Kotlety mielone z indyka 281Składniki ( 4 porcje): 500 g mielonego mięsa indyka 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka) 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko mąka pszenna olej roślinny Przygotowanie: Bułkę zalej mlekiem lub wodą, odstaw do namoczenia na około 5 – 10 minut. Odciśnij. Do miski włóż zmielone mięso, startą na tarce cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli, i 1/2 łyżeczki pieprzu
Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Minipulpeciki w sosie własnym z kaszą jaglaną i kalafiorem 187najbardziej zabawne, nawet wtedy, kiedy lodówka wcale nie świeci pustkami. Mam dla Was dzisiaj przepyszną propozycję, która mi bardzo smakowała, dlatego też się nią dzielę. Potrzebujemy: 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva + oliwa do smażenia 2 łyżki bułki tartej 1 jajko(...)kalafiora 4 łyżki masła klarowanego Pieprz i sól Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie z oliwek. Pod koniec dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Usmażone warzywa dodajemy do mięsa. Do pulpecików dodajemy również jajko, bułkę tartą, pieprz i sól. Wyrabiamy rękoma i kulamy malutkie pulpeciki, które obsmażamy na oliwie, na tej samej patelni co cebula. W międzyczasie gotujemy
MamaOskarka
Kąski z widlaka białego z kurkumowym ryżem 249Widlak biały to nic innego jak ryba z rodziny dorszowatych, więc biała o soczystym, delikatnym mięsie. Wykorzystałam ją tutaj do zrobienia kąsków rybnych a dodatek ryżu nadaje jej charakteru. Jeśli tylko uda się Wam zakupić widlaka, zróbcie takie oto danie, jeśli jednak nie, wykorzystajcie mięso dorsza. Kąski z widlaka białego z kurkumowym ryżem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Sałatka na wynos z kurczakiem i sosem czosnkowym 243warto sięgnąć po coś innego np po taką chrupiącą sałatkę. Samo przygotowanie zajmie nam tyle samo czasu co zrobienie kanapki pod warunkiem,że mamy pod ręką gotowe mięso. Do takiej sałatki doskonale pasują wafle ryżowe i razem będą stanowić naprawdę pożywny i wartościowy posiłek. Ja wybrałam wale ryżowe z czarnuszką od Kupca ale też inne z pewnością się sprawdzą(...)czubata łyżka jogurtu naturalnego 1/2 łyżki majonezu 1/2 ząbka czosnku sól świeżo mielony pieprz Do pudełka włożyć sałatę,pokrojone na ćwiartki pomidorki,pokrojonego ogórka i kawałki mięsa. Całość posypać ziarnami. Wymieszać jogurt z majonezem,dodać starty czosnek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem można polać sałatkę i zamknąć pudełko. Można też przełożyć sos do małego słoiczka
Kolorowa kuchnia Elki
Zupa forszmak z indykiem 353zagęszczenia 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić ją w kostkę. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Na dno garnka wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać pieczarki(...)Chwilę smażyć. Gdy lekko zmienioną kolor to dodać paprykę i wsypać sól, pieprz, paprykę ostrą oraz słodką. Ponownie chwilę smażyć. Następnie całość zalać wodą i przecierem pomidorowym. Dodać mięso z indyka. Gotować kilkanaście minut na średnim ogniu. Na sam koniec dodać kukurydzę i ogórki kiszone. Gotować jeszcze kilka minut. W międzyczasie przygotować zasmażkę: rozpuścić masło i wsypać mąkę. Chwilę smażyć
Ugotować
SOCZYSTE PIERSI KURCZAKA SMAŻONE NA PATELNI GRILLOWEJ 180ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: 2 piersi z kurczaka, 2 łyżki oleju, łyżeczka przyprawy do kurczaka, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego. Przygotowanie: Mięso myję i osuszam. Każdy kawałek dzielę wzdłuż na dwa kotlety i lekko rozbijam tłuczkiem (przez folię). Przyprawy mieszam z olejem, dokładnie nacieram mięso, odkładam do lodówki (najlepiej na całą noc). Piersi kurczaka
JejKuchnia
Muszle makaronowe z mięsnym farszem 226danie, które sprawdzi się nie tylko jako codzienny rodzinny obiad, ale również jako eleganckie jedzonko na spotkanie w gronie znajomych. Składniki 18 muszli makaronowych 400 g mielonego mięsa 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki pikantnego ketchupu sól pieprz bazylia tymianek oregano żółty ser (do posypania) 400 g passaty pomidorowej natka pietruszki Sposób Cebulę i czosnek(...)drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na oleju. Następnie dodać umyte, potarte na tarce pieczarki, przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek. Następnie dorzucić mięso mielone oraz ketchup. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem. Passatę wlać na rozgrzana patelnię, doprawić do smaku pieprzem oraz bazylią, tymiankiem i oregano. Następnie przelać ją do naczynia żaroodpornego
Kuchenne aromaty
Pierś z kurczaka w parmezanie 222prostu nieduża blacha do pieczenia. Jeśli takiej nie macie możecie ją zamówić przez internet tutaj. Pierś z kurczaka w parmezanie to przepis także z cytrusami. Limonka świetnie wnika w mięso drobiowe, nadaje wspaniałe, czasem niepowtarzalne walory smakowe. Na pewno wam się spodoba. Dość gadania. Zabieramy się za pracę. Możesz także spróbować moich dwóch innych przepisów z piersią kurczaka – pierwszy(...)nich dodajemy świeżo posiekaną natkę pietruszki. Obficie solimy i pieprzymy. Całość mieszamy. Piersi z kurczak moczymy chwilę w marynacie, a następnie przekładamy do panierki i obtaczamy nią nasze mięso. Piersi z kurczaka pieczemy 40 minut, będą soczyste w 180 st. C. Jeśli chcemy bardziej chrupiącą skorupkę z parmezanu polecam wam przełączyć piekarnik w na ostatnie 10 minut na termoobieg
Kuchennyviral.pl
KROKIETY Z KAPUSTĄ, WĘDZONYMI ŚLIWKAMI I GRZYBAMI 205świąteczne krokiety z kapustą, wędzonymi śliwkami i grzybami - sprawdzony przepis krok po kroku. 👌 Przepisów na krokiety znajdziecie co niemiara, a na różnego rodzaju farsze to w szczególności : krokiety z mięsem, krokiety z farszem mięsno-pieczarkowym, krokiety z mięsem i grzybami, krokiety z kapustą kiszoną, krokiety z kapustą słodką i tak dalej, i tak dalej...😀 Krokiety na obiad, to dobry
Moja Książka Kucharska
Gulasz Drobiowy z Dodatkiem Pieczarek i Papryki 132niewielkiej ilości oleju na patelce podsmażyć cebulkę z czosnkiem po chwili dodać do niej paprykę. Smażyć aż delikatnie zmięknie. Przełożyć do garnka z wodą. 5. Na patelni podsmażyć mięso wraz z przyprawami i ziołami. 6. Gdy mięso zacznie się rumienić dodać do niego pieczarki i razem smażyć. 7. Następnie przełożyć do garnka, gotować do miękkości. 8. Dodać 2-3 łyżki
Dziś Ja gotuje
Zupa warzywna na indyku 185marchewki 1/2 pora 2 łyżki masła 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 1/2 szkl. ryżu 1 szkl. mleka 1 puszka groszku (opcjonalnie) , zioła sól , pieprz Sposób przygotowania: Mięso opłucz , pokrój, zalej 1,5 l wody.Wsyp szczyptę soli, doprowadź do wrzenia. Oczyść marchewki , pokrój w plasterki. Wrzuć do garnka z mięsem. Por starannie oczyść, pokrój w krążki. Na patelni
Różne smaki w kuchni
Kotlety z kaszy jęczmiennej – kuchnia podkarpacka 200kuchnię podkarpacką, choć cieszyła się ona już wcześniej uznaniem zarówno w kuchni polskiej, jak i żydowskiej. Na Podkarpaciu z kaszą robimy gołąbki, pierogi i wytrawne drożdżówki. Kaszę dodajemy do mięs i kapusty. Z kaszy robimy również kotlety. Na blogu jest już przepis na hreczanyki, kresowe kotlety z kaszy gryczanej i mięsa. Tym razem proponuję lasowiackie kotlety z kaszy jęczmiennej
Trzeci talerz
Rozgrzewająca zupa meksykańska 567Dziś prezentuję mój ulubiony rodzaj zupy - czyli taką zupę, którą po prostu można się najeść! Zupa idealna na chłodniejsze dni, rozgrzewająca i sycąca dzięki zawartości mięsa. Zupa meksykańska bardzo dobrze nadaje się na jesienno-zimowy posiłek. Przypomina w smaku potrawę chilli con carne . Smacznego! Składniki: 3 łyżki oliwy 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 300 g mielonej wołowiny(...)oregano, 0,5 mielonego kminku sól, pieprz do smaku Wykonanie: W garnku na łyżce oliwy podsmażyć lekko pokrojoną w kostkę cebulę, dodać starty ząbek czosnku. Dodać oliwę i mięso. Podsmażyć całość mieszając. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Do garnka dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i wlać bulion. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy
psgotujemy
Chili con carne – danie jednogarnkowe 224ryżem, makaronem lub pieczywem. Danie jest bardzo pyszne, lekko pikantne, także polecam wypróbować przepis. Do przygotowania chili con carne będziemy potrzebowali: Rondel lub garnek o pojemności 3L 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego) 2 papryki czerwone 2 papryki żółte lub zielone 2 papryczki chili około 250 g cebuli 700 g passaty pomidorowej 1 puszka 400 g pomidorów krojonych(...)cebulę przez kilka minut, tak żeby się zeszkliła. Następnie do cebuli dodaję paprykę i papryczkę chili i całość smażę około 10 minut, na małym ogniu. Po 10 minutach dodaję mięso i jeszcze smażę około 20 minut – na małym ogniu. Następnie dodaję pozostałe składniki i doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą i całość gotuję (duszę) jeszcze około 10 minut, pod koniec sprawdzam
Uwaga Babcia Gotuje
Filet z dorsza na puree z brokuła i ziemniaka 258piec. Ryba przebywa w nim 30 minut (10 minut się nagrzewa do 180 stopni i 20 minut się piecze). Przykrycie ryby folią sprawia, że ryba nie będzie sucha, a mięso będzie delikatne i sprężyste. W czasie, kiedy piecze się ryba, przygotować puree. Pokrojone w kostkę ziemniaki, różyczki brokuła i posiekaną grubo cebulę ugotować w 750ml wody. Po 15 minutach gotowania(...)dolać odrobinę wody z gotowania, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Filet z dorsza po upieczeniu będzie bardzo delikatny, może się nawet rozpaść. Można pozbyć się skóry i położyć tylko kawałki mięsa. Rybę wedle własnej inwencji ułożyć na zielonym puree. U mnie cytryna pełni funkcję dekoracyjną, pozwoliłam sobie zostawić kilka listków rozmarynu, których też się nie je (ale łatwo je zdjąć razem
Dietolog