Zapiekanka z ryżem i papryczką chili 192zapiekanka z ryżem i papryczką chili . Dzięki czemu zapiekanka jest ostra, ale ser mozzarella przełamuje ten smak. Zapiekanka z ryżem i papryczką chili Składniki: 3 torebki ryżu 300 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki (jeżeli chcemy wzmocnić smak możemy podać odrobinę papryczki ostrej) 1 łyżeczka przyprawy do pizzy 1 papryczka chili(...)papryczką chili Wykonanie: Ryż ugotować (o 2 minutki krócej niż podano na opakowaniu), odcedzić i odstawić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić razem na oliwie, dodać mięso i smażyć rozgniatając widelcem, aby się nie posklejało. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekaną papryczkę chili oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać i podsmażyć jeszcze ok 1 minuty. Następnie dodajemy pomidory
Pomysłowa kuchnia
Skrei - zimowy dorsz z Norwegii 208arktycznego morza Barentsa. Dorasta za kołem podbiegunowym, by potem ruszyć w długą drogę na tarło ku norewskim Lofotom. 600 km droga zapewnia mu dużo ruchu i dobrą formę, dlatego mięso skrei`a jest zwarte, sprężyste o charakterystycznej strukturze płytkowej i bogate w składniki odżywcze. Obfituje w białko, zawiera potas, selen, kwasy omega-3 i sporo jodu. Jest niskokaloryczne(...)się niezwykle śnieżnobiałym kolorem, to prawdziwe "złoto Lofotów", a wśród kucharzy super delikates. Dorsza przygotowałam w możliwie najprostszy sposób, z solą, pieprzem i tymiankiem. Nie ma co kombinować, bo mięso tej wybitnej ryby samo w sobie jest super smaczne. Składniki: 400 g norweskiego dorsza skrei`a sól, pieprz olej tymianek suszony i świeży masło Wykonanie: rybę umyć, osuszyć i pokroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety mielone w sosie bolońskim 193się usmażyć za dużo mielonych na obiad, na drugi dzień nie są już tak smaczne. Wystarczy zrobić taki sos by zyskały nowe życie i nowy smak:). Kotlety: 500g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko L 5 łyżek bułki tartej + 1/4 szklanki do obtaczania 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz(...)puszka pomidorów 2 średnie marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano olej 1. Cebulę kroimy w kostkę. W dużej misce mieszamy ze sobą mięso, cebulę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. 2. Formujemy sporej wielkości kotlety, które lekko spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej, smażymy z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju przez 10-15 minut
Szefowa kuchni
Najlepsze pierogi ruskie 286boczku (bekonu) - 3 cebule - sól, pieprz Dodatkowo: - boczek wędzony i cebula do okraszenia pierogów Farsz do pierogów najlepiej przypgotować sobie dzień wcześniej. Ugotowane ziemniaki i twaróg mielimy maszynką do mięsa. Pokrojony w kostkę boczek (bekon) smażymy wytapiając tłuszcz, dodajemy pokrojone (również w kostkę) cebule. Smażymy do chwili, aż cebula się zrumieni. Następnie dodajemy do ziemniaków z twarogiem, doprawiamy solą(...)dobre, bo polskie” Izabeli Gruszkowskiej ze strony Kobieta40.pl Zwolenników pierogów zapraszam do „pierogowego surfowania po blogu”: Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kaszanką gryczaną Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi smażone w głębokim tłuszczu Pierogi z truskawkami Pierogi ze słodką kapustą i grzybami Pierogi leniwe Pierogi ruskie Pierogi drożdżowe gotowane Chruściki z ciasta na pierogi
mojewypiekiinietylko
Lasagne z mięsnym ragù i jarmużem (Lasagne con ragù di carne e cavolo riccio) 247aggiunta conferisce al tutto una consistenza decisamente più cremosa. Buon appetito :) SKŁADNIKI Lasagne 250 g makaronu typu lasagne 500 g jarmużu 50 g parmezanu Mięsne ragù 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 500 g passaty pomidorowej 1 marchew 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku oregano, bazylia s ó l, pieprz oliwa z oliwek(...)rozgrzanych 2-3 łyżkach oleju podsmażamy pokrojon ą w drobn ą kostk ę cebulę, marchew oraz seler. Po ok. 5 minutach dodajemy mielone mięso, podsmażamy, aż straci różowy kolor. Na koniec dodajemy passate pomidorow ą, wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, suszone oregano, bazyli ę; doprawiamy solą i pieprzem
La grande e la piccola cuoca
Domowa tortilla z kurczakiem 323jednak przygotowanie ich samemu nie jest trudne ani bardzo pracochłonne a wychodzi dużo taniej i według mnie także smaczniej *** *** Fileta z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki *** *** Mięso przekładamy do miseczki, polewamy odrobiną oleju, posypujemy przyprawą, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy majonez z ketchupem i jogurtem, dodajemy przeciśnięty(...)czosnek i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Następnie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (możemy użyć patelni grillowej) i smażymy mięso z dwóch stron, krótko, na dość wysokim ogniu – do zrumienienia *** *** Tortillę podgrzewamy przez chwilę na suchej patelni a następnie układamy na każdym placku po garści sałat, porcji kurczaka, kilka plasterków pomidora, papryki i cebuli *** *** Całośc polewamy przygotowanym
Blog z Apetytem
Pomarańczowo - migdałowy indyk 171drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć kilka minut. Następnie dodać rodzynki, pokrojony w kostkę filet z indyka i całość smażyć do momentu aż mięso będzie miękkie. 2. Sos: Wymieszać wszystkie składniki sosu i dodać do indyka. 3. Pomarańcze dokładnie obrać i pozbawić białej skórki. Miąższ pokroić w kostkę, dodać(...)mięsa. Całość dusić chwilę i pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. 4. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni. 5. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. 6. Na ugotowany ryż przełożyć indyka w sosie i posypać płatkami migdałów
Szalona Kuchnia Eweliny
Gołąbki bez zawijania 224zawijać w liście kapusty, bo kapusta jest w nich. W dodatku są w pysznym sosie pomidorowym. Nam smakowały bardzo, jedliśmy dwa dni :-). Miłego czwartku Wam życzę :-) Składniki: 400 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z szynki) 400 g kapusty 100 g ryżu 1 cebula 1 jako 2 ząbki czosnku sól pieprz mąka olej Sos: 1 litr bulionu warzywnego(...)suszona 1. Kapustę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na małej ilości oleju. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Do większej miski przekładamy mięso, dodajemy do niego jajko, ugotowany ryż, podsmażoną cebulę, startą na tarce kapustę i czosnek przepuszczony przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i ręcznie formujemy kotleciki, które przed podsmażeniem obtaczamy
kruche babeczki
BUTTER CHICKEN – kurczak maślany 273płaska łyżecka * liść laurowy – 1 szt * slodka papryka – 1 pełna lyżeczka * bulionn warzywy – ok. 100 ml * śmietana 18% – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MARYNATA: Mięso kroimy na kawałki, zalewamy jogurtem, dodajemy przyprawy ( garam masala, kurkumę, chili, kumin i imbir ) oraz sok z limonki. Zawijamy w folię i odstawiamy na kilka godzin do lodówki ( im dłużej, tym lepiej
Ostra na Słodko
Zasady wychodzenia z diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej 184kcal) wszystkie zboża pełnoziarniste i psuedozboża pestki i nasiona orzechy 7-9 dzień (1200 kcal) jajka i nabiał, najlepiej fermentowany 10-11 dzień (1400 kcal) chude białe mięso i ryby, jedzone 1-2 razy w tygodniu 12-13 dzień (1600 kcal) pełnowartościowe zdrowe żywienie 14 dzień (kalorie zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem) pełnowartościowe zdrowe żywienie Zgodnie(...)kcal) wszystkie zboża pełnoziarniste i psuedozboża pestki i nasiona orzechy 3 tydzień (1200 kcal) jajka i nabiał, najlepiej fermentowany 4 tydzień (1400 kcal) chude białe mięso i ryby, jedzone 1-2 razy w tygodniu 5 tydzień (1600 kcal) pełnowartościowe zdrowe żywienie 6 tydzień (kalorie zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem) pełnowartościowe zdrowe żywienie
Kulinarne przygody Gatity
Stek wołowy z sosem z zielonym pieprzem 221Jestem przekonana, że tak przygotowany stek będzie smakował każdemu fanowi czerwonego mięsa. Składniki ( 2 porcje ): 2 grube kotlety z ligawy wołowej przyprawa do steków olej do smażenia na sos: pół słoiczka zielonego, marynowanego pieprzu 1 małe opakowanie śmietany kremówki łyżka masła łyżka mąki sól i świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: mięso umyj, osusz, ponakłuwaj wykałaczką dosyć gęsto, posyp z obu stron
Oka w rosole czyli KaFka gotuje
SZASZŁYKI Z KURCZAKA I ANANASA Z RYŻEM JAŚMINOWYM! 195jaśminowy, ale gotowany w mleku kokosowym i karmelizowaną kapustę pak czoi. Prosto ale nietuzinkowo! Prosto ale zaskakująco pysznie! Spróbuj! PRZEPIS NA SZASZŁYKI Z KURCZAKA: - 2 filety z kurczaka (lub mięso z udek) - 1/2 świeżego ananasa (w zastępstwie ten z puszki) - oliwa z oliwek - słodki sos chilli, sól Kurczaka i ananasa kroimy w grubą kostkę. Mięso maczamy w sosie i naprzemiennie
SMYKWKUCHNI
15 przepisów na pierogi 284masz swój ulubiony przepis podrzuć mi go, z pewnością wrócę do niego przy kolejnym lepieniu pierogów. przepis na CIASTO NA PIEROGI przepis na PIEROGI RUSKIE przepis na PIEROGI Z MIĘSEM przepis na PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ przepis na PIEROGI Z KURKAMI przepis na PIEROGI Z DYNIĄ I SEREM PLEŚNIOWYM przepis na PIEROGI Z MIĘSEM KACZKI przepis na PIEROGI
nietylkopasta.pl
Makaron z kurczakiem i migdałami 178makaron 1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Migdały prażymy na suchej patelni. Filet kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni z solą, pieprzem i słodką wędzoną papryką. Gdy mięso zaczyna się rumienić dodajemy pokrojoną dymkę (białą część), oraz drobno pokrojony czosnek i ajvar. Chwilę razem smażymy. Ilość przypraw zależy od Waszych indywidualnych upodobań. 2. Do garnka przekładamy odcedzony makaron(...)dodajemy mięso z cebulą i czosnkiem, mieszamy, dodajemy sos sojowy oraz wodę ze śmietaną. Mieszamy, gotujemy i doprawiamy do smaku. Pod koniec dodajemy zieloną cebulę dymkę i prażone migdały
Apetyczna babeczka
SAŁATKA Z KURCZAKA, MAKARONU I PIECZAREK + FILMIK 3728pora, biała część 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka cukru pikantny ketchup olej do podpieczenia mięsa(...)PRZYGOTOWANIE : Makaron gotujemy, odcedzamy, studzimy. Pokrojone mięso z kurczaka doprawiamy przyprawami i smażymy na patelni na odrobinie oleju aż będzie rumiany i miękki. Pieczarki przekładamy na tą samą patelnie po smażeniu kurczaka, doprawiamy solą, pieprzem i podpiekamy aż płyny całkowicie odparują. Por drobno kroimy. Majonez mieszamy z jogurtem, solą, cukrem i czosnkiem, dokładnie mieszamy
Kulinarne Fantazje Marioli