kurczak z ananasem. Cóż w nim wyjątkowego? To, że przed grillowaniem zamarynowałam go w sosie vinaigrette. Sosu trzeba zrobić więcej, gdyż świeże warzywa polane nim są cudownym dopełnieniem pieczonego mięsa. Składniki: Sos vinaigrette: 4 łyżki miodu 3 łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki musztardy dijon 2 łyżki oliwy 2-3 łyżki octu winnego 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka mielonej(...)pokroić w mniejsze kawałki, skrzydełka poprzecinać na pół, podobnie nóżki. 1/3 sosu vinaigrette odlać, w reszcie zamarynować kurczaka przynajmniej na kilka godzin. Najlepiej zrobić to na noc, wtedy mięso dobrze przejdzie smakiem sosu. Ananas obrać, pokroić na plastry lub mniejsze kawałki o grubości około 2 cm. Na tradycyjnym grillu lub patelni grillowej opiec kurczaka i kawałki ananasa. Podawać
Codzienna kuchnia niecodziennaZupa, którą najczęściej podaję jako pierwsze danie, chyba że daję tyle mięsa i warzyw oraz makaronu na porcję, że wystarcza na parę godzin Dziś rosół z kury, tradycyjny na drobiu i włoszczyźnie, dużej ilości marchwi, słodki, koniecznie z lubczykiem! długo pyrkający, domowy. Zapach unosi się w całym domu! Rosół podaję tradycyjnie z makaronem w postaci krótkich i cienkich nitek, udekorowany(...)wody świeży pęczek natki pietruszki sól, lubczyk oraz świeżo zmielony pieprz do smaku opcjonalnie: pęczek świeżego lubczyku zamiast suchej przyprawy do podania: makaron i świeży koperek Przygotowanie: Obieram warzywa, mięso płuczę pod bieżącą wodą. Cebule obieram, przekrawam na pół i przesmażam na suchej patelni do lekko złotego koloru. Zamiennie można je upiec w piekarniku. Włoszczyznę i kurę układam w dużym
Zasmakuj KuchniSkładniki: * 500 g ziemniaków obranych * 500 g mięsa mielonego * cebula * czosnek 2 ząbki * puszka pomidorów krojonych ( lub 5 średniej wielkości świeżych pomidorów) * 200 g sera żółtego * olej do smażenia * tymianek 1/3 łyżeczki * zioła prowansalskie łyżeczka * majeranek 1/2 łyżeczki * papryka słodka łyżeczka * sół * pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ugotowań w solonej wodzie na półmiękko ( gotowałam ok. 10 minut). Po przestudzeniu ziemniaki pokroić(...)plasterki. Cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć na patelni. Następnie dodać mięso mielone i smażyć przez chwilę, aż straci swój różowy surowy kolor. Dodać pomidory i dusić, aż woda odparuje z pomidorów ( 15-20 minut). Pod koniec doprawić solą pieprzem, papryką, tymiankiem, majerankiem oraz ziołami prowansalskimi. Odstawić na chwilę do przestudzenia. Ser zetrzeć na tarce. Formę do zapiekania wysmarować odrobiną
Kulinarne przygodyceble - 2 ząbki czosnku - 200 ml słodkiej śmietanki 30 % - sól - pieprz - olej 1. Schab kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej na patelni, obsmażamy mięso po 2 minuty z każdej strony, odkładamy na talerz. Pora i cebulę kroimy w plastry, czosnek przeciskamy przez praskę. 2. Na rozgrzany tłuszcz dajemy cebulę, blanszujemy, dodajemy pora(...)czosnek, mieszamy, dodajemy przyprawy. Gdy zmiękną warzywa wlewamy śmietankę, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mięso, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu 5 minut. Doprawiamy do smaku. Podajemy z chlebem, kasza lub ziemniakami
Apetyczna babeczkaMięso z indyka jest smaczne, zdrowe i niskokaloryczne, szczególnie polecane przez dietetyków. Nie potrzebuję jednak specjalnej zachęty, bo uwielbiam każda część z indora. Dziś polecam bardzo niedoceniane w kuchni podudzia z indyka. To tanie mięso i znacznie smaczniejsze od piersi, którą bardzo łatwo przesuszyć. Danie przygotowane z podudzi indyka, przyciętych na kształt wieprzowych golonek najlepiej zjeść w domowym zaciszu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przyprawy: czerwona shoarma, chilli, sól, natka pietruszki Przygotowanie: Na początku marynujemy kurczaka w mieszance oleju (2/3 łyżki), shoarmy (ok. 1,5 łyżeczki) i soli (ok. 0,5 łyżeczki). Chowamy mięso do lodówki i w międzyczasie zajmujemy się krojeniem warzyw. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju lub masła podsmażamy kurczaka. Przez chwilę robimy to na dość dużym ogniu. Gdy mięso się
Pyszny Duetmiłośników delikatnie ostrych, a zarazem lekko słodkich smaków. I dla tych, którym z mięsem niekoniecznie po drodze. I dla tych na permanentnej diecie, rozpoczynającej się zazwyczaj wiosną. Dla mnie! Składniki: 1 duży batat 80 g liści jarmużu (bez łodyg) 100 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej 100 g sera feta 1 papryczka chili 4-6 pomidorków, np. koktajlowych 1 ząbek
gutfutporem i liściem laurowym oraz zielem angielskim. Zalewam bulionem i cierpliwie gotuję przez 3 godziny na wolnym ogniu. W razie potrzeby dolewam bulionu lub wody. Na koniec gotowania wyławiam mięso, które zalewam winem i połową bulionu z gotowania i duszę jeszcze dwie godziny na wolnym ogniu, natomiast warzywa gotuję w bulionie do zredukowania sosu. Gotowe mięso szarpię widelcami. Podaję
Mango PapajaWitam Kochani dziś zapraszam na pyszne placki ziemniaczane z mięsno-warzywnym gulaszem-pyszna propozycja na obiad, która zasmakuje każdemu :) GULASZ -500g mięsa wieprzowego np łopatka, szynka -1 cebula -2 małe ząbki czosnku -0,5 małej cukinii -0,5 puszki kukurydzy (puszka 340g) -1 duża marchew lub 2 małe -6 średnich pieczarek -łyżka masła -sól, pieprz do smaku -zioła(...)smażenia DODATKOWO -100g żółtego sera startego na dużych oczkach GULASZ Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na maśle, dodajemy marchew pokrojoną w talarki oraz pokrojone w niewielka kostkę mięso. Całość podlewamy lekko wodą i dusimy około 10-15 minut. Dodajemy drobno pokrojoną cukinię, czosnek, pieczarki i wszystko dusimy ok 5 minut. Dodajemy przyprawy i kukurydzę i gotujemy chwilę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokużółtego 1/3 łyżeczki otartej gałki muszkatołowej Filety umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje. Obrany i wyciśnięty 1 ząbek czosnku dodać do 10 g miękkiego masła klarowanego i wymieszać. Mięso doprawić solą i pieprzem, nasmarować masłem czosnkowym i sokiem z cytryny a następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec bez przykrycia w temperaturze 180 ° C przez 30 minut(...)solą i pieprzem. Gdy liście skurczą się dodać śmietanę i starty ser. Gotować mieszając ok 3-5 minut do rozpuszczenia sera. Doprawić otartą gałką muszkatołową. Pomidory suszone drobno pokroić. Mięso wyjąć z piekarnika, zalać gotowym sosem i posypać pomidorami a następnie ponownie zapiec w piekarniku przez ok 5-10 minut. Podawać z ulubionymi warzywami niskowęglowodanowymi i ewentualnie dodatkową porcja łuszczu
Ola la LCHFziemniaków i marchewki. Jest lekka, pełna smaku i pyszna. Sprawdzi się, gdy nie mamy czasu lub chęci na długie stanie w kuchni. Nie wymaga gotowania wywaru z jarzyn lub mięsa, co znacznie skraca czas jej przygotowania. Najlepiej jeśli macie rosół lub bulion pozostały z weekendu, choć sama często robię ją zalewając warzywa i mięso gorącą wodą z czajnika. Zamiast kiełbaski
cool and mintygrupą krwi, przy mojej grupie krwi 0 Rh+, wyczytałam, że nie powinnam jeść żadnego pieczywa, żadnych makaronów, większości nabiału, pić napoi gazowanych...Same zakazy podstawowych produktów! Natomiast powinnam jeść mięso, chleb Ezechiela i Esseński. To tak w skrócie. Wówczas nie piekłam jeszcze chleba w domu, ale te dwie nazwy chleba utkwiły mi gdzieś w podświadomości. Już 3 lata temu, upiekłam(...)100g prosa oddzielnie moczymy w wodzie na czas fermentacji zaczynu Ciasto właściwe: Cały zaczyn, 700g 150g wody 1 łyżka soli 300g mąki pszennej chlebowej Dodatkowo przekręciłam przez maszynkę do mięsa: 100g soczewicy gotowanej 100g prosa osączonego z wody. 100g bobu / użyłam mrożonego, podgotowałam i zdjęłam koszulki /. Do zaczynu dodajemy wodę z solą, mieszamy. Następnie dodajemy zmielone ziarna soczewicy, prosa
Leśny Zakątekkaczki, dodać resztę ziół, zalać winem, piec pod przykryciem kolejne 30 minut. Po tym czasie dorzucić kasztany, dodać ocet balsamiczny oraz masło. Piec kolejne 30 minut doglądając kaczki. Jeżeli mięso nie będzie jeszcze odpowiednio kruche pozwolić mu na dłuższe pieczenie pod kontrolą. (Uwaga -około 20 minut przed końcem odkryć naczynie, by mięso się przyrumieniło, a sos zredukował) W osobnym
Wino Francja KuchniaPolędwiczka wieprzowa z pieczarkami w sosie winnym W temacie mięso, a dokładniej wieprzowina to w dzisiejszym moim menu znalazła się polędwiczka, prosta, szybka w przygotowaniu, delikatna w smaku z odrobiną ulubionych ziół i dodatków. Kluczowa jest jakość mięsa, jego świeżość oraz pochodzenie. Dokładne oczyszczenie polędwicy z tłuszczu oraz błon zagwarantuje nam wysokiej jakości danie. Na dzisiaj będzie to polędwiczka
Wino Francja Kuchnia