ogórki - 26028 przepisów (strona:1430/1736)

Gravlax 272

przekąsek? Składniki 700g filet z łososia pęczek koperku 3 łyżki mielonego kminu lub kminku sól i cukier 4 łyżki wódki do kanapek  użyła razowy chleb majonez koperek zielony ogórek skórka z cytryny Sposób przygotowania Łososia przekroić na 2 równe kawałki. Oba natrzeć grubą warstwą soli i cukru, kminem i posiekanym koperkiem. Polać oba kawałki ryby wódką. Ułożyć jeden

W kuchni wieczorem
BURGERY Z BATATÓW I KASZY JAGLANEJ 192

garść koperku  1 ząbek czosnku  2 łyżki oleju kokosowego do smażenia  2 łyżki mąki kukurydzianej  Poza tym : 5  okrągłych grahamek  rukola, pomidor, ogórek świeży, kiełki lucerny  sos jogurtowo- ziołowy  Sposób przyrządzenia: Batata upiec w piekarniku lub ugotować, po przestygnięciu zmiksować blenderem. Dodać do kaszy jaglanej, dokładnie wymieszać. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu

pieprzny smaczek
Karkówka z dzika duszona z warzywami i grzybami 352

łyżeczki soli kilka ziaren suszonego jałowca 2 liście laurowe 150ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 4 łyżki oleju rzepakowego Do podania ziemniaki gotowane lub pieczone , kopytka kwaszony lub konserwowy ogórek, marynowane patisony sos z duszenia Instrukcje Czosnek obieramy i dokładnie miażdżymy w wyciskarce. Ziarna jałowca drobno rozbijamy w moździerzu. Następnie przygotowujemy marynatę dokładnie mieszając ze sobą musztardę, 2 łyżki oleju, pieprz

Kulinarna Pokusa
Pieczeń rzymska 176

danie. Zależnie jak na nie spojrzeć może równie dobrze nasuwać skojarzenia z pasztetem jak i z kotletami mielonymi. Zazwyczaj podaje się ją na zimno z dodatkiem czegoś kwaśnego (kiszony ogórek, sos tatarski) oraz z pieczywem, co jest zresztą dość typowe dla mielonych mięs. Z drugiej strony zważywszy, że skład i sposób wykonania nie różni się aż tak bardzo od typowych

Kulinarna Pokusa
Domowe hamburgery 216

Bułki przekrawamy i na suchej patelni przypiekamy od wewnętrznej strony. Dolną część smarujemy majonezem lub musztardą, kładziemy sałatę, kotleta, ser żółty, cebulę i pomidora lub pokrojonego w cienkie plastry ogórka. Przykrywamy drugą częścią bułki.  Mmm Pycha! Zapraszam do polubienia mojej strony tutaj

NA MOIM TALERZU
Mega zdrowe śniadanie dla dzieci...i nie tylko! 238

Składniki -bułka graham z dobrej piekarni- to bułka ciężka, zbita, to taka , która „dłużej się je” -świeże masło opcjonalnie -papryki czerwona i zielona -rzodkiewka -pomidor -seler naciowy -ogórek -bazylia -kilka kropel sosu sojowego z octem balsamicznym z Modeny zamiast soli Pokrój bułki na kromki i posmaruj masłem. Ułóż wesołą kompozycję na talerzu. Moje dzieci uwielbiają takie jedzenie, nie grymaszą, gdyż

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka South Beach z tuńczykiem 123

dużą ilością warzyw i jednocześnie sycące. W poniższym przepisie sycącym składnikiem jest tuńczyk z puszki w sosie własnym. Do tego miks zdrowych i smacznych warzyw: awokado, rzodkiewka, zielony ogórek, seler naciowy i sałata. Sprawdzi się jako lunch do pracy lub kolacja

Milion Smaków
Pasta jajeczna 100

Bardzo stary i doskonale sprawdzony przepis mojej mamy. Prosta pasta jajeczna bez zbędnych składników. Można stworzyć nieskończenie wiele wariacji tej pasy dokładając różne dodatki - jak paprykę, szczypiorek, cebulę, ogórek, itd. Jednak o jej niepowtarzalnym smaku decyduje szczypta rzadko spotykanej w polskiej kuchni przyprawy - kozieradki

Milion Smaków
Sos tzatziki 139

grecki sos na bazie ogórka i jogurtu to jeden z najpopularniejszych dodatków do dań z grilla, smażonych czy pieczonych mięs a także wędlin i jajek. Szybki do przygotowania, smaczny i podkreślający smak potraw do których jest dodatkiem

Milion Smaków
Kurczak z kukurydzą po azjatycku 127

Kuchnia azjatycka dostarcza tu wiele inspiracji - od prostych pomysłów po wyrafinowane cuda. Dziś przepis z cyklu prostych ale na finezyjne pewnie też wkrótce się skuszę :) Pierś kurczaka, kukurydza, zielony ogórek i imbir - szybko, zdrowo i ciekawie

Milion Smaków
Gęsi smalec z jabłkiem 108

Wspaniała klasyka kuchni staropolskiej w nieco zmodyfikowanej wersji. Połączenie gęsiego smalcu z polskimi jabłkami i odrobiną cydru idealnie smakuje na świeżym chlebie z odrobiną soli albo ogórkiem kiszonym

Milion Smaków
Klasyczny Boeuf Stroganow 122

Iranie. Niezależnie od nazwy jest to połączenie delikatnego mięsa wołowego, pieczarek i cebuli w sosie pomidorowym lub musztardowym. Klasyczna wersja polska tego dania wybiera sos pomidorowy i dodaje ogórek kiszony - spróbujcie sami

Milion Smaków
Crostini z musem z kaczej wątróbki 123

prostu "mały tost". Podaje się je z różnymi dodatkami od zwykłej oliwy do mieszanek mięs i warzyw. Crostini z delikatnym musem z kaczej wątróbki i zielonym ogórkiem to coś co dobrze się sprawdzi nie tylko na codzień ale także na wyjątkowe okazje

Milion Smaków
Grecki sos ogórkowo-koperkowy 129

Pachnący wiosną pyszny sos na bazie świeżego ogórka i jogurtu. Smakiem przypomina nieco tzatziki ale zamiast świeżej mięty mamy tutaj koperek. Idealnie pasuje do dań kuchni greckiej oraz wszelkich dań na bazie drobiu i warzyw

Milion Smaków
Sztuka śniadania 166

razowego pieczywa z hummusem, pastą z zielonego groszku, bobu albo tapenadą i jajko na miękko. Możecie ugotować sobie parówki albo frankfurterki i zrobić szybką sałatkę z rukoli, papryki i ogórka. Pewnie smakowałyby Wam również kanapki z serem kozim i miodem gryczanym posypane pestkami słonecznika. Pokruszona feta wymieszana z migdałami i mango też. Spróbujcie zrobić sobie rano naleśniki z twarogiem

GRUBY WAŁEK