ogórki - 26028 przepisów (strona:1425/1736)

Falafel w picie pełnoziarnistej z hummusem i sałatką tabbouleh 178

gorący olej wrzucać falafelki i smażyć po 4 minuty z każdej strony. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.   Tabbouleh: 1 główka sałaty lodowej 2 pomidory 1 ogórek zielony 1 papryka czerwona natka pietruszki 1/2 szklanki oliwy kmin rzymski sól pieprz  Natkę posiekać i posypać solą. Warzywa pokroić w kostkę. Wymieszać, doprawić i polać oliwą. Sos jogurtowy: 1 szklanka

Chocolate Muffin Blog
Pyyyszna pasta fasolowa (Smalec?) 263

smaku smalcu niczym nie przypomina (na szczęście, bo uważam, że smalec jest jedną z gorszych rzeczy jakie kiedykolwiek próbowałam...), może jest podobnej konsystencji? Dobrze smakuje z kiszonym ogórkiem (bez niczego jest równie smaczna). Z pewnością jest dużo zdrowsza i lżejsza niż zwykły smalec. Składniki: 400 g ugotowanej białej fasoli oliwa do smażenia 3 łyżki duszonej cebulki lub 1 duża cebula

pyszne zdrowości
Wątróbka z cydrem jabłkowym 166

Jest to moja ulubiona wersja, z ogromną ilością cebuli duszonej w cydrze jabłkowym, który nadaje lekko słodkawego smaku i aromatu jabłka, podana z ziemniakami posypanymi koperkiem i- obowiązkowo- z ogórkiem kiszonym, mniam! :) A sama wątróbka jest delikatnie pikantna w smaku, krucha i miękka, jednakże należy pamiętać, ażeby jej nie solić przed smażeniem, gdyż będzie gumowata! Polecam, gdyż tak przygotowana wątróbka

Kraina Miodem Płynąca
Tuszonka z golonki 225

jagody. Każdy, kto zbierał jagody wie, ile czasu zajmuje uzbieranie kilku litrów tych małych, czarnych kuleczek. W przerwie siadało się na pniu i zajadało tuszonką ze słoika z ogórkiem małosolnym lub pomidorem. Smak pamiętamy do dziś.     Składniki: -golonka -solanka, jak do mięs pieczonych Golonki pozbawiamy kości i na dobę zanurzamy w solance. Pamiętajmy, że jest ciepło, więc naczynie

Maminek kulinarny
Zapiekane jajka z szynką i serem w koszyczku tostowym 215

jajko, posypujemy szczypta soli oraz pieprzem. Szczypiorek myjemy i siekamy. Posypujemy nim jajko i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 12 -15 minut. Polecam zwłaszcza z ogórkiem małosolnym :) Smacznego

ChilliJemy
PASTA Z TUŃCZYKA 231

krakersy lub małe kromeczki pieczywa tostowego. Wyśmienite i proste w obsłudze.  Składniki:  puszka tuńczyka w sosie własnym 2 jajka ugotowane na twardo  4 ćwiartki ogórka konserwowego  garść szczypiorku  1 gruby plaster czerwonej cebuli  pieprz, sól łyżeczka majonezu  Sposób przygotowania:   Wszystkie składniki oprócz szczypiorku zblenderować, na koniec posypać posiekanym szczypiorkiem. Gotowe

pieprzny smaczek
52. Placek ryżowy z awokado i mango 220

suma, karpia i łososia (najlepsza, jaką w życiu jadłam) Kikkoman , grillowanego rostbefu z rukolą, balsamico i truflą  White Marlin , smażonego łososia na purée z topinamburu z salsą z ogórka kiszonego w solance z truskawkami i lubczykiem Aquarius , pieczoną ikrę z turbota w kisielu z rabarbaru z imbirem i chipsem z podpłomyka z paloną czarnuszką Dym na wodzie , quesadillas

Be Fit Be Strong
Pieczeń z mięsa wieprzowego i warzyw 190

Pieczeń smakuje bardzo dobrze na ciepło, jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką, a także na zimno z pieczywem, pomidorem czy ogórkiem kiszonym. Składniki: pół kg mięsa mielonego wieprzowego cukinia 2 czerstwe bułki kajzerki pół szklanki mleka 2 ząbki czosnku 2 jajka papryka czerwona sól, pieprz, oregano, papryka ostra Przygotowanie Bułki zalewamy mlekiem. Cukinie obieramy i ścieramy na tarce. Paprykę

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka szpinakowa z bobem, groszkiem, ogórkiem i tuńczykiem 132

dnia na spacery. Też zwierzakowi doskwiera upał i najchętniej leży w zasięgu wiatraka. Wszyscy pijemy dużo wody i jemy lekkie posiłki. Kiedy przygotowywałam danie pies schrupał ochoczo pół zimnego ogórka. Chyba też lubi witaminki bo chwilę potem domagał się swojej porcji sałatki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zakynthos, w poszukiwaniu smaków świata - część 1 173

całość delikatna, kremowa a zarazem wyrazista, dopełniona świeżym parmezanem. Była też już typowa propozycja, której nie można pominąć będąc w Grecji - Królowa Sałatka Grecka :) Grecy podają ją z pomidorami, ogórkiem, papryką, zielonymi oliwkami, czerwoną cebulą i serem feta. Wszystko doprawione świeżo zmielonym pieprzem i oliwą z oliwek. W oczekiwaniu na jedzenie :) razem z zimnym Amstelkiem :D WARTO ZOBACZYĆ Wysepka Marathonisi

Mój Smak na Życie
Pstrąg pieczony z pieczarkami, tymiankiem i ziemniakami 256

zapach tymianku! Niedużo wysiłku przy przygotowaniu takiego obiadu i mało garów do mycia bo upiekłam wszystko na jednej blasze. Zestaw uzupełniła sałatka z młodych liści, truskawek i ogórka, skropiona sosem winegret. A kiedy wreszcie ruszę w knieje i nazbieram grzybków leśnych to na pewno zrobię znowu Pstrąga smażonego z kurkami bo w takiej wersji też jest przepyszny! ROZWIŃ I CZYTAJ

Smaczna Pyza
Hummus z kuminem i suszonymi pomidorami 166

dodatkiem suszonych pomidorów jest do dziś moim ulubionym i najczęściej gości na moim stole. A gości bardzo często, bo świeży wiejski chlebek posmarowany domowym hummusem z piklowanym ogórkiem to jest to :)  Muszę się Wam czymś pochwalić. W moje ręcę trafił ostatnio prawdziwy kumin z Maroko, uwierzcie mi, że nie ma porównania z tym dostępnym w naszych sklepach

DefinicjaSmaku
Pasta z fasoli z jabłkiem i majerankiem 249

ognia. Fasolę miksujemy na gładką pastę. Dodajemy do niej pozostałe składniki i krótko miksujemy, tak aby kawałki jabłka i cebuli wciąż pozostały wyczuwalne. Podajemy z pajdą świeżego chleba i ogórkiem kiszonym. Smacznego

DefinicjaSmaku
Sałata ze szczypiorem 198

Wykonanie: Sałatę dokładnie przebieramy,  myjemy i osuszamy. Szczypiorek kroimy drobno. Śmietanę solimy do smaku i łączymy wszystko razem. W wersji bardziej wypasionej możemy dodać pokrojoną rzodkiewkę i np ogórka. Czasem dodaję odrobinę pieprzu ziołowego. Osobiście opcja z cukrem u mnie nie przechodzi

Malinowe Pocałunki
Coś z grilla: buła z warzywami w 'vinegrecie'. Znowu prosto, a jakże smacznie 224

grilla" dla tych, którzy nie planują tylko wykonują ;) Składniki: bułka (kajzerka, ciabatta, serowa) 3 duże liście sałaty (lodowa, rzymska czy zwykła) 2 dojrzałe pomidory (malinowe, rzymskie, cherry) 1/2 ogórka zielonego 1/3 papryki czerwonej kilka piórek cebuli (czerwona, cukrowa) sos vinaigrette rozgrzany grill ;) Przygotowanie: Z umytych, osuszonych i posiekanych warzyw miksujemy sałatkę. 10-15 minut przed podaniem doprawiamy wcześniej przygotowanym sosem

Kuchnia po mojemu