urządzić święta bez mięsa i nabiału? Boże Narodzenie to jeszcze bułka z masłem, ale co z Wielkanocą, imieninami cioci i imprezą ze znajomymi? Co zrobić, żeby świąteczny stół zawsze uginał się od pyszności i żeby nawet mięsożercy byli zadowoleni? Na pomoc rusza Alicja Rokicka z bloga Wegan Nerd . Uważa ona, że w kuchni najważniejsze są przyprawy. To majeranek, jałowiec(...)warzyw, comfort foodów, dań regionalnych i jest dobrze doprawiona. Ma też długą tradycję zastępowania składników. Już w PRL byliśmy przecież mistrzami kotletów z warzyw czy słodyczy z fasoli, bo mięsa i łakoci po prostu brakowało. 1000 dań z selera Kuchnia Wegan Nerd ma łączyć ludzi nad pysznym posiłkiem, który może zjeść każdy a nie dzielić ich na wegetarian, wegan
Ugotowane pozamiataneryżu do risotto, 1 średnia biała cebula, 3 łyżki oleju rzepakowego czosnkowego, 150 g grzybów shimeji brązowych, 1 mała puszka drobnego groszku, 200 g, 250 g drobno posiekanego mięsa wołowego (jak na tatara), 1 l bulionu drobiowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka curry, ok. 20 g startego sera parmezanu, 2 łyżki masła, mielona papryka wędzona, suszone(...)ryżu wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle żeby go przykrył, cały czas delikatnie mieszamy. Bulion dolewamy stopniowo, chochelka po chochelce. Kiedy ryż będzie al dente dodajemy curry i mięso podzielone na małe części. Mieszamy i nadal dolewamy bulion, cały czas mieszając, do momentu, aż będzie miękki o kremowej konsystencji. W między czasie na drugiej patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, dodajemy
Moniki Smakołykiresztę pracy wykona piekarnik. Gołąbki są soczyste i dosłownie rozpływają się w ustach . Bardzo polecam ten sposób przygotowania. Gwarantuję zachwyt ! Gołąbki bez zawijania 400 g kapusty białej 400 g mięsa mielonego 100 g ryżu białego 500 g przecieru pomidorowego 300 ml bulionu warzywnego ((można zastąpić gorącą wodą)) 2 jajka 1 duża cebula przyprawy: 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, papryka, zioła(...)części. Możesz też zetrzeć na tarce. Pokrojoną kapustę dodaj do cebuli i zalej gorącą wodą. Gotuj 15 minut i następnie odcedź wszystko na sitku. Do miski włóż surowe mięso, surowy ryż, odcedzoną kapustę oraz jajka i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i następnie formuj z masy kotlety. Uformowane kotlety przesmaż na patelni z każdej strony i następnie układaj w naczyniu żaroodpornym
Przepisy na widelcujajka szklanka bułki tartej szklanka mąki pszennej olej lub masło do smażenia przyprawy: sól, pieprz, papryka Przepis: Filety pokroić na mniejsze kawałki, Delikatnie roztłuc lub zmiękczyć nakłuwaczem do mięsa, Mięso przyprawić solą, pieprzem i papryką, Jajka rozbełtać w misce, przygotować dwa talerze jeden na bułkę tartą, drugi na mąkę, Każdy kawałek kurczaka obtoczyć w mące, następnie w jajku
tyfranboxSałatka na ciepło z selera naciowego i ravioli Ta pyszna sałatka na ciepło powstała zupełnie przez przypadek. Dzisiaj szukałam przepisu na duszony seler naciowy , gdyż w
KorniszonkiBakłażan, oczywiście tuż obok pysznej dyni, jest moim ulubionym jesiennym warzywem. Przyrządzam go na wiele sposobów: smażę, duszę, gotuję i piekę. Jest on idealnym kompanem mięsa, ale także wspaniale smakuje z innymi warzywami lub strączkami. Rewelacyjny duet tworzy wraz z dojrzałymi pomidorami. Jest przepyszny smażony, ale niestety bardzo mocno chłonie tłuszcz, więc tę formę obróbki staram się stosować niezbyt(...)bakłażanem Faszerowany bakłażan z mozzarellą Pieczony bakłażan Pieczony bakłażan z zata'arem Zapiekany bakłażan z pęczakiem Pasta z bakłażana z papryką Bakłażan faszerowany z mięsem Bakłażan zapiekany z serkiem Pasta z bakłażana Grillowane bakłażany z fetą Roladki z grillowanego bakłażana Pieczone bakłażany z kuskusem Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 2 średnie
Kulinarne przygody Gatityśniadanie. Konsystencja placka jest piankowa i delikatna, taki ukrojony trójkącik idealny będzie jako kanapka do pracy czy szkoły. Oryginalny przepis jest wegański, ja swój wzbogaciłam jeszcze o mięso, jest znakomicie. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Torcik szałwiowy. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJabłecznik z kruszonką i pianką Jabłecznik to ciasto, które od zawsze gości na naszych stołach. Można piec go z ciasta kruchego, półkruchego, ucieranego lub biszkoptowego. Dziś
Korniszonkirybki Dodatkowy plus, wiemy co jemy i kotlety robimy z ulubionego rodzaju ryby. Zakupiłam więc mrożone filety z dorsza. Pozostała kwestia ich rozdrobnienia. Można je zmielić w maszynce do mięsa, ale ja nie mam tyle czasu ani chęci Dlatego chwilkę filety gotowałam, aby potem w kilka sekund rozdrobnić je widelcem. Reszta składników, to czysta improwizacja. Czas gotowania ryby zależy(...)grubości filetów. Ważne, aby po wbiciu widelca, bez problemu można było rozdzielić mięso. U mnie jako dodatek do środka kotletów to podsmażona cebulka, moczona bułka i natka oraz koperek. Ale następnym razem, dodam posiekane drobno gotowane warzywka. Przemyt zdrowych składników odbędzie się na większą skalę Swoją drogą to pamiętam jak przy moim przedszkolu był sklep rybny. Często odbierająca mnie siostra
Mieszam w GarnkuModro kapusta - przepis babci Rysi Modra kapusta , modro kapusta to tradycyjne danie kuchni śląskiej, zwyczajowo podawana do rolady i klusek śląskich. Ten przepis pochodzi akurat ze
Korniszonkipara-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso zalewamy zimną wodą, dodajemy obrane jarzyny, por, liście laurowe, ziele angielskie, płaską łyżeczkę soli, zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Gotujemy pod przykryciem przez godzinę. Wędzonki i warzywa wyjmujemy. Marchew kroimy(...)plasterki, seler w dużą kostkę, mięso oddzielamy od kości. Wrzucamy z powrotem do wywaru razem z pokrojonymi ziemniakami i kaszą. Gotujemy kwadrans na średnim palniku. Kapustę kroimy, wrzucamy do zupy, wlewamy kwas z kapusty kiszonej. Gotujemy do momentu, kiedy kapusta będzie al’ dente. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchendłuższego czasu staram się jeść coraz mniej mięsa. Nie chcę całkowicie z niego zrezygnować, ale na pewno chcę je ograniczać. Jest wiele ciekawych i równie smacznych przepisów bez mięsa, czy z jego odpowiednikiem. Dlatego, chciałabym przedstawić Wam rewelacyjne pieczone schabowe z boczniaków, które smakiem naprawdę mogą konkurować z mięsną ich wersją. Ponadto, dzięki temu, że są pieczone – zawierają
Be Fit Be Strong