rosyjska (pół słoiczka) • majeranek (2 łyżki) • sól (łyżeczka) • sok z 1 cytryny • 2 ząbki czosnku Przygotowanie : Kurczaka namoczyć w zimnej wodzie na przynajmniej dwie godziny, zanim przystąpimy do nacierania mięsa. Dzięki temu, kurczak po upieczeniu będzie soczysty, a smak przypraw i ziół przeniknie w głąb mięsa, nie pozostawając wyłącznie na skórce. Zioła i przyprawy suche wymieszać. Dodać musztardę
KUCHNIA POLSKAposiekanej natki pietruszki 1 szklanka żurku 2 łyżki mąki sól i pieprz Przygotowanie: Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj 2 łyżki masła i cebulę i podsmaż do zarumienienia. Zmiksuj mięso w blenderze lub w Tefal Companion przez 30 sekund przy prędkości 10 i wymieszaj z jajkami, cebulką, bułką tartą i pietruszką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Z masy uformuj
karmelowyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 1-2 porcje: naleśniki -140 g mąki gryczanej -1 jajo -1 łyżka oleju -woda farsz -1 papryka czerwona -parę pieczarek -1 cebulka -170 g mięsa gotowanego -50 g sera żółtego startego -przyprawy -1 łyżka tłuszczu do smażenia Przygotowanie: 1. Smażymy naleśniki, polecam swój przepis- link . 2. Ugotowane mięso ścieramy na tarce o grubych oczkach
Zdrowie i pysznie na talerzuMieso mielone z dodatkiem orzechów z szpinakowym oczkiem w oprawie z sera żółtego można podać na ciepło lub zimno. Pieczeń z szpinakowym oczkiem 1 opakowanie szpinaku "Hortex" 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego ok 10 plastrów żółtego sera. ok. 1kg karkówki lub tłustej szynki 2 łyżki bułki tartej mielone orzechy włoskie 1 duża cebula 3 ząbki czosnku(...)sól pieprz do smaku Na oleju na patelni zaszklij posiekaną cebulkę Dodaj czosnek, szpinak, posól i popieprz po czym przesmaż wszysttko razem. Zmiel mieso. dopraw je sola i pieprzem. Dodaj bułkę tartą, 2 łyżki orzechów - wymieszj dokładnie. Do foremki wysmarowanej i wysypanej orzechami nałóż masę mięsną pozostawiając rowek na farsz. W zagłebienui ułóż plastry sera (zachodzące
Gotuj Sam!Składniki: Ciasto: - 600-650g mąki pszennej - 1 jajko - 2 łyżki oleju - pół szklanki gorącej wody (prawie wrzącej) - pół szklanki zimnego mleka (z lodówki) - sól Farsz: - ok 800g mięsa mielonego wieprzowego - 100g kaszy gryczanej - 5-6 pieczarek - pół cebuli - sól, pieprz Przygotowanie: Ciasto. Do szklanki wlać gorącą wodę i zimne mleko. Do miski wsypać połowę mąki, jajko, sól i olej(...)może kleić się do rąk. Gotowe ciasto odstawić na 10- 15 minut (przykryte ściereczką lub folią spożywczą). Farsz. Cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i zalać wodą. Wsypać kaszę i dusić do ugotowania się kaszy. W razie potrzeby podlewać wodą. Gdy farsz będzie już gotowy, doprawić solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać
Kulinarne blogowaniekonfitura jest moim faworytem wśród dodatków do wielkanocnych pasztetów, ale nie tylko. To niebanalny dodatek, który świetnie podkreśla i wzbogaca smak pieczonych mięs, wędlin, serów, a także burgerów. Mam nadzieję, że zrobicie pożytek z tego przepisu przy okazji zbliżającej się Wielkanocy, bo uwierzcie, nie ma lepszego dodatku do świątecznego pasztetu! Składniki: 1 kg czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku tymianek (świeży(...)będzie miękka dodajemy miód i ocet balsamiczny, mieszamy i gotujemy do momentu, aż ocet się zredukuje. Wystudzoną konfiturę przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Podajemy jako dodatek do mięs, wędlin, pasztetów
Smakowity Blog KulinarnyOczywiście nie zawsze mam czas na pieczenie ptaka w całości, dlatego nogi, udka, czy podudzia są świetnym rozwiązaniem. W moim domu najpopularniejsza wersja to taka z pieczonymi wraz z mięsem pieczarkami i dzisiaj właśnie chcę Wam ją zaproponować. Mięso, grzyby i aromatyczne zioła to zawsze trafna kompozycja. Polecam. Poznaj recepturę
Pichceniomaniagłównych składników diety osób aktywnych fizycznie i sportowców. Osoby które biegają, ćwiczą, chodzą na siłownie doceniają jego właściwości i możliwość odpowiedniego dostarczenia energii. To dlatego różne rodzaje makaronu z mięsem, warzywami i różnorodnymi sosami tak często polecane są przez dietetyków. MOJE NIEZAWODNE SPOSOBY NA MAKARON DO PRACY Wśród 70-ciu przepisów na makarony na moim blogu, niezależnie od upodobań smakowych(...)rodzaje makaronu, takie jak spaghetti, popularne rurki czy kokardki. Każdy z nich możesz przygotować z lekkimi sosami pomidorowymi, sosem na bazie oliwy czy sosami śmietanowymi z dodatkiem warzyw czy mięsa. Polscy producenci wychodzą także naprzeciw konsumenckim potrzebom produkując specjalne makarony dla dzieci, w różnych kolorach i kształtach. Makaron do zupy może być nawet w kształcie literek J Dziś zapraszam Cię
nietylkopasta.plzależności od tego jakiej grubości są dzwonka ryby, gotowanie może zająć trochę więcej czasu niż podałam. Należy do ryby po 7 minutach po prostu zaglądać. Jeżeli mięso jest śnieżnobiałe i łatwo się oddziela - to znaczy, że ryba jest gotowa. Inspiracją był przepis z programu Sobota w kuchni składniki (2 porcje) dwa dzwonka dorsza Skrei ( każde(...)imbirem. Koszyk przykryć i ustawić na odpowiednim garnku z gotującą wodą - u mnie duży wok). Po ok 7 -10 minutach, ryba powinna być gotowa - zależy od grubości plastrów. Gotowe mięso jest śnieżnobiałe i bez kłopotu daje się rozdzielać. W czasie gdy ryba się paruje, przygotować ryż i grzyby. Grzyby: Na rozgrzany na patelni olej wrzucić drobno pokrojony czosnek
Stare Garysłodka łyżeczka * papryka wędzona 1/2 łyżeczki * papryka ostra 1/3 łyżeczki * sól * pieprz * natka pietruszki Przygotowanie: Pokrojoną wołowinę obtaczam w mące a następnie podsmażam na oleju na głębokiej patelni. Następnie mięso wyciągam na chwilę na talerz. Na tej samej patelni podsmażam cebulę do miękkość. Pod koniec smażenia dodaje łyżeczkę słodkiej papryki. Na cebulę ponownie przekładam mięso zalewam dwiema szklankami gorącej wody
Kulinarne przygodyJak się okazuje reklama i słodycze to idealne połączenie. Na rynku obecnych jest wiele firm, które oferują reklamowe słodkości, jednak warto zastanowić się, którą ofertę wybrać
KorniszonkiWielkanoc coraz bliżej. Macie już pomysły na Wasz stół świąteczny - jak będzie wyglądał? Jeśli jeszcze szukacie inspiracji to poniżej znajdziecie ponad 50 pomysłów na sałatki, ciasta, mięsa, jajka... BABKI i CIASTA Babka zebra Babka cynamonowa Babka czekoladowa z likierem kawowym Babka cytrynowa Babka trio Keks Keks w białej polewie Piaskowiec Pisanka Wielkanocne ciasto Ciasto marzenie - z jabłkami(...)porem Jajka faszerowane pieczarkami, porem i serem w skorupce Jajka faszerowane chrzanem Jajka faszerowane szynką i marynowanymi pieczarkami. Jajka faszerowane łososiem Różowe jajka (jajka w zalewie buraczanej) MIĘSA Schab faszerowany śliwkami Schab faszerowany żurawiną Schab faszerowany pomidorami Pieczeń z warzywami Pieczeń z żurawiną Strudel z białą kiełbasą i jabłkami SAŁATKI Sałatka warstwowa Wielkanocna Sałatka z tuńczykiem, ogórkiem i kukurydzą
Lena Gotujepszennej 2 łyżki masła sól, pieprz ryż Sposób wykonania: W dużym garnku podgrzewamy bulion. Gdy zacznie wrzeć wkładamy do niego pierś kurczaka. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Następnie wyciągamy mięso i studzimy. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło razem z mąką pszenną cały czas mieszając. Zasmażkę podlewamy gorącym wywarem i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewamy z powrotem(...)sosu dodajemy mleczko kokosowe (jeśli to możliwe i mleczko nie było zmieszane to dodajemy tylko gęstą jego część). Wsypujemy mrożone warzywa i pokrojone na mniejsze kawałki ugotowane wcześniej mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy do momentu aż warzywa będą al'dente. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko
Qchnia po prostuMoja Książka Kucharska Jajka faszerowane kremowym serkiem i mięsem kraba. Zapowiadają się wyjątkowo smaczne święta :) Jak przygotować absolutnie wyjątkowe, smaczne i kolorowe jajka faszerowane na Wielkanoc - sprawdzony przepis krok po kroku. Jest to bardzo łatwe i tanie danie i przygotujesz je w mniej niż 30 minut. Można je podać na wiele sposobów. Jajka faszerowane są idealne nie tylko na Wielkanoc(...)także jako urozmaicenie uroczystości domowych lub codziennego śniadania. Jajka faszerowane tuńczykiem, pieczarkami, szynką lub łososiem, a może jajka z serkiem chrzanowym i mięsem krabowym? Wszystkie są pyszne! Przepis na jajka faszerowane : SKŁADNIKI : 4 jajka ugotowane na twardo ok. 4 czubate łyżki kremowego serka twarogowego 1 płaska łyżka tartego chrzanu (może być ze słoiczka) 1 łyżka śmietany kilka sztuk paluszków krabowych
Moja Książka Kucharskazalałem wodą, posoliłem. Gotowałem na wolnym ogniu do Kurczaka umyłem, włożyłem do garnka, zalałem wodą, posoliłem. Gotowałem na wolnym ogniu do miękkości. Wyjąłem, ostudziłem, zdjąłem skórę, usunąłem kości. Mięso podzieliłem na cienkie paski, wzdłuż włókien. Orzechy przepuściłem przez maszynkę. Dodałem namoczoną i odciśniętą bułkę i posiekane ząbki czosnku. Ponownie zmieliłem. Wymieszałem z wywarem z kurczaka na jednolitą masę(...)doprawiłem pieprzem i słodką papryką. Mięso ułożyłem na półmisku, pokryłem je masą. Na patelni podgrzałem olej, dodałem ostrą paprykę, wymieszałem. Czerwonym, pikantnym olejem polałem po wierzchu danie. Udekorowałem natka pietruszki. Podałem z ryżem
R'n'G Kitchen