macie pomysłu na leniwy obiad czy kolację? Polecam zrobić moje ulubione ekspresowe mięso. Ekspresowe, bo robi się samo przez noc kiedy śpię i jest do wszystkiego, w tym do kanapek. A jego smak zależy od składników marynaty. Tym razem użyłam sosu bbq, który kiedyś przez przypadek został kupiony i nie było na niego pomysłu, więc dodałam go do marynaty dzięki(...)czemu mięso uzyskało dymny posmak. A gotowe, porwane trafiło do zwykłych bułek z warzywami i powstała pyszna kanapka. Oczywiście użyłam wolnowaru, ale poniżej przepis też dla tych co wolnowaru nie mają. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPaprykarz to tradycyjna potrwa kuchni węgierskiej składająca się z mięsa ryb, pomidorów i ryżu. W moim wydaniu zdrowe mięso ryby połączone z marchewką, koncentratem pomidorowym, ryżem i aromatyczną papryką tworzą idealną pastę do świeżego pieczywa. Składniki: 400g filetu z dorsza 150g ryżu 3 marchewki 2 cebule 3 ząbki czosnku 400g koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej
Szalona Kuchnia Ewelinygranulowanego (można go zastąpić 1 ząbkiem czosnku) - 2 suszone papryczki piri-piri POZOSTAŁE SKŁADNIKI: - 0,5 kg karkówki - pieczarki - cebula - papryka Składniki z marynaty wrzucamy do miski i mieszamy. Mięso i pieczarki dokładnie myjemy, cebulę i paprykę kroimy na dość duże kawałki. Całość wrzucamy do marynaty najlepiej na kilka godzin, tak by marynata wsiąkła w mięso i warzywa. Wszystkie składniki
Związek na patelnicebule czerwone - 2 małe pomidory - 250 g mini pieczarek - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki śmietany 18% - odrobina kminku - 1 suszona papryczka piri-piri - sól pieprz do smaku Mięso dokładnie myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy kilka minut na rozgrzanej patelni. Do bulionu wrzucamy podsmażonego indyka i zgnieciony ząbek czosnku, cały czas gotując na małym ogniu i co jakiś czas(...)patelni lądują pieczarki i pokrojona „w piórka” cebula. Przyprawiamy je solą, pieprzem i smażymy. W tym czasie kroimy cukinię i pomidory i wrzucamy do garnka z gotującym się mięsem. Kiedy pieczarki i cebula będą gotowe wrzucamy je do pozostałych składników, przyprawiamy kminkiem i papryczką piri – piri i dalej gotujemy. Pod koniec gotowania, wybieramy z garnka 2 łyżki wywaru, łączymy
Związek na patelniczosnku zioła :1/2 łyżeczki bazylii w proszku, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 duże marchewki łodyżka selera, lubczyk łyżka masła litr bulionu warzywnego Pulpety: 1/2 kg mięsa mielonego z indyka ząbek czosnku 1/3 łyżeczki cynamonu łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta gałki muszkatołowej pół suchej bułki (namoczonej uprzednio w mleku) sól i pieprz jajko Przygotowanie: Cebulkę i czosnek(...)obieramy marchewkę i kroimy ją w pół plastry. Dodajemy do gotującego się wywaru w3raz z selerem, lubczykiem i przyprawami. Wlewamy passate pomidorową oraz bulion i gotujemy do zmięknięcia warzyw. Mięso mielimy jeżeli nie zostało wcześniej zmielone. Mieszamy z jajkiem, rozmiękniętą i odciśnięta bułką oraz przyprawami. Formujemy małe pulpeciki i obsmażamy bez tłuszczu na patelni do zarumienienia z każdej strony. Wrzucamy
ChilliJemychrupiący 🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕 Przepis jest proste nie wymaga specjalnych umiejętności;) Przyprawy jak zawsze znajdziecie w sklepie internetowym https://www.skworcu.com.pl Dziś zapraszam na pizzę z dodatkami z grilla ;) Kiedy zostanie Ci mięso, kiełbasa, warzywa z południowego grilowania -nie wyrzucaj;) idealnie będzie pasować do pizzy na drugi dzień ;) Składniki Ciasto : na dużą blachę z piekarnika 🍕 3 szklanki mąki pszennej 🍕 30 g świeżych(...)szklanka ciepłego mleka 🍕 2 łyżki oleju rzepakowego 🍕 1 łyżeczka cukru 🍕 1 łyżka soli 🍕 3 łyżki przyprawy do pizzy Skworcu Dodatki u Mnie : 🍕 20 dag mięsa z grilla,kielbasy z grilla,warzyw z grilla doprawione przyprawami do grilla Skworcu 🍕 15 dag sera wędzonego tartego 🍕 15 dag pieczarek 🍕 sos bbq na spód 🍕 sól i pieprz do smaku
Gotowanie PatkiPyszne i szybkie do zrobienia kluski kładzione ze szpinakiem mogą z powodzeniem zastąpić ziemniaki lub ryż do obiadu. Kluski świetnie pasują do mięsa albo jako dodatek do zupy. Kluski kładzione ze szpinakiem mogą stanowić samodzielne danie, wystarczy polać je roztopionym masłem lub dodać chudy podsmażony boczek i posypać odrobiną parmezanu. Do klusek, zamiast szpinaku można dodać natkę pietruszki, suszone(...)wypłynięcia i powiększenia się objętości klusek. Jeśli kluski zbyt długo nie wypływają, należy delikatnie zamieszać. Kluski najlepiej gotować partiami wtedy się nie posklejają. Kluski kładzione ze szpinakiem pasują do mięsa zamiast ziemniaków lub jako dodatek do zupy np. pomidorowej. Zobacz również: kluski śląskie
Kuchcik gotujeIdealny przepis na pyszny pasztet z dzika . To mój najbardziej sprawdzony i najlepszy sposób na wykorzystanie mięsa z dzika. Szczególnie, gdy mam kawałek chudej szynki oraz chęć na pyszną i zdrową dziczyznę. - tradycyjny i sprawdzony przepis - najlepszy sposób na mięso z dzika - soczysty, idealny smak pasztetu
AniaGotuje.plZobacz jak zrobić pyszne i bardzo proste kotlety z kaszy gryczanej . To niezwykłe kotlety, które zrobisz z kaszą gryczaną oraz z twarogiem. Bez dodatku mięsa oraz ciężko dostępnych składników. To super przepis! - tylko 5 minut szykowania składników - nie trzeba rozdrabniać kaszy po ugotowaniu - bardzo smaczne kotlety bez mięsa i glutenu
AniaGotuje.plwspaniałym dodatkiem zarówno na zimno np. do jajka, lub na ciepło do zrazików mielonych,czy gotowanej wołowiny. Dziś przygotowałam go do zrazów wieprzowych i tagliatelle. SKŁADNIKI: zraziki: 0,40dag. mięsa mielonego przyprawy:sól,pieprz,majeranek cebula 2 ząbki czosnku sos: 1 mał kwaśna lub słodka (12%) śmietana 2-3 łyżki chrzanu 1-2 łyżek mąki pszennej WYKONANIE: mięso doprawiamy, formujemy
Kuchnia Beatyziemniaki? No ba! Kto ich nie lubi? A ponieważ nadchodzi majówka to nic dziwnego, że mam dla Was przepis na grillowane ziemniaczki ziołowe. To fenomenalny dodatek do każdego rodzaju mięs czy ryb z grilla. W swoim przepisie użyłam ziół od Ogrodów Ziołowych . Wśród nich znalazły się oczywiście popularne zioła takie jak rozmaryn, cząber, szałwia, czy tymianki. Oprócz tej klasyki użyłam(...)kocanki . Ta druga coraz częściej zaczyna pojawiać się na straganach, ale nie wiedzieć dlaczego rzadko występuje w przepisach. Jej zapach przypomina popularną maggi i świetnie podbija smak jajek, mięs, czy ziemniaków. Zatar natomiast to zioło z którym pierwszy raz miałam do czynienia właśnie kilka dni temu. Ma dość ostry i charakterystyczny smak. Smakuje jak połączenie cząbru górskiego i tymianku. Fantastycznie
PatiGotujeTorcik bez pieczenia z masą grysikową Torcik bez pieczenia to idealny deser dla każdego, kto niezbyt mocno czuje się w pieczeniu tradycyjnych biszkoptów. Takie ciasto świetnie
Korniszonkiwtedy, że spełniam obie gotując w dwóch garach Ja jestem fanką sosu koperkowego a mąż pomidorowego – a jak jest u Was, która wersja bliższa sercu? KLOPSIKI: 500 g mięsa mielonego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 czerstwa bułka 1 jajko sól, pieprz papryka słodka w proszku olej do smażenia Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Cebulę , czosnek, jajko, namoczoną(...)dobrze odsączoną bułkę, przyprawy zmiksować blenderem na papkę, dodać do mięsa, dokładnie połączyć. Formować małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. SOS KOPERKOWY: 3 łyżki posiekanego koperku 40 g masła 30 g mąki szklanka bulionu mięsnego lub warzywnego pół szklanki śmietanki 18% sól, pieprz Masło roztopić, dodać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, następnie rozprowadzić bulionem, zagotować. Przyprawić
Mój pomysł na