Zapraszam na pyszny i aromatyczny pasztet z orzechami laskowymi od Helio. Świetny zarówno na ciepło i na zimno do kanapek. Polecam Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 80 g orzechów laskowych prażonych Helio 1 łyżka prażonej cebulki 1 ząbek czosnku 2 małe jajka 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego(...)łyżeczka curry 1 łyżeczka ziół prowansalskich 6 łyżek kaszy manny Przygotowanie: Orzechy kroimy na połówki i odkładamy na później (garść odkładamy osobno). Do miski przekładamy mięso, dodajemy posiekany czosnek, przyprawy, jajka i kaszę. Wyrabiamy masę a potem dosypujemy orzechy, jeszcze chwilę wyrabiamy. Przekładamy masę na pasztet do keksówki i posypujemy garścią orzechów laskowych. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez
słodkie i nie tylko historie kulinarneglutaminianu sodu, bez sztucznych barwników i aromatów. Nowa seria Vegeta Natur jest podzielona na kilka kategorii, znajdziecie tu przyprawy uniwersalne, przyprawy smakowe (z czosnkiem, curry, chili, koperkiem), przyprawy do mięs, a także przyprawy specjalne (do gulaszu, mięsa mielonego, pomidorów i mozzarelli, gyrosa, sałatek i dipów, pieczonej kaczki). Na każdym wariancie Przyprawy Specjalnej Vegeta Natur znajdziecie także inspirujące przepisy kulinarne. Dziś
Kulinarne przygody Gatityboczek z cebulką. Prostota w najlepszym wydaniu. Podałam je z podsmażoną cebulką. U mnie w domu pierogi cieszą się ogromną popularnością i to w każdej odsłonie. Uwielbiamy ruskie , z mięsem lub grzybami . Każde ! Na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia polecam z makiem , polane masełkiem z miodem i orzechami włoskimi. Pycha! Składniki (na około 38 sztuk) : Ciasto: 3 szklanki mąki
Oryginalny smakcebule, pokrojone w kosteczkę 5 niewielkich marchewek, pokrojonych na plasterki 5 niewielkich ziemniaków, pokrojonych w duż ą kostkę 100g kaszy jęczmiennej perłowej, wypłukanej na sitku 1 1/2 szklanki ugotowanego mięsa z kurczaka, pokrojonego na małe kawałki 400g ugotowanej, białej fasolki (to jest zwykle odcedzony 1 duży słoik, lub 2 standardowe puszki) kostka rosołowa, lub około 1 łyżki proszkowanego bulionu(...)zmięknać. Wlej 2 litry gor ą cej wody, wsyp kaszę, dodaj kostkę rosołow ą. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut - do miękkości warzyw i kaszy. Dodaj mięso i fasolkę. Gotuj kolejne 2-3 minuty, dopraw jeszcze raz do smaku. Gotowe
Lejdi of the housedelikatny a mięsko rozpływa się w ustach. Do garnka wlać wodę, włożyć umytego i pokrojonego w kawałki bażanta. Zagotować, zdjąć szumy. Następnie natychmiast zmniejszyć temperaturę gotowania do minimum. Gotować mięso 30 minut. Doprawić do smaku solą. Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w słupki. Dodać do rosołu. Teraz już kolej na ziarenka ziela angielskiego, opaloną na gazie cebulę, łodygi natki pietruszki(...)pieprz. Pietruszkę związać i po ugotowaniu wyrzucić. Gotować na małym ogniu tak długo aż mięso i warzywa będą miękkie. Gdyby wywar się wygotował dolać wody, ale nie za dużo. Lepiej na początku wlać trochę więcej wody niż dolewać, ale czasami trzeba. Jak już rosół jest gotowy to wyrzucić łodygi pietruszki. Ja wyrzucam cebulę bo nie lubię takiej gotowanej
Kuchnia Pokoleńsię na blogu a dziś SAJGONKI , czyli danie kuchni chińskiej Mogą być spożywane na zimno ale osobiście wole te smażone. Gorąco polecam! Składniki: 1 opakowanie papieru ryżowego 500 g mięsa mielonego 2 średnie marchewki 1 cebula kilka liści kapusty pekińskiej 1 garść suszonych grzybów mun 50 g makaronu ryżowego sos sojowy, pieprz, olej do smażenia Sposób wykonania: Marchewkę ścieramy(...)tartce o grubych oczkach. Cebule drobno siekamy, podsmażamy razem z marchewką na oleju. Dodajemy mięso. Wszystko razem smażymy Na tym etapie możemy dodać sos sojowy, pieprz. Ilość według uznania (ja dałam około 3 łyżek sosu). Na koniec dodajemy (wcześniej namoczone) i posiekane w słupki grzyby mun, posiekane 4 liście kapusty pekińskiej oraz przygotowany wg instrukcji na opakowaniu makaron ryżowy. Wszystko
Smaki Nataliijęczmiennej i ziemniakami, zabielany. Tradycyjny, polski krupnik z kaszy jęczmiennej perłowej, z ziemniakami i marchewką, zabielany śmietaną. Krupnik doprawiony koperkiem i majerankiem. Krupnik gotowany na rosole jarzynowym, bez mięsa. Najlepszy przepis na domowy krupnik jak u babci. Wyjątkowy, domowy krupnik - gęsty, pożywny i kleisty. Staropolski przepis na zupę krupnik, jaki kiedyś gotowały nasze babcie. Można ugotować mniej kaszy(...)niż jest to podane w przepisie. Zupa wyjdzie wtedy lżejsza. Jak zrobić prawdziwy, staropolski krupnik z ziemniakami i bez mięsa. Zobacz wypróbowany przepis, składniki i przyprawy na pyszną zupę krupnik . Absolutnie pyszny i wyjątkowy krupnik, zapisujcie ten przepis i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na krupnik z ziemniakami, zabielany śmietaną. Tradycyjny krupnik z ziemniakami fot. Moja Książka Kucharska
Moja Książka KucharskaPodobno było to ulubione danie Abrahama Lincolna. Kremowy sos złożony jedynie z warzyw i bulionu czyni go niezwykle zdrowym i niskokalorycznym. Prosta, ale pyszna i aromatyczna potrawa. 400 g Mięsa z uda kurczaka lub indyka 2 szt. Marchewki 4 łodygi Selera Naciowego 1 szt. Cebuli 1 łyżeczka Koncentratu Czosnkowego 2 szt. Liści Laurowych 1 łyżeczka Suszonego Oregano 1 łyżeczka Mielonego(...)oregano. Smaż przez kilka minut, aż kurczak nabierze złocistego koloru i nie będzie surowy. W międzyczasie zblenduj około połowę warzyw z bulionem. Dodaj pokrojone i zblendowane warzywa do mięsa. Duś całość pod przykryciem przez kolejne 5-6 minut. Jeżeli będzie bardzo wodniste, to odparuj sos bez przykrywki kolejne kilka minut. Dopraw do smaku jeśli potrzeba, posyp posiekanym szczypiorkiem i podawaj
Oslov.przecież właśnie po to. Kuchnia żydowska jest niezwykle różnorodna i ma dużo pysznych wegetariańskich opcji ze względu na surowe zasady koszernej kuchni, które nie pozwalały na łączenie mleka i mięsa w jednym posiłku. Hazana to kolorowe przepisy na omlety, sałatki, gotowane na piecu gulasze warzywne, zupy, jajka, słone wypieki z ciasta filo, pożywne dania jednogarnkowe, słodko-kwaśne sosy, bakłażany(...)Wigilia to ulubione święta wegetarian, bo wiele dań jest bezmięsnych a inne można łatwo przerobić na wersję wege. Jednocześnie zima to najgorszy czas w roku, jeśli nie jest się mięsa, bo pogoda nie nas rozpieszcza a grudzień to też najciemniejszy czas w roku. Jak się nie dać zimie? Wystarczy zasiąść w fotelu z piękną książką o Świętach, pomarzyć i pooglądać
Ugotowane pozamiataneSpiżarni kolejny dzień przetwarzamy. Niedziela, przepyszny rosół. Poniedziałek, jak w poniedziałek, idealna pomidorowa z ryżem. Środa pierogi z farszem <3 O tak <3 Składniki 500 g mięsa z rosołu warzywa z rosołu natka pietruszki sól, pieprz Ciasto: 300 g mąki 250 ml wrzątku 1 łyżka masła Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso i warzywa z rosołu mielimy na dużych oczkach. Dodajemy posiekaną natkę. Całość wyrabiamy. Jeśli uznamy, że masa jest za sucha i kruszy się, to regulujcie ją wrzątkiem. Do smaku doprawiamy
R'n'G KitchenPieczemy około 15 minut, od momentu osiągnięcia przez piec wskazanej temperatury, następnie temperaturę obniżamy do 180 stopni i pieczemy dalej przez około półtorej godziny (lub dłużej – do miękkości mięsa i ładnego zarumienienia się skórki). W trakcie pieczenia co jakiś czas polewamy wierzch golonki płynem z naczynia. Pod koniec – jeśli jest taka potrzeba- można golonkę przyrumienić ustawiając w piekarniku
Smaki Na Talerzutylko kilku minut smażenia – po ok. 2-3 minuty na stronę powinno być najzupełniej wystarczające. Możemy oczywiście dostosować jej stopień wysmażenia do własnych upodobań, tak jak zazwyczaj w przypadku mięsa. Pamiętajmy jednak, że cokolwiek z nią nie zrobimy, to w przeciwieństwie do niektórych mięs nie może ona pozostać w środku surowa! Na początku wątróbkę warto obsmażyć krótko i intensywnie
Kulinarna Pokusainny smak niż taki zupełnie świeżo ugotowany. W rzeczywistości cała potrawa może być potraktowana jak “zbieranina” niewykorzystanych wcześniej składników. Dlatego mogą do niej trafić także najróżniejsze rodzaje mięsa i owoców morza. Częstym dodatkiem jest również jajko w takiej lub innej postaci. Nasz przepis jest tylko pewną propozycją. Zasugerowaliśmy dodatek kurczaka, krewetek i usmażonego na omlet jajka, ale również(...)dobrze można by np. użyć mieszanki samych owoców morza, albo wołowiny lub jeszcze innego mięsa. Różny może być także sposób przyprawiania. Do popularnych dodatków należą kecap manis (słodki sos o gęstej konsystencji oparty na sosie sojowym), sambal oelek czy pasta krewetkowa. Ponieważ kecap manis może być trudny do nabycia w sklepie, my “zasymulowaliśmy” go połączeniem sosu sojowego
Kulinarna Pokusazupę wlewamy 5 litrów wody. Wkładamy golonkę i wędzonkę i wsypujemy 1 łyżeczkę soli. Podgrzewamy powoli oczekując na pojawienie się szumów, które usuwamy jak w rosole . Do odszumowanego mięsa dodajemy marchew, seler i por oraz część przypraw – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i natkę pietruszki. Gotujemy powoli, pod częściowym przykryciem przez 30 minut. Dodajemy kapustę oraz namoczone grzyby wraz(...)dnie naczynia). Kontynuujemy powolne gotowanie przez kolejne 2 – 2,5 godziny. Z wywaru usuwamy seler oraz por (o ile się nie rozgotował). Wyjmujemy również golonkę i wędzonkę. Gdy mięso odrobinę ostygnie, usuwamy z niego kości i kroimy w mniejsze kawałki, po czym umieszczamy z powrotem w zupie. Dodajemy również kminek i cząber. Wędzony boczek oraz obraną cebulę kroimy w drobną
Kulinarna Pokusawystygnięciu – dopiero wówczas należy je osolić. Łososia solimy i odstawiamy na kilkanaście minut. Na patelni grillowej na średnim ogniu rozgrzewamy niewielką (2-3 łyżki) ilość oliwy i kładziemy łososia mięsem do dołu. Grillujemy umiarkowanie intensywnie przez 7-8 minut, odwracamy skórą do dołu i grillujemy kolejne 7-8 minut. Zdejmujemy z patelni, pozwalamy odpocząć mięsu przez kilka minut, po czym
Kulinarna Pokusa