Pulpeciki z batatami w sosie słodko - ostrym 213chili danie nabrało charakteru, bo najwyraźniej właśnie tych dwóch przypraw potrzebowało, aby stać się daniem wyśmienitym. Zróbcie a nie pożałujecie. Dla 2 osób: 250 g mięsa mielonego wieprzowego 3 łyżki ugotowanego ryżu 1 szklanka pasaty pomidorowej 1 średni batat (około 250 g) 3/4 szklanki bulionu wołowego (może być z kostki) 1 jajko 1 cebula 3 ząbki(...)rodzynek 1/2 łyżki brązowego cukru 1 plaska łyżka miodu 1/4 łyżeczka papryki chili 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 2 łyżki oleju sól, pieprz Mięso włożyć do miski, dodać ryż, jako, połowę posikanej cebuli, dwa zmiażdżone ząbki czosnku, kmin rzymski, cynamon, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiać dłonią przez kilka minut, aby się związało
Jadło i czytadło
Makaronowe muszle nadziane kurczakiem i szpinakiem w pomidorowym sosie 370szpinakiem w pomidorowym sosie z pewnością przypadnie Wam do gustu. Mam bzika na punkcie szpinaku, dobrze doprawionego z dodatkiem czosnku. Zestawiając szpinak i makaron nie mam potrzeby dodawać mięsa, ale mój mąż potrzebę taką ma:D Dlatego przepis z naszego dzisiejszego obiadu dedykuje Tobie mężu;) Mięso w tym daniu nie jest koniecznością, możecie je dodać lub pominać. Do przyrządzenia tego
Rusty Fork
Zucchini – czyli warzywne spaghetti bolonese 241opakowania passaty pomidorowej (2×400 g) 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku Łyżka oregano Łyżka bazylii Sól Pieprz Łyżka miodu Przygotowanie: Krok 1 Wsyp do mięsa przyprawy: oregano, pietruszkę, czosnek, sól i pieprz. Dodaj tarty parmezan i wyrabiaj całość przez 2-3 minuty, aż mięso stanie się gładkie i zwarte. Odstaw do lodówki na 15 minut. Krok
Niedzielny kucharz
Posiłek po treningu: Kurczak pieczony ze szparagami 279Poziom trudności: Łatwe Czas przygotowania: 40 minut (w tym 25 minut pieczenia i 15 marynowania) Liczba porcji: 2 Z pieca, bez panierki Pieczenie to jedna z najzdrowszych metod przyrządzania mięsa, która właściwie nie wymaga dodawania tłuszczu. W przeciwieństwie do smażonych, panierowanych kotletów, które (fakt) smakują dobrze, ale są również tłuste. Kurczak dzięki marynacie jest bardzo aromatyczny, pomidorki dodają mu lekkiej(...)jest dziecinnie proste do zrobienia. Idealnie sprawdzi się także jako lunch do pracy. Z dodatkiem kaszy gryczanej zmienia się w sycący obiad. Lunch do pracy i posiłek po treningu Mięso z kurczaka (pamiętajcie – szukajcie ekologicznego, bez chemii), jest bardzo cenione przez osoby, które trenują – nawet przez kulturystów, którzy potrafią jeść kurczaka codziennie – ze względu
Niedzielny kucharz
Sałatka z kurczakiem i sosem tzatziki 822niewielkiego pora 1 cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz. przyprawa gyros 1 łyżka posiekanego koperku olej do smażenia *** Mięso z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą gyros i smażymy na niewielkiej ilości oleju, do zrumienienia *** *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę *** *** Ogórka obieramy ze skórki(...)wody. Przekładamy do miseczki i mieszamy z jogurtem, majonezem oraz przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** W misce składniki sałatki układamy warstwowo. Najpierw wykładamy usmażone i wystudzone mięso z kurczaka *** *** Następnie dokładnie umytego i drobno pokrojonego pora *** *** Na pora wykładamy kukurydzę odsączoną z zalewy i całość przykrywamy połową sosu z ogórków *** *** Następna warstwa to drobno pokrojona cebula
Blog z Apetytem
Pieczeń drobiowa z kapustą... 474Nietypowa, smaczna pieczeń z mielonego indyka z kapustą i ziemniakami. -- Skład: mięso 1 kg, kapusta 0,8-1,0 kg, ziemniaki gotowane 3 duże, jajka 2 szt., czosnek 5 ząbków,bułka tarta 1 szklanka,przyprawy: papryka, pieprz, sól. Do mięsa dorzucamy jajka, bułkę, utarte ziemniaki i kapustę, wyciśnięty lub posiekany czosnek. Potem dodajemy przyprawy: 1 łyżkę papryki
chleba naszego
Gulasz z indyka 235pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki obrać i podzielić na mniejsze części. Z papryczki chili wyjąć tylko pestki. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Tłuszcz rozgrzać na patelni i dodać mięso. Smażymy tylko do momentu aż w mięsie pozamykają się pory aby nie wypływały soki (cały czas mieszając). Następnie dodajemy cebulę, listek laurowy, ziele angielskie, wodę, przykrywamy pokrywką i chwilę dusimy
Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Musztardowy filet w serowej panierce 209żółtego sera 1 jajko Filet z kurczaka kroimy na cienkie płaty. Każdy płat (z obu stron) przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i słodką czerwoną papryką. Z jednej strony mięso smarujemy musztardą sarepską. Każdy kotlet maczamy w rozmąconym jajku i panierujemy w startym na drobnych oczkach żółtym serze. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej ser. Możemy go mocno docisnąć
VioletoweKucharzenie
confit z kaczki 241odstawić na 24h do lodówki. Po tym czasie obetrzeć z nadmiaru soli, ułozyć w naczyniu do pieczenia, włożyć tymianek i ząbek czosnku, wszystko zalać kaczym tłuszczem tak, żeby całe mięso było przykryte. Wstawić na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 80°C. Po 2 godzinach piekarnik wyłączyć a mięso zostawić w środku do ostygnięcia. Można podawać na ciepło – wtedy
stajnia gołębie od kuchni
Schab w pysznym sosie z boczniaków i koperkiem 335pysznie smakuje. Schab pokroić w plasterki o grubości 1 cm, następnie lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem ziołowym, papryką słodką, ostrą i kurkumą. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć płaty mięsa z dwóch stron na złoty kolor, natychmiast zdjąć z patelni. Obsmażone mięso rozłożyć w żaroodpornym naczyniu. Na patelnię dodać masło i roztopić. Wrzucić pokrojoną w piórka cebulkę i smażyć
Kuchnia Pokoleń
Krem z pora 207Składniki: 1 skrzydło indyka 2 pietruszki 3 marchewki 1/2 selera 1 cebula 1 duży por 3 ziemniaki 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju roślinnego sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (około 3 litrów) i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć zdejmujemy z jej powierzchni szumowiny. Dodajemy obrane i oczyszczone warzywa: marchew, pietruszkę i cebulę oraz sól(...)zupy wrzucamy obrane ziemniaki. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw. Pora szatkujemy w piórka a następnie przesmażamy na patelni z dodatkiem oleju i rozdrobnionego czosnku. Z zupy odławiamy mięso a wrzucamy zeszklonego pora z czosnkiem. Całość miksujemy za pomocą blendera. Zupę podajemy z grzankami
Qchnia po prostu
Polonezy schabowe 10159Polonezy schabowe – jeśli znudziły się Wam tradycyjne kotlety schabowe to koniecznie wypróbujcie ten przepis na pyszne, soczyste polonezy schabowe, czyli roladki z mięsa wieprzowego nadziewane farszem pieczarkowym i cebulką. Roladki takie często pojawiają się na weselach i innych uroczystych imprezach, więc jeśli szukacie pomysłów na menu na wesele, chrzciny, komunię, czy urodziny , to to danie na pewno przypadnie gościom(...)200g) 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ostrej musztardy (u mnie chrzanowa lekko ostra) sól i pieprz do smaku słodka papryka do smaku mąka pszenna do obtoczenia mięsa olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polonezy schabowe – Wykonanie: Pieczarki oczyścić (polecam również przeczytać wpis: Pieczarki – myć, czy obierać? ), oddzielić kapelusze od nóżek – kapelusze
Kulinarne Przeboje
5 dań z resztek jedzenia, które wyglądają jak z restauracji 239nadzieniem z posiekanego gotowanego kurczaka i krewetek. Wszystko w otulinie z bardzo delikatnego ciasta, podane w aromatycznym chińskim sosie. Wykwintny sposób na resztki jedzenia – a konkretnie mięso z gotowanego kurczaka, które normalnie je się za karę, albo wcale. Zobacz przepis. 2. Zupa pho z… Ta zupa pho to dowód na to, że z pieczonego kurczaka nic nie powinno(...)można zrobić z resztek jedzenia, a dokładnie z kurczaka – pieczonego albo z rosołu. Wietnamski karmel i mleko kokosowe potrafią tchnąć drugie życie w pozornie nudny kawałek mięsa. Zobacz przepis. 5. Szarlotka z chleba Wygląda i smakuje jak dobre ciastko z cukierni, kto by przypuszczał, że powstała z resztek jedzenia. Ta szarlotka to doskonały patent na nadmiar pieczywa lub czerstwy chleb
Niedzielny kucharz
Dieta wegańska – czym się charakteryzuje i jakie są plusy i minusy jej stosowania 220Dieta wegańska to bardzo restrykcyjna dieta gdyż osoby przechodzące na nią muszą wyeliminować mięso, produkty pochodzenia zwierzęcego oraz produkty związane z ich wykorzystywaniem. Reasumując wykluczamy mięso, nabiał, jaja i miód. Dieta ta składa się przede wszystkim z warzyw, owoców, zbóż (pszenica, jęczmień, żyto), roślin strączkowych ( fasola, soja, soczewica ), tłuszczy roślinnych, grzybów, nasiona chia, siemienia lnianego itp. Dieta wegańska – zalety
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak po polsku faszerowany wątróbką 201wątróbką to tradycyjne danie naszej narodowej kuchni. Niewątpliwie kurczak jest tutaj najważniejszy, więc zadbajcie o najlepszą jakość tego drobiu. Niby taki minimalizm przypraw i dodatków, a efekt zaskakujący. Soczyste mięso i wilgotne nadzienie w środku, a na zewnątrz chrupiąca maślana skórka. Podawajcie na obiad z ziemniakami oproszonymi koperkiem i ulubioną surówką! Składniki: 1 sprawiony kurczak (ja miałam o wadze(...)proszku. Pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w temp. 180ºC przez godzinę, następnie odkrytego kolejną godzinę. Od czasu do czasu warto polać kurczaka wytopionym płynem. Serwujemy usuwając wcześniej nici, mięso dzielimy nożycami do drobiu. Smacznego! Artykuł Kurczak po polsku faszerowany wątróbką pochodzi z serwisu Blog Kulinarny
Kierunekuchnia