Szybka sałatka do pracy 213ekstra! Dziś proponuję Wam Szybką sałatkę do pracy – mega prosta, mega smaczna Szybka sałatka do pracy przepis na jedną porcję 3 ugotowane różyczki brokuła ugotowane lub upieczone mięso z 2 pałek kurczaka 100 g pomidorków koktajlowych 1/4 awokado + olej lnianym Do wysokiego słoika przełóż kolejno: drobno pokrojone różyczki brokuła, 50 g pokrojonych na połowy pomidorków koktajlowych, mięso z kurczaka
365 dni dookoła kuchni
Pierogi z kapustą i białym serem – kuchnia podkarpacka 289specyficzny smak. Pierogi z kapustą i białym serem - kuchnia podkarpacka Po więcej przepisów KUCHNI PODKARPACKIEJ zapraszam TUTAJ Zapraszam również na pozostałe regionalne pierogi :) Dukielskie pierogi z kaszą gryczaną i mięsem Kupieńskie pierogi z grochem (fasolą) Pierogi srokate (z kiszoną kapustą i białym serem) Pierogi oszukańce (z kaszą jęczmienną i mięsem) Pierogi ruskie Pierogi z kiszoną kapustą Pierogi z soczewicą
Trzeci talerz
Schab gotowany z azjatyckimi grzybami 257grzybkami w zalewie. Nie miałam ochoty na kotlety ani żadne skomplikowane dania. Znalazłam przepis który wydawał się prosty. Bardzo polecam bo schab wyszedł bardzo smaczny. Może następnym razem pokroję mięso w paski aby dało się jeść pałeczkami. Z plastrami miałam nieco kłopotu. Podałam z surówką z ogórków i marynowanego imbiru. Inspiracją był ten przepis Składniki(...)moczenia grzybów zostawić. Przykryć garnek pokrywką i gotować na małym ogniu przez 40 minut. Od czasu do czasu sprawdzać czy sos za bardzo nie wyparował a mięso nie przywarło. Jeżeli trzeba, dolać wody z moczenia grzybów lub bulionu. Po tym czasie dołożyć boczniaki, gotować jeszcze 20 minut. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją a następnie
Stare Gary
Schab pieczony 247Marynata: Do garnka wlać wodę, dodać przyprawy, prócz soli peklowej, zagotować, zestawić garnek z zalewą z ognia, wsypać do zalewy sól, dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Zalać zalewą mięso i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni. Po tym czasie wyjąć mięso osuszyć. Majeranek wymieszać ze słodką papryką, natrzeć dobrze schab i przełożyć schab do naczynia żaroodpornego, przykryć, odstawić
Kuchnia Danusi
Złoty tort pomarańczowo-cytrynowy 255Tort pomarańczowo-cytrynowy Biszkopt pomarańczowy (mała tortownica) 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej (może być tortowa) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru pudru łyżka skórki
Korniszonki
Schab w majeranku 193Składniki: - 1kg schabu bez kości - 4 łyżki oleju - przyprawy: sól, pieprz, czosnek majeranek Przygotowanie: Mięso natrzeć olejem. Posypać przyprawami. Odstawić do lodówki na min. 3h. Piec w 160st przez ok. godzinę w naczyniu żaroodpornym (pod przykryciem) lub w rękawie. Jeśli mięso jest już miękkie zdjąć pokrywę naczynia żaroodpornego lub rozciąć folię i podpiekać 5-10 minut. Kroić po wystudzeniu
Kulinarne blogowanie
Schab paprykowy na cebuli 1615plastrach upieczony na cebuli, przełożony papryką. -- Skład: schab~ 1,5 kg, 5 cebul, 3x pół papryki kolorowej, 1/3 kostki smalcu ~70 g, czubata łyżeczka soli, czubata łyżka przyprawy do mięsa lub pieprz/papryka/chili albo cayenne. Schab kroimy w grube plastry, solimy i przyprawiamy. Pozostałe składniki przygotowujemy, tak jak widać na fotkach...obieramy, kroimy. Smalcem natłuszczamy naczynie żaroodporne i układamy cebulę. Następnie(...)układamy pokrojone mięso przekładając papryką i czosnkiem. Pieczemy 60 minut w 200 st.C Smacznego
chleba naszego
Schabowe pakieciki z serem i szynką parmeńską panierowane w krakersach 263czubata szklanka pokruszonych drobno słonych krakersów do panierowania Olej do smażenia Sposób wykonania: Schab rozbić na cztery cienkie kotlety, posolić do smaku i oprószyć pieprzem, każdy kawałek mięsa posmarować musztardą na jednym boku ułożyć złożony plaster sera żółtego i szynki parmeńskiej złożyć kotlety na pół uformować. Dookoła krawędzie docisnąć tłuczkiem tak aby nic nie wypłynęło podczas smażenia. Jajko(...)rozkłócić w głębokim talerzu, obtoczyć kotlety a następnie panierować w pokruszonych krakersach, dociskając panierkę do mięsa. Smażyć na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu z każdej strony na złocisto. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami . Smacznego
Wanilia i Kardamon
Drobiowa pieczeń z serem i kolorowymi paprykami 1252serem to nie tylko ciekawa propozycja mięsnego składnika do tradycyjnego obiadu z ziemniakami i surówką, ale również doskonała zimna przekąska na każdą imprezę lub dodatek do kanapek. Składniki: 1kg mięsa z uda kurczaka (waga po obraniu bez kości) 300g żółtego sera 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 żółtko 1 bułka kajzerka(...)mleku, a po namoczeniu odcisnąć jego nadmiar. 2. Żółty ser pokroić w małą kostkę, a papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę. 3. Masa mięsna: Mięso z uda kurczaka, cebulę, czosnek i bułkę zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, żółtko, kasze mannę, pieprz czosnkowy, natkę z pietruszki, całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę mięsną. Następnie dodać
Szalona Kuchnia Eweliny
Rolada z boczku czosnkowo-cebulowa 233osuszyć ręcznikiem papierowym, rozłożyć na desce, natrzeć solą , pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny. Cebulę i czosnek obrać , cebulę pokroić w cienkie piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Czosnek rozetrzeć na mięsie, posypać cebulą, zawinąć formując ciasno roladę, Owinąć sznurkiem, posypać resztą przypraw ułożyć na brytfance , marynować całą noc w lodówce. Następne dnia, wyjąć z lodówki, ogrzać do temp pokojowej, piec
Wanilia i Kardamon
Zapiekanka z tortellini, brokułem i kurczakiem 298papryka żółta 20 dkg żółtego sera 3 łyżki masła 4 łyżki mąki 1,5 szklanki mleka przyprawa do kurczaka,gałka muszkatołowa, sól i pieprz olej do smażenia *** Mięso z kurczaka kroimy w kosteczkę, obsypujemy przyprawą i podsmażamy na patelni na złoty kolor *** *** Tortellini gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą *** *** Brokuła dzielimy(...)chwilę razem podsmażamy. Całość zalewamy mlekiem i energicznie mieszamy aby nie zrobiły się grudki, gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem *** *** Mięso, tortellini, brokuła i papryki delikatnie mieszamy razem i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Całość zalewamy sosem beszamelowym *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i wysypujemy na zapiekankę *** *** Zapiekankę wkładamy
Blog z Apetytem
Kurczak z rożna 193rosyjska (pół słoiczka) • majeranek (2 łyżki) • sól (łyżeczka) • sok z 1 cytryny • 2 ząbki czosnku Przygotowanie : Kurczaka namoczyć w zimnej wodzie na przynajmniej dwie godziny, zanim przystąpimy do nacierania mięsa. Dzięki temu, kurczak po upieczeniu będzie soczysty, a smak przypraw i ziół przeniknie w głąb mięsa, nie pozostawając wyłącznie na skórce. Zioła i przyprawy suche wymieszać. Dodać musztardę
KUCHNIA POLSKA
Klopsiki w sosie żurkowym / Meatballs with sour rye soup sauce 255posiekanej natki pietruszki 1 szklanka żurku 2 łyżki mąki sól i pieprz Przygotowanie: Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj 2 łyżki masła i cebulę i podsmaż do zarumienienia. Zmiksuj mięso w blenderze lub w Tefal Companion przez 30 sekund przy prędkości 10 i wymieszaj z jajkami, cebulką, bułką tartą i pietruszką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Z masy uformuj
karmelowy
Zapiekane mini tortille 465adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 1-2 porcje: naleśniki -140 g mąki gryczanej -1 jajo -1 łyżka oleju -woda farsz -1 papryka czerwona -parę pieczarek -1 cebulka -170 g mięsa gotowanego -50 g sera żółtego startego -przyprawy -1 łyżka tłuszczu do smażenia Przygotowanie: 1. Smażymy naleśniki, polecam swój przepis- link . 2. Ugotowane mięso ścieramy na tarce o grubych oczkach
Zdrowie i pysznie na talerzu
Pieczeń z szpinakowym oczkiem. 227Mieso mielone z dodatkiem orzechów z szpinakowym oczkiem w oprawie z sera żółtego można podać na ciepło lub zimno. Pieczeń z szpinakowym oczkiem 1 opakowanie szpinaku "Hortex" 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego ok 10 plastrów żółtego sera. ok. 1kg karkówki lub tłustej szynki 2 łyżki bułki tartej mielone orzechy włoskie 1 duża cebula 3 ząbki czosnku(...)sól pieprz do smaku Na oleju na patelni zaszklij posiekaną cebulkę Dodaj czosnek, szpinak, posól i popieprz po czym przesmaż wszysttko razem. Zmiel mieso. dopraw je sola i pieprzem. Dodaj bułkę tartą, 2 łyżki orzechów - wymieszj dokładnie. Do foremki wysmarowanej i wysypanej orzechami nałóż masę mięsną pozostawiając rowek na farsz. W zagłebienui ułóż plastry sera (zachodzące
Gotuj Sam!