ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojony filet z kurczaka. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą kebab-gyros. Smażymy, aż zetnie się białko mięsa, a następnie dodajemy cebulę, czosnek oraz paprykę. Trzymamy na ogniu, aż mięso będzie w środku usmażone, następnie zdejmujemy z kuchenki i dodajemy kukurydzę z puszki oraz ogórki konserwowe. Wszystko dokładnie
Kuchnia MagdaLenyjogurtu i soku z cytryny. Zwykle bywa podawana w knajpkach w towarzystwie burgerów i frytek. Polecam jednak zrobienie takiej surówki w domu np. jako dodatek do obiadu lub do mięsa z grilla Składniki: pół główki kapusty 1 marchewka 1 cebula 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 18% lub 12% 2 łyżeczki soku z cytryny (ew. octu(...)bardziej zyska na smaku, jeśli wstawisz ją do lodówki na min. godzinę. Sałatkę można podawać do… ryżu, ziemniaków, kasz, knedli, klusek, krokietów, placków, kotletów oraz różnego typu mięs (smażonych, pieczonych, duszonych, grillowanych). Polecam Wam też inne dodatki warzywne… – Surówka z marchewki – Pomidory z cebulką i oliwą – Kalafior duszony w śmietanie
Kulinarny S.O.S.Moja ulubiona pani z bazarku poleciła mi "ładny schabik cielęcy". Upiekłam go dziś na obiad i był po prostu rewelacyjny. Mięso rozpływało się w ustach a upieczone szalotki były aksamitne i przepyszne. Składniki: kilogram schabu cielęcego z kością kilka szalotek 5 małych ząbków czosnku połówka cytryny garść świeżej szałwii sól, pieprz chlust oliwy i chlust wody 100 g masła (około(...)Schab umyłam, oczyściłam z błonek. Posoliłam i nadkroiłam kotlety. Pomiędzy kawałki mięsa włożyłam: plaster masła, pół ząbka czosnku, listki szałwii, plaster cytryny. Całość "posadziłam" w brytfannie na pokrojonych niedbale na połówki i ćwiartki szalotkach. Podlałam woda i oliwą, posypałam solą i pieprzem. Piekłam 1,5 godziny w temperaturze 220 stopni pod przykryciem bez termoobiegu. Podałam z młodymi ziemniakami okraszonymi topionym
Cytryna&Co.czosnku, pieprzu cytrynowego, soku z cytryny, octu jabłkowego i soli. Następnie podsmażyłam na klarowanym maśle, tylko tyle, żeby się zarumieniła a nie usmażyła i żeby zamknęły się pory w mięsie. Następnie zawinęłam każdy kawałek w 3 plastry szynki i włożyłam pod spód gałązki rozmarynu. Polałam masłem z patelni i zapiekłam około 20 minut aż szynka się zarumieniła a mięso
Cytryna&Co.150g masła oliwa z oliwek garść kaparów garść czarnych oliwek garść zielonych oliwek 4 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka mielonego kminku listek laurowy ziele angielskie pieprz sól cytryna Każde z mięs kroimy w drobne paski. Najpierw na oliwie podsmażyłam wołowinę, bo wymaga najdłuższego gotowania. Przełożyłam ją do garnka, zalałam wodą, dodałam kilka ziarenek ziela angielskiego, listek laurowy i zostawiłam, żeby się(...)gotowałam dalej. Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przesmażyłam na maśle i dodałam koncentrat pomidorowy. Ostawiłam, na pozostałej części masła przesmażyłam pokrojone w paseczki ogórki i kapustę. Gdy mięso już było miękkie dodałam cebulę, ogórki i kapustę. Doprawiłam kminkiem, solą i pieprzem. Podałam z plasterkiem cytryny i pajdą chleba Karol
Cytryna&Co.Uwielbiam suszoną wołowinę i często kupuję paczkowaną, żeby mieć w torebce lub w samochodzie na wypadek napadu głodu. Tak więc, jeśli zobaczycie kobietę z kawałkiem mięsa w zębach na światłach - nie przejmujcie się - to tylko ja i beef jerky ;) Kupowana wołowina chcąc nie chcąc ma trochę chemii, bez której my nie przeżyjemy, za do kowboje świetnie dawali sobie radę ;) Postanowiłam(...)turę. Składniki: kawałek rostbefu 500 g garść gorczycy chlust oliwy 2 garści grubej soli (u mnie himalajska, ale może być morska lub inna) łyżka hiszpańskiej pikantnej wędzonej papryki Posmarowałam mięso i zostawiłam je na min. 2 doby w lodówce. Następnie pokroiłam w plastry, rozłożyłam na papierze do pieczenia na kratce. Suszyłam ponad 2 godziny w temperaturze około
Cytryna&Co.gotujemy. W rondelku podsmażamy na oliwie z masłem pokrojone warzywa (ziemniaki, pora, cebulę, pietruszkę marchewkę i selera) z odrobiną cukru. Ugotowanego homara rozbijamy przez ściereczkę tłuczkiem i wyciągamy mięso odkładając kilka kawałków do ozdobienia kremu. Pancerza nie wyrzucamy, dodajemy z powrotem do wywaru i jeszcze chwilę gotujemy. Do warzyw dodajemy pokrojone pomidory i przecier, doprawiamy solą, rozpuszczonymi w odrobinie wody(...)nitkami szafranu, estragon i posiekane mięso kraba. Wywar przecedzamy (nie wylewamy!) dodajemy do warzyw i miksujemy aż krem osiągnie pożądaną konsystencję. Podajemy ze śmietaną kremówką i grzankami
Cytryna&Co.smaku. CIELĘCINA Z SZAŁWIĄ kawałek zadniej cielęciny kilka plastrów jamon serrano lub szynki parmeńskiej pęczek szałwii 1/2 cytryny oliwa z oliwek 100g masła sól, pieprz opcjonalnie: płaska łyżka mąki Mięso kroimy na kotlety i tłuczemy przez torebkę lub papier. Solimy i układamy każdy kawałek mięsa na plastrze jamon serrano. Na jednym końcu układamy kilka listków szałwii i kawałek masła, zawijamy
Cytryna&Co.Fiolka dała mi przepis swojej Mamą na köttbullary, które wyszły przepyszne, zupełnie inne (lepsze!!!) od tych, do których jesteśmy przyzwyczajeni w Ikea. Składniki: 500g mięso wołowo-wieprzowe (u mnie więcej wołowiny) 2 ugotowane rozgniecione ziemniaki mała cebulka jajko (lub jajko przepiórcze lub zamiennik wegański np. siemię lniane lub babka płesznik) sól, pieprz oliwa Cebulkę siekamy bardzo drobno i szklimy(...)maśle lub i oliwie. Mięso dokładnie mieszamy z ziemniakami, jajkiem, cebulką, solą i pieprzem. Formujemy kuleczki i smażymy na oliwie
Cytryna&Co.łyżeczka tymianku, łyżeczka estragonu 1 jajko lub 3 jajka przepiórcze opcjonalnie: odrobina tartej bułki do posypania lub parmezan (bezglutenowcy i IO - bez bułki) opcjonalnie: można zmniejszyć o połowę ilość mięsa i dodać 200g brązowego ryżu lub dowolnej kaszy Pieczarki myjemy, odcinamy nóżki, które możemy usmażyć wraz z pozostałymi na oliwie - z porem, cebulką i ziołami. Mieszamy mięso z warzywami, doprawiamy
Cytryna&Co.pokrojonych w paseczki 500ml bulionu warzywnego łyżka jogurtu do zabielenia 2 łyżki mąki do zagęszczenia sól, pieprz, ostra papryka, oregano, bazylia 2 łyżki posiekanego koperku oliwa do smażenia Przygotowanie: Mięso myjemy, suszymy i kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do niego sól, pieprz, paprykę oraz 2 łyżki oliwy. Całość dokładnie mieszamy aby przyprawy pokryły mięso. Odstawiamy na 15 minut. Do garnka
Życie ze smakiemłupinkach , skorupkach Studzimy , obieramy , kroimy w kostkę dowolnej wielkości , ja preferuje małą . Udka z kurczaka pozbawiamy kości , można także usunąć skórę , osobiście odcinam tylko te tłustsze kawałki , resztę zostawiam . Mięso kroimy w kostkę , podobnej wielkości co jajka i ziemniaki . Cebulę siekamy drobno . Kukurydzę odsączamy z zalewy . Wszystkie składniki wkładamy do miski , dodając posiekany szczypiorek , majonez, chrzan , musztardę , sól i pieprz
Ogrodnik w podróżyniej włożyć resztki mięsiwa, warzywa, jakiś wyschnięty żółty ser i zawsze wyjdzie smaczny i pożywny obiad. Zawsze zostają mi resztki kurczaka. Gotuję z niego bulion na zupę. Część mięsa dodaję do zupy, a resztę zostawiam na tartę. Podobnie jest z pieczonym kurczakiem. W moim domu nic się nie zmarnuje i podejrzewam, że również Wy gotujecie ekologiczne i oszczędnie(...)Spód do tarty okrągła foremka o średnicy 26 cm 180 g pszennej mąki 70 g mąki grahamki 150 g masła, zimnego ½ łyżeczki solo 2 łyżki wody Nadzienie 200 g mięsa z kurczaka 1 mały brokuł 1 mała cebula 2 łyżeczki szczypiorku 250 g pieczarek 3 jajka 250 ml mleka ½ łyżeczki papryki w proszku 30 g żółtego sera sól i pieprz
codojedzenia