Kilka słów o pastach kanapkowych NAbio. 232ekologicznych składników, z nietypowymi dodatkami i w 100% świetnym składem. Ja właśnie na takie trafiłam! :) Już w dzieciństwie uwielbiałam zjadać na śniadanie chrupiącą, grubą kromkę świeżo upieczonego chleba z ogórkiem, posmarowanej pasztetem i keczupem. Inną ulubioną kanapką była ta z serkiem śmietankowym i szczypiorkiem. Zawsze smakowały mi wszelkiego rodzaju smarowidła, w tym dość popularny pasztet sojowy. Dziś dbam
Poranek na słodko
Co Lila jadła w środę ? 24 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 203tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka - czym skorupka za młodu nasiąknie , który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Omlet z ogórkiem i pomidorem. II Śniadanie 10:30 Sok wyciśnięty z jabłka i selera naciowego. Zupa 13:00 Zupa ziemniaczana z ciecierzycą. II Danie 16:00 Babciny obiadek. Schab, ziemniaki, surówka
lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Tortilla razowa 292powierzchni). Podawać z warzywami, wędliną i serem, po zapieczeniu w opiekaczu lub wypełnione dodatkami od razu po usmażeniu (zwinięte w rulon). Propozycja podania: ser feta mieszanka sałat pomidor ogórek plastry kiełbasy żywieckiej z indyka sos czosnkowo- koperkowy (do polania po upieczeniu) Sos czosnkowo-koperkowy: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy szczypta soli ząbek czosnku 2 gałązki koperku Jogurt wymieszać
Bullio
ROLADKI Z TORTILLI 665połowie. Na brzegu tortilli ułożyć kawałki papryki i zwinąć placek w rulonik. Pokroić na kawałeczki szerokości około 1,5 cm. Od góry można nakłuć wykałaczki i ozdobić ogórkiem kiszonym albo papryką
Zrób to smacznie
Kąski w cieście graham i sezamie 155ziarnach sezamu. Mięso układamy w skropionym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem przez 35 minut w temperaturze 190-200*C. Podajemy z salsą z pomidora, ogórka i papryki
VioletoweKucharzenie
GULASZ WOŁOWY, 211dodaję pozostałe ząbki czosnku, przekrojone na połowy i jeszcze kilku minut pozostawiam garnek na palniku. Podaję z ulubioną kaszą (tym razem padło na pęczak, ale każda jest dobra) i ogórkiem kiszonym. My nie jadamy mięs w sosie, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by sos przygotować. Ja dolewam tylko wody by uzyskać lekki tłuszczyk do kaszy. Smacznego
Smaczne Zdrowe
Ogórki kiszone w mleku kokosowym 388Dawno nas nie było ale i pracy trochę i leń mega duży. A w tak zwanym międzyczasie wyjazdy różne i sporo skubania: to tu, to tam
slodkokwasnapl
Roladki drobiowe z fetą i szpinakiem 219formie zimnej przekąski często serwuję moim gościom na uroczystościach rodzinnych. Układam półmisek z różnymi roladkami,galaretką z kurczaka,dorzucę jakąś wędlinkę,ozdabiam warzywami np sałatą,rzodkiewką,pomidorem czy ogórkiem i gotowe. Tak skomponowany półmisek będzie smakowitą ozdobą każdego stołu
Kolorowa kuchnia Elki
Prażuchy. 222usmażoną na złoto cebulką. Są dodatkiem do kwaśnych zup, takich jak: kapuśniak, ogórkowa lub zalewajka. Doskonale smakują odsmażone na patelni - mocno przyrumienione podaje się z kiszonym ogórkiem lub kwaśnym mlekiem. Składniki (porcja dla 2 lekko głodnych osób): 5 dużych ziemniaków 5 czubatych łyżek mąki pszennej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej kawałek wędzonego boczku 1 cebula Przygotowanie: Ziemniaki
Codziennik Kuchenny
Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkowy 287sól do smaku Krem do tortu: 100 g serka twarogowego (użyłam jogurtowego Almette) 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka tartego chrzanu Przybranie tortu: kawior wędzony łosoś świeży ogórek koperek sałata Przygotowanie: Z kromek chleba wykroić równe kółka. Robiłam to za pomocą wykrawacza do pierogów. Z podanych składników przygotować nadzienia do przełożenia kolejnych warstw tortu. Składniki poszczególnych warstw trzeba
Codziennik Kuchenny
Pyry z gzikiem 193Gzik powstaje z twarogu wymieszanego ze śmietaną (lub jogurtem, mlekiem, kefirem). Przyprawia się go solą, pieprzem i obowiązkowo trzeba dodać cebulkę lub szczypiorek. Innymi dodatkami mogą być: rzodkiewka, ogórek, papryka, czosnek, świeże zioła. Gzik doskonale nadaje się do posmarowania pieczywa. Kanapki z taką pastą twarogową jadałam w dzieciństwie. Tata ucierał twaróg ze śmietaną, dodawał rzodkiewkę, szczypiorek i pewnie
Codziennik Kuchenny
Sałatka z quinoa, łososiem i pastą awokado. 238warzyw pokrojonych w słupki. Składniki na 1 porcję sałatki: 1/2 szkl. ugotowanej komosy ryżowej (quinoa) - jak ją ugotować 1/3 szkl. upieczonego łososia - przepis na łososia, tutaj 1/4 szkl. pokrojonego ogórka 1/4 szkl. pokrojonej papryki 1/4 szkl. cieciorki (ugotowanej lub z puszki) 1-2 łyżki pestek słonecznika kilka liści sałaty rzymskiej lub lodowej ewentualnie sól do smaku Składniki na pastę
Codziennik Kuchenny
Restaurant Week w Pappatore: W tym szaleństwie jest metoda 225mawiają stare przepisy zwykło się do niej brać bułkę wodną — z dużymi dziurami, które cudownie wchłaniają mięsny sos, niespiesznie pieczoną wieprzowinę pokrojoną później w plastry, kiszonego ogórka, ser żółty i natkę pietruszki. Onegdaj stanowiła ona tanie i pożywne danie dla niezamożnych ludzi, dziś zaś narodziła się na nowo w formie old-schoolowego fast-foodu. Powracając do Pappatore
Food Square
PROJEKT ŚNIADANIE: Chrupiąca sałatka z mozzarellą i ziołowym dressingiem balsamicznym 238podałam w przepisie, bo prawdę mówiąc, ona nigdy nie wychodzi taka sama, ponieważ przeważnie zawiera w sobie to, co akurat znajduje się w lodówce ;) Polecam spróbować z papryką, zielonym ogórkiem lub surową pieczarką, czy cukinią. Cały sekret kryje się w dressingu! Ale co tu dużo pisać, czas ją w końcu schrupać! :D Chrupiąca sałatka z mozzarellą i ziołowym dressingiem balsamicznym
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kiedy Wschód przejmuje bakłażana 180magiczne rzeczy dzieją się z tym warzywem! A raczej owocem...bo z botanicznego punktu widzenia bakłażan, tak jak pomidor czy ogórek, jest owocem i to w dodatku jagodą, która często jest potocznie nazywana GRUSZKĄ MIŁOŚCI lub oberżyną. Szaleństwo! :D O, właśnie! Niegdyś bakłażana nazywano także szalonym jabłkiem , ponieważ wierzono, że po jego spożyciu można oszaleć. Na początku rozwijania swojej kariery
Kuchnia w Słońcu Skąpana