Macieja i Baszta Rybacka Zamek królewski w Budapeszcie PRZERWA NA OBIAD Vörösmarty tér (jarmark nocą) Fővám tér (jarmark nocą) JEDZENIE Jedzenie na Węgrzech jest baaardzo tłuste. Na straganach przeważa mięso, kapusta, gulasze, różne rodzaje kiełbasy i langosze z przeróżnymi dodatkami. Standardem jest również grzane wino, gorąca czekolada, poncz, herbata cytrynowa i nowość dla nas - grzane, białe wino. Na wielu stoiskach(...)okna. Co krok można spotkać mniejsze i większe jarmarki oraz choinki. Klimat powala. CENY NA JARMARKU W BUDAPESZCIE Herbata/grzane wino/grzana czekolada – ok. 8-15 zł Kiełbasa, gulasze, mięsa - ok. 25-40 zł Pierniczki ok. 8 zł Kurtoszkołacze - ok. 15-30 zł Pasta paprykowa w tubce - ok. 5 zł Pamiątki - ok. 5 - 30 zł Ceny jedzenia (kiełbas, kurtoszkołaczy, gulaszy
CzarnawisienkaJest to bardzo prosty przepis na klasyczną surówkę z kiszonej kapusty Smaczna …łatwa …błyskawiczna do przygotowania …a do do tego pełna wartościowych witamin! Pasuje do pieczonych mięs lub ryb, kotletów, gulaszy, krokietów oraz klusek (np. pyz, klusek śląskich). Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty Składniki(...)razu po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce. Surówka pasuje do… – Schabu w sosie własnym – Kotletów drobiowych z serem i majonezem – Gniazdek z mięsa mielonego – Kotletów drobiowych mielonych – Kotletów rybnych siekanych
Kulinarny S.O.S.Jest to bardzo prosty przepis na klasyczną surówkę z kiszonej kapusty Smaczna …łatwa …błyskawiczna do przygotowania …a do do tego pełna wartościowych witamin! Pasuje do pieczonych mięs lub ryb, kotletów, gulaszy, krokietów oraz klusek (np. pyz, klusek śląskich). Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty Składniki(...)razu po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce. Surówka pasuje do… – Schabu w sosie własnym – Kotletów drobiowych z serem i majonezem – Gniazdek z mięsa mielonego – Kotletów drobiowych mielonych – Kotletów rybnych siekanych
Kulinarne S.O.S.kawałek (około 5 cm) pora 1 mała puszka kukurydzy 1 duże jajko lub 2 mniejsze 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy gyros (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przełożyć do miski. Pora
Danka PichciKruche ciastka z pieczątką Ciastka z pieczątką lub ciastka ze stempelkiem są uroczym i pysznym dopełnieniem nie tylko świątecznych posiłków. Ich przygotowanie to czysta przyjemność, szczególnie
Korniszonkimargaryny bułka tarta sól, pieprz olej (do smażenia) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. 2. Pieczarki umyć i zmielić w maszynce do mięsa o grubych oczkach, dodać do cebuli i usmażyć. 3. Kapustę przepłukać w wodzie i ugotować. Następnie zmielić w tej samej maszynce i dodać do pieczarek z cebulą. Dusić aż odparuje(...)płyn, doprawić solą i pieprzem. Farsz musi być zwarty i suchy. 4. Mięso pokroić w plastry i rozbić dosyć cienko tłuczkiem. Oprószyć lekko solą i pieprzem. Następnie nakładać po łyżce farszu i zawijać roladki. Obtoczyć roladki w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce. Smażyć na niewielkim ogniu na złoty kolor. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciPikantny sos do makaronów i nie tylko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie makaronu tagliatelle 1 cebula 40dag mieszanego mięsa mielonego 1 czerwona papryka po puszce fasoli czerwonej i kukurydzy olej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki suszonej ostrej papryki szczypta chili 4 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Cebulę obrać(...)posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso, smażyć około 5 minut często mieszając. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, smażyć przez kolejne 5 minut. Wrzucić osączone z zalewy fasolkę i kukurydzę. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić pikantnie: solą, pieprzem, papryką i odrobiną chili (można ewentualnie podlać odrobiną wody lub bulionu). Przykryć i dusić około 10 minut. 2. Makaron ugotować według przepisu
Danka PichciPrzygotowanie: 1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski lub kostki. Natrzeć solą i pieprzem. Czosnek i cebulę obrać, grubo posiekać. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy, usmażyć mięso na rumiano. Następnie dodać posiekany czosnek i cebulę. Smażyć 2 minuty. 2. Papryki umyć, oczyścić, pokroić w paski, dodać do mięsa. Dosypać ryż oraz szczyptę kurkumy. Krótko podsmażyć, wlać
Danka Pichcipleśniowego lub serka śmietankowego z ziołami 1/2 szklanki mleka 1 jajko ząbek czosnku mała cebula świeża bazylia 1 łyżka masła zioła prowansalskie sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso opłukać, pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ułożyć w natłuszczonej masłem żaroodpornej formie i piec 10 minut w temperaturze 180st.C. 2. Ser pokruszyć, wymieszać(...)mlekiem, jajkiem, posiekaną cebulą, bazylią i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Tak przygotowanym sosem zalać mięso i zapiekać jeszcze 20-30 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Podawać z ryżem lub pieczywem
Danka PichciMięso z kurczaka jest chude i delikatne, nie wymaga długiego smażenia i dlatego świetnie nadaje się do przyrządzania szybkich dań. W połączeniu z makaronem, kukurydzą i śmietanką kurczak smakuje wyśmienicie. Jeżeli ktoś lubi pikantniejsze potrawy, może doprawić szczyptą chili. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400g makaronu kokardki 1 filet z kurczaka 200g fasolki szparagowej 200ml śmietanki 30% 100g startego żółtego sera(...)łyżki kukurydzy konserwowej sól, pieprz papryka słodka, ostra olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, następnie odcedzić. 2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski, przyprawić solą, pieprzem i paprykami. 3. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. 4. Na patelni rozgrzać i podsmażyć kurczaka. Następnie dodać ugotowaną fasolkę
Danka Pichci