HAMBURGER WOŁOWY + FILMIK 152PRZYGOTOWANIE : Mięso mielimy, dodajemy przyprawy, jajko i dokładnie wyrabiamy mięso. Formujemy kotlety. Smażymy z jednej i drugiej strony, odkładamy na talerz aby odpoczęły. Składniki sosu mieszamy. Bułki przecinamy wzdłuż, podpiekamy w opiekaczy, kotlety podgrzewamy, pieczywo smarujemy sosem, układamy sałatki, kotlet, polewamy sosem, ketchupem i składamy. Hamburgery podajemy ciepłe. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioli
Pieczone żeberka w sosie z piwem karmelowym 173nacieramy dokładnie żeberka . Wkładamy do pojemnika i zostawiamy na noc w lodówce . Na drugi dzień , wkładamy do woreczka do pieczenia ( razem z marynatą , nawet z tą która ściekła z mięsa ) i pieczemy w nagrzanym do 170 C piekarniku przez około 1,5 – 2 godziny . Czas pieczenia zależy trochę od grubości , mięsistości żeberek . Po tym czasie , ostrożnie otwieramy worek , zlewamy
Ogrodnik w podróży
Zupa krem z kalafiora 183Zupa krem z kalafiora – Składniki: 1 średni kalafior – ok. 800 g (już po wycięciu kłębu i liści) 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego (np. rosołu odcedzonego od mięsa i warzyw) – lub więcej jeśli wolicie mniej gęste zupy 500 g ziemniaków 1 średnia cebula – ok. 90 g 2 ząbki czosnku 200 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki(...)wykonania tej zupy możesz użyć bulionu warzywnego lub drobiowego (u nas tym razem zupa krem z kalafiora powstała na bazie bulionu drobiowego, czyli rosołu odcedzonego z warzyw i mięsa). Zobacz nasze przepisy na: bulion warzywny oraz rosół drobiowy . Kalafior umyć, osuszyć, wyciąć kłąb, a resztę pokroić na mniejsze różyczki. Cebulę obrać, posiekać w drobną kosteczkę. Czosnek również obrać, posiekać drobno
Kulinarne Przeboje
Kotlety mielone z buraczkami 155Mielone z buraczkami. Dwa w jednym. 1 większy burak, ok. 150 g 3 większe ziemniaki, ok. 300 g 180 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 2 jajka pieprz i sól Buraka i ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy przyprawy i jajka, mieszamy. Następnie dodajemy mięso i ponownie mieszamy, do czasu uzyskania jednolitej masy. Z masy lepimy luźne
Kucharzyca
Shish barak 231Shish barak to pierogi z surowym mięsem. Jak wiecie świat nie składa się tylko z pierogów ruskich, a Polska nie jest potęgą w lepieniu pierogów, chociaż co do tego mam wątpliwości, po ostatnich wydarzeniach na Lady Kitchen. Umieszczenie filmu o pierożku zakończyło się zapaścią umysłową polskich matron, z dżentelmenów wyleźli potomkowie Józwy Butryma i ogólnie zrobiła się mała jatka, zakończona(...)żeby pestkami granatu nie wprowadzać dodatkowej kwaśności. Do shish barak użyłam jagnięciny, ale możecie użyć wołowiny. Pamiętajcie, że to jest danie, które wywodzi się z kultury, która nie je mięsa wieprzowego. Składniki i przygotowanie: Ciasto na pierożki: 500 g mąki pszennej uniwersalnej 300-400 ml wody ¼ łyżeczki suszonych drożdży ½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli. Drożdże i cukier rozpuszczamy w połowie
ladykitchen
Pulpeciki po meksykańsku w sosie pomidorowym 143przykryciem około 20 minut. Po tym czasie otrzymamy gęsty, aromatyczny sos, który blendujemy ja lubię na gładko, ale można zostawić taki jaki jest. pulpety: 300 g - 500 g mięsa mielonego cebula ząbek czosnku połowa czerwonej papryki 100 g - 200 g ugotowanej czerwonej fasoli (z puszki lub gotowanej w domu) garść natki pietruszki 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu(...)rzymskiego) 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne lub chilli (lub do smaku) 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki olej 1. Cebulę, czosnek, natkę pietruszki i paprykę drobno siekamy. Fasolę rozgniatamy widelcem. 2. Mięso przekładamy do miski dodajemy warzywa i przyprawy i dokładnie wyrabiamy - mieszamy. Formujemy małe pulpeciki. 3. Pulpeciki krótko podsmażamy na patelni i dodajemy do sosu. Mieszamy i dusimy około 15 minut
NA MOIM TALERZU
Pulpeciki po meksykańsku w sosie pomidorowym 187przykryciem około 20 minut. Po tym czasie otrzymamy gęsty, aromatyczny sos, który blendujemy ja lubię na gładko, ale można zostawić taki jaki jest. pulpety: 300 g - 500 g mięsa mielonego cebula ząbek czosnku połowa czerwonej papryki 100 g - 200 g ugotowanej czerwonej fasoli (z puszki lub gotowanej w domu) garść natki pietruszki 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu(...)rzymskiego) 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne lub chilli (lub do smaku) 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki olej 1. Cebulę, czosnek, natkę pietruszki i paprykę drobno siekamy. Fasolę rozgniatamy widelcem. 2. Mięso przekładamy do miski dodajemy warzywa i przyprawy i dokładnie wyrabiamy - mieszamy. Formujemy małe pulpeciki. 3. Pulpeciki krótko podsmażamy na patelni i dodajemy do sosu. Mieszamy i dusimy około 15 minut
Na moim talerzu
Lista rzeczy, które powinny być w każdej kuchni 160naczyń Nieraz niezbędnymi i jednocześnie bardzo przydatnymi rzeczami w kuchni są ponadto: Obieraczka do warzyw Wałek Trzepaczka Durszlak Praska do czosnku Praska do ziemniaków Sitko Tarka Tłuczek do mięsa Pędzel do smarowania mięsa Korkociąg do butelek Duża i mniejsza chochla Duża miska Otwieracz do puszek Kieliszki do trunków Dzbanki na napoje Fartuch kuchenny Rękawice żaroodporne Papier do pieczenia Nożyczki
Kulinarne Przeboje
Czwartek: Pęczotto z grzybami i groszkiem 199cebula 1 drobno posiekany ząbek czosnku Liść laurowy 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 1/2 szklanki tartego parmezanu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Mięso osusz recznikiem papierowym, posól, popieprz, odstaw. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Wstaw mięso do gorącego piekarnika. Piecz przez 15-20 minut. Krok 2 W szerokim rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy
Niedzielny kucharz
Jarska potrawka z dynią 180Smaczna potrawka z dyni i pietruszki. Można ją zjeść samodzielnie lub podać jako dodatek do mięsa. 2 porcje lub 4, jako dodatek do mięsa: 300 g dyni piżmowej 1 większa pietruszka 1 mała cebula 120 g konserwowej ciecierzycy (pół puszki) 100 g ziarna kamut lub kaszy lub ryżu 100 g mleka kokosowego ok. 4-6 brukselek opcjonalnie: kilka różyczek brokuła
Kucharzyca
Kurczak z papryką i chorizo / Chicken with chorizo and pepper 249zgęstnieje dodaj passatę, doprowadź sos do wrzenia i wmieszaj kurczaka z chorizo i sokami z duszenia, pomidory i przyprawy. Duś pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż mięso będzie gotowe. Pod koniec duszenia dodaj oliwki. Dopraw do smaku miodem, solą i pieprzem i podawaj. Smacznego! English version Chicken with chorizo and pepper (6 servings) Ingredients: 6 chicken legs
karmelowy
Sałatka makaronowa z brokułem, pomidorkami i pesto 202danie obiadowe czy na zimno w formie sałatki, zawsze cieszy się dużą popularnością. Sałatka makaronowa z brokułem, pomidorkami i pesto Sałatki makaronowe przygotować możecie z dodatkiem warzyw, owoców morza, mięsa czy sera. Są sycące i smaczne . Ja zazwyczaj sałatki makaronowe robię z warzywami i kurczakiem. Tym razem nie dodawałam jednak żadnego mięsa a jedynie same warzywa. Warzyw też nie było
mecooks
Schab z jajkiem. 244lubicie. Składniki: 1 kg. schabu bez kości (miałam 1,2 kg) 2-3 jajka ugotowana na twardo ( zależy jak długi jest schab) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka przyprawy do mięs sól, pieprz majeranek 2-3 łyżki oleju Dodatkowo: folia do pieczenia Wykonanie: Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Czosnek przecisnąć przez praskę. Natrzeć nim schab. Posypać resztą przypraw. Wstawić(...)lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie naciąć mięso, przez środek ostrym, długim nożem. Najpierw wzdłuż, potem skierować nóż, w dół i w górę. Tak jakby na krzyż. W powstały otwór, włożyć ciasno jajka. Tak przygotowany schab, włożyć w folię do pieczenia. Polać olejem i zamknąć folię. Schab w folii, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku nagrzanym
Agusiowe smakołyki
ZAPUSTY KRAKOWSKIE – na jednej scenie z Makłowiczem – idolem z dziecięcych lat 169tysiące! ). CO TO SĄ ZAPUSTY? Nie wiem czy wszyscy wiecie, ale Zapusty to właśnie Karnawał, czy okres poprzedzający Wielki Post. Karnawał z włoskiego ‘carnevale’ oznacza „pożeganie z mięsem”, „mięso żegnaj. Zaczynają się one w Święto Trzech Króli, a kończą w Środę Popielcową. Już od dawien dawna karnawał był uprzywilejowaną porą do organizacji wszelkiego rodzaju uczt i widowisk. W oczekiwaniu
Ostra na Słodko
Kotleciki z piersi kurczaka w chrupiącej panierce z płatków gryczanych 179kaszy białej ) 2 łyżki otrębów (opcjonalnie; u mnie otręby 4 zbóż ) Ponadto: tłuszcz do smażenia Umyte oraz osuszone piersi należy pokroić na mniejsze kawałki i natrzeć przyprawami. Następnie mięso delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa oraz kolejno obtoczyć w mące, roztrzepanych jajkach i płatkach gryczanych połączonych z otrębami. Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. (Czas smażenia zależy
Di gotuje