Pasztet zwykle robimy z gotowanego mielonego mięsa. Ten jest nie co inny ,ponieważ robimy go z mięsa surowego. Najlepiej smakuje jak po upieczeniu, całą noc postoi w lodówce. Dobrze schłodzony nabierze walorów smakowych i świetnie się kroi . Polecam pasztet w tej odsłonie:) Składniki 300 g zmielonej piersi z indyka 300 g drobno pokrojonej … Czytaj dalej Nadziewany pasztet
gotuj ze mnąwięc danie przygotowuje się praktycznie ekspresowo. Do tego ziemniaczki, świeży koperek i mamy pyszny obiad! Bigos możecie przygotować w wersji wegetariańskiej - na wywarze warzywnym bez dodatku kiełbasy lub innego mięsa, a jeśli nie lubicie kapusty z koncentratem pomidorowym do możecie go pominąć. Ja za pomocą koncentratu zagęszczam bigos, ponieważ w tym wiosennym daniu chcę pominąć zasmażkę. Zresztą każdy ma inny(...)warzyw z dodatkami.) Następnie do garnka dodać poszatkowaną kapustę. Całość lekko doprawić solą, pieprzem oraz papryką i gotować około 20-25 minut. (Co jakiś czas przemieszać.) W międzyczasie mięso oddzielić od kości i dorzucić do kapusty. Cebulę z kiełbasą podsmażyć na odrobinie oleju i również przełożyć do gotującego się bigosu. Kiedy kapusta będzie już miękka to należy wmieszać koncentrat
Di gotujeBardzo szybkie, tanie i smaczne danie. Bardzo dobrze sprawdza się na imprezach. Warunkiem są dorodne pieczarki. po 2 duże pieczarki na osobę (ja miałam 8) 0,5 kg zmielonego mięsa z karkówki 15 dag startego sera edamskiego 1 jajko 1 średnia cebula zielona pietruszka masło 1ząbek czosnku keczup 1 łyżka majonezu przyprawy: vegeta natur, pieprz mielony, maggi Pieczarki(...)czyścimy, odcinamy trzonki. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, czosnkiem, podsmażoną na maśle cebulką pokrojona w bardzo drobną kostkę, drobno posiekaną natką pietruszki , majonezem posiekanymi odciętymi trzonkami i 2/3 startego żółtego sera. . Doprawiamy do smaku. Napełniamy kapelusze, polewamy keczupem i posypujemy resztą sera. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy
Co w garnkach piszczyBurrito, czyli pyszny wrap z mięsem, warzywami, ryżem i salsą. Można przygotować je na mnóstwo sposobów, ale zazwyczaj podawane jest z salsą pomidorową lub guacamole. Dzisiejsza propozycja, to burrito z kurczakiem, ryżem i ostrą salsą pomidorową. Do dopełnienia smaku salsy została użyta kolendra, która idealnie komponuje się z całością. Przepis możecie modyfikować na wiele sposobów i wykorzystać swoje ulubione warzywa(...)krojonych w puszce 6 pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka gruntowego 2 liście sałaty 20 g tartej mozzarelli 2 łyżki śmietany 12% 1 pęczek świeżej kolendry Przyprawy: pieprz, sól, chili, do mięs, do kurczaka Ryż wsyp do garnka, posól i zalej wodą. Gotuj do momentu odparowania wody. Fileta z kurczaka umyj i pokrój w drobne kawałki. Smaż na patelni posmarowanej oliwą, dopraw
Przepisy na widelculubimy :) Wersja odmienna od tej tradycyjnej a to za sprawą aromatycznych przypraw takich jak kumin czy oregano.Więc jeżeli lubicie eksperymentować w kuchni to zapraszam do wypróbowania 250g mięsa mielonego ( najlepiej wieprzowo -wołowe) kilka oliwek z zalewy bez pestek 50 g sera feta Sól i pieprz kmin rzymski 1/4łyżeczki 1 łyżeczka oregano 1 mała kajzerka namoczona(...)puszka pomidorów krojonych ( 400 g) 1 średnia cebula Pół łyżeczki oregano Szczypta kminu rzymskiego 50 g sera feta 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki przecieru pomidorowego . Mięso mielone przyprawiamy dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajko,pokrojone drobno oliwki oraz fetę masę dobrze wyrabiamy. Formujemy klopsiki i smażymy z każdej strony
Andzia Pichciłyżek jogurtu naturalnego(można wymieszać pół na pół z majonezem) pikantna przyprawa do kurczaka (lub ulubione inne przyprawy) Mięso dzielimy na porcje tak o grubości 1 cm. Grubsze części rozbijamy delikatnie tłuczkiem,tak aby wyszły nam zgrabne sznycelki.Zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinkę. (najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej) Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach ,pora(...)patelni roztapiamy trochę masła i dodajemy starta marchewkę i pokrojonego pora .Smażymy krótką chwilę , tak aby warzywa pozostały al dente delikatnie solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Studzimy. Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z marynatą, na górę wykładamy wystudzone warzywa wymieszane z utartym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni pod przykryciem ok. 30/40
Andzia Pichcipodawać pod galaretą. Polędwiczka wieprzowa 150 /200 gram sera mozarella 10 plastrów suszonych pomidorów bazylia suszona w/g uznania Polędwiczkę rozkroić pośrodku do połowy Następnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa na grubość ok. pół centymetra Ser zetrzeć na tarce , dodać pokrojone w kosteczkę pomidory suszone ,przyprawiamy do smaku bazylią. Wykładamy równomiernie na płacie mięsa. Zwijamy ściśle w roladę zaczynając
Andzia PichciBardzo syty i smaczny obiad który zasmakuje chyba każdemu. Naleśniki 1 jajko 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 3 łyżki oleju szczypta soli Farsz 500 gram mięsa mielonego 1 średnia cebula 200 gram włoszczyzny (u mnie mrożona) 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka suszonej bazylii sól pieprz Sos 1 mała cebulka 1 łyżeczka bazylii 1 duży(...)śmietanki słodkiej ok. 200 gram żółtego sera Składniki na naleśniki łączymy ze sobą i miksujemy na gładkie lejące ciasto. Smażymy nie zbyt grube naleśniki. W garnku przesmażamy mięso mielone z cebulką, przyprawiamy, następnie dodajemy włoszczyznę całość dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy. Na dużej patelni roztopić masło i dodać pokrojoną w drobną
Andzia Pichciktóry zasmakuje dorosłym jak i dzieciom. Prosty do przygotowania. Nam smakuje najlepiej z ryżem ale makaron też będzie fajną opcją. Na 4/5 porcji Pulpety ok 500 gram mięsa mielonego z indyka lub z kurczaka 1 jajko M ok.4/5 łyżek wody sól,pieprz 1 plaska łyżka majeranku 1 łyżka bułki tartej mały ząbek czosnku Na sos 1 puszka pomidorów(...)łyżka cukru wegeta ( przepis na domowej roboty wegetę znajdziecie tutaj ) 3 łyżki śmietanki słodkiej pół szklanki wody wymieszanej z 1 łyżką mąki pszennej. Masło do smażenia Mięso przyprawiamy dodajemy wodę,jajko,bułkę tartą, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 10/15 minut. W garnku zagotować ok. 1 litr wody z dodatkiem wegety. Formujemy zwilżonymi dłońmi pulpety wielkości dużego orzecha
Andzia Pichcikurczaka 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku sól odrobina cukru pieprz 1/3 szklanki wody wymieszanej z łyżką mąki pszennej Cebulę i paprykę kroimy w kostkę Mięso przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy 3,4 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerz, odstawiamy na bok. Na tej samej patelni i tłuszczu krótko przesmażamy cebulę z papryką,dodajemy(...)minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy wodę z mąką, mieszamy aż sos nieco zgęstnieje. Do przygotowanego sosu dodajemy wcześniej podsmażonego fileta z kurczaka. Na każdym kawałku mięsa układamy po 2 grubsze plasterki sera mozzarella, przykryć pokrywką, zmniejszyć płomień i dusimy do momentu aż sos się rozpuści. Podjemy z ryżem lub makaronem
Andzia Pichcipieprz słodka papryka czerwona duży ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy smalec Szynkę rozkroić na 8 kawałków każdy tak o wadze ok.100 gram, następnie rozbijamy z dwóch stron tłuczkiem do mięsa na bardzo cienkie kotleciki. Przyprawiamy solą i pieprzem, układamy połowę kiszonego ogórka i zwijamy w roladkę, spinamy wykałaczką. W brytfannie lub dużej głębokiej patelni roztopić dużą łyżkę smalcu , przekładamy(...)roladki i smażymy z każdej strony na złoty kolor.Cebule kroimy w piórka lub dużą kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i dodajemy do mięsa, chwilę przesmażamy aż cebula zmięknie. Wlewamy 2 szklanki bulionu, dusimy pod przykryciem do miękkości w razie potrzeby uzupełniamy odparowany płyn. Miękkie roladki przekładamy na bok. Powstały sos przecedzamy przez sito dodajemy musztardę doprawiamy do smaku. Delikatnie zaciągamy
Andzia Pichciłyżki mąki Schab kroimy w plastry następnie w paski ok 1 cm, oprószamy solą pieprzem papryką wędzoną szczyptą chili oraz 2 łyżkami mąki. W garnku rozgrzać olej dodać mięso dusimy ok. 10 min, dodajemy cebulę pokrojoną w półplasterki, pieczarki pokrojone na plasterki,dusimy pod przykryciem po chwili dodajemy paprykę pokrojoną w paski, ajvar ,czosnek, ocet balsamiczny.Całość chwilę przesmażamy(...)czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą. Dodajemy pomidory ponownie przykryć pokrywką dalej dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie na sam koniec dodać ogórki pokrojone na plasterki, zamieszać i zagotować
Andzia Pichcimałe mięsne kuleczki, podane z delikatnym sosem śmietanowo koperkowym będą idealnym daniem obiadowym. Podane z makaronem lub całymi młodymi ziemniaczkami..mmm...pyszotka! Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego np z szynki 4 łyżki bułki tartej 3 łyżki śmietany 18% pół szklanki śmietany słodkiej 30% pęczek koperku sól, pieprz bulion drobiowy- 3 szklanki mąka - 2 łyżki Koperek siekamy. Wykonanie: Mięso mielone
Z Majeczką w kuchni