mięso - 63110 przepisów (strona:1518/4208)

Pikantne piersi z kaczki z sosem wiśniowym, grzybami shimeji, kaszą i sałatką 236

łyżki oleju rzepakowego Wielkopolski sól, pieprz, mieszanka ziół sałatkowych WYKONANIE Piersi z kaczki umyć i osuszyć. Skórę ponacinać ostrym nożem w kratkę (ostrożnie, tak aby nie naciąć mięsa). Na dużej patelni rozgrzać olej rzepakowy z chili i ułożyć na nim piersi z kaczki stroną bez skóry. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180 ° C. Usmażone piersi z kaczki przełożyć(...)naczynia żaroodpornego (skórą do góry), przelać również olej, dodać umyte gałązki tymianku i włożyć do piekarnika na około 40 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia kaczki, wyciągnąć mięso z piekarnika i przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem z obu stron, po czym ponownie włożyć do piekarnika (układając piersi skórą do góry). Odmrożone wiśnie przełożyć wraz z sokiem na patelnię

Passions hobbies life
jesienny gulasz z łopatki z dynią, papryką, kalarepką... 217

łyżeczki, woda 4 szklanki, śmietana 18% 1/2 szklanki, mąka kukurydziana 3 łyżki, koperek mrożony 2 łyżki lub 1/2 pęczka świeżego świeżą łopatkę pokroić w kostkę, na oleju zrumienić mięso, dodać pokrojoną cebulę i podsmażać z 3 minuty mieszając co jakiś czas dodać pokrojoną w kostkę obraną dynię, paprykę, kalarepkę, ząbki czosnku, przyprawę do wieprzowiny, paprykę ostrą w proszku, podsmażać(...)minut mieszając co jakiś czas wlać wodę i pod przykryciem gotować do miękkości mięsa śmietanę wymieszać z solą morską, mąką kukurydzianą, wlać do wywaru i mieszając do zagęszczenia sosu zagotować, na koniec wsypać koperek, użyłam zamrożony posiekany pachnący latem koperek podawać z czym się lubi: ziemniaki, kasza, ryż, makaron, pieczywo - wieprzowo dyniowy gulasz jest bardzo szybkim, łatwym i jednocześnie sycącym

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa z czerwoną soczewicą 181

należy do mięsożerców zazwyczaj zupy gotuję na wywrze mięsnym i każdy dostaje wkładkę do swojej porcji :) Ale równie dobrze ta zupa smakuje przygotowana na bulionie warzywnym. Składniki: 300g-400g mięsa wieprzowego z łopatki 200g czerwonej soczewicy 1-2 ząbki czosnku 1 nieduża cebula 2 średniej wielkości marchewki 1 pietruszka, korzeń kawałek selera pół strąka czerwonej papryki 4 ziemniaki 200g pomidorów(...)listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 2 spore łyżki masła lub jeśli nie używamy może być olej pęczek zielonej pietruszki sól, pieprz, maggi do smaku Przygotowanie: W garnku ugotować mięso z przyprawami do miękkości. W osobnym garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzać masło na nim podsmażyć drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Do tego dodać marchewkę pokrojoną w plasterki, seler

W garach u Gosi
Dobra dieta dla seniora w Akademii Smaku Sokołów przy herbacie Basilur 206

smak dlatego warto dodawać doprawiać posiłki naturalnymi ziołami takimi jak: estragon, oregano, tymianek bazylia.  Ze względu na podwyższony cholesterol i wysokie ciśnienie w diecie seniora powinny dominować chude mięsa o niskiej zawartości tłuszczu takie jak polędwica, schab czy szynka. Kolejną dolegliwością z jaką zmagają się seniorzy to cukrzyca typu II. Dlatego posiłki z dodatkiem węglowodanów takimi jak kasza, makaron(...)ziemniaki powinny być podawane z wysokobiałkowy dodatkiem w postaci mięsa. Taka kombinacja zapewni obniżenie IG ( indeksu glikemicznego). Nie należy zapominać o błonniku. Znajdziemy je w kaszach: jaglanej, jęczmiennej, gryczanej. Tłuszcze roślinne to kolejny niezbędny składnik. Bogate w witaminę E i kwasy omega 3 obniżają poziom cholesterolu, pomagają zwalczać wolne rodniki, pozwalają zachować dłużej młody wygląd sprawność fizyczną i seksualną. Mogliśmy

AZgotuj!
Lubella i orientalne spaghetti 165

osolonej wodzie z dodatkiem oliwy Al'dente tak jak na instrukcji. Filet z kurczaka myję i kroję w kostkę. Doprawiam. Na rozgrzaną patelnię wylewam olej rzepakowy a następnie dodaję mięso. Smażę na rumiano. Dodaję warzywa. Mieszam. Dodaję mleczko kokosowe. Następnie dodaję 2 łyżki curry. Natkę drobno siekam dodaję do mięsa. Makaron polewam sosem i kurczakiem

Gotowanie Patki
Gołąbki pieczone 953

robię gołąbki. Dlatego też postanowiłam dodać przepis. Nam jakoś bardziej przypadły do gustu gołąbki pieczone. Są bardziej wyraziste w smaku i sos jest smaczniejszy. Składniki: Farsz: 1 kg mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatka i karczek) 1 woreczek ryżu (125 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko olej 2-3 łyżeczki przyprawy do gołąbków sól do smaku(...)pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju i podsmażyć na złoto cebulę. Pod koniec dodać czosnek. Całość razem z tłuszczem wlać do mięsa. Dodać ostudzony ryż, jajko, przyprawę i wymieszać na jednolitą masę. Ewentualnie dosolić do smaku. Z liści wyciąć zgrubiały nerw. Na każdy liść nakładać porcję farszu i zwijać roladki

Ala piecze i gotuje
Paprykowy gulasz z szynki wieprzowej 138

mocnego zarumienienia. 2. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Czosnek przeciskamy przez praskę. 3. Dodajemy warzywa, liście laurowe i ziele angielskie do podsmażonego mięsa. Smażymy chwilę, po czym wlewamy pomidory z puszki, 1/2 szklanki wody, przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez około 1,5h do miękkości mięsa. Na koniec doprawiamy do smaku przyprawami

Szefowa kuchni
Zupa ogórkowa na żeberkach 203

żeberka i wlać zimną wodę do około 2/3 objętości (będzie to około trzech litrów wody). Zagotować, zszumować, a następnie zmniejszyć ogień. Dodać 1 łyżeczkę soli morskiej, przykryć i gotować mięso przez około 1,5 godziny na małym ogniu. Korpus kurczaka opłukać, odciąć skórę przy szyi (wyrzucić ją). Korpus włożyć do wywaru, dodać żołądki. Następnie dodać ziele angielskie, listki laurowe(...)czas mieszając (w sumie dodać około 1 szklankę wywaru). Następnie tak zahartowaną śmietanę przelać do garnka z zupą. Wymieszać. Zupa jest już gotowa do podania, podawać ją z rozdrobnionym mięsem i żeberkami z zupy. Źródło: kwestiasmaku  (z niewielkimi zmianami). linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Jesienna grochówka. 198

Skworcu 4 ziemniaki laska kiełbasy wiejskiej 1 cebula 1 łyzka masła klarowanego  Skworcu 2 łyżeczki majeranku  Skworcu sól  i  pieprz Skworcu 2 ząbki czosnku Przygotowanie; Mięso myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki,zalewamy wodą. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę. Dorzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Groch dokładnie płuczemy i wrzucamy do mięsa. Gotujemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Tortellini w sosie serowo-pieczarkowym 164

Coraz częściej sięgam po przepisy na dania bez mięsa jeśli chodzi o obiady zabierane do pracy. Mięso lubię, ale zrobione na świeżo:). Tortellini, czyli włoskie pierożki same w sobie są pyszne i wymagają niewielu dodatków, które przemieniają je w pełnowartościowe danie.  400g świeżego tortellini (znajdziemy je w lodówkach w marketach)  500g pieczarek  1 cebula 250 ml śmietany

Szefowa kuchni
Filadelfijska kanapka Philly Cheesesteak 204

Wołowinę umyć, pokroić w bardzo cienkie paseczki. Doprawić solą i pieprzem. Paprykę, cebulę i czosnek przesunąć na brzeg patelni, dodać wołowinę. Całość smażyć ok 10-15 minut (do miękkości mięsa) cały czas przewracając szczypcami wołowinę. W międzyczasie bagietkę podzielić na 2 części, rozkroić i posmarować masłem czosnkowym. Podpiec 2-3 minuty w nagrzanym piekarniku by zrobiła się chrupiąca. Mięso

Zielona Kuchnia
Sernik dyniowy na kruchym cieście 185

Sernik dyniowy - jesienny przysmak Sernik dyniowy to bardzo smaczne, jesienne ciasto, które cudownie pachnie i wygląda. Warto chociaż raz w roku przygotować taki deser, szczególnie w

Korniszonki
Kotleciki z serem i sosem majonezowym 239

Pyszne kotleciki-na przekąskę imprezową,z żółtym serem w środku,do tego sosik majonezowy  i mamy super zakąskę -polecam Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego 150 g sera żółtego pół opakowania ciasta francuskiego 3 ząbki czosnku sól,pieprz,przyprawy 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej olej do smażenia Na sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany(...)łyżka ketchupu  sól,pieprz Przygotowanie: Mięso mielone mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem,,doprawiamy solą i pieprzem,oraz ulubionymi przyprawami(u mnie papryka słodka,maggi,oregano).Ser kroimy w słupki. Bierzemy odrobinę mięska na rękę i formujemy podłużny kotlecik,kładziemy na kotlecik jeden słupek sera i chowamy go do środka naszego mięska owijając go dookoła.Tak samo robimy

Swojskie jedzonko
Bitki schabowe z gruszkami 215

Pyszna propozycja podania schabu na jesienny obiad. Nie muszę nikogo przekonywać, że mięso doskonale smakuje z owocami. Dziś schab z gruszkami. Proste, łatwe do przygotowanie danie wygląda imponująco. Kilka składników, a tworzy idealną kompozycję smakową. Nie żałowałam ziół, suszony i świeży tymianek wieńczą dzieło! Składniki: 4 porcje schabu 3 łyżki oleju 4 połówki gruszek 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/2 szklanki(...)kotlety na patelni, jeśli nie przełóż do naczynia do zapiekania. Na każdym kotlecie ułóż połówkę świeżo obranej gruszki śmietankę połącz z winem, dopraw do smaku, dodaj zioła i zalej mięso potrawę zapiekaj w piekarniku 20 minut pod przykryciem podawaj z surówką i ziemniakami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczone ziemniaki 571

Bardzo lubię pieczone ziemniaki do obiadu, a te smakują naprawę rewelacyjnie. W środku mięciutkie, a z wierzchu chrupiące. W dodatku super prezentują się na talerzu. Przepis

kuchnia doski