mięso - 63110 przepisów (strona:1497/4208)

Sałatka Cezar 178

rozgrzanej patelni grillowej, aż się lekko przyrumienią. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 5-6 minut. Ten sposób przygotowania mięsa sprawi, że kurczak będzie delikatny i bardzo soczysty. Mięso przekładamy na talerz i odstawiamy do wystudzenia. Grzanki Kajzerki kroimy w kostkę, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy

Wędrówki po kuchni
Zdrowe grillowanie 136

Zdrowe grillowanie * Grilluj zawsze na tackach, aby ograniczyć skapywanie tłuszczu na brykiet lub węgiel. * Wybieraj na ruszt chude mięso i chude ryby (np. pierś z indyka, kurczak, dorsz, pstrąg itd.) * Zawsze do różnego rodzaju białka dodawaj dużą porcję warzyw. * Pamiętaj o piciu wody - w szczególności, gdy grillowaniu towarzyszą upały. * Uważaj na gotowe marynaty - mogą zawierać duże ilości konserwantów i sztucznych(...)barwników. * Sosy do mięs czy ryb zrób samodzielnie na bazie jogurtu naturalnego. * Spróbuj ograniczyć alkohol i nie pij słodkich, gazowanych napojów. * Używaj ziół, aby zapewnić doskonały smak i aromat grillowanych potraw np. oregano, tymianek, cząber czy zioła prowansalskie. Mając na uwadze wszystkie zasady zdrowego grillowania, możemy bez obaw zasiąść do stołu i cieszyć się smakiem grillowanych potraw. Będąc w temacie

MintTaste
Sałatka ze śliwkami i gruszką 173

tradycyjna panierka. Sałatkę można spakować w pudełko do pracy. Na lunch będzie idealna. Bardzo często robię takie sałatki na lekki obiad. Dodawajcie sezonowe owoce nie tylko do deserów.  mięso: 1 pierś z kurczaka sól, pieprz przyprawa do kurczaka 1/2 szklanki pestek słonecznika 1 jajko olej rzepakowy sałatka: 1/2 opakowania roszponki 1 kiść winogrono ciemne 5 śliwek dużych 4 pomidory(...)suszone 1 gruszka pieprz czerwony sos vinaigrette 70 g sera camembert masło klarowane natka pietruszki Mięso: Pierś z kurczaka posypuję solą, pieprzem i przyprawa do kurczaka i odstawiam na godzinę do lodówki. Słonecznik rozdrabniam w misie blendującej ale nie na proszek. Pierś obtaczam w rozbełtanym jajku, potem w słoneczniku. Ręką mocno dociskam panierkę. Pierś smażę na rozgrzanym oleju

wesoła kuchnia
Nasi goreng 207

inny smak niż taki zupełnie świeżo ugotowany. W rzeczywistości cała potrawa może być potraktowana jak „zbieranina” niewykorzystanych wcześniej składników. Dlatego mogą do niej trafić także najróżniejsze rodzaje mięsa i owoców morza. Częstym dodatkiem jest również jajko w takiej lub innej postaci. Nasz przepis jest tylko pewną propozycją. Zasugerowaliśmy dodatek kurczaka, krewetek i usmażonego na omlet jajka, ale również(...)dobrze można by np. użyć mieszanki samych owoców morza, albo wołowiny lub jeszcze innego mięsa. Różny może być także sposób przyprawiania. Do popularnych dodatków należą kecap manis (słodki sos o gęstej konsystencji oparty na sosie sojowym), sambal oelek czy pasta krewetkowa. Ponieważ kecap manis może być trudny do nabycia w sklepie, my „zasymulowaliśmy” go połączeniem sosu sojowego

Kulinarna Pokusa
Zapiekane gołąbki z wołowiną, kaszą gryczaną i borowikami 141

podanym na elegancką kolację czy obiad. Dziś gołąbki z borowikami, wołowiną i kaszą gryczaną, zapiekane w sosie grzybowym.  Porcja ok 10 gołąbków  Składniki: młoda kapusta 500 g mięsa wołowego 150 g kaszy gryczanej  1 duża cebula czerwona 1 jajko 20 g suszonych borowików 1 łyżka masła majeranek sól i pieprz sos 50 g suszonych borowików(...)oddzielić liście. Kaszę należy ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzić. Cebulę kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy, aż się zarumieni na maśle.  Do miski przekładamy: usmażoną cebulę, mięso, suszone grzyby, kaszę. Dodajemy jajko, łyżkę majeranku i sól z pieprzem do smaku. Wszystko ze sobą dobrze masujemy. Na liściach kapusty układamy solidną łyżkę farszu i zakręcamy gołąbki, które układamy

Niezły Młynek
UDZIEC INDYCZY PIECZONY NA MASEŁKU Z MARCHEWKĄ 145

ostra mielona papryka Wykonanie: *Udżca oddzielamy od kości, zdejmujemy skórę, kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem oraz obiema paprykami. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.  * Do naczynia wkładamy mięso oraz pokrojone w plasterki marchewki. Masło ścieramy na tarce o duzych oczkach, posypujemy wierzch mięsa. Pieczemy pod przykryciem 1 godz. , kilkakrotnie mieszając zawartość. * Podajemy z całymi pieczonymi ziemniaczkami i miksem

Z Majeczką w kuchni
10 top przepisów w szkolnym roku 184

jedząc te same potrawy razem z nim. Dziecko bierze przykład z rodziców. Natomiast wszystkie dzieci lubią naleśniki! Moje jedzą naleśniki na słodko i wytrawnie. Gotując zupy często z gotowanego mięsa przyrządzam krokiety …Są to stosy krokietów, bo moje dzieci bardzo je lubią i pieszczotliwie nazywają krokietkami. Naleśniki na słodko z serem czy dżemem to również masowa produkcja. Na drugi(...)dzień wystarczy je tylko podgrzać. Często gotuję obiady na dwa dni, które można jeść z ryżem, kaszą bądź ziemniakami. Są to smaczne curry , śmietankowe sosy z mięsem i smaczne gulasze . Moje dzieci lubią mięsne sosy, więc takie najczęściej gotuję. Są aromatyczne, niektóre pełne warzyw ale jedno mają wspólne – można je przyrządzać w dużych porcjach. Co jeszcze lubią dzieci

codojedzenia
Pulpeciki drobiowe z kaszą jaglaną 161

Delikatne mięso z indyka połączone z równie delikatną kaszą a zarazem sprytny sposób by przemycić do potrawy kaszę.  By nieco zaostrzyć smak tego dania podałam je z surówką z kiszonej kapusty.   Przepis na surówkę znajdziecie tu klik   400 g mielonego mięsa z indyka 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto ze śliwkami 191

Bardzo szybkie i proste ciasto ze śliwkami, któremu nikt się nie oprze :) Składniki: (porcja na dużą blachę) 8 jajek 4 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru

kuchnia doski
Indyjski kurczak 116

Indyjski kurczak Indyjski kurczak , kolejny sposób na to jak ciekawie przyrządzić kurczaka . Jak wiadomo to mięso bardzo często gości na naszych stołach i nie zawsze mamy pomysł co z nim zrobić . Przepis banalnie prosty , a do tego nieziemsko pyszny . Polecam szczególnie amatorom smaków Indii . Moje chłopaki uwielbiają te aromaty , a także kolory i smak tych potraw . Taka odmiana od szarej

Ogrodnik w podróży
przetwory - sos paprykowo pomidorowy 155

dlatego zawsze można dodać kilka dodatków i będziecie mieli wszystko co chcecie. Następnie gdy tylko nadejdzie ten moment, możecie otworzyć słoiczek i gotowe. Dodatki ryż, kasze czy makarony, z mięsem lub bez mięsa i ... tylko Wasza wyobraźnia Was ogranicza. Składniki: 2 cebule 0,5 kg papryki 0,5 kg pomidorów pęczek bazylii  2 łyżeczki czosnku granulowanego  1 łyżeczka

Gotowanie z pasją
Pulpety z cukinią w sosie z kaniami 141

grzybów kanie 1 cebula olej rzepakowy 2 łyżki startego parmezanu 200 ml śmietany kremówki 30 % sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku Pulpety: Pierś z kurczaka i cebulę mielę maszynką do mięsa. Cukinię myje, nie obieram jej i ścieram na tarce jarzynowej. Cukinię startą solę i odstawiam na 30 minut aż puści sok. Przekładam ją na sito i mocno odciskam z wody(...)Cukinię dodaję do mięsa, wbijam jajko, dodaję parmezan, koper, bułkę tartą, sól, pieprz,przyprawę do kurczaka, papryczkę. Całość wyrabiam i formuję nieduże pulpety. Obtaczam w mące pszennej. W garnku zagotowuję dwa litry wody osolonej i wkładam pulpety. Gotuję około 5 minut od wypłynięcia na wierzch i zagotowania.  Sos: Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję pokrojone grzyby kanie

wesoła kuchnia
Pastéis de Bacalhau - portugalskie krokiety z dorsza 195

wodę w międzyczasie 2-3 razy. Następnie ugotuj go w świeżo nalanej wodzie przez około 15 minut. Ostudź, obierz skórę, odetnij płetwy, pozbaw go ości i pokrusz do salaterki mięso. Świeżego dorsza ugotuj również w wodzie, jednak nieco krócej — jakieś 5-7 minut. Ostudź, pozbaw skóry oraz ości i oddziel mięso, które możesz odsączyć dodatkowo z nadmiaru wody na papierowym

Food Square
Pulpety z łopatki wieprzowej w papryce czerwonej 123

już tak. Gdybyście szukali przepisu na paprykę, znajdziecie go na blogu. Dzisiaj paprykę wykorzystamy do obiadu. Papryka nadaje pulpetom specyficznego smaku. Zachęcam do wykorzystania przepisu. Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej Sól Pieprz 2 papryki czerwone Cebula dymka ( szczególnie zielona część ) Bulion/ woda 1 łyżka almette śmietankowe Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy

Smaki Ewy
Potrawka z kurczaka z cukinią i serem 175

piersi kurczaka kroimy w kosteczkę doprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę. Tak samo robimy z młodą cukinią. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy cebulę, dodajemy mięso z kurczaka. Gdy mięso zmięknie dokładamy czerwoną paprykę, cukinię oraz kukurydzę. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Całość przesmażamy kilka minut i podlewamy wodą.  Dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania