gorący olej wrzucać falafelki i smażyć po 4 minuty z każdej strony. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Tabbouleh: 1 główka sałaty lodowej 2 pomidory 1 ogórek zielony 1 papryka czerwona natka pietruszki 1/2 szklanki oliwy kmin rzymski sól pieprz Natkę posiekać i posypać solą. Warzywa pokroić w kostkę. Wymieszać, doprawić i polać oliwą. Sos jogurtowy: 1 szklanka
Chocolate Muffin Blogsmaku smalcu niczym nie przypomina (na szczęście, bo uważam, że smalec jest jedną z gorszych rzeczy jakie kiedykolwiek próbowałam...), może jest podobnej konsystencji? Dobrze smakuje z kiszonym ogórkiem (bez niczego jest równie smaczna). Z pewnością jest dużo zdrowsza i lżejsza niż zwykły smalec. Składniki: 400 g ugotowanej białej fasoli oliwa do smażenia 3 łyżki duszonej cebulki lub 1 duża cebula
pyszne zdrowościJest to moja ulubiona wersja, z ogromną ilością cebuli duszonej w cydrze jabłkowym, który nadaje lekko słodkawego smaku i aromatu jabłka, podana z ziemniakami posypanymi koperkiem i- obowiązkowo- z ogórkiem kiszonym, mniam! :) A sama wątróbka jest delikatnie pikantna w smaku, krucha i miękka, jednakże należy pamiętać, ażeby jej nie solić przed smażeniem, gdyż będzie gumowata! Polecam, gdyż tak przygotowana wątróbka
Kraina Miodem Płynącajagody. Każdy, kto zbierał jagody wie, ile czasu zajmuje uzbieranie kilku litrów tych małych, czarnych kuleczek. W przerwie siadało się na pniu i zajadało tuszonką ze słoika z ogórkiem małosolnym lub pomidorem. Smak pamiętamy do dziś. Składniki: -golonka -solanka, jak do mięs pieczonych Golonki pozbawiamy kości i na dobę zanurzamy w solance. Pamiętajmy, że jest ciepło, więc naczynie
Maminek kulinarnyjajko, posypujemy szczypta soli oraz pieprzem. Szczypiorek myjemy i siekamy. Posypujemy nim jajko i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 12 -15 minut. Polecam zwłaszcza z ogórkiem małosolnym :) Smacznego
ChilliJemykrakersy lub małe kromeczki pieczywa tostowego. Wyśmienite i proste w obsłudze. Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym 2 jajka ugotowane na twardo 4 ćwiartki ogórka konserwowego garść szczypiorku 1 gruby plaster czerwonej cebuli pieprz, sól łyżeczka majonezu Sposób przygotowania: Wszystkie składniki oprócz szczypiorku zblenderować, na koniec posypać posiekanym szczypiorkiem. Gotowe
pieprzny smaczeksuma, karpia i łososia (najlepsza, jaką w życiu jadłam) Kikkoman , grillowanego rostbefu z rukolą, balsamico i truflą White Marlin , smażonego łososia na purée z topinamburu z salsą z ogórka kiszonego w solance z truskawkami i lubczykiem Aquarius , pieczoną ikrę z turbota w kisielu z rabarbaru z imbirem i chipsem z podpłomyka z paloną czarnuszką Dym na wodzie , quesadillas
Be Fit Be StrongPieczeń smakuje bardzo dobrze na ciepło, jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką, a także na zimno z pieczywem, pomidorem czy ogórkiem kiszonym. Składniki: pół kg mięsa mielonego wieprzowego cukinia 2 czerstwe bułki kajzerki pół szklanki mleka 2 ząbki czosnku 2 jajka papryka czerwona sól, pieprz, oregano, papryka ostra Przygotowanie Bułki zalewamy mlekiem. Cukinie obieramy i ścieramy na tarce. Paprykę
e-PrzepisyKulinarnednia na spacery. Też zwierzakowi doskwiera upał i najchętniej leży w zasięgu wiatraka. Wszyscy pijemy dużo wody i jemy lekkie posiłki. Kiedy przygotowywałam danie pies schrupał ochoczo pół zimnego ogórka. Chyba też lubi witaminki bo chwilę potem domagał się swojej porcji sałatki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzacałość delikatna, kremowa a zarazem wyrazista, dopełniona świeżym parmezanem. Była też już typowa propozycja, której nie można pominąć będąc w Grecji - Królowa Sałatka Grecka :) Grecy podają ją z pomidorami, ogórkiem, papryką, zielonymi oliwkami, czerwoną cebulą i serem feta. Wszystko doprawione świeżo zmielonym pieprzem i oliwą z oliwek. W oczekiwaniu na jedzenie :) razem z zimnym Amstelkiem :D WARTO ZOBACZYĆ Wysepka Marathonisi
Mój Smak na Życiezapach tymianku! Niedużo wysiłku przy przygotowaniu takiego obiadu i mało garów do mycia bo upiekłam wszystko na jednej blasze. Zestaw uzupełniła sałatka z młodych liści, truskawek i ogórka, skropiona sosem winegret. A kiedy wreszcie ruszę w knieje i nazbieram grzybków leśnych to na pewno zrobię znowu Pstrąga smażonego z kurkami bo w takiej wersji też jest przepyszny! ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna Pyzadodatkiem suszonych pomidorów jest do dziś moim ulubionym i najczęściej gości na moim stole. A gości bardzo często, bo świeży wiejski chlebek posmarowany domowym hummusem z piklowanym ogórkiem to jest to :) Muszę się Wam czymś pochwalić. W moje ręcę trafił ostatnio prawdziwy kumin z Maroko, uwierzcie mi, że nie ma porównania z tym dostępnym w naszych sklepach
DefinicjaSmakuognia. Fasolę miksujemy na gładką pastę. Dodajemy do niej pozostałe składniki i krótko miksujemy, tak aby kawałki jabłka i cebuli wciąż pozostały wyczuwalne. Podajemy z pajdą świeżego chleba i ogórkiem kiszonym. Smacznego
DefinicjaSmakuWykonanie: Sałatę dokładnie przebieramy, myjemy i osuszamy. Szczypiorek kroimy drobno. Śmietanę solimy do smaku i łączymy wszystko razem. W wersji bardziej wypasionej możemy dodać pokrojoną rzodkiewkę i np ogórka. Czasem dodaję odrobinę pieprzu ziołowego. Osobiście opcja z cukrem u mnie nie przechodzi
Malinowe Pocałunkigrilla" dla tych, którzy nie planują tylko wykonują ;) Składniki: bułka (kajzerka, ciabatta, serowa) 3 duże liście sałaty (lodowa, rzymska czy zwykła) 2 dojrzałe pomidory (malinowe, rzymskie, cherry) 1/2 ogórka zielonego 1/3 papryki czerwonej kilka piórek cebuli (czerwona, cukrowa) sos vinaigrette rozgrzany grill ;) Przygotowanie: Z umytych, osuszonych i posiekanych warzyw miksujemy sałatkę. 10-15 minut przed podaniem doprawiamy wcześniej przygotowanym sosem
Kuchnia po mojemu