smażenia. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml Sposób przygotowania: Cebule obrać, pokroić w pióra. Schab umyć, osuszyć, pokroić na kotlety schabowe. Każdy kotlet rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące pszennej, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Na rozgrzany na patelni olej (3 łyżki) położyć panierowane kotlety schabowe i obsmażyć(...)ziemniakami/kaszą/ryżem i ulubioną surówką. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 kotlety w sosie. Według powyższego przepisu można także przygotować łopatkę wieprzową czy mięso od szynki. Schab przygotowany w ten sposób jest delikatny, kruchy i miękki. Do sosu można użyć dowolnej musztardy, bardziej lub mniej ostrej. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka
Gospodyni Miejskasię uszy trzęsły. Wiem, zawsze tak piszę... ale po prostu nieudanych kulinarnych prób raczej Wam tutaj nie prezentuję ;) Także możecie zaufać rekomendacji i nakarmić domowników. Kiedyś usłyszałam, że mięsa z kośćmi nie powinno się podawać gościom, bo nie wiadomo jak to jeść, żeby faktycznie zjeść bez rękoczynów- a jeść rękoma podobno nie wypada, czy coś ;) Otóż tutaj tego problemu(...)będzie i śmiało możecie serwować nawet wybrednym gościom- mięso bowiem pięknie odchodzi od kości, już po jednym wbiciu widelca. Czytaj więcej
Pichceniomaniatego proste danie, wprost wymarzone , na zdrowy obiad w tygodniu lub w weekend . Kotlety mielone z indyka są bardzo łatwe w wykonaniu , jedno tylko, jest niezbyt fajne , mięso , strasznie się lepi do palców podczas formowania , panaceum , na ten problem, stanowią jednorazowe rękawiczki , lekko przetarte olejem Polecam , szczególnie dla dzieci , zjadając mielone , wcinają bez problemu ,także brokuły , więc każdy Tadek niejadek
Ogrodnik w podróżynasz pierwszy stek z krokodyla, bo nie jest łatwo dostać w sklepie takie mięso. Z tego powodu stek musi być prosty - chcemy poczuć przede wszystkim smak niezwykłego produktu a nie marynaty czy przypraw. Stek z krokodyla to mięso wykrawane z ogona. Konsystencje ma zbliżoną do dużych ryb, np tuńczyka czy rekina i smaży się podobnie. Smakuje za to bardziej
Milion SmakówKiedy warzywa będą ugotowane, wyjmujemy je. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w kostkę lub plasterki. Żeberka gotujemy nadal, aż zupełnie zmiękną. Wyciągamy je z wywaru i obieramy z kości. Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę kiszoną odciskamy z soku (warto go zachować i wykorzystać do innej zupy, na przykład zalewajki), kroimy ją drobniej i dodajemy do gotującego się wywaru(...)gotujemy około godziny. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je w dużą kostkę i gotujemy osobno w posolonej wodzie. Kiedy są niemal gotowe odcedzamy. Do zupy dodajemy pokrojone warzywa, mięso i ziemniaki. Doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze kilka minut. Kapuśniak podajemy gorący. Kapuśniak na żeberkach - kuchnia podkarpacka Zapraszam również do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA
Trzeci talerznamaszczeniem w Sylwestra, w nocy. We Włoszech z soczewicą wchodzi się w Nowy Rok. Jest bogata we właściwości odżywcze i ma jedną bardzo ważną cechę- to doskonała alternatywa dla mięsa, ryb, jaj czy sera, dzięki dużej zawartości białka. Można ją spożywać solo lub idealnie smakuje z ryżem, makaronem, ziemniakami. Działa antyoksydacyjnie dzięki izoflawonom, cennym sojusznikom w profilaktyce różnych form raka(...)Dosmacz solą, pieprzem ,przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj białą kiełbaskę pokrojoną na małe kawałki, pozbawioną skóry. Jeśli nie lubisz białej kiełbasy, dodaj parówki cielęce, ważne by było w nich mięso, a nie inne dziwne rzeczy. Pokrojone w kosteczkę ziemniaki ugotuj osobno. Gdy soczewica będzie gotowa, dodaj na końcu ziemniaki, dopraw wedle uznania i przed podaniem nie zapomnij o oliwie
Z Kuchni Do Kuchnibędzie czysta. Wtedy zalewamy czystą wodą, lekko solimy, można dodać liść laurowy i gotować do miękkości. Uwaga! Flaków nigdy nie przykrywamy, ten zapach musi się ulotnić. Z ugotowanego mięsa, usuwamy skórę, oddzielamy od kości i lekko rozdrabniamy. Przecedzamy rosół, dodajemy mięso i miękkie flaki. Na patelni robimy zasmażkę z masła i mąki. Gdy zrobi się lekko złocista, dodajemy
Dieta moja pasjasól przepis Oczyszczonego kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, oprószamy solą, czarnym pieprzem dodajemy łyżeczką przyprawy curry i wszystko razem łączymy. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy mięso od czasu do czasu mieszając, po czym zdejmujemy z ognia. Umytą białą część pora oraz obraną marchewkę kroimy w talarki. Białą kapustę siekamy na mniejsze części. Do dużego garnka wrzucamy(...)fasolkę szparagową, pokrojoną marchew, pora oraz kapustę i kurczaka. W szklance gorącej wody rozpuszczamy kostkę warzywną, dokładnie mieszając. Gorący wywar wlewamy do garnka z warzywami i mięsem. Całość dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane. Następnie dodajemy łyżeczkę curry, oraz obrane i rozgniecione lub przecisnięte przez praskę ząbki czosnku, w razie potrzeby wszystko doprawiamy jeszcze
Smakowite Daniacarne to szybki i łatwy do przyrządzenia obiad. Jeśli danie to przygotowujemy dla małych dzieci możemy zrezygnować z doprawiania go papryczką chili lub dodać jej mniej. 0,5 kg mięsa mielonego 3-4 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 puszki czerwonej fasoli 3 łyżki kukurydzy konserwowej 150 g fasolki szparagowej 2 puszki pomidorów czerwona papryka 1 łyżeczka kminu rzymskiego(...)łyżeczki mielonego chili sól pieprz do smaku Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju. Podsmażamy cebulę do zarumienienia. Następnie do garnka wrzucamy mięso i czosnek i podsmażamy razem. Następnie dodajemy odsączoną fasolę, fasolkę szparagową oraz kukurydzę i smażymy razem kilka minut. Dodajemy pomidory, pokrojoną w paski paprykę. Doprawiamy kminem (można go wcześniej rozetrzeć w moździerzu
Dieta bez mlekapomidory, cebulę, ostrą paprykę i moją ulubioną kolendrę. Meksykanie to również mistrzowie w przyrządzaniu guacamole . Nigdzie indziej nie zjecie równie pysznego awokado . Ciężkie i pożywne śniadanie składające się z mięsa, fasoli i serów to prawdziwa uczta i początek kulinarnej podróży w Meksyku , na którą możecie się wybrać z biurem podróży Rainbow . Warto spróbować papadzules czyli tortill i z jajkiem(...)pestek dyni. Innym lokalnym smakołykiem jest mała smażona tortilla nadziewana sałatą, kurczakiem, pomidorami i czerwoną cebulą. P opularną potrawą jest także queso relleno czyli żółty ser nadziewany mielonym mięsem podany w białym sosie. Warto wypróbować „Comida Corrida” , czyli coś na wzór polskiego mlecznego baru, gdzie na codzienne men u składają się zupa, drugie danie i deser. Mogą
codojedzeniaSKŁADNIKI: • 300 g makaronu farfalle • 500 g mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki • puszka pokrojonych pomidorów • 1 większy bakłażan lub 2 małe • 1 cebula • 1 pęczek bazylii • 3 ząbki czosnku • mozzarella 1-2 kulki • ser żółty • olej • sól, pieprz biały • zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente, w osolonej wodzie, po ugotowaniu polewamy zimną wodą, żeby się zahartował. Na patelnię(...)osuszony), do całości dodać jeszcze odrobinę oliwy, posolić i podsmażyć, bakłażan powinien zmięknąć, ale żeby był lekko chrupiący. Całość przekładamy do większej miski. Na tą samą patelnię wrzucamy mięso mielone, dodajemy łyżkę oleju, a następnie podsmażamy doprawiając solą i pieprzem, po chwili dodajemy łyżkę ziół prowansalskich i pokrojoną bazylię, mieszamy, dodajemy puszkę pomidorów jeszcze chwilę podsmażamy, całość przekładamy do miski
KUCHNIA POLSKAsię ze mną, że każdy z nas ma swoją receptę na dobry bigos. Dziś podzielę się z Wami swoim przepisem na bigos z kapusty białej i kiszonej z dodatkiem mięsa, kiełbasy i suszonych grzybów. Sekretem na udany bigos jest długie gotowanie... im dłużej gotowany tym lepszy. A najlepszy jest po kilku dniach. Nie wyobrażam sobie świąt bez bigosu(...)czasie wyjąć z bigosu żeberko.Dodać do garnka koncentrat pomidorowy, przyprawę do bigosu, ewentualnie sól i pieprz. Na samym końcu dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę śląską i mięso skrojone z żeberka. Gotować Wszystko razem kolejną godzinę co jakiś czas mieszając, by bigos się nie przypalił, podlewać wodą w razie potrzeby. Bigos w garnku wystudzić i odstawić w chłodne
Zrób to smaczniemajerankiem, papryką, kminkiem, solą i zostawić w zamkniętym naczyniu na całą noc lub dłużej. Na następny dzień szynkę delikatnie opiekamy ze wszystkich stron na patelni (aby się pory w mięsie zamknęły i nie wypływał z niej sok podczas pieczenia) i przekładamy do rękawa. Zamknięty klipsami rękaw umieszczamy na brytfance i wkładamy do nagrzanego piekarnika (pamiętając aby folię z wierzchu(...)dalej dusimy. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i wlewamy śmietankę (na ok. 500g pieczarek potrzeba 200ml śmietanki), doprawiamy solą, pieprzem. Dusimy do momentu, aż nam śmietanka zgęstnieje. Upieczone i pokrojone mięso polewamy pieczarkami. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowieposzukiwaniu nowych pomysłów na obiad wymyśliłam sobie takie burgery lub kotlety jak kto woli z mięsa drobiowego z dodatkiem kaszy jaglanej. Z powodzeniem można ich użyć do domowych hamburgerów lub podać z ziemniakami i ulubiona surówką. 300 g filetu z piersi kurczaka 1/2 szkl. kaszy jaglanej 1 marchewka 1 jajko 1 cebula 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku(...)kaszę,startą marchewkę na drobnych oczkach tarki,posiekaną i zeszkloną na maśle cebulę,starty czosnek i koperek. Wbić jajko,doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wyrobić. Z mięsa formować kotlety,każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z obu stron na rumiano. Podawać na ciepło np. z ziemniakami i surówką
Kolorowa kuchnia Elkischabu lub polędwiczek wieprzowych olej łyżka miodu sok z 1 pomarańczy (ok 150 ml) 30 g tahiny 2 łyżki posiekanej kolendry sól, pieprz ryż basmati do podania Mięso kroimy w małą kostkę, solimy i pieprzymy a następnie obsmażamy na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy miód i dokładnie mieszamy, wlewamy sok i znowu mieszamy. Dodajemy pastę tahini, po wymieszaniu przykrywamy(...)dusimy ok 10 minut lub dopóki mięso nie stanie się mięciutkie. Ewentualnie dodatkowo doprawiamy. Podajemy z ryżem, posypane kolendrą
Dzieje kuchennej Wiewióry