oleju 2 średnie cebule 1 czubata łyżeczka majeranku 1 czubata łyżeczka(...)curry, czosnek oraz wlewamy kilka łyżek wody. Całość mieszamy i dokładamy skrzydełka. Potrawę przykrywamy i dusimy 40 minut. Po 20 minutach skrzydełka przewracamy na drugą stronę. Po tym czasie mięso powinno być miękkie i odchodzić od kości. Gotowe
Smak mojego domuSkładniki: -2 cukinie -0,5 kg. mięsa mielonego -puszka marchewek bonduelle -puszka kukurydzy bunduelle -1 czerwona papryka -starty ser -sól -pieprz -majeranek Sposób przygotowania. Mięso mielone podsmażamy na patelni. Gdy będzie miękkie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Kiedy papryka zacznie robić się miękka dodajemy kukurydzę i pokrojoną w plasterki marchewkę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Całość dokładnie mieszamy
Magia jedzenia.plasterki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Farsz musi być dobrze doprawiony.Smażyć aż wszystko zmięknie. Kulkę mozzarelli pokroić na 6 równych części. Farsz rozłożyć na na plastrach mięsa. Na każdy kawałek położyć mozzarellę. Zawinąć mięso jak na zrazy. Każdą roladkę obwinąć w plater boczku wędzonego. Na patelnię wlać trochę oleju, mocno rozgrzać. Obsmażyć roladki ze wszystkich stron na złoty
Kuchnia Pokoleńprosto z grilla. Niewiele składników, uzupełniające się smaki, mało roboty, a efekt zaskakująco smaczny. Grillowanie wcale nie musi oznaczać jedzenia tłustych kiełbas, karkówki i boczku. Tym bardziej, że tłuste mięsa, pełne nasyconych kwasów tłuszczowych, nie są polecane diabetykom. Grill to nie tylko mięso! Co powiecie na grillowaną cukinię, bakłażana czy ananasa? U nas takie rzeczy trafiają na ruszt. Zobaczcie zresztą
Dietologszybko upiec kurczaka? Wystarczy kawałek solidnej cegły, porządny kamień, albo ciężki moździerz. To nie żart! Mocno dociśnięty kurczak ma wspaniale przypieczoną skórkę, soczyste mięso i piecze się o niebo szybciej! Czas : 45 minut w tym 30 minut na pieczenie Poziom trudności : Łatwy Liczba porcji : 2 Jak szybko upiec kurczaka Jak szybko upiec kurczaka? Często słyszymy to pytanie i mamy(...)tuszkę piersiami do góry. Piecz jeszcze 10 minut już bez obciążenia. Po tym czasie kurczak powinien być dobrze wypieczony. Na wszelki wypadek wyciągnij go jednak z piekarnika i nakłuj mięso na udach. Jeśli z nacięć wypłynie przezroczysty sos, kurczak jest gotowy. Jeśli nie, wstaw go jeszcze na 5 minut do pieca. Wyjmij kurczaka z pieca i odstaw na 15 minut
Niedzielny kucharzkładziemy na rozgrzanym tłuszczu (masło i olej pół na pół), smażymy na średnim ogniu po około 5 minut z każdej strony, aż skórka stanie się złocista i chrupiąca, a mięso białe w środku (nie polecam zbyt długiego smażenia ryby, straci ona wówczas swój wspaniały smak, a mięso stanie się suche i wiórowate). Przed położeniem ryby na gorący tłuszcz, można wcześniej
Moja Książka Kucharska